Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Receptek (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=30)
-   -   A legfinomabb receptek (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=22)

Arrakis 01-21-2007 00:39

Zselés baracktorta

Szóval erről azt kell tudni, hogy mikor exem 21 lett ezzel kedveskedtem neki, életem első tortája volt, s ennek ellenére nem baltáztam el nagyon, sőt... kritikus szemléletem van azzal kapcsolatban amit készítek, de erre azt mondtam magamban, h finom. Szvsz ha nem tudtam elcsesszinteni nagyon, akkor bátran ajánlom mindenkinek, senki sem hal majd meg tőle:)

Hozzá:
4 dl tejszín
8dl ivójoghurt(asse árt, ha barackos..)
15 - 20 dkg cukor

Ezeket össze kell turmixolni..

1 zacsi étkezési zselatin
1 zacsi tortazselé
1 üveg gyümibefőtt
1 zacsi ht keksz (250 grammos)
20dkg margarin

Alapnak össze kell keverni a daráltkekszet, meg a margarint, jó alaposan.
A zselatint 1.5 dl vízben forrás után 1 percig kavargatni.
Az összeturmixolt részbe beledobálni pár gyömidarabot, bele a zselatint, s mehet az alapra.
Aztán az egészet hűtőbe, mikor már rugózása van kivenni, s mehet rá a zselé.
A zselét ugyanúgy 1.5 dl vízben kifőzögetni, kavargatni, s mehet a tetejére, s pár gyümidarabbal megint megspékelni.

Nem bonyolult, nem hosszú idő, de egész finom...

Arrakis 01-21-2007 00:47

Pizzatészta...

Tapasztaltam, hogy az emberek szívesebben vesznek holmi bolti förmedvényeket, pedig egy pizzatésztát összedobni igazán semmiség.
Ez 6 - 8 alapra elég, én tanácsolom, hogy ennyit csináljon vki, mert le lehet a gombócokat fagyasztani, s utánna teljesen jók, viszont 1 dbért nem mindig érdemes nekiállni az egésznek.

Szal... 1 l tej, 1/2 élesztő, fél evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 1.5 kg liszt, löttyintés olaj.

Ennyi, ezekből egy nagy guga, amit addig gyömöszölsz, míg kellően el nem keveredik benne minden, célszerű egy lisztes nyújtódeszkán csinálni. Aztán szétválasztani ökölnyi kisgugákra, gombócokat csinálni, ami kell kinyújtani, a többi be a fagyasztóba.

Mivel nekem semmim sem volt régen egy lefordított tálcán csináltam, s cimkétlenített borosüveggel nyújtottam... :)

Veszel rá olyan feltétet, amit akarsz, s tokkal vonóval 1 pizzát kihozol nagyonmax 450 forintból. Míg ha rendelsz kb 2k...

Zsáni 01-21-2007 09:24

Quote:

Originally Posted by Goldy (Post 53750)
Pffff
Pedig fokhagymakrém leves nyammi
fokhagyma szósz hmmmm :)))
fokhagymás joghurtal leöntött sali wáááá

Éhes lettem :)

egyetértünk :D

Arrakis 01-21-2007 10:57

Elzászi almatorta

Nah, mégegy, abból az időből, amikor már nem az első tortámat csináltam. Ez kicsit komolyabb, de sokkal kevesebbszer is eszik ilyet a nagyérdemű.

Hozzá:
1 vanília rúd
5 tojás sárgája
10 dkg kristálycukor
4dkg keményítő (én a haast ajánlom, a többi vacak, dr oetker pl csomósodik, s gusztustalan, nah mind1)

A tejet a vaníliával forrásig kell melegíteni. Tojássárgája + cukor + keményítőt felkeverni. Majd a tojásost a tejesbe önteni, s vízfürdő felett besűríteni. Bár a keményítőtől már úgyis elég sűrű, de így kis szirupos vmi képződik.

Tészta:
25 dkg liszt
5 dkg cukor
pici só
17.5 dkg vaj
1 tojás
1 - 2 evőkanál víz

Ezt összegyurmázni, kinyújtani, 20 - 25 percig sütni, és már faxa is a tészta.
Rá a besűrített zsirupot, tetejére meg almadarabok díszítésnek. Aki tud almából különböző díszítéseket csinálni, vagy van hozzá felszerelése, az nagyon gusztán meg tudja csinálni, de szimpla szeletek is jól mutatnak a tetején. Kis fahéjjal meg lehet még szórni az összhatás kedvéért.
Jóétvágyat!

Rózsa 01-27-2007 12:51

Almás- kókuszos.....

