Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Általános beszélgetés Hódítós témákban (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=39)
-   -   Auschwitz-Birkenau elfogadható országnév-e... (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=1604)

Ati 03-28-2007 12:14

Quote:

Originally Posted by Kutyuleee (Post 83145)
Engem nem érintett a dolog, pusztán nem éreztem helyén valónak a nevet.
De ha mondjuk a te nagyapád, apukád, esetleg egy baráti család tagjai kerültek volna oda akkor annak éreznéd hogy egy ilyen név előkerül egy játékban.
esetleg nem kerültek oda "csak" emiatt kellett éveken át bújdosniuk. és ez nem olyan dolog mint mondjuk a betüleveses példád, mert az minimális embert érintett, de ez sokakat érintett. és nem csak azokat zavarja akiket a 3.birodalom ejtett áldozatául, hanem bármilyen más hatalom akik zsidókat mészároltak.

Rossz emlékeket hozna fel, de ha valaki kiejti, vagy leírja ezt a szót, még nem sértődnék meg.

Ati 03-28-2007 12:15

Quote:

Originally Posted by LotR (Post 83147)
Az emléküket sértő....
Nem az a gond, hanem ,h van egy kialakult álláspont, mely szerint
vannak nevek, dolgok, amiket úgy tartunk tiszteletben, h nem használjuk.
Ez a magatartás különböztet meg többek között azoktól, akik
ugymond gyakran használják( firkálják, szonokolnak róla, megtagadják a létezését)

MAga Auschwitz talán még nem de - Birkenau azért az egyértelmű mért ilyen orinevet választott...
Számomra: ez az jelenti, h másokat akar ezzel felháborítani, esetleg utal hova tartozására, gondolkodására ezzel... -amit mindenhol elítélnek...

Romboljuk le a múzeumot is, ami ezt a nevet viseli?

Nem hiszem, hogy azért állították fel, hogy bárkit is felháborítson, megsértsen, vagy azt szimbolizálja, hogy ezt a nézetet vallja mindenki, aki ott dolgozik...

laci 03-28-2007 12:15

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 83149)
Rossz emlékeket hozna fel, de ha valaki kiejti, vagy leírja ezt a szót, még nem sértődnék meg.

Bizony Isten nem sértődtem meg amiatt az országnév miatt, csak zavar, hogy vannak emberek akik poénnak tartják azt hogy ilyen neveket adnak az országuknak. Tehát ilyen értelemben sért, nem abban, hogy valaki ki meri mondani. Lehet hogy ez most zavaros, de én értem :)

Amikor kint voltunk Krakkóban, és vinni akartak Auschwitz-látogatóba, nem voltam hajlandó elmenni, mert ízléstelen, hogy turistalátványosságot csináltak benne. Ugyanígy torz tolog országnevet csinálni belőle.

Ati 03-28-2007 12:18

Quote:

Originally Posted by laci (Post 83151)
Bizony Isten nem sértődtem meg amiatt az országnév miatt, csak zavar, hogy vannak emberek akik poénnak tartják azt hogy ilyen neveket adnak az országuknak.

Ezt megértem. De Te például arra szavaztál, hogy sértőnek tartod a nevet. Mi benne a sértő szerinted?

Goldy 03-28-2007 12:18

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 83150)

Nem hiszem, hogy azért állították fel, hogy bárkit is felháborítson, megsértsen, vagy azt szimbolizálja, hogy ezt a nézetet vallja mindenki, aki ott dolgozik...

vhol tudok topicit letiltani hogy ne lássam ?:)

Atit az életbe nem győzitek meg kár a gőzért...

laci 03-28-2007 12:20

Quote:

Originally Posted by Goldy (Post 83153)
vhol tudok topicit letiltani hogy ne lássam ?:)

Atit az életbe nem győzitek meg kár a gőzért...

