Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Matek zsenik help-et pls:) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=417)

Redback 03-27-2008 16:37

Itt van egy kép amit én csináltam.Két kis négyzet egy egység, tehát egy fél nagynégyzet.Megkukkantanátok hogy jó-e?

Valezius 03-27-2008 16:41

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 167113)
Itt van egy kép amit én csináltam.Két kis négyzet egy egység, tehát egy fél nagynégyzet.Megkukkantanátok hogy jó-e?

Ez jó.

Tehát valóban csak tükrözni kell, de azért jó ha az ember tudja, hogy mi van a háttérben :)

Redback 03-27-2008 16:44

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 167094)
Ugyanez mondjuk 2^x-el. Azt akarjuk megtudni, hogy melyik kettő hatvány lesz egyenlő 5-tel:
2^x=5 :confused:. 2^x inverz függvénye: log 2 (y.) (2-es alapú logaritmus y)
Tehát Az előbbi egyenlet megoldása x= log2 (5)

Tehát egy másodfokú függvény inverzétt csak logaritmussal(vagymivel) lehet felírni?

Valezius 03-27-2008 16:50

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 167116)
Tehát egy másodfokú függvény inverzétt csak logaritmussal(vagymivel) lehet felírni?

Ez nem másodfokú hanem exponenciális (hatvány) függvény. Annak az inverze logaritmikus.

Az n. fokú függvény inverze gyökös.

Redback 03-27-2008 17:00

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 167117)
Ez nem másodfokú hanem exponenciális (hatvány) függvény. Annak az inverze logaritmikus.

Az n. fokú függvény inverze gyökös.

Bocsi.Közben rájöttem hogy az x^2 lenne a másodfokú függvény nem?
Az inverze pedig talán:
x^2=y --> y gyökalatt=x(Nemtudom hogy kell jelölni azt hogy gyökalatt)-->
x gyökalatt=y <--Ez tehát az inverze.

Valezius 03-27-2008 17:27

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 167118)
Bocsi.Közben rájöttem hogy az x^2 lenne a másodfokú függvény nem?
Az inverze pedig talán:
x^2=y --> y gyökalatt=x(Nemtudom hogy kell jelölni azt hogy gyökalatt)-->
x gyökalatt=y <--Ez tehát az inverze.

Alapvetően igen, csak ugye az a baj, hogy nem injektív.

Amikor gyökjött vonsz: x=+- gyök(y) a helyes megoldás. De ebből mi csak a pozitív szárat vesszük figyelembe-->y=gyök(x), hogy függvényt kapjunk (minden x-het csak egy darab y tartozzon)

Redback 03-27-2008 17:53

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 167122)
Alapvetően igen, csak ugye az a baj, hogy nem injektív.

Amikor gyökjött vonsz: x=+- gyök(y) a helyes megoldás. De ebből mi csak a pozitív szárat vesszük figyelembe-->y=gyök(x), hogy függvényt kapjunk (minden x-het csak egy darab y tartozzon)

Tehát akkor a képen szereplő narancssárga "függvény" sem függvény igaz?Van ha igen akkor a szabályát leírnád?

Kutyuleee 03-27-2008 17:56

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 167123)
Tehát akkor a képen
szereplő narancssárga "függvény" sem függvény igaz?Van ha igen akkor a szabályát leírnád?

sztem adja magát:D
x=|y|/2

Amúgy én azért nem szeretem felcserélni a betüket, mert így könnyebben lehet ábrázolni,hogy melyik tengelyre nézed...

Redback 03-27-2008 17:59

Quote:

Originally Posted by Kutyuleee (Post 167124)
sztem adja magát:D
x=|y|/2

Amúgy én azért nem szeretem felcserélni a betüket, mert így könnyebben lehet ábrázolni,hogy melyik tengelyre nézed...

De én azt tanultam, amit Vale elevenített fel bennem, hogy az x tengely bármely pontjához csak egy értéket lehet rendelni, különben nem függvény.

Kutyuleee 03-27-2008 18:02

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 167125)
De én azt tanultam, amit Vale elevenített fel bennem, hogy az x tengely bármely pontjához csak egy értéket lehet rendelni, különben nem függvény.

de az, csak itt kivételesen nem az x a változó, hanem az Y, és így máris egyértelmü a hozzárendelés az Y-ra nézve

All times are GMT +1. The time now is 03:43.