Hamár alma, legyen mégtöbb fini recept belőle! Ehhez a sütihez ideális a már-már fonnyadásnak indult készlet is! :)

Mi legyen otthon, ha el szeretnéd készíteni:
- 15dkg margarin
- 18dkg kristálycukor
- 3 tojás
- 12dkg kókuszreszelék
- 16dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 1dl tej
- 2-3 alma
- vaj a forma kikenéséhez, zsemlemorzsa, fahéj

Ha mindez fellelhető, vagy beszerezted, egyenes út vezet a sikerhez. :)
Így készítsd el:
1. hámozd meg az almákat, vágd egyforma darabkákra, szórjál rá kis fahéjat
2. keverd össze a puha margarint a cukorral
3. a tojásokat egyenként hozzáadva dolgozd el
4. kis tálban keverd össze a lisztet, sütőport, kókuszreszeléket, majd add hozzá a margarinos masszához, közben a tejet is add hozzá
5. az összedarabolt almát add a masszához óvatosan, és fakanállal keverd bele
5. vajazz ki egy tepsit , majd szórd meg zsemlemorzsával, öntsd bele a keveréket
6. előmelegített sütőben kb 35 percig süssed!

Extrafinom lesz: ha a massza tetejét megszórod kristálycukorral. Mire megsűl, a cukor megolvad, és vékony, ropogós réteget képez a tészta tetején.

Jóétvágyat! :)

Mona 02-01-2007 18:06

Quote:

Originally Posted by Arrakis (Post 67686)
Tapasztaltam, hogy az emberek szívesebben vesznek holmi bolti förmedvényeket, pedig egy pizzatésztát összedobni igazán semmiség.
Ez 6 - 8 alapra elég, én tanácsolom, hogy ennyit csináljon vki, mert le lehet a gombócokat fagyasztani, s utánna teljesen jók, viszont 1 dbért nem mindig érdemes nekiállni az egésznek.

Szal... 1 l tej, 1/2 élesztő, fél evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 1.5 kg liszt, löttyintés olaj.

Ennyi, ezekből egy nagy guga, amit addig gyömöszölsz, míg kellően el nem keveredik benne minden, célszerű egy lisztes nyújtódeszkán csinálni. Aztán szétválasztani ökölnyi kisgugákra, gombócokat csinálni, ami kell kinyújtani, a többi be a fagyasztóba.

Mivel nekem semmim sem volt régen egy lefordított tálcán csináltam, s cimkétlenített borosüveggel nyújtottam... :)

Veszel rá olyan feltétet, amit akarsz, s tokkal vonóval 1 pizzát kihozol nagyonmax 450 forintból. Míg ha rendelsz kb 2k...

Ez tökéletesíteni már csak ugy lehet, ha még az elején a liszbe keverünk 1 csipet oregánót :)
Ha sajtot sütünk rá, akkor a reszelt sajtot kicsit szórjuk meg liszttel, és szebben sül :)

Rózsa 03-01-2007 08:33

Gyümölcsös felhők

Mivel épp lóg az eső lába, ezért beírom ezt a sütireceptet.:) A hétvégén készítettem el, és nagyon fini lett !
Ha el szeretnéd készíteni ezeket szerezd be hozzá:
-6dkg vaj
-2csipet só
-15dkg liszt
-5tojás
A töltelékhez:
-50dkg gyümölcs ízlés szerint (befőtt, vagy friss)
- 1csomag zselatin, vagy 6 fehér lap
-3dl tejszín
-2ek cukor
-1 tasak habfixáló
- porcukor a beszóráshoz
Ha minden megvan, hozzáfoghatunk! :)

1. tepsit sütőpapírral kibélelünk, a sütőt előmelegítjük
2. felforralunk 2,5dl vizet a sóval és a vajjal, a lisztet beleszórjuk, addig keverjük, amíg a tészta összeáll, és elválik a lábas aljától. Levesszük a tűzről, és a tojásokat egyenként beledolgozzuk. (Igen, jól gondolod, a képviselőfánk tésztáját is hasonlóan kell készíteni, tehát a tésztaalap íze is hasonló lesz)
3. A tésztát a tepsibe simítjuk, benedvesítjük, és 12-14 percig sütjük, közben a sütőajtót ne nyisd ki!
4. a Kihűlt tésztalapot 3 egyforma csíkra vágjuk
5. Elkészítjük a tölteléket: A zselatint elkészítjük a gyümölcs levével, majd kavargatva langyosra hűtjük. Közben a habfixálóval, és a cukorral felverjük a tejszínt, majd óvatosan összekeverjük a zselatinos masszával, és az apróra vágott gyümölcsdarabokkal.
6. megtöltjük vele a lapokat úgy, hogy a 3.lapot előre felszeljük, hogy ne nyomódjon szét az egész majd ha fel szeretnénk vágni a sütit.
Hűtőbe tesszük kábé 2-3 órára, hogy jól lehüljön. Mjad porcukrot szórunk a tetejére.

