Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   PC (hardver, szoftver, játékok stb.) (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Minden ami PC Játék! (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=61)

Csokibácsi 07-03-2006 17:29

10 éves a Quake

Pontosabban 10 éves múlt, június 22-én.
1996-ban ekkor jelent meg ugyanis a shareware verzió (a single player rész első epizódjának a pályáit tartalmazta).

Mérföldkő, forradalom, úttörő, nevezhetjük, ahogy akarjuk.
Szoftveres megjelenítéssel (kezdetben csak ez volt) is teljesen 3d-s játék, a játékos teljes szabadságot kapott és nyugodtan okolhatjuk/magasztalhatjuk a quake-et a netes (hálózatos) játékok elterjedéséért. (multiplayer ugye, vagy mi a szösz :))
Sok akkortájt születő játék kapta meg a q1 motorját, többek közt a Half Life is.

A játék egyébként egy fantasy FPS-nek készült, a Cthulhu mítoszra építve (H. P. Lovecraft neve gondolom sokaknak ismerős - a single player rész végén lévő boss neve Shub-Niggurath, de a játékban sok más szörny is Lovecraft-osra sikerült), majd az utolsó pillanatban vegyítettek bele egy kis futurisztikus masszát, így került bele pl. a rakétavető is. Utólag elnézve, bejött a mixelés :)

A zenét Trent Reznor szerezte, ezért van a nailgun lőszerének dobozán a NIN logó (Nine Inch Nails :)).
A játék linuxkonzolhoz hasonló konzoljából, vagy config fájlból mindent be lehetett állítani (ezek azóta jelen vannak, a legtöbb, magára valamit is adó játékban fellelhetők), menüre nem is volt szükség.

Multiplayer:
Kezdetben 4 játékos játszhatott egymás ellen, TCP/IP és IPX/SPX protokollokon, free for all (FFA), 1v1 (duel) vagy team deathmatch játékmodokban. Valamint írthattuk a dögöket cooperatív módban.

Ez azonban kevés volt, John Carmack összehegesztette a Quakeworld-öt, direkt az internetre hegyezve (kezdetben 16, majd 32 játékos, kliens-szerver felállás, minden fizikát és játékmenetet módosító tényező állítható, konfigurálható).
Megkapta a lökést a netes játékok úttörője (akkora volt a lökés, hogy hamarosan versenyt rendeztek, az első helyezett pedig megnyerte John Carmack egyik Ferrariját).

Ezt követte a GLQuake, ami kihasználta a 3d gyorsítórkártyákat, a linux alá portolás (éljen az OpenGL), remek modok, mint a Threewave CTF, Rocket Arena, és Team Fortress.
Máig készülnek hozzá dolgok (hála a GPL licenc-es forráskódnak), van köztük olyan is, ami a mai szemmel avittas grafikából DOOM3 színtű grafikát varázsol, de szorgos emberek elkészítették az összes textura és modell nagyfelbontású, részletgazdag verzióját is.

Azóta sem volt olyan multiplayer FPS, aminek a játékmenete ennyire pörgős lett volna, köszönhetően többek közt néhány bugnak (bunny jump, strafe jump) és a grenade/rocketjump fícsőröknek :)

Asszem eleget írtam, meg úgysem érdekel sok embert, de ennyit megérdemel a q1, hiszen már történelem a javából :D

Boldog Szülinapot Quake!

Cece 12-18-2006 10:33

Hehe :D :D
Tegnap este kaptam a FIFA 07 -et magyar verzióban :D
Hajdú B. Pisti és Faragó Ricsi komentjei vannak a gémben :d mondanom sem kell, hogy szétröhögtem a búrám egy-egy megállapításukon :D

LordYsolt 12-18-2006 11:59

Üdv,

Stratégia minden mennyiségben, de néha becsúszik lazítás képpen egy két történelmi hentelős játék is: Medal of Honor, Call of Duty, egyéb lövöldözősöknél megmaradtam az Unreal, Quake. (Jó pergős zenét betenni csumára és mehet a menet:D )

Szombaton beszereztem a Total War sorozat legújabb gyermekét a Medieval War 2, így most karíkás szemek és zéró munkamorál jellemez. Még 2 óra 20 perc és lehet hazatépni :D :D

Néha becsúszik egy két tycoon is: Capitalism 2, Traffic Giant
RTS-nél: Warcraft, Red Alert1,2és még pár Westwood gyermek.
A legmegrázóbb élményem a Sytem Shock 2 volt. haverom mondjy zsír a játék toljam egy kicsit. Egy hét után visszapasszoltam mert a szőr is fölállt a hátamon amikor leültem vele játszani.:( :( Egyszerűen a frász kerülgetett tőle, szóval hamar visszakerült a gazdájához.

Milán™ 12-18-2006 15:53

Quote:

Originally Posted by Cece (Post 56837)
Hehe :D :D
Tegnap este kaptam a FIFA 07 -et magyar verzióban :D
Hajdú B. Pisti és Faragó Ricsi komentjei vannak a gémben :d mondanom sem kell, hogy szétröhögtem a búrám egy-egy megállapításukon :D

Én ezért szedtem le az angol verziót:D

Hunor a sirály 12-18-2006 17:14

Ki C&C fan?
Megvan a C&C 3 Tibérium Wars....., legalábbis megjelenés után meglesz nekem:D :D

Bea Baba 12-19-2006 16:22

Esetleg valaki ien kis nyalánkságokkal nem foglalkozik h WarcraftIII Dota-AllStars???

Remedy 12-19-2006 18:31

Quote:

Originally Posted by Bea Baba (Post 57085)
Esetleg valaki ien kis nyalánkságokkal nem foglalkozik h WarcraftIII Dota-AllStars???

Az mi, vmi kosarlabdavalogatott?

Bea Baba 12-19-2006 20:59

Ien Warcrafthoz készült pálya,rpg többnyire inline csapat csapat ellen, rövid fordulókkal, jó kis gondolkodós/hentelős játék:cool:

Bogár 12-25-2006 21:45

kb 1 hónapja töröltem le a Warcraft3-at, mivel az egész napomat megette a Dota. ezen a játékon kívül minden játékból ki tudtam lépni, amikor felidegesített... :) valami extra-függőség...
a végén kezdett a Hódító kárára is menni a dolog, és ezért is döntöttem az uninstall mellett. :D

tdomo 12-25-2006 21:49

Stratégiában az Emperor battle for Dune a nyerő, autósban meg Need for Speed Most Wanted. Mással nem játszottam sok időt az utóbbi egy évben. Van olyan közületek, aki a World of Warcraftot játsza?

All times are GMT +1. The time now is 23:12.