![]() |
Quote:
De a partikuláris megoldás nem azt jelenti, hogy csak a végéhez dobsz egy C konstanst és megvan a többi megoldás. A C általában egy c(x), azaz egy x-től függő vüggvény lesz. Tehát a végeredmény bonyolultabb ennél. Sajnos nem tudom megoldani ezt az egyenletet, mert kb. 10 éve tanultam, de éppen azért vettem elő ezt a példát, hogy valami kényszert érezzek utána nézni. Hétvégén előveszem a jegyzeteket és megcsinálom, ha még megtudom. :) |
Quote:
> eq := diff(y(x), x)+y(x)^2 = x^2-2*x; > dsolve(eq, y(x)); terveztem én is, hogy megpróbálom levezetni a megoldást papíron, de nem valami szexis az eredmény... |
Quote:
|
Quote:
|
juj:)
ezek nekem magasak...sok matekzseni Hódítózhat...:P |
Sziasztok!
Kellene egy kis help. Nem konkrétan matek, inkább logikai jellegű problémám van. Menedzsmentel kapcsolatos, lehet picit megfeküdte már a gyomrom... A kérdés a következő: "Van két leendő kolléga, az egyik mindig hazudik, a másik mindig igazat mond. Belőlük kell kiszedni egy kérdéssel, hogy két pozició közül, melyiket válasszuk. Ön mit kérdezne?" Ennyit tudok a feladatról, nem többet, nem kevesebbet. Ha mind 2őnek 1-1 kérdést tehetek fel, akkor megvan a megoldás: Pl: -Egy triviális kérdés, amire tudom a választ. Pl Öltönyben vagyok? Ha a tag azt mondja, hogy nem vagyok öltönyben, akkor ő a hazudós, ha igent mond, akkor ő az igazmondó. (feltéve ha kikötöm hogy öltönyben vagyok :D) -Melyik poziciót válasszam? Ezt megkérdezem a másik tagtól, az előzőek értelmében értékelhetem a választát. De ha a feladatot máshogy értelmezem, akkor összesen 1kérdést tehetek fel. Mi lehetne ez a kérdés? Vagy így már nem megoldható? |
Quote:
|
Quote:
Sok megoldas van erre, az egyik pl: Ha megkerdeznem a haverodat hogy melyik poziciot valasszam, mit mondana? Ugye az igazmondo a nekunk jobb pociziot, a hazug a nekunk rosszabb poziciot mondana. Ha az igazmondot kerdezzuk, akkor tudja, hogy a hazug a szamunkra rossz poziciot mondana, igy o is azt mondja. Ha a hazugot kerdezzuk, tudja hogy az igaz a jobbat mondana, de mivel o hazudos, ezert o is a rosszat fogja mondani. Ergo: tedd fel ezt a kerdest, es valaszd a masik poziciot. Azt nem fogod megtudni, melyik az igazmondo, de tuti a jo poziciot valasztod. Ertheto igy? :) |
Quote:
Ami szerintem nem megengedett, hisz azért igazmondó, mert csak az igazat mondhatja. Vagy még mindig nem értem. |
Quote:
Az igazat mondja, hogy a hazug a rossz poziciot mondana. Igy sem ertheto? :) |
All times are GMT +1. The time now is 18:11. |