Jóétvágyat!

Ui: a tepsi méretét tekintve én gáztepsiben készítem, ahhoz elegendő ez a mennyiség.:)

Eke 03-02-2007 22:07

Sült Eke módra
Végy egy rakás hust szeleteld fel(vedd szeletelve),majd pácold be 24 orára méz-bor-fehérbors-sör páclében .majd 24 ora után egy kis só -bors keverék.Majd kevés Zsir-ban gyors tüzön kisütve .testes vörösborral betápolni

Lyra 03-05-2007 20:26

Még az elején beirtam ezt az egzotikus receptet, sztem érdemes megismételni, hátha valaki kedvet kap rá...

Mézzel töltött rémisztett sün

Hozzávalók: 1/2 kg méz
1 db sün
1 db ilyesztő álarc

Elkészités: Éjjel lakhelyén keressük meg az állatot. Az álarc segitségével megrémitjük. Miután a sün kellően megijedt, egy hirtelen, gyors, határozott mozdulattal megtöltjük mézzel.

Tálalás: Római tálban tálaljuk. A tüslékre lehet elhelyezni almát, ami a naturalizmus feelingjét érezteti.

Mézzel töltött becsinált sün: Ez esetben álarc nélkül járunk el, aminek következtében a sün a kellő reakciót produkálja. Miután ez megtörpént, analóg módon járunk el.

Rózsa 03-06-2007 08:11

Jelentem én ezt kipróbáltam, de a várt hatás elmaradt..... ellenben én úgy megíjedtem, hogy .......-tam! :D

LotR 03-12-2007 16:15

nem nem merek beleolvasni mhelyről ,éhesen..
nem. nem vok mazoista:D
ma este rakott krumplit csinálok..
Hasonló nehézségű, költségű étel receptjét váom zöldben, üziben;)

LotR 03-13-2007 09:22

no a rakott krumpli jól sikerült tegnap:)))
leteszteltem...

Remedy 03-13-2007 12:40

Quote:

Originally Posted by LotR (Post 79862)
no a rakott krumpli jól sikerült tegnap:)))
leteszteltem...

Lehet azt elrontani? Mondjuk az enyemnek a bacon szalonna es a bekesi hazikolbaszunk adja meg az izet..... :D

LotR 03-13-2007 12:55

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 79898)
Lehet azt elrontani? Mondjuk az enyemnek a bacon szalonna es a bekesi hazikolbaszunk adja meg az izet..... :D

képzeld lehet;)
6 tojást szántam bele és végül csak 4 jutott, az egyik pucolás közbe a fehérjéje rátapadt a tojáshéjára, a másik fele a fehérje pedig belecsuszott a kukába, így álltam a kezembe 1 főt sárgájával,amit gyorsan megettem...
még 1 tojás kiesett az első amit megpucoltam mert le kellett tesztelni, hogy megfőt-e a közepe is:D

Emellett oda lehet égetni! Sótlan maradhat a krumpli... stb..
Én sajtot rakok a tetejére ,közé meg 0,5 lityó tejjel kikevert tejfölt..

Rózsa 03-13-2007 13:29

Jelige: olcsó kaja :)

Lángos minden mennyiségben....

Alaprecept:
-50 dkg liszt
- 3dkg élesztő
- 1dl tej
- 2dl víz
- 2 teáskanál só
- bő olaj a sütéshez

Elkészítése:

A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne az élesztőt, és a cukrot. 10 percig pihentetjük. Nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, a közepébe mélyedést vályunk, ide öntjük az élesztőt, a vizet. Addig dagasztjuk, amíg hólyagos lesz. Lehet fakanállal, de én kézzel szoktam dagonyázni. :) Letakarjuk, addig kelesztjük, amíg kb. 2x-ére nem nő.
Nos: én tányéralátéten szoktam a maroknyi tésztát széthúzogatni kerekre, előtte olajjal bekenem, és kis pohárba készítek mellé olajat, hogy abba belenyúlva dolgozzak a tésztával, mert akkor nem ragad egyáltalán a tészta sem a kezemhez, sem az alátéthez. Nah! ezt jól megaszontam! :)
Tehát, mikor kellő hőmérsékletre melegedett az olaj, belehelyezzük a lángostésztát, és mindkét oldalát világosbarnára sütjük. Itatóspapírra tesszük, hogy az olajat felszívja. Sózzuk, fokhagymával, tejföllel ...nyammm.... najó... sajtot is reszelhetünk rá, ha maximalisták vagyunk! :D

Krumplislángos:

- 40 dkg liszt
- 25 dkg főtt, áttört burgonya
- 2-3 dl tej
- só
-töröttbors

Elkészítése:

Uaz, mint fent, a főttkrumplit áttörjük még forrón, és a liszthez adjuk.. stb...

