Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Matek zsenik help-et pls:) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=417)

BimmBimm 05-09-2008 15:20

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 173827)
Diszkrét matek? Vagy mi? Én nem vagyok matekos, magyarul légyszi :)

26betű van ugye?

Akkor (5 alatt a 2) azaz 10féleképpen lehet a 2betű.

A betűkombinációk száma:
1+2+3+...+26=27*26/2=351

Tehát akkor a rendszámtáblák száma:

351*10*(10^3)=3.510.000

Ha jól számolom.

Igen diszkrétmatek. Hmm érdekes megoldás:) Én valahogy nem tudom hogy gondolkoztam... leginkább az zavart be hogy hogy számoljak azzal hogy ábécé sorrenben legyenek a számok... :) Köszi, asszem értedm a logikád:p

Valezius 05-10-2008 18:27

Kitaláltam egy matek feladatot, kíváncsi vagyok mire mentek vele.

Adott egy ismeretlen sugarú kör. A ember az egyik átmérővel párhuzamosan kettévágja. (Lehet, hogy pont az átmérőn)

Ezután a kisebb (nem nagyobb) darabot odaadja. Hogyan tudnánk meghatározni ennek a körszeletnek (ugye így hívják?) a területét?

annyira nem nehéz, mert sikerült megoldanom :)

Redback 05-10-2008 18:45

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 174014)
Kitaláltam egy matek feladatot, kíváncsi vagyok mire mentek vele.

Adott egy ismeretlen sugarú kör. A ember az egyik átmérővel párhuzamosan kettévágja. (Lehet, hogy pont az átmérőn)

Ezután a kisebb (nem nagyobb) darabot odaadja. Hogyan tudnánk meghatározni ennek a körszeletnek (ugye így hívják?) a területét?

annyira nem nehéz, mert sikerült megoldanom :)

Az átmérővel csak párhuzamosan lehet kettévágni egy kört, mert végtelen számú átmérője van ;)

Valezius 05-10-2008 20:50

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 174018)
Az átmérővel csak párhuzamosan lehet kettévágni egy kört, mert végtelen számú átmérője van ;)

Igazad van. De elmagyarázhattad volna jobban is, például így:
Mert akárhogy vágom ketté ezzel az egyenessel tudok párhuzamost húzni a középponton keresztül. (Márha elfogadjuk a párhuzamossági axiómát ;) ) Ennek az egyenesnek a körbe eső része egy átmérő lesz.

Akkor mostmár koncentrálhatsz a feladatra :)

Zoli 05-10-2008 21:03

de várjál..akkor ez most nem vicc? :eek:
ha igen, légyszi priviben ossz le :D

Bogár 05-10-2008 21:03

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 174045)
Igazad van. De elmagyarázhattad volna jobban is, például így:
Mert akárhogy vágom ketté ezzel az egyenessel tudok párhuzamost húzni a középponton keresztül. (Márha elfogadjuk a párhuzamossági axiómát ;) ) Ennek az egyenesnek a körbe eső része egy átmérő lesz.

ajajj, nekem alapból egyértelmű volt, hogy euklideszi síkban kell dolgozni, de most eléggé elbizonytalanodtam. :D

Valezius 05-10-2008 21:24

Quote:

Originally Posted by csunyabogar (Post 174047)
ajajj, nekem alapból egyértelmű volt, hogy euklideszi síkban kell dolgozni, de most eléggé elbizonytalanodtam. :D

Igen euklideszi síkban vagyunk.

Nincs semmi vicc, hacsak az nem, hogy azt hittem ketté lehet vágni egy kört egyik átmérővel se párhuzamosan :o

Sikerült még egy megoldást találnom azóta ;)

Andrew 05-10-2008 21:41

A szelő hosszát és a szelőre merőleges átmérőnek a körszeletbe eső hosszát tudjuk mérni?

Valezius 05-10-2008 21:54

Quote:

Originally Posted by AndrewB (Post 174049)
A szelő hosszát és a szelőre merőleges átmérőnek a körszeletbe eső hosszát tudjuk mérni?

Igen oda adják a kezedbe, azt mérsz rajta, amit csak akarsz :)

Vagyis igazából vegyük úgy, hogy kinyomtatták neked egy papírra.

Bogár 05-10-2008 22:44

Szóval.
A kör sugarának a hossza legyen r. Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy olyan koordináta rendszert, hogy az origo a kör középpontja legyen. Az a bizonyos húr legyen merőleges az Ox tengelyre, és ezt a tengelyt metsze az A(a,0) pontban (a eleme a (-r,r) intervallumnak, de ha mindenképpen a kisebb darab kell, akkor a eleme a (-r,0) intervallumnak).
Ekkor a körszeletnek vagy minek a területe: 2*integrál(-r..a)(gyök(r^2-x^2))dx.

Továbbvezetve ezt az eredményt kapjuk:
T=2 * ( (r^2)/2*( arcsin(a/r)+1/2*sin(2*arcsin(a/r)) ) + (pi*r^2)/4 ) =
= r^2*( arcsin(a/r)+1/2*sin(2*arcsin(a/r)) ) + (pi*r^2)/2

Puska

Nem tűnik valami szépnek az eredmény, de nem is volt várható, hogy az lesz... Ennek ellenére lehet, hogy elnéztem valamit. De remélem, hogy nem. :D

All times are GMT +1. The time now is 12:40.