Viszont itt ülünk a gép előtt és jobb híján vitatkozunk :) Támadjon meg valaki, küldjön 200000 lovast ellenem, tuti hogy egy ideig mással leszek elfoglalva, mint hogy ide írogassak :)

laci 03-28-2007 12:21

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 83152)
Ezt megértem. De Te például arra szavaztál, hogy sértőnek tartod a nevet. Mi benne a sértő szerinted?

Azóta szerkesztettem, olvasd el :)

Amúgy azért szavaztam arra, mert, mint már elhangzott, rossz volt a kérdésfeltevés és a válaszlehetőségek.

Croissant 03-28-2007 12:21

Kutyuleee:

Mivel Ati a "sértő" szót nem érti, ill. kifogásolja, kérlek, hogy a szavazásban írd át "bántó"-ra, vagy "rossz emlékű"-re...
Úgy gondolom, hogy ez jobban megfelelhet a szándékodnak is...

LotR 03-28-2007 12:27

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 83150)

egyet értek lehet használni emlket állítani is neki lásd múzeum!
Lásd Birkenau-i muzeum ha elmész...

És van egy interaktiv szórakoztató játék és van egy ilyen ország itt Mo-on.
Nos naivitás lenne azt gonolni, hogy véletlen nyitotta ki a térképet és választotta országául ezt a nevet.
2. naivitás lenne azt feltételezni, h egy ilyen játékban bármiféle, jószándékkal akarna emléket állítani annak ami az Auscwitz-Birkenau-i haláltáborhoz kapcsolodik.

Az, h az emberek tudatlanok és esetleg más haláltáborok nevét nem tudják vagy az h más hasonlo szörnyűségek dolgait nem tudják az más kérdés ,mert arról amiről nem tudnak azt nem tudják a köz által elítélni....

LotR 03-28-2007 12:31

Ati egyet értek azzal, ami miatt így állsz a dologhoz.
Mármint gondolok itt arra, hogy nem kell túl lihegni!
Elvesztheti a tényleges jelentőségét..stb.
Divat lett ma egyik ,vagy a másik oldalra állni és nem csak simán élni és tiszteletben tartani.

De attól még nem kell elfogadni se, azt ha vki megprbálja ezt aláásni,
egy játékban ilyen orineveket használni, mert az nem jó.
MEg kell mutatni az ilyen emberkéknek,ha ne adj isten véletlen csinálja hogy héé ezt nem szoktuk, nem helyes... tudjuk hogy nem akartál rosszat..stb..
De válasz más nevet...
Ha pedig tudatosan akkor egyértelmű , h azzokkal a gondolatokkal azonosul amit a nácik hirdettek...

Ati 03-28-2007 12:43

Quote:

Originally Posted by LotR (Post 83159)
De attól még nem kell elfogadni se, azt ha vki megprbálja ezt aláásni,
egy játékban ilyen orineveket használni, mert az nem jó.

Könyörgüm... Hány olyan II. Világháborús játék van, ahol a német csapatokat irányíthatod, és akár még meg is nyerheted velük a háborút?

Nem hiszem, hogy ez bármiféle emléknek az aláásása lenne.

Goldy 03-28-2007 12:50

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 83162)
Könyörgüm... Hány olyan II. Világháborús játék van, ahol a német csapatokat irányíthatod, és akár még meg is nyerheted velük a háborút?

Ilyen játékkal én spec nem játszom, ez az én privát döntésem. De itt nem szürhetem ki a tizen éves az ilyesmit marha nagy poénnak tartó **** gyerekeket.

Croissant 03-28-2007 12:51

Quote:

Bizonyára sok ilyen játék van...
De, reményeim szerint, igen kevés lehet olyan, amelyik a Holocaust-ról szólna...
És talán egy sincs, amelyikben a Holocaust egyik szimbolikus helyét olyan "jópofasággal", kivagyiságból hirdetik országnévként, mint itt a Hódítóban...:(:(:(

LotR 03-28-2007 12:54

Quote:

De ez a játék alapból nem erről szól?
Vagy itt is géppuskások rohangálnak???

