![]() |
Quote:
|
örülök neki, h legalább a hódítótól el tudtatok távolodni, ha már a javaslathoz nem tudtatok írni... :mad::mad::mad:
mennyire örülnétek, ha a kormány(aki jelen esetben Ti játékosok vagytok) az ELLEN országából (aki 3*lemészárolta az országotokat) ellopta az összes tekercset, vagy 36körös viharral súlytotta? |
szerintem ehez már nem nagyon van mit hozzászólni.az ellenérvekre még egyetlen épkézláb cáfolat se jött (egyikre sem).
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Üdv!
Elég érdekesnek találom a vari-morál problémát, gondoltam felélesztem a topicot (másikat nem nyithatok, mivel nincs még 50hsz-em tehát zöldfülűnek számítok, de talán egy kezdőnek is lehetnek jó meglátásai). Azért is ide írom, mert többször átnyálaztam az eddigieket, és látni ahogy a vari-toli morálozástól szép lassan eljutottunk odáig, hogy az eredeti probléma (talán a kérdés felvetője számára is) a varis országok moráljának alakulása. Bennfentesként tapasztalom, hogy egy szövetség tagjakét a variknak tényleg fel kell vállalniuk az éleződést, ami sokkal nehezebb, mint a másik frakcióknak, a következő okokból: - egy templom sokkal több egységet képes befogadni, mint egy barakk vagy kocsma - ezeket táplálni is nehezebb (egy aktív hadi ori képes tf-et felvállalni, ha ütésekből és piacról fedezi magát, varinak csak piac maradt, ami nagy kiszolgáltatottság) - a tanyák más épületek helyét foglalják (pl. épp a kocsmákét) Emellett: - hadis országok morálját a hadviselés jól alakítja - tolis országok moráljáról a sok kocsma gondoskodik - ezzel szemben a varisoknak semmi nem marad, hiszen egy jó varis ország elvileg nem ütőképes a harcmezőn, hiszen nem ez a szerepe (mf varisokról nem beszélek, szerintem is ha ezt választja valaki, az így járt :)) Lehet látni, hogy a "valamit valamiért" azért nem egészen kiegyensúlyozott. A legfőbb kontraként felhozott érv, hogy katonai morált csak katonák tudják módosítani. Ez rendjén is lenne, viszont itt ellentmondásba kerül egy másik elemmel: Quote:
Erre kétféle megoldási javaslatom van: 1. az eredeti ötlet, vagyis vari és toli teljes értékű katona legyen, és akcióikkal képesek legyenek hatással lenni morálra (ahogy pl. hírnevet is 1/10 ill. 1/60 arányban, de képesek módosítani, szó sincs arról h 2 rengetéssel máris szárnyal) 2. a kocsma ellátottságnál ne számítsanak varik és tolik (hisz ha egyébként nem tekintünk rájuk katonaként, akkor itt sem kéne) Az első előnye, hogy némi kompenzációt ad, mivel varik és tolik a lakosságit húzzák le, így elég lenne azzal bajlódni, hogy azt szinten tartsuk, és a készültségek miatt amúgy sem lehetne túlzásba vinni a katmorál ilyen módú emelését. A másodiknál könnyebb lenne kocsmákat tartani, hogy az eredetihez képest magasabb szinthez közelítsen (de azért mégsem 100%-ot). Mindkét megoldás igazságosabbá tenné azt a helyzetet, hogy vari és toli csak akkor számít, amikor a katmorál csökkenéséről (pontosabban nem emelkedéséről) van szó. Ha már ellenérvként azt is felhoztátok, hogy a sok varis sipákol, amiért alacsony a moráljuk és ütik őket, nos a változást is valószínűleg azok a hadis orik fogják ellenezni, akik pont ezt használták ki ütéshez :) |
Quote:
|
Quote:
Egy tolisnak állt elf meg amúgyis rendelkezik a szükséges kocsmákkal, tehát most is magas szinten állandósul a moráljuk, erre már nagyon nem lehetne rátenni (100 fölé még ők sem tudnak menni). Ha mégis túl nagy előnyt jelentene, akkor pedig csak a varikra lehetne érteni (ami azért megintcsak igazságtalan lenne, akkor tolik kezdenének reklamálni). De szerintem jogos megemlíteni azt az ellentmondást, hogy míg a varik beleszámítanak a sereg létszámba (ezáltal rontva a kocsma arányt, rontva azok morálnövelő hatását, méghozzá nem is kicsit, hisz egy templomban majdnem 3x annyi vari fér el, mint egy kocsmában toli vagy barakkban katona), addig nem tehetnek morál növekedéséért semmit, ellentétben a többiekkel. |
