Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Általános beszélgetés Hódítós témákban (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=39)
-   -   Elf mocsár (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=3934)

Gabro 11-27-2009 15:47

Quote:

Originally Posted by Takanohana (Post 230573)
Amikor A-ba felléptem, hadi gnóm lettem, ütöttem, és ütöttek. Túl sok időm nincs a játékra, komoly klán nem fogadott be, mert az állandó jelenlét feltétel volt. Hamar kiderült, hogy így nem haladok. Láttam a hirdetésekben, hogy törpe kelendő, újráztam, és beléptem klánba törpeként. A klán haladgatott, engem meg egyéniben beütöttek időnként. Hiába vágott vissza hadis társam, a föld ezzel nem jött vissza hozzám. Erősítettem a védelmet, de kellett a fegyver is, a nyers is a többieknek... Következő újrázásom óta elf vagyok, egyfős klánban. Lassan haladok, de biztosan. Azóta nem ütött be senki. A top borzasztó messze van, de most érzem először, hogy elérhető, csak idő kérdése.

És még valami. Fellépéskor az volt a tervem, hogy gyorsan lefordulok. Nincs még kék számom, szeretnék. Most már inkább azt gondolom, hogy ha egyszer fel tudok mászni, és meg tudok ragadni a topban, inkább másik országokkal forgok.

Csak azért írtam ezt le, hogy a régóta játszó vérprofi játékosok értsék azok hozzáállását, akik szeretnek játszani, de nincs túl sok idejük és nincs kisujjukban a játék minden csínja-bínja.

tökéletesen értem mit mondasz, ezt próbáltam én is:)
csak talán nem sikerült ennyire összeszedni...

Takanohana 11-27-2009 15:50

Rendben, elhiszem. De akkor nem értem, miért védi mindenki úgy a kék szám becsületét, hogy azt nem adják ingyen. Pl be lehetne vezetni az A-ból való könnyített lefordulást, akár fix hekiszámhoz, akár letöltött körökhöz kötötten, vagy mit tudom én, de nem, mert akkor mindenki kék számokkal rohangálna, holott nem teljesített semmit. Most meg meggyőztök hogy egyébként sem kell ehhez még játéktudás sem.

Von 11-27-2009 16:37

Quote:

Originally Posted by Takanohana (Post 230599)
Rendben, elhiszem. De akkor nem értem, miért védi mindenki úgy a kék szám becsületét, hogy azt nem adják ingyen. Pl be lehetne vezetni az A-ból való könnyített lefordulást, akár fix hekiszámhoz, akár letöltött körökhöz kötötten, vagy mit tudom én, de nem, mert akkor mindenki kék számokkal rohangálna, holott nem teljesített semmit. Most meg meggyőztök hogy egyébként sem kell ehhez még játéktudás sem.

Pont ezért, most is meg lehet csinálni anélkül, hogy igazán vért kellene izzadni hozzá, akkor miért legyen még ennél is könnyebb kék számot szerezni?
Na mindegy, még egyszer mondom, nem feltételezem az 30/30as elfekről, hogy kollektíve nem tudnak játszani, csak biztos van olyan is, hiszen a lehetőség adott rá.
Egyébként arra lennék kíváncsi, hogy régen, amikor pont nem kellett A-ban semmit teljesíteni, csak ellötyögni, akkor abból mennyien szereztek kék számokat vajon?

Nagyoszvald 11-27-2009 17:42

Quote:

Originally Posted by LiverPool (Post 230544)
Hogy döntöd el, ki az aki csak azért van fenn A-ban, hogy B-ből forogjon és ki az aki nem?...

Pool nem mondtam hogy el kell dönteni, egyszerűen az a logikus szerintem legalábbis, hogy ha valaki eddig azért volt fent A ban elffel a zop 30 ban hogy B ből forogjon és az én javaslatom bevezetése után A ban értelmetlenné válik a számára a játék.Vagy játszik vagy ÖNSZÁNTÁBÓL úgy fog dönteni hogy fordul, hogy később egy másik országával B ből fellépjen A ba, feljusson velel a top 30% ba és akkor megint lefordíthat vele egy B -s országot.Nem hinném hogy olyan bonyolultan fogalmaznék,hogy nem tudod megérteni.

Aki majd üt havonta 1-et az már aktív, a többi meg húzzon A-ból?...[/quote]

Erre ugyanaz a válaszom.Nem kényszerítenénk senkit arra hogy lépjen de aki eddig inaktív országként tengett a top30 közelében és lefordította a B országát, az ha újabb személyiséget akar akkor kénytelen majd az A s országával fordulni.Persze ha nem akar akkor játszik továbbb A ban.

Épp azért lett a B-ből fordulás kitalálva, hogy A-ban több ÉV munkája ne menjen levesbe ilyen "ötletek" miatt...
Számomra ez nem támogatható...[/quote]

Pool látod most igazat szóltál.Lassan oda jutunk hogy több év kell amíg eléred a top 30 alját.Mert nem ütheti mindenki fel magát a topig.És az hülyeség hogy hogy csak az orkok sírnak állandóan, én is elf vagyok.És ha nemsokára elérem a top30 at akkor nekem sem lesz nagy kedvem lefordulni az rszággal, pont amiatt, hogy nagyon sok időbe telt.Ezért majd B ből fogok forogni, de ha B ből csak egy országot tudnék lefordítani az 5 re ezzel az A országommal, akkor később miután a B-ből fordult országommal felléptem aa 4 szintre akkor az A-s országommal lefordulnék 5 be.Ennyi.Nem tudom mitől olyan szörnyű ez.Talán azoknak fájna a leginkább akik forognak.És ezt nem a magam érdekébven mondom.Mert a számomra is az a legeőnyösebb hogy akkor felmegyek a top30 ba, 30/30 elfre beépülni és oszcillálni.De ez az A ba lépő országoknak akkora hátrányt jelent hogy , ezáltal nekik több év sem lesz elég hogy lehessen kis 2 számocskájuk.Üdv Oszy!

