Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Matek zsenik help-et pls:) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=417)

Valezius 05-10-2008 22:51

Okos, bocs de nem ellenőrzöm az integrálás eredményét, az elv a lényeg :)

tulip 05-13-2008 14:21

Végigfutottam az emelt szintű értettségi feladatokat. Most volt rá időm. :)
Úgy látom, hogy sokkal egyszerűbben megoldhatóak maximális pontra, mint a régi (természettudományi egyetemekre készült) összevont érettségi-felvételi feladatok. A régieket a tanultak alapján jó logikával meg lehetett oldani és a tanyagon felüli ismeretek a megoldásban viszonylag kis segítséget jelentettek. A mostaniban viszont egy kis többlet ismeret jelentősen leegyszerűsíti a feladatok megoldását. Így azok a tanulók, akik jobb középiskolákból írnak emelt szintü érettségit és ezáltal a tananyagon felüli ismeretekre tesznek szert, sokkal nagyobb előnyben vannak, mint a régebbi felvételik esetében. Ezt arra alapozom, hogy elővettem a régi feladatsorokat és az utolsó feladatok most is alaposan meggondolkodtatnak, míg a mostani feladatsor nem okozott gondot. A mostani feladatsort annak idején nem tudtam volna megoldani. Egy icike-picike határérték számításiban szerzett gyakorlat, valamint a differenciálás és a függvényvizsgálat közötti kapcsolatokra vonatkozó néhány alapvető tétel ismerete triviálissá teszi a magas pontszámú feladatok megoldását. Szerintem nincs ez így jól. Vagy csak rosszul látom a dolgot?

Bogár 05-13-2008 14:54

Quote:

Originally Posted by tulip (Post 174520)
Végigfutottam az emelt szintű értettségi feladatokat. Most volt rá időm. :)
Úgy látom, hogy sokkal egyszerűbben megoldhatóak maximális pontra, mint a régi (természettudományi egyetemekre készült) összevont érettségi-felvételi feladatok. A régieket a tanultak alapján jó logikával meg lehetett oldani és a tanyagon felüli ismeretek a megoldásban viszonylag kis segítséget jelentettek. A mostaniban viszont egy kis többlet ismeret jelentősen leegyszerűsíti a feladatok megoldását. Így azok a tanulók, akik jobb középiskolákból írnak emelt szintü érettségit és ezáltal a tananyagon felüli ismeretekre tesznek szert, sokkal nagyobb előnyben vannak, mint a régebbi felvételik esetében. Ezt arra alapozom, hogy elővettem a régi feladatsorokat és az utolsó feladatok most is alaposan meggondolkodtatnak, míg a mostani feladatsor nem okozott gondot. A mostani feladatsort annak idején nem tudtam volna megoldani. Egy icike-picike határérték számításiban szerzett gyakorlat, valamint a differenciálás és a függvényvizsgálat közötti kapcsolatokra vonatkozó néhány alapvető tétel ismerete triviálissá teszi a magas pontszámú feladatok megoldását. Szerintem nincs ez így jól. Vagy csak rosszul látom a dolgot?

nincs olyan kikötés, hogy csak a tananyagban szereplő tételeket, képleteket lehet használni?
egyébként nekem sem tűnt nehéznek ez az emelt szintű feladatsor.

Valezius 05-13-2008 15:44

Quote:

Originally Posted by csunyabogar (Post 174525)
nincs olyan kikötés, hogy csak a tananyagban szereplő tételeket, képleteket lehet használni?
egyébként nekem sem tűnt nehéznek ez az emelt szintű feladatsor.

Ha van az nevetséges :)

tulip 05-21-2008 17:20

Aki tanult differenciál egyenletet megoldani és van kedve egy kicsit feleleveníteni a tudását:
y'+y^2=x^2-2x

Bogár 05-21-2008 17:24

Quote:

Originally Posted by tulip (Post 175836)
Aki tanult differenciál egyenletet megoldani és van kedve egy kicsit feleleveníteni a tudását:
y'+y^2=x^2-2x

atyaég... a legegyszerűbb az lenne, ha Mapple-be bemásolnám az egyenletet. :D

sasa 05-21-2008 18:03

Quote:

Originally Posted by csunyabogar (Post 175837)

A tudásod kellene feleleveníteni, nem egy másodpercenként milliónyi diff. egyenletet megoldó programot lealacsonyítani ilyen semmi munkára :D

Valezius 05-21-2008 18:07

Quote:

Originally Posted by csunyabogar (Post 175837)

Nekem csak Maplem van, ez valami továbbfejlesztett változat? :)

Alkímer 05-21-2008 20:32

Quote:

Originally Posted by tulip (Post 175836)
y'+y^2=x^2-2x

Még soha nem oldottam meg differenciál-egyenletet(nem is próbáltam), csak deriválni meg integrálni tok kissé, de most tettem egy próbát, kapva a kínálkozó lehetőségen:
y=-x+1
Ugye ez a megoldás?:)
Tudom, h tudjátok.

tulip 05-21-2008 22:55

Akkor egy egyszerűbb feladat. Nem tudom a megoldását, de a végeredmény 40 perc.

A test 10 perc alatt 100 °C-ról 60 °C-ra hült le. A környező levegő hőmérsékletét 20 °C-on tartják. Mikor hül le a test 25 °C-ra?

All times are GMT +1. The time now is 17:54.