Quote:
|
Quote:
Mégegyszer összefoglalva: - hadisoknál van sereg, lehet ütni, van morál, cserébe kisebb toli/vari erő, pro-kontra: 1-1 - tolisoknál van kocsma, magas morál, cserébe gyengébb sereg/vari, pro-kontra: 1-1 - varisoknál nincs kocsma (ha van akkor kevés a nagy létszám miatt), gyenge sereg és toli, pro-kontra: 0-2 így remélem már szembetűnőbb, mi is lett volna a javaslat lényege... Ha már ennyire azt mondod, hogy valamit valamiért, akkor talán a "valamit" és a "valamiért" tag is egyaránt szerepelhetne... És nem téged akarlak meggyőzni, akinek épp gondja van A-s elfekkel, hanem rávilágítani hogy lehetne finomítani a balanszon, pusztán a logikusabb játékmenet érdekében (nem pedig előnyhöz juttatásért, hiszen minden változás előnyt hoz valakinek, ezek alapján soha nem szabadna feljeszteni) |
Quote:
Javaslom, hogy juss el A-ba, aztán majd csodálkozhatsz te is, hogy az országok 2/3-a elf. Nem sír a szám, mert elfogadtam, hogy nekik ez a jó, de hogy kockáztatás nélkül még több védelmet szerezzenek maguknak. Azért az már túlzás. A varázsló is kockáztasson, ha mer, és lesz jobb morálja. |
Quote:
Az, hogy a varikat mondjuk kivesszük a kocsmaarányból, hogyan segíti az A-ban lévő elfes tolikat? ha jól tudom ők nem sok varit tartanak, legalábbis nem annyit, mint az ebbe a szerepbe utasított szövitagok (ez nemcsak A-ban, hanem mindenhol így van) És miért kell ahhoz A-ban járni, hogy érdemi tagja legyek a közösségnek? Enélkül már nem is számít hogy itt vagyok? Ha van egy (jogosnak vélhető) változtatási lehetőség, am egyetlen csoport néhány (az általad kimondatlanul is elitnek titulált) tagjának hátrányt jelentene, de mások esetleg örülnének neki (még azok is, akik tudják, hogy nekik személy szerint hátrány lenni, pl. én is tervezek egy második országot indítani, hogy más téren is kipróbáljam magam, akkor nyilván a kerítés túloldalára kerülnék), akkor máris a jól megszokott "zöldfülű vagy, nem értesz hozzá" típusú ellenérvek érkeznek. Varisként az ember már azzal is elég kockázatot vállal, hogy a minden 500-ra jutó kocsmát bevállalja (nálam így tart 86%-hoz a morál), mert tényleg sok kell belőle, próbálj meg akár 20% templomnál minden 150-re... és akkor még nem is vérbeli varist írtam példának. Ez volna a javaslat lényege, már egy jó ideje nem beszélek tolisokról, akik mivel nem tartanak sok varit, ezért rájuk nem hatna annyira. Egyébként, fordított esetben (vagyis már létezne ez a variáció, és mondjuk épp az eltörléséért lobbiznék) ha az elfeket hoznám fel példaként, tuti megkapnám a képembe hogy akkor tessék 70% barakkot tartani... vagy pedig ne akarjak elfet ütni :) Úgyhogy inkább térjünk vissza a javaslathoz, hogy hogyan lehetne belőle kihozni egy megoldást, mert igény az van rá, legfeljebb (teljesen érthető módon) mások már nem is veszik a fáradságot, hogy próbálkozzanak, kímélvén magukat a hasonló leteremtésektől. |
Balu: ha a varisnak total felesleges kocsmak helyett barakkot huzol, talan utni is tudsz majd szovihelppel. Ezen kivul is van meg par megoldas. Oldd meg a katmoralod. Teljesen ellenzek egy ilyen javaslatot. Csak azert tenyleg nem kell modositas, mert egy kezdobb jatekos nehezebben tartja a katmoraljat variskent.