none 11-27-2009 17:56

Quote:

Originally Posted by Dynosaur (Post 230512)
még egy "antielf" topic... hurrá.... csak azt tudnám mikor unjátok már meg... :confused:

akármit tesztek ez így marad, vagy annyira megváltozik esetleg törlődik az elf, hogy értelmetlen lesz vele játszani... esetleg emberek is mennek el miatta...

szerintem inkább a kezdők számára lassan már elérhetetlen top miatt mennek el játékosok..
másik dolog amit nem értek.. miért jó neked, ha csak fedezgetned kell ahelyett, hogy játszhatnál is?

none 11-27-2009 18:00

Quote:

Originally Posted by Ga'briii (Post 230441)
hozzáteszem sz.tem a föld azért fogy is, klánba ki és belépésekkel, így a helyzet annyira nem vészes

a földleadással sokkal kevesebb föld fogy, mint amennyit fedeznek..
és hozzáteszem nem a fedezős elfek adják le a földet hiszen ők nem lépnek ki a klánbol ütni..:)

Remedy 11-27-2009 18:03

Quote:

Originally Posted by none (Post 230612)
szerintem inkább a kezdők számára lassan már elérhetetlen top miatt mennek el játékosok..
másik dolog amit nem értek.. miért jó neked, ha csak fedezgetned kell ahelyett, hogy játszhatnál is?

A kezdok hogy jutnak el 1/A-ba, mar csak ez a kerdes... :)

none 11-27-2009 18:07

Quote:

Originally Posted by Batu (Post 230433)
Nem az lesz ennek a vége, hogy a megemelkedett top miatt irreálisan sok időre lesz szükség a fedezéshez? Ha olyan messze a top, sokkal gazdaságosabb és gyorsabb kis hadis klánokat csinálni. 4 mrd vagyon fellépéskor szerintem átlagosnak mondható, de számolhatunk 8 mrd-vel is. Most 7k hekin egy fedezős elf maxos fedezése kb 5 mrd-be kerül(jelenlegi, az utóbbi időhöz képest olcsó katiáron).
Ilyen feltételekkel elgondolkodtató, hogy mennyi időre van szükség 10-12k hekis top határnál.....
Szerintem akkor sokkal többen fogják vállalni a hadizást.

Quote:

Originally Posted by Gabro (Post 230418)
mindenhol van elérésem, wap is, de inkább beton elf, és már 8k kör top:)
és tartok egységeket: mindig a tornyokban:D
és aktív játékunk van, kb 15 klán pattant már, egyse vitt át:D
és 12-t előre láttam, csak nem mentünk szembe, nem olyan rossz a helyem:D

amíg lesznek olyan emberek akik egyszerűen lusták játszani, addig nem fog javulni a helyzet..
bár ha a top10% egybe fog esni a top30-al, akkor az lesz előrébb, aki üt egyet legalább, vagy több lakost tart, de így gyengül a védelme..:)

none 11-27-2009 18:08

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 230614)
A kezdok hogy jutnak el 1/A-ba, mar csak ez a kerdes... :)

1/Aban kezdőkre gondoltam..:)
de szerintem simán el lehet jutni 1/Aba komolyabb tudás nélkül is, csak kis kitartás kell:)

Pool 11-27-2009 21:24

Quote:

Originally Posted by none (Post 230616)
1/Aban kezdőkre gondoltam..:)
de szerintem simán el lehet jutni 1/Aba komolyabb tudás nélkül is, csak kis kitartás kell:)

Neked is sikerült...

Hex 11-27-2009 21:26

Quote:

Originally Posted by LiverPool (Post 230642)
Neked is sikerült...

Nekem is :D

none 11-27-2009 21:30

Quote:

Originally Posted by LiverPool (Post 230642)
Neked is sikerült...

ne személyeskedjünk..(ha zavarnak az üzeneteim tiltsd le őket:))
egyrészről nem vagyok Aban, másrészről már nem vagyok kezdő se szerintem..
de amúgy meg, amikor először oda jutottam tényleg kezdő voltam..:)

Kutyuleee 11-28-2009 02:23

Quote:

Originally Posted by Takanohana (Post 230573)
Amikor A-ba felléptem, hadi gnóm lettem, ütöttem, és ütöttek. Túl sok időm nincs a játékra, komoly klán nem fogadott be, mert az állandó jelenlét feltétel volt. Hamar kiderült, hogy így nem haladok. Láttam a hirdetésekben, hogy törpe kelendő, újráztam, és beléptem klánba törpeként. A klán haladgatott, engem meg egyéniben beütöttek időnként. Hiába vágott vissza hadis társam, a föld ezzel nem jött vissza hozzám. Erősítettem a védelmet, de kellett a fegyver is, a nyers is a többieknek... Következő újrázásom óta elf vagyok, egyfős klánban. Lassan haladok, de biztosan. Azóta nem ütött be senki. A top borzasztó messze van, de most érzem először, hogy elérhető, csak idő kérdése.

És még valami. Fellépéskor az volt a tervem, hogy gyorsan lefordulok. Nincs még kék számom, szeretnék. Most már inkább azt gondolom, hogy ha egyszer fel tudok mászni, és meg tudok ragadni a topban, inkább másik országokkal forgok.

Csak azért írtam ezt le, hogy a régóta játszó vérprofi játékosok értsék azok hozzáállását, akik szeretnek játszani, de nincs túl sok idejük és nincs kisujjukban a játék minden csínja-bínja.