És nem tudom, de azért amikkel találkoztam (gondolom a jobbak)
azok próbáltak történelem hűek maradni ...
Igen lehetett németekkel lenni, még nyerni is csatákat küldetéseket.ahogy lehetne Németország nevű országot is indítani mert az nem ugyanaz mint pl.: Auschwitz-Birkenau, v a III. Birodalom,
Hitler, a rasszizmus ..stb..
És igen haláltáboros, tömeggyilkosos, háborusbűnöket elkövetős..stb. játékkal én még nem találkoztam és nem is hallottam róla..

Davalon 03-28-2007 13:02

Valóban, rengeteg háborús, stratégiai játék létezik, ahol választható vagy a német nép (vagy annak valamely "őse"), vagy konkrétan a német hadsereg. Ezek azonban mentesek ideológiától, szerintem senki nem képzeli bele a német nemzeti szocializmust... De egy olyan játékról sem tudok, ahol mondjuk a felhúzható épületek listájában szerepelne mondjuk a haláltábor. Amely már e politika konkrét manifesztálódása:-) Így nyilván sértő, bántó, szörnyű. Hasonlóan az ilyen országnévhez:-)

Ati 03-28-2007 13:07

Quote:

Originally Posted by Davalon (Post 83167)
Valóban, rengeteg háborús, stratégiai játék létezik, ahol választható vagy a német nép (vagy annak valamely "őse"), vagy konkrétan a német hadsereg. Ezek azonban mentesek ideológiától, szerintem senki nem képzeli bele a német nemzeti szocializmust... De egy olyan játékról sem tudok, ahol mondjuk a felhúzható épületek listájában szerepelne mondjuk a haláltábor. Amely már e politika konkrét manifesztálódása:-) Így nyilván sértő, bántó, szörnyű. Hasonlóan az ilyen országnévhez:-)

Aki ezt az orzságnevet választotta, az valami apróbetűs, becsillagozott részben leírta, hogy ezt az ideológiát vallja, és ezt szándékozik behozni a Hódítóba is?

Vagy valami egyéb oka van, ahonnan ez ilyen egyértelművé vált?

Goldy 03-28-2007 13:10

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 83168)
Aki ezt az orzságnevet választotta, az valami apróbetűs, becsillagozott részben leírta, hogy ezt az ideológiát vallja, és ezt szándékozik behozni a Hódítóba is?

Vagy valami egyéb oka van, ahonnan ez ilyen egyértelművé vált?

normális értékrendű embernek eszébe sem jut ilyen nevert választani...

Zsáni 03-28-2007 13:11

Quote:

Originally Posted by LotR (Post 83147)
MAga Auschwitz talán még nem de - Birkenau azért az egyértelmű mért ilyen orinevet választott...
Számomra: ez az jelenti, h másokat akar ezzel felháborítani, esetleg utal hova tartozására, gondolkodására ezzel... -amit mindenhol elítélnek...

hol ítélik el, ha te nyilvánosságra hozod a hovatartozásod és a gondolkodás módod?
csak úgy kérdezem :)

Ati 03-28-2007 13:17

Quote:

Originally Posted by Goldy (Post 83169)
normális értékrendű embernek eszébe sem jut ilyen nevert választani...

Ez nem értékrend kérdése.

Belédverték, hogy el ne tudd felejteni, el ne tudd engedni, meg ne tudj senkinek bocsátani, aki ezzel kapcsolatban bármit is felhoz.

Ez nem normális dolog.

Egy egészséges társadalomban az ilyen eseményeken több évtized elteltével már túl kellene lépni.

Tudom, mindez csak utópia.

laci 03-28-2007 13:20

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 83172)

Belédverték, hogy el ne tudd felejteni, el ne tudd engedni, meg ne tudj senkinek bocsátani, aki ezzel kapcsolatban bármit is felhoz.

