![]() |
Quote:
|
Kitaláltam egy matek feladatot, kíváncsi vagyok mire mentek vele.
Adott egy ismeretlen sugarú kör. A ember az egyik átmérővel párhuzamosan kettévágja. (Lehet, hogy pont az átmérőn) Ezután a kisebb (nem nagyobb) darabot odaadja. Hogyan tudnánk meghatározni ennek a körszeletnek (ugye így hívják?) a területét? annyira nem nehéz, mert sikerült megoldanom :) |
Quote:
|
Quote:
Mert akárhogy vágom ketté ezzel az egyenessel tudok párhuzamost húzni a középponton keresztül. (Márha elfogadjuk a párhuzamossági axiómát ;) ) Ennek az egyenesnek a körbe eső része egy átmérő lesz. Akkor mostmár koncentrálhatsz a feladatra :) |
de várjál..akkor ez most nem vicc? :eek:
ha igen, légyszi priviben ossz le :D |
Quote:
|
Quote:
Nincs semmi vicc, hacsak az nem, hogy azt hittem ketté lehet vágni egy kört egyik átmérővel se párhuzamosan :o Sikerült még egy megoldást találnom azóta ;) |
A szelő hosszát és a szelőre merőleges átmérőnek a körszeletbe eső hosszát tudjuk mérni?
|
Quote:
Vagyis igazából vegyük úgy, hogy kinyomtatták neked egy papírra. |
Szóval.
A kör sugarának a hossza legyen r. Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy olyan koordináta rendszert, hogy az origo a kör középpontja legyen. Az a bizonyos húr legyen merőleges az Ox tengelyre, és ezt a tengelyt metsze az A(a,0) pontban (a eleme a (-r,r) intervallumnak, de ha mindenképpen a kisebb darab kell, akkor a eleme a (-r,0) intervallumnak). Ekkor a körszeletnek vagy minek a területe: 2*integrál(-r..a)(gyök(r^2-x^2))dx. Továbbvezetve ezt az eredményt kapjuk: T=2 * ( (r^2)/2*( arcsin(a/r)+1/2*sin(2*arcsin(a/r)) ) + (pi*r^2)/4 ) = = r^2*( arcsin(a/r)+1/2*sin(2*arcsin(a/r)) ) + (pi*r^2)/2 Puska Nem tűnik valami szépnek az eredmény, de nem is volt várható, hogy az lesz... Ennek ellenére lehet, hogy elnéztem valamit. De remélem, hogy nem. :D |
All times are GMT +1. The time now is 12:40. |