Rossz helyen keresgéltél:) nálunk van 1-2 ori, aki hogy mondjam elég ritkásan lép be magától:) Nálunk is van 2-3ember aki vmilyen uton módon mindig gép közelben van, a többiek meg mozgosithatók. lényegében ha másról nem is wapról belépünk. nekem is volt időszak az elmúlt hónapokban, hogy 3naponta néztem be, illetve amikor szóltak:)
Nem az elffel van a gond, mert ha nem tudsz géphez kerülni, akkor tényleg kevesen foglalkoznak veled.
De igazándiból ez a hozzáállás a rossz,hogy nem akarsz onnan lefordulni, de mégis fordulni akarsz. minél többen gondolkodtok így, annál lehetetlenebb lesz feljutni, és nem nektek, hanem azoknak akik most jutnak fel A-ba... ha a 80% lefordult volna azoknak aki így gondolkodik, máris nem itt tartana a top határ, hanem még mindig 4-5k között, ami bőven befedezhető 1k kör alatt napi 1-2belépéssel... mert mindenki csak úgy áll hozzá, hogy "nem az én orimon múlik" de ha ezt már 200an mondják az már az A-nak majdnem az 1/3-a.
Nekem nem sok érdekem füződik az elf mocsár eltünéséhez, bőségesen felettük vagyok, és még védi is a poponkat, mert lelassitja a feltörekvő klánokat...:) Viszont amiatt mégis csak problémának érzem, hogy a friss fellépőket szivatják ezzel a magas toppal, te pontosan a sajátbörödön érzed ezt. amúgy meg egy jó elf elfér bármelyik nagy klánban, valakinek etetni kell a nagy orkokat:)

Kutyuleee 11-28-2009 02:40

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 230564)
Nem ad a helyzetről igazán reprezentatív képet a fórum, hiszen aki elffel van az A-ban, valószínűleg keveset van gépnél, így a fórumra se fog jönni.

Ha megnézed, akkor több Elf szavazott mint nem Elf az A-ból. nem is egy reprezentativ felmérést szerettem volna végezni, csak hogy a fórumos játékosok, mennyire tartják ezt problémának. és mind2 oldalról, ami hál isten sikeres, mert Elfek is néztek be ide szépszámmal, és 1-2kivételtől eltekintve el is olvasták a témát és csak úgy nyilatkoztak. Sztem egy egész jó kis vita bontakozott ki. Leginkább az érdekelt, hogy mások mennyire képesek a jövöbe nézni, és akár sajátérdekeiktől elvonatkoztatni. ugyan megy az ötletelgetés a másik topicban, de igazándiból az egyetlen egyenes megoldás a helyzetre,ha a játékosok maguktól jönnek rá, arra,hogy hosszútávon milyen hatással van ez mások játékára (és nem csak a hadisokra, hanem a most felinduló elfekre), és önmaguktól kezdenek el lefordulni.

Takanohana 11-28-2009 06:39

Quote:

Originally Posted by Kutyuleee (Post 230664)
De igazándiból ez a hozzáállás a rossz,hogy nem akarsz onnan lefordulni, de mégis fordulni akarsz. minél többen gondolkodtok így, annál lehetetlenebb lesz feljutni, és nem nektek, hanem azoknak akik most jutnak fel A-ba... ha a 80% lefordult volna azoknak aki így gondolkodik, máris nem itt tartana a top határ, hanem még mindig 4-5k között, ami bőven befedezhető 1k kör alatt napi 1-2belépéssel... mert mindenki csak úgy áll hozzá, hogy "nem az én orimon múlik" de ha ezt már 200an mondják az már az A-nak majdnem az 1/3-a.

Lehet, hogy nem jött át teljesen, amit írtam. Én igenis mihamarabb le akartam fordulni. De most 2550 kör után 2600 hekin vagyok, szerinted mikorra érem el a topot, mikorra tudnék fordulni? Ha elérem ebben az életben végre, ne csodálkozz, ha nem akarok majd újból nekivágni, inkább másik országokkal forgok. Ez nem csak hozzáállás kérdése. Ha könnyebb lenne lefordulni A-ból, nem haboznék. Tudod én élvezem ezt a játékot, mármint a tényleges játékot, nem a tamagocsizást, sokkal jobban érzem magam az összes többi szinten, mint A-ban. Ott tudok játszani, itt nem. Itt vagy a pofonokat kapom, vagy csücsülök a mocsárban, nekem ez a két választásom az A-ban. Lehet, érdemes lenne egy olyan szavazást kiírni, hányan fordulnának le A-ból, ha egyszeri alkalommal (csak most, csak nálunk) minden követelmény nélkül megtehetnék. Én biztosan benne lennék. A-nak meg jót tenne, eltűnne a sok "kényszerelf" egy része.

Ja, wap-om nincs, céges a telefonom... ez eleve elveszi minden értelmes klán kedvét :(

Dynosaur 11-28-2009 10:15

Quote:

Originally Posted by Kutyuleee (Post 230515)
nem arról szól, hogy az elf fajjal bármi probléma is lenne, sőt sztem így jó ahogy van... Hanem bizonyos játékosok hozzáállásáról az A-ban. ennek a következménye az Elf mocsárnak csufolt jellenség, ami elég sok ember játékát teszi kellemetlenné...

és hogy akarsz az emberek hozzáállásán változtatni?

Quote:

Originally Posted by none (Post 230612)

nem jó, hogy csak fedezgetni kell... Aki igazán fordulni akar, az tud fordulni... aki meg könnyen akar kék kettest, az feladja. Szívás ami ott van, de küzdjünk meg a feladattal... az élet kegyetlen... :)

Dynosaur 11-28-2009 10:17

én leginkább úgy oldanám meg ezt a problémát, hogy feloldanám a kényszerhelyzetet. Ne legyen kötelező mindenképp A-ban lenni a forduláshoz. Itt több variáció is felmerült egy másik témában... ezeket most nem ismétlem el... :)

tdomo 11-28-2009 10:27

Quote:

Originally Posted by Dynosaur (Post 230694)
én leginkább úgy oldanám meg ezt a problémát, hogy feloldanám a kényszerhelyzetet. Ne legyen kötelező mindenképp A-ban lenni a forduláshoz. Itt több variáció is felmerült egy másik témában... ezeket most nem ismétlem el... :)

Remélem ezt ilyenformán nem kerül bevezetésre.