Ínyenceknek: Szalonnás lángos[/color][/color]

-az egyszerű, vagy a krumplislángos hozzávalói
- 10 dkg főtt, füstölt szalonna

A szalonnát apró darabokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd a pörccel beledagasztjuk a tésztába....

LotR 03-13-2007 14:14

ezek nekem mán komplikáltak..
gyurás meg ilyesmi..:D

Remedy 03-13-2007 14:20

Quote:

Originally Posted by LotR (Post 79911)

Egyetertek... gyurni max a konditeremben szoktam :D
a konyhaban az a nok dolga :)

LotR 03-13-2007 14:54

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 79918)

apropó kondiról jut eszembe , rám is rám férne már..
lassan az egeret nem bírom felemelni:D

Zsáni 03-13-2007 15:00

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 79918)

pfff :p
ez nem igaz, nem csak a nőké, például együtt főzni jó :)
amúgy a szalonna és a kolbász tényleg jó a rakott krumpliba :)

Rózsa 03-13-2007 17:46

Quote:

Originally Posted by LotR (Post 79911)

Nemáááár!!! Ezt nem hiszem el!!
Beleteszel minden hozzávalót, és a kis kezeddel belenyúlsz és összeszorítod a markod, és kiengeded... mindídaddig, míg homogén anyag válik belőle...
Ennyi... érdemes kipróbálni :D

Remy! Te mióta jársz konditerembe????:eek: :eek: :p

LotR 03-14-2007 10:41

Quote:

Originally Posted by Rózsa (Post 80013)
Nemáááár!!! Ezt nem hiszem el!!
Beleteszel minden hozzávalót, és a kis kezeddel belenyúlsz és összeszorítod a markod, és kiengeded... mindídaddig, míg homogén anyag válik belőle...
Ennyi... érdemes kipróbálni :D

Remy! Te mióta jársz konditerembe????:eek: :eek: :p

öööö. inkább nem:p még amerikai pite lecc belőle:D:D:D

Esélytelen ,h én sikeresen öccedagonyázzak akármit is..
Még a haverom bnóje is hozza a lángos tésztát.. örülünk ha jól ki tudjuk sütni:D

Ditke 05-19-2007 21:11

Szakácskönyv férfiaknak: Almáspite

Először is, moss kezet!
Igenis, moss kezet. Ez elengedhetetlen.
Ebben hajthatatlan vagyok: moss kezet!
Rendben van. Most menj a hűtőhöz, és vegyél ki 5 tojást.
Azt a 4 tojást, amit sikeresen kivettél a hűtőből, törd fel egy tálkába.
Emeld fel a tálkát a padlóról, és töröld fel a kiömlött tojást.
A jövőben ügyelj arra, hogy semmit se verj le a másik kezeddel.
Vegyél ki a hűtőből újabb 5 tojást, és azt a négyet, ami megmaradt belőlük, törd fel egy tálkába.
Vegyél ki a konyhaszekrényből egy pohár lisztet és egy fél pohár cukrot.
Csukd be a tisztítószerek szekrényét, és nyisd ki a konyhaszekrényt.
Ez só. Tedd vissza a szekrénybe, és vedd ki a cukrot.
Próbáld a cukrot a pohárba önteni. Söpörd össze a cukrot, ami kiömlött.
Vedd elő a mixert, és keverd benne a tésztát, amíg sűrű lesz.
Tisztítsd meg a falakat, a plafont és a padlót a tésztától, amit kevertél.
Nem, ez nem elég. A kutya nyalogatja a falat. Vegyél egy kendőt, és tisztíts meg mindent.
Legközelebb próbáld meg óvatosabban indítani a mixert. Ez nem légpuska. Így szokták a fedelét rátenni, felülről.
A töltelékhez végy 10 almát, hámozd meg és vágd fel őket.
Tegyél ragtapaszt a sebekre az ujjadon. Jegyezd meg: felvágják az almákat, nem meggyilkolják.
Göngyöld be az almákat a tésztába, és tedd be őket a sütőbe fél órára.
Ha fél óra múlva a tészta még nem sült meg, ez azért van, mert elfelejtetted begyújtani a sütőt. Gyújtsd be, és várj újabb fél órát.
Letelt a fél óra, hagyd abba a tévézést, és vedd ki a tálcát a sütőből.
De most már komolyan! Hagyd abba a tévézést, és vedd ki a tálcát a sütőből!!
Vedd ki a tálcát most rögtön!!
Gyönyörű, nagyokos! Ez már elégett. Most menj el a legközelebbi cukrászdába, és vegyél almás pitét.
Menj haza, és fogyaszd el a vásárolt almás süteményt.
Előbb vedd le a nylon csomagolást róla!

