Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Jobbos vagy balos az agya? (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=3334)

Goldy 01-12-2009 12:41

Jájj ezen tavaly vagy tavaly előtt már vitatkozunk egy sort Atival :)

Akkor nem tudom hová volt betéve :)

Ati 01-12-2009 12:44

Az elvet értem, hogy hogyan lehet ezt fordítva forogva látni, de nem áll rá az agyam egyelőre. :D

Goldy 01-12-2009 12:45

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 201612)
Az elvet értem, hogy hogyan lehet ezt fordítva forogva látni, de nem áll rá az agyam egyelőre. :D

Múltkor még azt bizonygattad hogy mindkét irányba forog minden egyszerre :P

Ati 01-12-2009 12:47

Quote:

Originally Posted by Goldy (Post 201614)
Múltkor még azt bizonygattad hogy mindkét irányba forog minden egyszerre :P

Akkor az volt a kérdés, hogy balra vagy jobbra forog. Az a kérdés nem értelmezhető. Az óramutatós párhuzam már igen. :)

Goldy 01-12-2009 12:49

Jah persze :P

Ati 01-12-2009 12:52

Quote:

Originally Posted by Goldy (Post 201616)
Jah persze :P

Mit jah persze? :P Ha az óramutatót szemből nézed, akkor merre forog a saját szemszögedhez képest? 9 és 3 között jobbra, 3 és 9 között balra. Így a bal és jobb nem értelmezhető, hiszen mindkét irony kell ahhoz, hogy egy teljes kör legyen, különben nem érve vissza a kiindulópontra. Ugyanígy ha a radiátor szabályozóját elkezded csavarni például óramutató járásával megegyező irányba, akkor a teteje jobbra forog, az alja balra. Itt sem értelmezhető, hogy balra vagy jobbra tekered. :) Az viszont igen, hogy az óramutató járásával megegyező, vagy fordított irány. :)

Penya 01-12-2009 13:16

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 201612)

És mi az elv?

Ati 01-12-2009 13:23

Quote:

Originally Posted by Penya (Post 201618)
És mi az elv?

Ha jól megnézed az animációt, akkor nincs benne semmi utalás arra, hogy valamelyik oldalon elöl vagy hátul lenne a láb. Az arányok teljesen egyformák. Csalóka, hogy közben egy picit le/föl is mozog, így olyan, mintha valamerre kisebb lenne, vagyis messzebbinek érzékeled, de valójában mindvégig teljesen egyforma méretű minden.

Ezért nem egyértelmű, hogy például amikor a lába balról jobbra megy, akkor ez melyik oldalon van: elöl, vagy hátul. Bármelyik oldalon lehet. És attól függően, hogy melyik oldalnak érzékeled, az óramutató járásával megegyező, vagy fordított irányként érzékeled.

De ennek az elvnek a tudatában sem áll rá az agyam arra, hogy fordítva lássam, pedig semmi oka nincs arra, hogy ne menjen neki. :D

vityu 01-12-2009 14:29

Figyi!
Nézzétek meg úgy, ahogy most én. Félrehajtott fejjel, kicsit a monitor magassága alól. És ne szemből. Én úgy láttam a másik irányba is forogni!:D

Ati 01-12-2009 14:31

Quote:

Originally Posted by vityu (Post 201622)
Figyi!
Nézzétek meg úgy, ahogy most én. Félrehajtott fejjel, kicsit a monitor magassága alól. És ne szemből. Én úgy láttam a másik irányba is forogni!:D

Közben valami kamerán keresztül nézel? :D:D:D:D

All times are GMT +1. The time now is 11:50.