Von 11-28-2009 10:28

Quote:

Originally Posted by Dynosaur (Post 230694)

Csak magamat tudom idézni :)

Quote:

Originally Posted by Von (Post 230602)
Pont ezért, most is meg lehet csinálni anélkül, hogy igazán vért kellene izzadni hozzá, akkor miért legyen még ennél is könnyebb kék számot szerezni?

Egyáltalán nem jó ötlet, hogy ki lehessen hagyni A-t. Kutynak igaza van, meg Xeper is említette, egy idő után fedezési határba fognak ütközni az elfek, és az kellemetlen lesz nekik. Illetve, hogyha fordítaná minden olyan ember az oriját, aki nem hosszú távra akar A-ban megragadni, akkor ki sem alakult volna ekkora top30% határ.
Ez egyébként a közlegelők tragédiája nevű elméletnek egy igen szemléletes esete, egyfajta sokszereplős fogolydilemma :) Annyi különbséggel, hogy nem mindenki lesz becsapdázva, csak az elfek.
De addig van még 2000 hektár a mostani top30 és a top10 határa között, szóval nem egyhamar fog megoldódni a dolog, az tény.

-Fegya- 11-28-2009 11:33

Szerintem egy 10 fős együtt haladó klán alulról megfelelő távolságból egyesével le tudná szedni az "elf mocsár" tagjait vari-, toli- és hadi akciókkal. Időigényes, de szép feladat.
Nekem mindenesetre szimpatikusabb megoldás, mint rábeszélni az elfeket, hogy a játék érdekében forduljanak le...

Hex 11-28-2009 11:37

Quote:

Originally Posted by -Fegya- (Post 230703)
Szerintem egy 10 fős együtt haladó klán alulról megfelelő távolságból egyesével le tudná szedni az "elf mocsár" tagjait vari-, toli- és hadi akciókkal. Időigényes, de szép feladat.
Nekem mindenesetre szimpatikusabb megoldás, mint rábeszélni az elfeket, hogy a játék érdekében forduljanak le...

de miért CSAK az elfeket?

-Fegya- 11-28-2009 11:40

Quote:

Originally Posted by Hex (Post 230705)
de miért CSAK az elfeket?

Nemcsak azokat, de ez a topic az "elf mocsár"-ról szól. :)

Hex 11-28-2009 11:44

Quote:

Originally Posted by -Fegya- (Post 230706)

nem a leszedésre, hanem a lefordulásra értettem amúgy :) nem tom kinek hogy jött le

Von 11-28-2009 12:12

Quote:

Igen, de ha visszaemlékszel Kutyulee nyitó hsz-ére, akkor írta, hogy nem megoldási javaslatok miatt nyitotta a topicot.
És ehhez kapcsolódik, amit írtál még:

Quote:

Teljesen igazad van ebben. De ajánlom mindenki figyelmébe a közlegelők tragédiája nevű elméletet amit emlegettem már. Kicsit ki is fejtem bővebben, hogy miért releváns ide:
Az elmélet arról szól, hogy van egy legelő, ahova mindenki viheti a tehenét legelni, ez jó is míg nincsenek sokan, viszont van a legelőnek egy kapacitása, amit ha túllépnek, akkor nem éri el a maximális hatásfokot a tehenek nevelése. Könnyű belátni, hogy ennek ellenére fogják oda vinni az emberek a teheneiket, mert ha te viszel 1et, más pedig 10-et, akkor neked az az 1 ugyanolyan suta lesz, mint a másiknak a 10, de ő összességében akkor is jobban jár. Tehát érdemes saját szempontodból neked is többet vinni. Ez viszont hosszútávon úgynevezett "társadalmi katasztrófához" vezet, mert a végén mindenkinek a tehenei éhen fognak dögleni. Nincs önszabályozás...
Hogy ez miért ugyanaz mint az elfek fedezése? Pontosabban akárkinek a fedezése, aki végig csak fedez, mindegy, hogy elf-e.
Mert jönnek a fedezősök, mindegyiknek saját érdeke fedezni, mint a tehent vinni a legelőre. Csakhogy a top30 határ miatt egyre csak többet kell fedezni, egyre hatékonytalanabb a dolog, pont, mint amikor töltik fel a legelőt tehenekkel, de már nem jut kaja nekik rendesen. Ráadásul egyre többen szállnak be, mint amikor később viszi ki a teheneit valaki, hátrányban van, szívás is lesz neki, de mellette tovább rontja a társadalmi optimum elérésének esélyét.
Könnyű belátni, hogy a közlegelők tragédiáját ugyanúgy lehet megoldani, mint az A-s fedezgetést. Ha mindenki önmegtartóztat, csak 1 tehenet visz ki a legelőre, akkor mindenki jól jár: ha mindenki fedez, majd fordul, nem emelkedik a határ, mindenki jól jár. Csakhogy ez ugyanúgy nem valósul meg, mint a közlegelőknél, mivel nincs önszabályozás...
Könnyű belátni, hogy a közlegelők esetében a folyamatnak akkor van vége, ha a legelő leamortizálódik, és minden tehénnél murdáció lép fel, a gazdáig meg kisemmiződnek. Vagy az állam beavatkozik, és megtiltja, hogy sok tehenet vigyenek ki, egyfajta kvótarendszert vezet be.
Itt is a folyamatnak akkor van vége, hogyha elérik a 10%os határt, és mindenki megpurcan, mert nem tud már mit csinálni.
Felsőbb beavatkozás nélkül minden esetben "társadalmi katasztrófához" vezet a közérdek és a magánérdek ütközése, ha végesek az erőforrások.
Itt pedig végesek az erőforrások, a közérdek pedig ütközik a fedezős magánérdekkel. Hogy a "társadalmi katasztrófa" miben fog kimerülni, arra nem mernék tippelni :) Lehet, hogy csak annyiban, hogy még nagyobb lesz az elégedetlenkedés az A-ba újonnan érkezők között, hogy nem látják az esélyt. Lehet, hogy durvább lesz, nem tudom.