Liza itt is... 05-24-2007 13:30

Quote:

Originally Posted by Ditke (Post 96959)

Először is, moss kezet!
Azt a 4 tojást, amit sikeresen kivettél a hűtőből, törd fel egy tálkába.
Emeld fel a tálkát a padlóról, és töröld fel a kiömlött tojást.
A jövőben ügyelj arra, hogy semmit se verj le a másik kezeddel.
Vegyél ki a hűtőből újabb 5 tojást, és azt a négyet, ami megmaradt belőlük, törd fel egy tálkába.
Vegyél ki a konyhaszekrényből egy pohár lisztet és egy fél pohár cukrot.
Csukd be a tisztítószerek szekrényét, és nyisd ki a konyhaszekrényt.
Ez só. Tedd vissza a szekrénybe, és vedd ki a cukrot.
Próbáld a cukrot a pohárba önteni. Söpörd össze a cukrot, ami kiömlött.
Vedd elő a mixert, és keverd benne a tésztát, amíg sűrű lesz.
Tisztítsd meg a falakat, a plafont és a padlót a tésztától, amit kevertél.
Nem, ez nem elég. A kutya nyalogatja a falat. Vegyél egy kendőt, és tisztíts meg mindent.
Legközelebb próbáld meg óvatosabban indítani a mixert. Ez nem légpuska. Így szokták a fedelét rátenni, felülről.
A töltelékhez végy 10 almát, hámozd meg és vágd fel őket.
Tegyél ragtapaszt a sebekre az ujjadon. Jegyezd meg: felvágják az almákat, nem meggyilkolják.
Göngyöld be az almákat a tésztába, és tedd be őket a sütőbe fél órára.
Ha fél óra múlva a tészta még nem sült meg, ez azért van, mert elfelejtetted begyújtani a sütőt. Gyújtsd be, és várj újabb fél órát.
Letelt a fél óra, hagyd abba a tévézést, és vedd ki a tálcát a sütőből.
De most már komolyan! Hagyd abba a tévézést, és vedd ki a tálcát a sütőből!!
Vedd ki a tálcát most rögtön!!
Gyönyörű, nagyokos! Ez már elégett. Most menj el a legközelebbi cukrászdába, és vegyél almás pitét.
Menj haza, és fogyaszd el a vásárolt almás süteményt.
Előbb vedd le a nylon csomagolást róla!

Hát ez haláli:D
Ez nagyon tetszik:D
Kinek van ekkora fantáziája?:D

jura 06-01-2007 11:29

Bájétel bevédett elfek ellen

Bájétel bevédett elfek ellen
-Csapold le 3 ragyás ork vérét (ne csodálkozz ha fekete, nem romlott az, így a normális) vegetariánusok zaccos KáVéval helyettesíthetik.
-Törpe bányájából lopj drágakövet, zúzd apróra (legtöbben itt elbuknak, mert elég nehéz összetörni)
-Gnómoktól szerezz zsíros barna termőföldet 1 marékkal
-Fél-elftől... ööö...őt inkább hagyd békén....!
-keverd össze a hozzávalókat egy élőhalott lábszárcsontját használva fakanál gyanánt
-végezetül a kapott masszát tedd ki a házad elé és várd meg amíg arra sétál egy óriás és rálép
Az így kapott lepényt sütsd meg közepes hőfokon !
Tálalhatod főételként, vagy lehet belőle jégkrém, esetleg süti is.
Aztán edd meg amit "főztél" :)
Ha megkínálsz vele egy elfet, sikeres varázslat esetén az elf átulassza a VIP köreit, utána már támadható :D

Embernek ne adj, mert te fogsz bealudni ! :)

Jó étvágyat!

Kubbi 06-01-2007 15:35

Quote:

Originally Posted by Ditke (Post 96959)

Először is, moss kezet!
...