Ez nem normális dolog.

Egy egészséges társadalomban az ilyen eseményeken több évtized elteltével már túl kellene lépni.

Mint ahogy az első világháborún szépen túlléptek, aztán 20 év múlva ki is tört a második. Szvsz éppen ez a baj, hogy az emberek túllépnek az ilyesmin, elfelejtik, kihalnak azok, akik megtapasztalták, és akkor már jöhet a következő, mert az elrettentő példa elfelejtődött.

Croissant 03-28-2007 13:24

Quote:

Originally Posted by Zsáni (Post 83171)
hol ítélik el, ha te nyilvánosságra hozod a hovatartozásod és a gondolkodás módod?

Elég sok helyen...
Csak úgy mondom...

Zsáni 03-28-2007 13:24

Quote:

Originally Posted by laci (Post 83173)
Mint ahogy az első világháborún szépen túlléptek, aztán 20 év múlva ki is tört a második. Szvsz éppen ez a baj, hogy az emberek túllépnek az ilyesmin, elfelejtik, kihalnak azok, akik megtapasztalták, és akor már jöhet a következő, mert az elrettentő példa elfelejtődött.

ez nem igaz...mi értelme régi dolgokon rágódni?
megemlékezni lehet dolgokról, de nem kell kardoskodni értük, vagy ellenük..szerintem..
részben pont azért maradnak meg ezek az emlékek, legyen az jó, vagy rossz, mert olykor-olykor egyesek felhozzák valamilyen formában...

Zsáni 03-28-2007 13:25

Quote:

Originally Posted by Croissant (Post 83174)
Elég sok helyen...
Csak úgy mondom...

és nem ítéljük el kollektíven, ha valakit a másféle gondolkodásmód alapján pozitívan, de főként, ha negatívan diszkriminálnak?
mert ÉN teljes mértékben!!!!!!

Ati 03-28-2007 13:25

Quote:

Originally Posted by laci (Post 83173)
Mint ahogy az első világháborún szépen túlléptek, aztán 20 év múlva ki is tört a második. Szvsz éppen ez a baj, hogy az emberek túllépnek az ilyesmin, elfelejtik, kihalnak azok, akik megtapasztalták, és akkor már jöhet a következő, mert az elrettentő példa elfelejtődött.

Felőlem nyugodtan élj örök félelemben, hogy jajj mi lesz most. 20-30 évvel rövidebb lesz a várható életed a folyamatos stressz miatt, és a rák kialakulásának esélye igencsak megemelkedik. Ha ez jó, nyugodtan...

Én nem teszem. :)

Synkel 03-28-2007 13:27

Quote:

Ez nem normális dolog.

Mondod ezt te, aki következetesen kivágod a 666-ot tartalmazó neveket.
Arra sokkal több idő volt, hogy túllépjünk rajta...

laci 03-28-2007 13:28

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 83177)
Felőlem nyugodtan élj örök félelemben, hogy jajj mi lesz most. 20-30 évvel rövidebb lesz a várható életed a folyamatos stressz miatt, és a rák kialakulásának esélye igencsak megemelkedik. Ha ez jó, nyugodtan...

Én nem teszem. :)

Nem élek félelemben. De azért nézz körül a világban, egyre több a neonáci, egyre gyakoribbak a megmozdulásaik, egyre nyíltabban tevékenykednek, éppen amaitt, mert a mai tizenéveseknek már semmit nem mond az, hogy "II. Világháború".
Minden ilyen világméretű esemény helyreteszi az embereket, jönnek a fogadalmak, hogy "ilyet többet soha", aztán néhány év múlva kezdődik elölről, pont amiatt mert elhomályosul az emlék...

Ati 03-28-2007 13:29

Quote:

Originally Posted by Synkel (Post 83178)
Mondod ezt te, aki következetesen kivágod a 666-ot tartalmazó neveket.
Arra sokkal több idő volt, hogy túllépjünk rajta...