A közlegelők tragédiája

Itt a linkje ennek az elméletnek, elég könnyű megtalálni az analógiát szerintem.
Mindezt az egész hsz-t azért bátorkodtam leírni, mert a nyitóhsz szerint a folyamatok megértéséről szólna a topic, amiben ez releváns :)

Von 11-28-2009 12:33

Azt még kihagytam véletlen belőle, hogy ugyanúgy mint a közlegelőnél az egyén rosszul jár azzal, ha visszahívja tömegnyomor esetén is egy tehenét, itt is, aki lefordul, rosszul jár egyénileg vele, mert majd jöhet vissza még nehezebb körülmények közé, jókora hátrányból indulva. Ez is egy sarkalatos pontja annak, hogy miért nem tud az optimum felé haladni a folyamat

Von 11-28-2009 13:47

Közben rájöttem, hogy az elméletben emlegetett "társadalmi katasztrófa" ebben az esetben azt, ha a top30% határa eléri a föld szerinti top10%-ot, mint ahogyan azt már emlegették is. Hiszen akkor egyrakáson fog tobzódni egy halom ori, akiket ha valaki beelőz földdel, akkor emeli a top10% határát és azok pedig jönnek utána gyorsan, tehát nem változik azzal sem semmi.
Tehát a probléma: megy a fedezés, senkinek nem érdeke vele megállni, pláne nem kilépni (lefordulni), ezért egyre nehezebbé válnak a körülmények, a sok tehén egyre sutább lesz.
A társadalmi optimum az lenne, ha mindenki lefordulna, mert akkor mindenkinek aki nem akar maradni A-s karrierrért, könnyebb lenne a fordulás. Viszont ez soha nem valósul meg magától, mert mindenkinek ellenkezik a rövid távú érdekével, ráadásul aki lefordul, és nem követik a többiek, az csak a többieknek tesz jót vele, míg magával csak kibabrál.
A "társadalmi katasztrófa" pedig az, ha a top30% eléri a föld szerinti top10%-ot, ami előbb-utóbb be fog következni elkerülhetetlenül, amikor a szűkösség eléri a maximumát.
Az egyetlen létező megoldás pedig egy államilag bevezetett kvótarendszer (mivel önszabályozás nincsen), mint a környezetszennyezésnél, hogy mindenkinek jut belőle, és lehet csereberélni. De hogy ezt a Hódító szabályrendszerére hogy lehet lefordítani, arról a leghalványabb fogalmam sincsen...
Mivel azonban nem teljesen analóg a példa, így igazából van megoldás. A probléma a fedezés, amit meg lehet viszont oldani földeléssel. Egy lehetséges scenárió az lehet, hogy ennek hatására jobban hadisodik majd az A, és a nem elfklánok a felhalmozott pénzeikből brutál orkokat fognak működtetni, akik pedig szépen levadásszák akár a 30/30as elfeket is egyéniben, azok pedig hiába fedeznek utánuk, mert kapnak másik sereget legfeljebb.
Szóval problémának probléma az "elfmocsár", de csak a fedezés miatt, viszont a mostani rendszerben is van olyan lehetőség, ami kiút lehet a "társadalmi katasztrófa" elérése előtt, ez pedig az, hogy levadásszák a fedezősöket.
Ez olyan, mintha a közlegelők tragédiáját azzal oldanánk meg, hogy kimegyünk egy RPGvel a mezőre is kilőjük szegény teheneket. Akkor megint lesz hely újaknak hízni :)
Asszem ezzel be is fejeztem a gondolatmenetemet, remélem nem fájt senkinek... :D

Tehát: létező probléma az elffel való fedezés, ami határozottan rossz irányba viszi az A-t, viszont előbb-utóbb a rendszer önkorrekciót fog végrehajtani, sőt kisebb-nagyon mértékben folyamatosan azt csinálja, tehát a "végső megtorpanást" nem fogja elérni. Igazából az egyetlen érvényes következtetés az lehet, hogy a fedezős elfek előbb-utóbb nem fogják tudni tartani a lépést, és akik most a kényelmesebb utat választják, később egészen kényelmetlenbe kerülhetnek...

Princ 11-28-2009 14:35

Quote:

Originally Posted by Von (Post 230708)
Könnyű belátni, hogy a közlegelők tragédiáját ugyanúgy lehet megoldani, mint az A-s fedezgetést. Ha mindenki önmegtartóztat, csak 1 tehenet visz ki a legelőre, akkor mindenki jól jár: ha mindenki fedez, majd fordul, nem emelkedik a határ, mindenki jól jár. Csakhogy ez ugyanúgy nem valósul meg, mint a közlegelőknél, mivel nincs önszabályozás...