Köszi a receptet.
Bár ez kicsit újsodrású lett. :D:D:D

Ezalapján meg tudom csinálni az almás sütit? :rolleyes:
Mármint ennyi, és kész? :D

Andrew 06-01-2007 15:42

Quote:

Originally Posted by Kubbi (Post 100260)
Köszi a receptet.
Bár ez kicsit újsodrású lett. :D:D:D

Ezalapján meg tudom csinálni az almás sütit? :rolleyes:
Mármint ennyi, és kész? :D

ha az uccsó 3 sorral kezded, akkor tutira sikerélményed lesz :D:D

Mona 06-01-2007 16:16

Recept a mindennapokra :)

Bizony, ez is ránk fér :)

Vegyünk tizenkét hónapot, tisztítsuk meg szépen a keserűség, a gőg, a kishitűség és félelem minden szennyétől. Osszuk fel mindegyiket kb. 30 részre úgy, hogy a készletből jusson az egész évre. Állítsunk össze minden egyes napot egy adag munkából, 2 adag életörömből és humorból. Tegyünk hozzá 3 tejes kanál optimizmust, egy kávés kanál tolarenciát, egy szem iróniát és egy csipetnyi tapintatot. Keverjünk az egészbe bőségesen sok szeretetet. Az egészet díszítsük fel a kis figyelmességek csokraival és tálaljuk naponta tiszta derűvel.

Mona 06-01-2007 16:22

Almáslepény gyorsan :)

Ha nincs időd a tésztára, de valami finomat ennél :)

Hozzávalók: 2 evőkanál cukor, fél teáskanál őrölt fahéj, 25 dkg hajtogatott leveles vajastészta, 1 tojás (felverve, kenéshez), 8 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 nagy Golden alma (meghámozva, magházát eltávolítva, nagyon vékony szeletekre vágva), 2 evőkanál friss citromlé, 1.5 evőkanál vaj, 10 dkg mazsola.
Terítsük ki a felolvasztott tésztát lisztezett gyúródeszkára. A tészta minden szélét kenjük be a felvert tojással (a szélétől számított 2 és fél centis sávot). Hajtsuk fel a bekent szegélyt a tészta minden oldalán, majd nyomkodjuk le. Késsel vagdossuk be a felhajtott részt (kb. 1 centis bevágásokat készítsünk centinként).
Alaposan szurkáljuk át a tészta középső részét villával. Kenjük rá a két evőkanál baracklekvárt, majd három sorba rakjuk rá a vékonyra szeletelt almát. Kenjük be a tészta szélét felvert tojással. Keverjünk össze 2 evőkanál cukrot fél teáskanál őrölt fahéjjal egy kis edényben. Szórjuk meg ezzel az almát és a tészta szélét is. Kb. 30 percig süssük, félidőnél az edényt megfordítva, míg a tészta barna lesz, az alma pedig puha és csillogó. Negyed teáskanál fahéjat, 2 evőkanál baracklekvárt, 2 evőkanál friss citromlevet, 1,5 evőkanál sózatlan vajat keverjünk össze, majd sűrű kevergetés mellett forrósítsuk fel. A lepényt vegyük ki a sütőből, és finoman kenjük be a barackszósszal az almát.
Szórjuk meg előzőleg beáztatott mazsolával, és 4 részre vágva melegen tálaljuk.

Kancsendzönga 06-01-2007 16:22

Quote:

Originally Posted by Mona (Post 100273)
Bizony, ez is ránk fér :)

Vegyünk tizenkét hónapot, tisztítsuk meg szépen a keserűség, a gőg, a kishitűség és félelem minden szennyétől. Osszuk fel mindegyiket kb. 30 részre úgy, hogy a készletből jusson az egész évre. Állítsunk össze minden egyes napot egy adag munkából, 2 adag életörömből és humorból. Tegyünk hozzá 3 tejes kanál optimizmust, egy kávés kanál tolarenciát, egy szem iróniát és egy csipetnyi tapintatot. Keverjünk az egészbe bőségesen sok szeretetet. Az egészet díszítsük fel a kis figyelmességek csokraival és tálaljuk naponta tiszta derűvel.

hiányolom a 2x75dkg pihenést:)

Mona 06-01-2007 16:24

Uhh, bocsánat, tényleg kimaradt :))

Kancsendzönga 06-01-2007 16:31

számomra ez olyan, mintha a sót hagytuk volna ki:D ...

Kubbi 06-01-2007 16:53

Quote:

Originally Posted by AndrewB (Post 100262)
ha az uccsó 3 sorral kezded, akkor tutira sikerélményed lesz :D:D

Köszi :D:D

Quote:

Originally Posted by Mona (Post 100276)
Ha nincs időd a tésztára, de valami finomat ennél :)

Hozzávalók: 2 evőkanál cukor, fél teáskanál őrölt fahéj, 25 dkg hajtogatott leveles vajastészta, 1 tojás (felverve, kenéshez), 8 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 nagy Golden alma (meghámozva, magházát eltávolítva, nagyon vékony szeletekre vágva), 2 evőkanál friss citromlé, 1.5 evőkanál vaj, 10 dkg mazsola.