Mondom ezt én, akinek személy szerint semmi baja a 666-os nevekkel.

A mai vallásban ez még mindig ugyanúgy a Gonoszt szimbolizálja, ezért elfogadom, hogy sokakat bánt.

Ezzel sem értek egyet, de elfogadom.

laci 03-28-2007 13:30

Quote:

Originally Posted by Zsáni (Post 83175)
ez nem igaz...mi értelme régi dolgokon rágódni?
megemlékezni lehet dolgokról, de nem kell kardoskodni értük, vagy ellenük..szerintem..
részben pont azért maradnak meg ezek az emlékek, legyen az jó, vagy rossz, mert olykor-olykor egyesek felhozzák valamilyen formában...

Nem rágódni kell rajtuk, hanem tanulni belőlük, hogy ne ismétlődjenek meg. Márpedig ha elfelejtjük, akkor megint elő fog jönni, előbb vagy utóbb.

laci 03-28-2007 13:30

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 83180)

A mai vallásban ez még mindig ugyanúgy a Gonoszt szimbolizálja, ezért elfogadom, hogy sokakat bánt.

És mi baj a Lepkefing nevű országgal? :D :D

Ati 03-28-2007 13:30

Quote:

Originally Posted by laci (Post 83179)
Nem élek félelemben. De azért nézz körül a világban, egyre több a neonáci, egyre gyakoribbak a megmozdulásaik, egyre nyíltabban tevékenykednek, éppen amaitt, mert a mai tizenéveseknek már semmit nem mond az, hogy "II. Világháború".
Minden ilyen világméretű esemény helyreteszi az embereket, jönnek a fogadalmak, hogy "ilyet többet soha", aztán néhány év múlva kezdődik elölről, pont amiatt mert elhomályosul az emlék...

Azért, mert marhára nem tette őket helyre... Nem 10 évenkénti tömegpusztító háborúkkal kellene azt elérni, hogy béke legyen a maradék 9 évben...

Zsáni 03-28-2007 13:31

Quote:

Originally Posted by laci (Post 83181)
Nem rágódni kell rajtuk, hanem tanulni belőlük, hogy ne ismétlődjenek meg. Márpedig ha elfelejtjük, akkor megint elő fog jönni, előbb vagy utóbb.

Pontosan...és hogyan zárja ki a tanulás lehetőségét az, hogy ebben a játékban valaki ezt a nevet választja az orijának?

Ati 03-28-2007 13:31

Quote:

Originally Posted by laci (Post 83181)

Ne felejtsük el, de aki ilyen országnevet mer választani magának, annak hú de semmi keresnivalója itt, és azonnal töröljük a névnem minden létező nyomát, nehogy bárkinek is a szeme elé kerüljön...

Croissant 03-28-2007 13:32

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 83183)
Azért, mert marhára nem tette őket helyre... Nem 10 évenkénti tömegpusztító háborúkkal kellene azt elérni, hogy béke legyen a maradék 9 évben...

Gyakrabban szeretnéd?

Ati 03-28-2007 13:33

Quote:

Originally Posted by Croissant (Post 83186)
Gyakrabban szeretnéd?

Én azt szeretném, ha igenis el lehetne felejteni, hogy milyen volt. Semmi szükség arra, hogy az emberek úgy éljenek, hogy minden második kiejtett szótól menekülnek.