Érdemes 2 dilemmára bontani; egyik a topba jutás szándéka felfedezéssel. Aki a közösség érdekeit nézi, az nem növeli a pontjait, illetve csak mások rovására.
Ha hosszú távra nézünk, a top10% sem álldogál egy helyben statikusan, hanem függ az alatta levő országok nagyságától. És mivel a felfedezés exponenciálisan drágul, nem mindig fogja tudni követni a top30% a hadakozással növekvőket. Egyszer már elértük ezt az egyensúlyt (tehát nem szükséges hinni hogy létezik ilyen), de könnyítve lett a felfedezés a mostani állapotra. Idő kérdése és elérjük ismét, csak magasabb hektáron. Így szerintem ez nem vezet közlegelők típusú tragédiához. :)

A másik dilemma hogy fordulnak-e a topból vagy sem. A top bővítése nem szimpatikus a topban ülőknek (ilyen felosztás szerinti szavazás egyébként jobban mutatná a különbségeket), de a Hódító elveinek is ellentmondana. A top bővülése jó lenne, de nem valószínű hogy több új játékos jönne az eddigi évekhez képest. Magyarul a top tényleg korlátos; ha olyan folyamat erősödik ami csökkenti a létszámot, az tovább gerjeszti önmagát, ahogy a túllegeltetésnél is. :(

Állítólag többlépcsőssé tétellel könnyebben kezelhetőbbé válik a probléma. Ez valamennyire ugyan most is jelen van, mert nem egyszeri döntésről van szó (fordulás / nem fordulás), de ráférne némi aprózás, vagy inkább új paraméterek bevezetése.

Von 11-28-2009 14:45

Quote:

Originally Posted by Princ (Post 230729)
Érdemes 2 dilemmára bontani; egyik a topba jutás szándéka felfedezéssel. Aki a közösség érdekeit nézi, az nem növeli a pontjait, illetve csak mások rovására.
Ha hosszú távra nézünk, a top10% sem álldogál egy helyben statikusan, hanem függ az alatta levő országok nagyságától. És mivel a felfedezés exponenciálisan drágul, nem mindig fogja tudni követni a top30% a hadakozással növekvőket. Egyszer már elértük ezt az egyensúlyt (tehát nem szükséges hinni hogy létezik ilyen), de könnyítve lett a felfedezés a mostani állapotra. Idő kérdése és elérjük ismét, csak magasabb hektáron. Így szerintem ez nem vezet közlegelők típusú tragédiához. :)

A másik dilemma hogy fordulnak-e a topból vagy sem. A top bővítése nem szimpatikus a topban ülőknek (ilyen felosztás szerinti szavazás egyébként jobban mutatná a különbségeket), de a Hódító elveinek is ellentmondana. A top bővülése jó lenne, de nem valószínű hogy több új játékos jönne az eddigi évekhez képest. Magyarul a top tényleg korlátos; ha olyan folyamat erősödik ami csökkenti a létszámot, az tovább gerjeszti önmagát, ahogy a túllegeltetésnél is. :(

Állítólag többfordulóssá tétellel könnyebben kezelhetőbbé válik a probléma. Ez valamennyire ugyan most is jelen van, mert nem egyszeri döntésről van szó (fordulás / nem fordulás), de ráférne némi aprózás, vagy inkább új paraméterek bevezetése.

De, és itt jön egy fontos rész, amit az előző hsz-emben írtam, hogy a közlegelés itt a fedezésre vonatkozik, aminek a hatásfokát ütéssel lehet csökkenteni. Tehát a közlegelők tragédiájához képesti fontos különbség, hogy itt lehet jönni levadászni a teheneket, csak nehéz. Éppen ezért írtam, hogy végső soron nem érkezünk el a "társadalmi katasztrófához", pont úgy, ahogy írod, mert valójában többfordulós a probléma, nem is kell azzá tenni. Elszaporodnak a tehenek, jönnek és levadásszák őket, majd ismét elszaporodnak.
A saját végső konklúzióm az, hogy bár kellemetlen a szituáció, de nem érdemes semmit sem megváltoztatni, mivel van lehetőség beütni az elfeket, a fedezősöket, igaz nehezebb, mint fedezni, de nem lehetetlen.

Tehát amennyire analóg maga a fedezés a közlegelőkhöz, annyira fontos különbség, az, hogy itt viszont lehet a tehenek túlszaporodása ellen tenni, ha máskor nem, legkésőbb akkor, mikor már túl sok lesz a tehén és egyre gyöngébbek lesznek :)

siQ 11-28-2009 14:49

Quote:

Originally Posted by Princ (Post 230729)
Állítólag többlépcsőssé tétellel könnyebben kezelhetőbbé válik a probléma. Ez valamennyire ugyan most is jelen van, mert nem egyszeri döntésről van szó (fordulás / nem fordulás), de ráférne némi aprózás, vagy inkább új paraméterek bevezetése.

Elvileg ugye azért feltétel A-ban lévő ország B-s forduláshoz, hogy biztos legyen, hogy minden szinten megállta a helyét már a játékos.
Változtatna szerintetek az "A-ban játszani nem kívánó" Elfek számán, ha több szemes orik fordulhatnának B-ből akkor is ha nem lenne A-ban orijuk?
(Tehát elvileg egyszer már teljesitették az A-s követelményeket.)

Von 11-28-2009 14:57

Quote:

Originally Posted by siQ (Post 230732)
Elvileg ugye azért feltétel A-ban lévő ország B-s forduláshoz, hogy biztos legyen, hogy minden szinten megállta a helyét már a játékos.
Változtatna szerintetek az "A-ban játszani nem kívánó" Elfek számán, ha több szemes orik fordulhatnának B-ből akkor is ha nem lenne A-ban orijuk?
(Tehát elvileg egyszer már teljesitették az A-s követelményeket.)

Biztosan változtatna rajta, ugyanakkor nem azért feltétel az A-s ori a B-s forduláshoz, hogy biztos legyen, hogy minden szinten megállta a helyét már a játékos, hanem, hogy amikor fordulni akar, akkor is megállja-e éppen :)
Szerintem alap, hogy nem foroghatsz többszemes orival csak azért, mert egyszer véletlen valamikor régen B-ből max hekivel fellépve alapból az A top30ba kerültél. Persze lehet ennél nehezebben érted el, de az, hogy fordulhass, szerintem jó ha ahhoz van kötve, hogy éppen ott is vagy-e, azaz az időpillanatban is érdemes vagy-e rá, hogy kapj újabb szemcsit. Ezen szerintem nem érdemes változtatni, akkor se ha kevesebb elf lesz tőle A-ban.

vityu 11-28-2009 14:59

Quote:

Originally Posted by Von (Post 230712)
Mivel azonban nem teljesen analóg a példa, így igazából van megoldás. A probléma a fedezés, amit meg lehet viszont oldani földeléssel. Egy lehetséges scenárió az lehet, hogy ennek hatására jobban hadisodik majd az A, és a nem elfklánok a felhalmozott pénzeikből brutál orkokat fognak működtetni, akik pedig szépen levadásszák akár a 30/30as elfeket is egyéniben, azok pedig hiába fedeznek utánuk, mert kapnak másik sereget legfeljebb.