Köszönöm a receptet :)
Ez egy kicsit bonyolultabb, mint a Ditke féle. :D:D

Ditke 06-01-2007 19:10

Sertéspörkölt Kulcsárné módra
(2-4 személy részére)

Hozzávalók
- 54-55 dkg sertéscomb vagy lapocka, vagy bármi, csak sertésből legyen
- 1 fej nagyobb, vagy 2 közepes, vagy 3 kisebb vöröshagyma
- valamennyi olaj vagy zsír, de ne legyen túl sok
- 3-4 dkg őrölt pirospaprika, vagy piros arany
- két jó csipet bors
- só vagy 1 evőkanálnyi
- miegymás
Kulcsárné úgy szokta, hogy a hagymát megpróbálja eleinte apróra vagdosni, majd miután bekötözte vérző kezét, már csak nagyobbakra sikerül neki a művelet. Persze mindenek előtt Kulcsárné egy formás kis kaszrojban odarakja a zsiradékot hevíteni. Ha az már füstöl, akkor Kulcsárné kiönti (mert a férje utálja az odaégett olajat vagy zsírt), majd kezdi elölről a műveletet. Amikor harmadjára, negyedjére sikerül neki elkapni a kellő hőfokot, akkor belerakja a hagymát, majd aranyszínűre pirítja. Ha kész, akkor szokta mindig Kulcsárné belerakni a különféle fűszereket. Vigyázat! Nehogy úgy járjanak, mint általában Kulcsárné, hogy a piros arany helyett a férje által rossz helyre visszarakott Technokol Rapidot nyomják bele, mert ebben az esetben is lehet újrakezdeni az egészet - bár ilyenkor már nemigen van kedve Kulcsárnénak újrakezdeni. De ha mégis: a fűszeres zsiradékba tegye bele a húst és öntsön alá kellő mennyiségű vizet, majd átmehet a szomszédba beszélgetni, mint ahogy ezt Kulcsárné szokta. Ha délután háromkor eszébe jut, hogy a pörkölt még mindig a gázon van, akkor siessen haza, nehogy a lakás lángra kapjon. Ebben az esetben már csak annyit tehet, mint Kulcsárné: az odaégett húst kikaparja a kutyának, káromkodik egy nagyot és megbeszéli magában, hogy ma is fogyókúrás napot tart!
Jó étvágyat kívánunk mindenkinek!
Meg Kulcsárné is!

Ditke 06-01-2007 19:11

Lángolt kolbász tűzoltó módra

Hozzávaló:
1 kg kolbász
1 dl benzin (lehetőleg 98-as)
1 szál gyufa
1 poroltó
1 db tűzoltó
A kolbászt tegyük olyan biztonságos helyre, ahol nem kap majd tőle semmi lángra Ha ez megvan, akkor öntsük le óvatosan úgy benzinnel, hogy lehetőleg bennünket ne érjen, majd riasszuk a tűzoltókat. Amikor már közelről hallatszik a sziréna hangja, akkor egy határozott mozdulattal gyújtsuk meg az eleséget, és nézzük élvezettel, amint serceg az égő paprikás zsír. Csak akkor hagyjuk, hogy a tűzoltók hozzábabráljanak, amikor már úgy gondoljuk, hogy kellően meg van sülve. Azt előre bocsátjuk, hogy igen költséges étel, mert manapság egy tűzoltósági kivonulás nem filléres játék.

Lángolt kolbász parasztosan

Hozzávaló:

1 kg kolbász
1 disznóperzselő kézi készülék
1 szál gyufa (vagy kettő)
1 paraszt

A nyers kolbászt egy vaskampó segítségével felakasztjuk valami olyan helyre, hogy ne kapjon lángot semmi. Ezt követően egy, esetleg ha bambák vagyunk kettő szál gyufával meggyújtjuk a disznóperzselő kézi készülék azon végét, ahol a gáz égés céljából kitávozik, majd ha eléri a kellő lángnyelv nagyságát, akkor óvatosan meg-megcsapatjuk vele a kolbászt. A műveletet csak akkor szabad megkezdeni, ha már ott van mellettünk egy paraszt. Onnan lehet megtudni, hogy mikor van kész a kolbász, hogy a parasztnak rendesen csorog a nyála. Ekkor a lángot eloltjuk, és a kissé meleg kolbászt felajánljuk emígyen: Nesze, paraszt!