Synkel 03-28-2007 13:33

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 83180)

Én nem vagyok vallásos, szal nem érdekel, hogy valakit hívnak-e 666-nak. Eleve a szám különös voltáról egy horrorfilm kapcsán értesültem, nem hittanórán:)
Attól még szerintem igenis zavaró, egy Auschwitz-Birkenau orinév, akkor is ha a szavazásban csakugyan megtévesztő a sértő kifejezés. Valahogy nem tudom elképzelni, hogy a hasonló nevű múzeum mintájára csupán emléket akart volna állítani a népirtásnak.

skiti 03-28-2007 13:34

idézem a fórum etikettet:

"Általános szabály, hogy ha egy beírással kapcsolatban egyáltalán felmerül benned a kérdés, hogy az vajon a fórumra való-e, akkor nem való a fórumra."

gondolom ezt lehet az országnév válsztásra is vonatkoztatni...
akár pont azért hogy ne legyenek ilyen nyílt szini viták.
és nem azért mert feltétlenül sértő, mint az itt példaként kiemelt országnév, hanem mert sértő lehet! és felháborodást szít!

érdekes hogy van egy kitartó tag, akinek a 3. birodalom nevű orija hetente törlésre kerül mert nem elfogadható a neve, ez pedig nem...
még valami:
ami itt elfogadható, az úgy logikus ha az angolban is például, tehát ha ott is regel valaki ilyen névvel, akkor ott is maradhat???
látják a külföldiek is hogy szűrve vannak az orinevek...
akkor azt is látják hogy nálunk ez még simán belefér?
bocccs, de nekem nem mindegy ez sem...
persze lehet, és miért ne feltételezzem hogy a tulaja csak az emlékmúzeumra gondolt, vagy ott elhunyt ősei emlékének tiszteleg ezzel *én már csak ilyen naív vagyok* ...
de keserű a szám íze ha arra gondolok hogy ezáltal esetleg valaki olyannak a szemében aki nem ilyen naív, én is mint hódos, vagy én is mint magyar, egy megítélés alá essek azzal aki így hívja az országát, vagy azzal -már bocs- aki hagyja hogy így hívja...

Ati 03-28-2007 13:35

Quote:

Originally Posted by skiti (Post 83190)
idézem a fórum etikettet:

"Általános szabály, hogy ha egy beírással kapcsolatban egyáltalán felmerül benned a kérdés, hogy az vajon a fórumra való-e, akkor nem való a fórumra."

gondolom ezt lehet az országnév válsztásra is vonatkoztatni...

Erre már egyszer válaszoltam.

Goldy 03-28-2007 13:37

Quote:

Ez nem normális dolog.

Szerintem meg azé.
Nem tarton normális dolognak hogy vki ehy haláltábor nevét veszi fel nick-ként.
Ki megy a fórumra ezzel a névvel ez lesz a neve.

Nem verték belém, de kaptam otthonról és a környezetemből egy olyan kultúrát amibe az antiszemitizmus és a szélsőjobboldali ideológia nem fér bele, aki ilyen nevet választ még ha viccesnek is tartja ezt az ideológiát favorizálja, ami milliós nagyságrendű ember életébe került, amelynek egy részét pont abban a táborban oltották ki nem akármilyen körülmények közt.

+
ha túl lépünk a történelmen én félnék a jövőtől!

Zsáni 03-28-2007 13:38

Én bevallom az őszinteséget, lehet marha lelketlen ember vagyok, de nem fakadok sírva sem az első, sem a második világháború hallatán..
nem voltam ott, és bár szörnyű dolgok történtek, nem hinném, hogy nekem ezért bármit is kéne éreznem...
mivel nem voltam ott, nem tehettem ellene semmit.. ez nem azt jelenti, hogy támogatom a dolgot, hanem tudomásul vettem, hogy volt..
Nekem éppen elég az a sok probléma, ami a mai világban van, nem hogy még azokat az embereket is gyűlöljem, akik anno valamikor évtizedekkel ezelőtt rosszat tettek...
ettől még nem felejtettem el, hogy megtörtént...

LotR 03-28-2007 13:38

Quote:

Originally Posted by Zsáni (Post 83171)

ez nem egy hely hanem a köz, a normák.. az erkölcs...
mind elítélik ezt.

A végén oda lyukadunk ki hogy mi a jó és mi a rossz:)

All times are GMT +1. The time now is 15:12.