Eszerint a forgatókönyv szerint a top 30% ugyanúgy emelkedni fog, mert a fedezéssel ott termett földet elveszik a hadisok, az elf meg visszafedezi. Az egyetlen megoldás, ha a fedezéssel generált föld eltűnik lefordulással.

siQ 11-28-2009 15:07

Quote:

Originally Posted by Von (Post 230735)
Biztosan változtatna rajta, ugyanakkor nem azért feltétel az A-s ori a B-s forduláshoz, hogy biztos legyen, hogy minden szinten megállta a helyét már a játékos, hanem, hogy amikor fordulni akar, akkor is megállja-e éppen :)
Szerintem alap, hogy nem foroghatsz többszemes orival csak azért, mert egyszer véletlen valamikor régen B-ből max hekivel fellépve alapból az A top30ba kerültél. Persze lehet ennél nehezebben érted el, de az, hogy fordulhass, szerintem jó ha ahhoz van kötve, hogy éppen ott is vagy-e, azaz az időpillanatban is érdemes vagy-e rá, hogy kapj újabb szemcsit. Ezen szerintem nem érdemes változtatni, akkor se ha kevesebb elf lesz tőle A-ban.

Ettől függetlenül, szerintem emiatt alakult ki a torlódás. Nem poénból van nekem sem ott egy Elf-em, amivel fedezésen kivül nem sok mást csinálok jelenleg (régebben egyéniben ütöttem vele párat). És nem hiszem hogy ez döntené el értelmesen, hogy érdemes vagyok egy új személyiségre, hogy A-ban meddig vagyok képes top-ban maradni. Akkor változtatni kéne az Aából fordulóképes ország jellemzőit.
pl: top40% 1000körig, de ha kiesel sem kopik le, + sikeres klánütésben való részvételek x darab, vagy sikeres egyéni ütés x darab.

Hogy aki mondjuk szeret harcolni alul de kevésbé fedezni annak is legyen valami alternativája. Nem mindenki szeretek mállás orikkal harcolgatni. Biztos ki lehetne találni olyat, ami A-t is élénkitené, és a fedező Elf helyett is alternativa lenne.

Von 11-28-2009 15:20

Quote:

Originally Posted by vityu (Post 230736)
Eszerint a forgatókönyv szerint a top 30% ugyanúgy emelkedni fog, mert a fedezéssel ott termett földet elveszik a hadisok, az elf meg visszafedezi. Az egyetlen megoldás, ha a fedezéssel generált föld eltűnik lefordulással.

Való igaz, csak a fedezés/ütés egyensúlya az, ami nem végérvényesen borul a fedezés felé. Ha megnézed, a top30% emelkedésének kérdését az oldotta volna meg, ha rögtön az elejétől kezdve lefordulnak azok, akik nem akarnak A-s karriert. De erről lemaradtunk már, mint a borravaló, a folyamatot nem lehet csak drasztikus beavatkozással megállítani, kérdés, hogy meg kell-e.
De a top30% emelkedését, ahogy azt írtam már, állami kvótarendszerrel meg lehetne állítani, mint az életben mondjuk a károsanyagkibocsátást. Csak ezt fordítsd le a Hódító szabályrendszerére! :) Nekem fogalmam sincsen ez itt mit jelentene pontosan, mert ugye elv szerint azt kb, hogy fix lenne az A-s földmennyiség. Tehát durván azt, hogyha lefordulsz és kidobsz földet, akkor a következő saját oriddal fedezhetsz ugyanannyit, amúgy nem. De ennek rengeteg buktatója van, pl aki először jár A-ban, honnan szed kvótát? Meg sok más is...
De vannak az elmélethez képest zavaró különbségek még, mint pl a nagyorik, akik a topklánságra gyúrnak, nem részei egy-az-egyben a problémának, de a megoldásból nehéz lenne kivenni őket.

Gyula 11-28-2009 15:42

Sok topic van mostanában ami a top30 növekedésével és elfekkel foglakozik. Nem követem mindent, lehet h már elhangzott valahol a kérdés. Mi lenne akkor ha limitálva lenne a felfedezés? Persze valami ésszerő módon mondjuk a max lépő heki duplájára lehetne csak fedezéssel felmenni.
Alsó szinteken ez nem okozna problémát szerintem. A-ban is valamelyest vissza vetné az eszetlen felfedezést. Eddig jó lenne mindenkinek aki nem akar az A-ban a nagyok közé kerülni. Ugye igy fel lehetne fedezni 4800 hektárig az A-ban, ez felett meg ütés és a kedvezményes felfedezés lenne csak használható. Akik felfedező bajnokságot játszanak, azok valószinüleg nem rendelkeznek kedvezményesel, ha 4800 fölé mennének akkor ütniük kell mert nincs nekik felfedezés.

Számomra egy igy egész elfogadhatónak tünik. A jelenlegi próblémát nem oldja meg de hoszabb távon segithetne.