Nem veletlen nem tudsz topicot nyitni: egy kezdobb jatekos eloszor tapasztalja ki a jatekot, mielott vilagmegvalto javaslatokat hozna. |
Quote:
Még mindig ott a másik variáció, hogy vari/toli akciók hassanak (kisebb) mértékben morálra (ha már egyszer katonának számítanak... vagy mégsem?), hisz ti is jól tudjátok, hiába hadisodik egy vari, hiába a szövi help, akkor is keveset tud majd ütni, ami csak ideig-óráig ad megemelt morált. És nem azért kell a módosítás, mert egy kezdő játékos nem tudja tartani a morálját, hanem mert az összes élezett varis ország (kezdő vagy 9 szemes) hasonló cipőben jár, és talán örülnének ennyi lehetőségnek (amit hadisodás esetén amúgy is elvesztenének, tehát választhatnának, milyen utat követnek). A tippeket meg köszi, de tudom hogy a jelenlegi országomnak melyik stratégiára van szüksége. De megint kirívó példája annak, hogy míg a kezdőknek az "ez a sorsod, fogadd el, és oldd meg ahogy tudod" jut, addig a változások többsége pont amiatt esik el, mert a régi motorosok rinyálnak, hogy az nekik megoldhatatlan problémákat okozna (akár a kezdők...:)) Ezen azért elgondolkoznék... |
Quote:
Az elv szép és jó, de ne legyen belőle az, hogy olyat erősítünk, akit nem kellene. |
Quote:
Új témát érdemelne, vagy mehetne a "hogyan tartsuk meg az új játékosokat" kezetű topicba is, de néha talán nem is ártana a játéknak ha az addigi erőviszonyok módosulnának, új helyzet elé állítva a játékosokat. Rengeteg más helyen nagy sikerrel alkalmaznak hasonlókat. Hol a javadra válik, hol pedig elveszíted az addigi előnyödet stb. |
Quote:
Nincs igazad, en siman tudnam tartani a katmoralom hadisvaris orszaggal. Quote:
(Az az otlet meg egyenesen noonszensz, hogy pl rengetnek is, es a katmoralom direkten is csokkenjen tole - ha erre gondoltal) - raadasul kisebb mertekben ez mar igy is benne van a jatekban. Tiszta jo lenne, hogy alulrol 6-7 korrol szetrengetnek, a katmoralom is szetesik, es meg be sem tudom verni az illetot. Netkapu ide vagy oda, en nem a forumregisztraciodbol, hanem a mondataidbol iteltem a kezdobbet. (nem tipikus kezdot) |
Quote:
Nyilván önmagában egy ilyen módosítás nagy eltolódást eredményezne, de ezért kellene a finomhangolás (ahova viszont akkor lehet eljutni, ha nem a "hagyjuk, jó a régi és kész" hozzáállással próbálunk állítólag fejleszteni és jobb játékot létrehozni) pl. a 85%-hoz tartó elfnél másként hatna (hogy azért legyen különbség, ne az legyen h amit elf összeszed plusz, azt mások meg ezzel, akkor nincs értelme egyiknek sem), kis utánagondolással szerintem kialakítható lenne. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Az pedig h jó vagy rossz taktika, jelen esetben nem számít, mondtam nem ez a célja a módosításnak. Akad esetleg más ellenérv is azon kívül, hogy (szerintetek) nincs tapasztalatom? Azt hittem a javaslatról beszélünk... |
