![]() |
Quote:
|
Quote:
T=T0+(Tk-T0)*exp(-konst*t) ahol T:véghőmérséklet (most 25°C) T0:környezet hőmérséklete Tk:kezdeti hőmérséklet t:idő konst: mindenféle hőtani együtthatója a testnek, amik konstansok, a megadott adatokból kijön az eredőjük 2 ismeretlen, 2 egyenlet |
Ez egy ismert képlet?
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Quote:
Ha ez egy ismert képlet, akkor ez nem egy túl érdekes fizika feladat :) A másiknak majd egyszer nekiesem, elvileg Riccati-féle diff. egyenletek megoldását elvileg tanultam. Csak akkor se mondták meg, hogy mi a fenét lehet vele modellezni :) |
Quote:
Diffegyenletekkel is foglalkozunk szabályozások miatt, de erre nincs kapacitásom így vizsgaidőszakban :) |
Quote:
|
Quote:
Nagyon jól indultál el, mert ez egy Riccati-féle differenciálegyenlet és az első lépésben találni kell egy partikuláris megoldást. Ezt kerested Te meg. Ezt a differenciálegyenletet egy partikuláris megoldás ismeretében már kvadratúrák segítségével meg lehet oldani. Tehát pont a kritikus részre adtál egy eredményt. Nekem nem jött ki ezzel a helyettesítéssel, de az is lehet, hogy hibás a feladat. A segítség szerint y=a(x)x+b(x) alakban kell keresni a partikuláris megoldást, de nekem arra se jött ki semmi. Megeshet, hogy a feladatban az előjel el van írva a jobb oldalon. Tehát a megoldás nem 1 darab függvény, hanem végtelen sok függvénynek kell legyen. Ha nem tanultad, akkor nem fog menni, mert kitalálni egyébként elég nehéz. |
Quote:
Végülis én úgy csináltam, h "integráltam mindkét oldalt x szerint"(ha így mondják), így lett:(gondolom, y' y x szerinti deriváltja) Sy' dx + Sy^2 dx = S(x^2-2x) dx A jobb oldalon elvégezve az integrálást, látszik, h y csak elsőfokú lehet: y=ax+b, ezt beírtam y helyére, elvégeztem a bal oldalon is az integrálást, rendeztem a bal oldalt, majd az együtthatókat egyeztettem mindkét oldalon, s így jött ki, hogy a=-1 és b=1. (Azt tudom, h Sf'(x)dx=f(x)+C, de itt az előbb előálló C-ket a bal oldalra rendeztem, lett belőlük P, de volt mellette még egy konstans b, így lehetett azt mondani, h b+P=0(mert a jobb oldalon nem volt konstans). Lehet, h a hiba a C-k kezelésében van, dunsztom sincs igazából.:)) |
All times are GMT +1. The time now is 17:45. |