(Esetleg azon el lehetne gondolkodni, hogy 4800heki felett az ütésért több kedvezményes járjon, bár most nem hézagos a pontlista de a későbbiekben előfordulhat h szükség van több felfedezésre fent a távolságok áthidalásához.)

siQ 11-28-2009 15:45

Quote:

Originally Posted by Gyula (Post 230749)
Sok topic van mostanában ami a top30 növekedésével és elfekkel foglakozik. Nem követem mindent, lehet h már elhangzott valahol a kérdés. Mi lenne akkor ha limitálva lenne a felfedezés? Persze valami ésszerő módon mondjuk a max lépő heki duplájára lehetne csak fedezéssel felmenni.
Alsó szinteken ez nem okozna problémát szerintem. A-ban is valamelyest vissza vetné az eszetlen felfedezést. Eddig jó lenne mindenkinek aki nem akar az A-ban a nagyok közé kerülni. Ugye igy fel lehetne fedezni 4800 hektárig az A-ban, ez felett meg ütés és a kedvezményes felfedezés lenne csak használható. Akik felfedező bajnokságot játszanak, azok valószinüleg nem rendelkeznek kedvezményesel, ha 4800 fölé mennének akkor ütniük kell mert nincs nekik felfedezés.

Számomra egy igy egész elfogadhatónak tünik. A jelenlegi próblémát nem oldja meg de hoszabb távon segithetne.

(Esetleg azon el lehetne gondolkodni, hogy 4800heki felett az ütésért több kedvezményes járjon, bár most nem hézagos a pontlista de a későbbiekben előfordulhat h szükség van több felfedezésre fent a távolságok áthidalásához.)

Ez az ujaknak elég gáz lenne szerintem. Aki meg már fölötte van annak könnyebb, lassabban tolódna a top mostantól. De szerintem kényszerinteni senkit nem szabadna az ütésre. Ösztönözni kéne az ütést, nem az egyetlen alternativaként felsorolni.

Von 11-28-2009 15:51

Quote:

Originally Posted by Gyula (Post 230749)
Mi lenne akkor ha limitálva lenne a felfedezés?

Pl ez egyfajta értelmezése a kvótarendszernek :)

Gyula 11-28-2009 15:53

Quote:

Originally Posted by siQ (Post 230751)
Ez az ujaknak elég gáz lenne szerintem. Aki meg már fölötte van annak könnyebb, lassabban tolódna a top mostantól. De szerintem kényszerinteni senkit nem szabadna az ütésre. Ösztönözni kéne az ütést, nem az egyetlen alternativaként felsorolni.

Pillanatnyilag nem látok más megoldást, tény hogy az probléma hogy most a top 30 határa 4800heki fölött van, de sokszor elhangzik érvként az, hogy akik a topban ülnek és felfedeznek azok lent aktiv játékosok és nem csak felfedeznek, tehát hoznak magukkal kedvezményes fedezést. Aki lent játszik aktivan az azért az A-alján is tud egyet kettőt ütni, hogy legyen több kedvezmányes felfedezése.

Szerintem, ha nem lesz ezeknek az embereknek a dolga leegyszerüsitve, akkor muszály lesz kényszeriteni őket valamilyen szinten, mert maguktol nem fognak változtatni a dolgok jelenlegi állásán.

siQ 11-28-2009 15:56

Quote:

Originally Posted by Gyula (Post 230757)
Pillanatnyilag nem látok más megoldást, tény hogy az probléma hogy most a top 30 határa 4800heki fölött van, de sokszor elhangzik érvként az, hogy akik a topban ülnek és felfedeznek azok lent aktiv játékosok és nem csak felfedeznek, tehát hoznak magukkal kedvezményes fedezést. Aki lent játszik aktivan az azért az A-alján is tud egyet kettőt ütni, hogy legyen több kedvezmányes felfedezése.

Szerintem, ha nem lesz ezeknek az embereknek a dolga leegyszerüsitve, akkor muszály lesz kényszeriteni őket valamilyen szinten, mert maguktol nem fognak változtatni a dolgok jelenlegi állásán.

Akkor ezekszerint két különböző álláspontot képviselünk, mert szerintem meg nem kéne rákényszeriteni arra őket, hogy A-ban játsznaka ha nem szeretnének. Tehát azt kéne kitalálni hogy aki akar foroghasson alsóbb szinteken, ha valahogyan már bebizonyitotta, hogy A-ban is képes lenne tulélni, de ne legyen rákényszeritve A-ra.

Gyula 11-28-2009 16:06

Quote:

Originally Posted by siQ (Post 230761)
Akkor ezekszerint két különböző álláspontot képviselünk, mert szerintem meg nem kéne rákényszeriteni arra őket, hogy A-ban játsznaka ha nem szeretnének. Tehát azt kéne kitalálni hogy aki akar foroghasson alsóbb szinteken, ha valahogyan már bebizonyitotta, hogy A-ban is képes lenne tulélni, de ne legyen rákényszeritve A-ra.

Nézd a játék 5 szintböl áll. Régen is volt erröl vita, hogy vannak akik nem szeretnek A-ban játszani. Ezen az elven akkor el is lehetne törölni a kötelező A-s jatékot, mert szerintem azzal sem bizonyítanak a játékosok semmit, hogy felfedezősdit játszanak.

Ne legyen kötelező az A, lehessen fordulni a B-böl A-s ország nélkül is, de csak minden második fordulásért járjon plusz személyiség.

RicsiPi 11-28-2009 16:11

Quote:

Originally Posted by siQ (Post 230761)

Szerintem 2 jó megoldás lehet, 2 hatékony megoldás:
1/ ha valaki már teljesítette valamelyik országával az A-t, akkor nem kell A-ban orit tartania, hogy foroghasson B-ből
vagy
2/ aki tényleg csak arra használja az A-t, hogy B-ből foroghasson, és A-ban gyakorlatilag a fedezésen kívül nem csinál mást, annak megtiltani a B-ből forgást és minden országát hozza fel A-ba és onnan fordulgasson. :)
(az 1A felpörgetése rovatban már hosszabban kifejtettem ezt...)

All times are GMT +1. The time now is 14:46.