Quote:
bár ha neked az a célod, hogy földraki legyél, lelked rajta, de viszont ne akard már a rommá ütött orid katmorálját így növelni. van rá más mód is a játék neve hódító és arról szól, hogy elveszem a földed, ha éppen téged dob a rendszer. |
Quote:
Quote:
Quote:
Kezdő(?) létemre egyszer sem sírtam hogy beütöttek és ezért akarok változást (ellentétben a "tapasztalt" oldalon már hallhattunk hasonló érvet), mégegyszer megismétlem, a változásnak nem ilyen célzata lenne. |
Quote:
megadhatod az orid nevét nyugodtan, legközelebb mikor feléd járok, majd benézek. |
Quote:
A játék TELJES EGÉSZÉNEK ismerete nélkül ne akard a játékmenetet módosítani. |
Nem én akarom módosítani a játékmenetet, szándékosan írtam más ötletéhez, hogy megvilágítsak egy egyszerű logikai ellentmondást a játékban, ami az A csoport ismerete nélkül is logikai ellentmondás marad. Nem azt kéne nézni még mindig, hogy ki tanácsolja, hanem hogy mit... Az elmúlt néhány órában azon kívül, hogy ÁLLÍTÓLAG kezdő vagyok, semmi más nem hangzott el a részetekről. Ez lenne az elit? Ez vár rám A-ban? Köszi de kihagyom...
Más játékosokat sem kéne becsmérelni, épp kikaptunk egy szövitől (egyébként éppen technikai hiba miatt, az elmúlt napokban dns resolve hiba miatt külföldről többször is órákig nem volt elérhető a játék, egy inaktív orit akinek épp nincs bevéve védelme elég könnyen üthető, még egy kezdőnek is :P), ezért gyengélkedünk, nekem sikerült visszaverni a támadásokat mivel it voltam, ezért vagyok most jobb állapotban. De jó hogy pont te javasoltad, ne ítéljek az egész ismerete nélkül, erre zéró rálátással ítélkezel, megintcsak akár egy kezdő... És attól hogy A-ban nem jártam, a játék másik 99%-át jól ismerhetem, az elmúlt évek tapasztalatai alapján szerintem tehetek rá javaslatokat, még akkor is, ha egyik-másik javaslat a mélyen tisztelt elitcsoportnak nem is tetszik. Amúgy képzeld el h volt már kezemben szike... és a páciens is boldogan él azóta, úgyhogy nem kell félned ;) |
Az a baj, hogy te azt mondod, hogy nem hoztak fel érveket a javaslataid ellen, viszont vedd észre, hogy te se hoztál fel semmi érdemlegeset mellette. Olyasmit akarsz megjavítani, ami nincs elromolva, annak meg sose lesz jó vége. A varis országok morálját elég egyszerű kezelni, van rá több módszer is, aki kocsmával akarja tartani a varis ország morálját, annak elmentek otthonról. A másik fantasztikus érved, hogy ez így nem logikus, meg nem fair. Na ezen az alapon igen sok mindenbe bele köthetnél, nem, nem logikus, viszont tökéletesen kiegyenlített.
