Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Receptek (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=30)
-   -   A legfinomabb receptek (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=22)

Dr Rozi rendel 02-18-2008 08:50

Tepsis karfiol

Hozzávalók:

kb. 80 dkg karfiol (tisztán mérve),
• 2 tojás,
• 2-2 dl tejföl és tej,
• 10 dkg reszelt füstölt sajt,
• 5 dkg vaj vagy margarin,
• 2 evőkanál liszt,
• 1 csokor zöldhagyma szárával együtt,
• 1 csokor petrezselyemzöld,
• 1-1 teáskanál piros fűszerpaprika és só,
• 1 mokkáskanál törött fehér bors,

Előkészítése:
a karfiolt gondosan megtisztítom és kis rózsáira szedem. A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd a melegített tejjel felöntve, folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Ezután belekeverem a pirospaprikát és az összes fűszert, valamint a megtisztított, nagyon vékony karikákra vágott zöldhagymát zöldjével együtt, valamint a reszelt sajtot. Hagyom langyosra hűlni, végül simára keverem a nyers tojásokkal.

Elkészítése:
a nyers karfiolrózsákat sós vízben félig megfőzöm, majd lecsöpögtetem, és lapos tűzálló tálba vagy tepsibe terítem, és a sajtos-tojásos keveréket úgy öntöm rá, hogy az lehetőleg elfedje az összes karfiolt. Az edényt beborítom alufóliával, a karfiolt az előmelegített forró sütőben 15-20 percig párolom, végül a fedelét levéve, pirosra pirítom. Kockákra vágva tálalom.

Jóétvágyat! :)

Nogixer 02-18-2008 14:35

Rozi, megcsináltam a mehikoi pogit, és tényleg isteni :) Köszi!!

Dr Rozi rendel 02-19-2008 07:35

Quote:

Originally Posted by Nogixer (Post 159310)
Rozi, megcsináltam a mehikoi pogit, és tényleg isteni :) Köszi!!

Nincsmit! :)
Különben sztem az sem baj, ha szaggatáskor kikandikálnak belőle a töltelékek, a gasztronómiai értékén nem ront semmit, és nem is kezelhető nehezebben.
Előfordult olyan is, hogy nem volt paradicsompüré, azt vígan lehet " kecsöppel" helyettesíteni, a chilipor helyett a múltkor erőspistát tettem bele :)

Dr Rozi rendel 02-21-2008 08:55

Tejföl alatt sült gombás-sonkás csirkemell

7végére egy kis könnyed ebédnekvaló!

Hozzávalók:

1 nagy pohár tejföl

50 dkg csirkemell

20 dkg gomba

20 dkg sonka

reszelt sajt ( parmezán nagyon tuti hozzá)

ételízesítő,olaj , liszt, hagyma

Elkészítés:
A csirkemelleket közepes szeletekre vágom, és lisztbe forgatva hirtelen átsütöm mindkét oldalán.

Kevés hagymával megpirítom a gombát. Egy tepsi aljára kevés olajat öntök, majd ráfektetem a csirkemelleket, mindegyik tetjére egy marék gombát és felszeletelt sonkát halmozok. Tetejére simítom az ételízesítővel elkevert tejfölt, és reszelt sajttal meghintem.

Sütőben kb. 35-40 perc alatt átsütöm.
Párolt rizzsel, tört, vagy sültkrumplival is nagyon finom.

Dr Rozi rendel 02-21-2008 09:01

Sült alma vaníliás túróval

...és hogy a desszert is meglegyen...

Hozzávalók:

4 savanykás alma

1 evőkanál olvasztott vaj

8 teáskanál barnacukor

25 dkg túró

1 pohár joghurt

2 csomag vaníliás cukor

4 teáskanál fenyőmag ( DM-ben, bioboltban kapható, DE! helyettesíthető őrölt díóval, mandulaforgáccsal)

Elkészítés:
Az almákat kettévágjuk, a magházat kikaparjuk. Vágott felükkel lefelé tűzáló tálba rakosgatjuk, megcsepegtetjük az olvasztott vajjal, és megszórjuk cukorral. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon 15 percig sütjük. A túrót összekeverjük a joghurttal és a vaníliás cukorral. A fenyőmagot zsiradék nélkül gyorsan megpirítjuk. A sült almákat tányérra szedjük, a túrókrémmel meglocsoljuk, rászórjuk a pirított fenyőmagot.

Ehhez is jóétvágyat! :)

Dr Rozi rendel 03-03-2008 09:47

mégegy almás.

Öntött almás

Hozzávalók:

3 db tojás

30 dkg kristálycukor

30 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

4-5 db alma

durvára darabolt dió

fahéj

Elkészítés:
Az almákat lereszeljük, és megszórjuk egy teáskanál fahéjjal, jól összekeverjük, állni hagyjuk. Ezután a tojásokat jól kikeverjük a cukorral /fehéredésig/. A liszthez hozzáadjuk a sütőport. Mikor ezzel készen vagyunk, a tojásos masszába keverjük a lereszelt almát. Ha túl sok levet eresztene, akkor egy kicsit kinyomkodjuk. Ezután apránként belekeverjük a lisztet is. Jól eldolgozzuk. Ne ijedjünk meg, elég sűrű masszát fogunk kapni. Egy közepes nagyságú tepsit kivajazunk, belisztezünk, belesimítjuk a masszát. A tetejére szórjuk a durvára vágott diót. Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük /tűpróbáig/. Ha megsült és kihűlt, tetszőleges formákra szeletelve tálalható.

Zsáni 03-03-2008 18:51

egyszerű pizza tészta :)

1 kg liszt
2 csomag élesztő (por)
egy marék cukor
egy marék só
1/2 langyos (nem meleg) liter víz

a lisztet a sóval, cukorral és élesztővel összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet, bőven elég a langyi csapvíz, jól eldolgozzuk, és mikor már megfelelő puha állagú tésztát kapunk, egy tálban lefedve meleg helyen hagyjuk kelni 1 órát (ez a melegtől is függ, lehet kevesebb és több is).
Majd a meglévő tésztát ízlés szerinti vastagságra nyújtjuk, és félig megsütjük.

Szósz:

1-2 db konzerv paradicsomsűrítmény
bazsalikom
oregano
fokhagyma granulátum, esetleg nagyon apróra vágott darabok
majoranna
(ízlés szerint lehet véltoztatni)

Reni 03-04-2008 09:49

egy marék sóóó? :eek::eek:
ez bizti?

Zsáni 03-04-2008 10:39

Quote:

Originally Posted by Reni (Post 162920)
egy marék sóóó? :eek::eek:
ez bizti?

tesztelve :)
nem lett sós, mert ez rengeteg tészta lesz, azt hiszem 3 nagy tepsi tészta jött ki belőle, és én speciel elég vastagon szeretem a tésztát :)
ennek arányában lehet csökkenteni az adagokat :)

Dr Rozi rendel 03-04-2008 12:30

Quote:

Originally Posted by Zsáni (Post 162926)
tesztelve :)
nem lett sós, mert ez rengeteg tészta lesz, azt hiszem 3 nagy tepsi tészta jött ki belőle, és én speciel elég vastagon szeretem a tésztát :)
ennek arányában lehet csökkenteni az adagokat :)

Én is vastagon szeretm a tésztáját, persze rátétet se sajnálom le, és különösképpen a szélét komálom :) Úgy intézem, hogy a széle az enyém legyen:) :D

All times are GMT +1. The time now is 00:53.