Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Matek zsenik help-et pls:) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=417)

Valezius 05-06-2008 16:27

Az első fele fölkerült a netre.

http://oktatas.origo.hu/20080506/nyo...odtak_a_diakok

Ati 05-06-2008 16:30

Ez komoly, hogy ilyen kérdés volt az érettségin, hogy ha fél kiló narancs 75 forint, akkor mennyi narancsot kapunk 300 forintért? :eek::eek::eek:

[HTPA]GeeForce 05-06-2008 18:07

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 173369)
Ez komoly, hogy ilyen kérdés volt az érettségin, hogy ha fél kiló narancs 75 forint, akkor mennyi narancsot kapunk 300 forintért? :eek::eek::eek:

Ez van, ez a magyar FELFEJLESZTETT oktatás...

És ez még elég NEHÉZ feladat!

Még gimi alatt amikor ez az új rendszer még csak terv volt, tesztelni kellett.

Ne tudd meg milyen kérdések voltak...

1. kérdés pl a történelem érettségin:

Karikázd be a piramist!

(Alatta 3 kép, A. B. C. .... Az elsőn volt egy piramis, a másodikon egy ziggurat (gyengébbek kedvéért lépcsőzetes szélű / lépcsős piramis), a harmadik kép meg egy középkori vár volt........)

Na én ott szépen hálát adtam az Istennek, hogy én még a régi rendszer szerint fogok érettségizni....

NEVETSÉGES az egész, arra megy rá, hogy VÉLETLENÜL se tudjon megbukni az idióta barom...
Szánalom, ami itt megy. Amióta megreformálták az oktatási rendszert, képtelenség megbukni, akkor is kapsz érettségit, ha a nevedet nem tudod leírni helyesen...

Gusztustalan.

A másik véglet meg az olyan nehéz kérdés, amire egy kutatóprofesszornak is ökölbe szorulna a s.gglyuka...

[HTPA]GeeForce 05-06-2008 18:08

Magyarul van 1-2 kérdés, amire szinte lehetetlen válaszolni, hogy véletlenül se legyen max pontos érettségid, viszont van 4-5 olyan primitív kérdés, hogy véletlenül se bukj meg... nem is csoda, hogy az érettségik túlnyomó többségeben 2-es, 3-as, 4-es, és ha 5-ös is, nem max pontos. Lenne pár keresetlen szavam ahhoz, aki ezt kitalálta.

Xeper 05-06-2008 19:18

Quote:

Originally Posted by [HTPA]GeeForce (Post 173387)
Magyarul van 1-2 kérdés, amire szinte lehetetlen válaszolni, hogy véletlenül se legyen max pontos érettségid, viszont van 4-5 olyan primitív kérdés, hogy véletlenül se bukj meg... nem is csoda, hogy az érettségik túlnyomó többségeben 2-es, 3-as, 4-es, és ha 5-ös is, nem max pontos. Lenne pár keresetlen szavam ahhoz, aki ezt kitalálta.

Ahogy nézem ezt a feladatsort, itt nincsen ökölben senkinek a .... :)
Elég elkeserítő, hogy még ezt a feladatsort is kritizálják a nehézsége miatt egyesek. Olvasással párhuzamosan fejben megoldhatóak (vagy legalábbis megvan a végeredményt kiadó számológépbe beütendő képlet) a feladatok. Bár a köbgyök vs 3*gyök kérdést én is benéztem volna...

Valezius 05-08-2008 11:40

emelt matek, nem rossz. Már a kettesnél gondolkodóba estem, hogyan is állnék neki, valahogy nem vonzot, hogy negyedfokú egyenletet írjak fel :)

http://193.225.13.61/erettsegi2008/e_mat_08maj_fl.pdf

Redback 05-08-2008 13:49

Ma mateko órán egy feladatot nem tudtam megcsinálni, ez engem idegesített mert a matekot kenem vágom(8.-os vagyok).Egy ismeretlenes egyenletben, hogy lehet felírni a következő feladatot?

Melyik az a három szám, amelyek közül az első fele a második szám harmadával és a harmadik szám negyedélvevl egyenlő?A harmadik szám 6,4-del nagyobb az elsőnél.

Arra lennék kívéncsi, hogy a második számot hogy lehet felírni egyismeretlenes egyenletben?

Valezius 05-08-2008 13:57

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 173641)
Ma mateko órán egy feladatot nem tudtam megcsinálni, ez engem idegesített mert a matekot kenem vágom(8.-os vagyok).Egy ismeretlenes egyenletben, hogy lehet felírni a következő feladatot?

Melyik az a három szám, amelyek közül az első fele a második szám harmadával és a harmadik szám negyedélvevl egyenlő?A harmadik szám 6,4-del nagyobb az elsőnél.

Arra lennék kívéncsi, hogy a második számot hogy lehet felírni egyismeretlenes egyenletben?

Nem teljesen értem a kérdést.

Ugyebár:

a/2=b/3=c/4

Akkor fejezzük ki b-t és c-t a-val:
a/2=b/3 => b=3/2*a
a/2=c/4 => c=2*a

c-a=6,4, azaz 2*a-a=6,4 ebből megvan mindhárom szám.

Na most természetesen azt is meg lehet tenni, hogy mindent b-vel fejezünk ki.
Ekkor: a=2/3*b
és c=4/3*b

Ekkor a-c=4/3*b-2/3*b=6,4

Remélem ebből rájössz a válaszra :)

Redback 05-08-2008 14:00

Én úgy tudom, hogy az és összeget jelent, és a tanár is ezt mondta.Tehát valahogy így néz ki:
a/2=b/3+c/4

Mert azt én is megtudtam csinálni, csak a matek tanár azt mondta, hogy az és az összeadást jelent.

Valezius 05-08-2008 14:09

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 173647)
Én úgy tudom, hogy az és összeget jelent, és a tanár is ezt mondta.Tehát valahogy így néz ki:
a/2=b/3+c/4

Mert azt én is megtudtam csinálni, csak a matek tanár azt mondta, hogy az és az összeadást jelent.

izé had ne mondjak semmit erről a matektanárról.

Az és nem jelent összeget. Akkor a szövegnek így kéne kinéznie:

amelyek közül az első fele a második szám harmadával és a harmadik szám negyedének összegével egyenlő.

Legalábbis minden példatárban ez állna!

Ha igaza lenne:
2egyenlet 3ismeretlen ezt a valós számok halmazán biztos nem lehet egyértelműen megoldani.

All times are GMT +1. The time now is 22:48.