|
Quote:
Felőlem, ha Remy javasolná, akkor is azt mondanám, hogy nem tetszik. Leírom még egyszer, utoljára: Adott egy inaktív elf A-ban (vagy mondjuk úgy hogy 200). A nagytöbbség így néz ki: barakk/torony: ~29% Templom/kocsma: ~5% A számolás kedvéért legyen 10.000 hektáron. 2900 barakk -> 150800 500 - 500 templom/kocsma -> 26000 tolvaj/65000 varázsló Ennyi egységnél 500 alatt van az elfünk egység/kocsma arányban. Ha kivesszük a tolvajt és a varázslót, akkor 300, bár ez képzésnél túlbillenhet. Első esetben az elfünknek a 95% morálhoz meg kell tennie azt, hogy nappal, amikor gép előtt van, kirakja a piacra az egységei nagy részét, különben szép lassan 85%-os morálja lesz. Erről írtam: kockáztatnia kell. Második esetben néhány 1000 helyet kell szabadon hagyjon csak a képzéseknek, és így nevetve hozza a 95%-ot. Azt meg, hogy mekkora sereg kell egy ilyen elf beütéséhez, számold csak ki. Ha úgy véled, hogy ez a passzív ország megérdemli a 95% morált kockáztatás nélkül, akkor befejeztem. |
Quote:
|
Quote:
"Azt meg, hogy mekkora sereg kell egy ilyen elf beütéséhez, számold csak ki." 346536 ló kell hozzá (min ~55% barakk) 100% morál esetén, min 2 szemes orkkal számolva, ami ekkora területen egy szövetségnek nem hinném hogy gondot okozna, mondhatnám én is h tessék megoldani :) Ha meg valakit nem lehet beütni, talán épp az a taktikája, hogy ne lehessen, el kell fogadni a tényt, hogy vannak erősebb orik. A betonelfek című jelenségre pedig talán pont hogy érdemibb változtatásokat lehetne eszközölni (ha tényleg mindenkit ennyire zavar), csak úgy néz ki elég nehéz lenne bármit is elérni. |
Quote:
A két szemes orknál jó a túlélő/tolvaj is vagy mindenképp kereskedő/kufár kell? :) |
Talán az is lehetne megoldás, hogy varázslókat, mivel sokan vannak, felesben számítjuk seregbe (vagy más arányban), így kompenzálódik a nagy létszám okozta hátrány, ugyanakkor nem jelent különösebb előnyt azoknak akik már más területen erősítettek. A példában szereplő 5% kocsma/templom így nem jutna különösebb előnyhöz, de mondjuk egy klasszikus óriás vari 20% körüli templommal (mert errefelé ez igencsak sűrű) már tudna élni vele.
|
Quote:
Quote:
|
Quote:
full kimenni meg lehet, hogy nem éri meg pont egy elf miatt ami lovat írtál, az meg nem 55, hanem 66,6% barakk 10k hektáron |
Quote:
Egy halk kerdes: szerinted hany hadivari probalja kocsmakkal szinten tartani a katmoraljat rajtad kivul, amiert ennyire kampanyolsz? |
Amúgy meg ütni kell és kész :)
|
Quote:
Egy 20%-os már nevezhető hadi varázslónak akár, csak barakkot kell mellé rakni, nem kocsmát, bányát meg kovácsot. |
Quote:
jól van, megyek vissza aludni |
Azt azért fűzzük hozzá a témához, hogy az 1 kocsmás 5% templomos óriásomnak jobb morálja szokott lenni, mint a 25% kocsmás félelfemnek.
Mert az 1 kocsmás óriás beveri szépen x orit, és máris felmegy a morálja, aztán csak 98-100 között kell tartani(ami nem nagy cucc). A félelfem viszont ha beledöglik sem tud annyi kocsmát tartani, hogy elérje ezt a morált. Nem tartom nagy bolondságnak, hogy kicsit tuningoljuk a tolisokat, illetve varisokat(nem, nem a hadivarikat.). Bőven rájuk fér. Az persze már más kérdés, hogy a fórumozók 99%-a nem preferálja ezt a két játékstílust, ezért sosem fog változni semmi, ez irányban. De nem baj az ha néha olyan is ír, aki azokat képviseli, akik esetleg mást szeretnek. |
All times are GMT +1. The time now is 23:19. |