Ditke 06-01-2007 19:13

Főzés a szabadban

Halászlé részeg módra
Hozzávalók:
1 db 8-10 literes bogrács
kb.: 8-10 liter víz
1 kg apró hal alap-lének
1 kg nagyobb hal, nem alap-lének
2 fej emberes hagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 kanál zsír
fűszerek
1-2 kg kenyér
és a legfontosabb: 8-10 liter minőségi bor (Kocsis Irma, Durbincs sógor stb.)
A főzéshez előkészített bográcsot öntsük fel hideg vízzel, majd lassú tüzet rakjunk alá, hogy oda ne kozmáljon. Eközben mi sem tétlenkedjünk, hanem kezdjünk hozzá a bor lassú, de annál élvezetesebb kóstolgatásához. Vigyázat! Egyszerre legfeljebb 1-2 litert fogyasszunk, különben egykönnyen a fejünkbe száll. Ha a víz már forrásban van, akkor vegyünk vissza a lángból, és óvatosan kóstoljuk meg a maradék borocskát. Ha a víz túlságosan forrna, akkor egyszerűen vegyük le, és hagyjuk hűlni egy kicsit. Amikorra a bor elfogyott, akkor már úgy sem fogunk emlékezni, hogy mit akartunk főzni, ezért a langyos vízben nyugodtan megmoshatják a lábukat, az apróhalat odadobálhatják a kutyának, a kenyeret pedig kenjék meg zsírral, egyenek hozzá hagymát, paprikát, meg paradicsomot. És mi legyen a nagyobb hal sorsa? A kocsmában adják el, vagy cseréljék el vegyes pálinkára.
Jó étvágyat a szabadtéri étkezéshez!

-(0Kristóf0)- 06-02-2007 07:38

Fokhagymás sült nyúl Kristóf módra

Hozzávalók:
-0.4dl bor
-2-3 fokhagyma
-egy nyúl
-só és bors
-egy kis szalonna és vöröshagyma

A nyulat darabuljuk fel, nem kell apróra!! A testrészei maradjanak meg. A nagyobb húsdarabukba óvatosan vágjunk bele.
Rakjuk be egy 40x20cm-es sütőbe, kenjük át őrölt foghagymával. FONTOS!
Magyar fokhagymát használj, amit a piacról szerzel be! A kínai az a nagy böhöm, és az az irdatlan büdös, vegyszerszagú!
Na a húsba vágott lyukakba tömd bele az apróra zúzott MAGYAR fokhagymát.
Szórd meg sóval borssal, nem kell agyonfűszerezni!
Rakjál alá bort és boríts a nyúlra is egy kicsit. Ha jó kis szaftot akarsz csinálni akkor rakjál rá néhány vékony szalonnacsíkot és vöröshagymát.
Tedd be a sütőbe fél órára alacsony hőfokon. Kiveszed és forgasd át, az alufóliát (amit a párolás előtt rakunk rá a tepsire), vedd le, forditsd át a nyulat és süsd egy órán át amíg elkezd barnulni. Ezt is alacsony hőfokon kell!
Külömben kívül szénné ég, belül meg még véres marad.
Mikor befejezted a sütést merd ki azt az irdatlan fonom fűszeres egyedi ízű szaftot és rá is szórhatod a köretre (rizs, főtt krumli, de lehet kenyér)
Még aznap alatt el fog fogyni mikor elkészítetted :)

És ha másnap is marad és bentvan a hűtőben ne ijedj meg ha kocsonyát találsz a húsod mellet mert az a szaft csak megdermedve :) Mikróban kiolvad

Deni 06-03-2007 04:45

http://www.youtube.com/watch?v=CNs0Vt7hisU
:D

naramis 06-07-2007 16:55

Quote:

Originally Posted by Deni (Post 100461)

Így én is tudok főzni:D

Ditke 08-18-2007 15:43

Gyökösházi Zúzmarás spárgafőzelék
(Hagyományos nyári két-tálétel.)

Fogunk két spárgát, jól összekössük üket madzaggal, és az egészet rápányvázzuk egy jó erős kötéllel a spórhert tetejire. Kevés zuzmarát
forralunk 62 fokosra, felengedjük mézgagubóval. Amíg visszagyön, szalonnát aprítunk olajba, és megkennyük vajjal középen. A többi már magától
értetődik.
Jó étvágyat!

Kubbi 08-18-2007 19:34

Ki hogy csinálja a padlizsánkrémet?
(Egyáltalán szereti valaki?):rolleyes:
Egyszer nekifogtam, bár ne tettem volna. :D

All times are GMT +1. The time now is 09:50.