![]() |
Quote:
|
Quote:
n > 2 esetében: p_n=1/n+1/n*p_(n-1)+...+1/n*p_(n-1)+1/n*0 a keresett valószínűség. Összevonva: p_n=1/n+(n-2)/n*p_(n-1). Ha n = 2, akkor p_n=1/2. Ezért n = 3 esetében: p_n=1/n+(n-2)/n*1/2=1/2. Rekurziót alkalmazva p_n = 1/2 bármely n>=2 esetén. |
Nekem az inverz függvényt kéne elmagyarázni, mert nem értem.
Link itt! |
Quote:
Mondjuk keressük a 2*x inverzét. y=2*x (x a változó, y az eredmény) Az inverznél azt akarjuk, hogy y legyen a változó! (és x az eredmény), azaz x=1/2*y (*) Ez az inverz. Arra a kérdésre keressük a választ, hogy a függvény hol vesz fel valami z értéket? Például Ha a függvény 2*x, akkor hol vesz fel 4-et? Ekkor egy egyenletet kell megoldani: 2*x=4 . De mi nem egyenletet akarunk megoldani, hanem egy képletet akarunk. Azaz behelyettessíteni (*)-ba: x=1/2*4=2. Ugyanez mondjuk 2^x-el. Azt akarjuk megtudni, hogy melyik kettő hatvány lesz egyenlő 5-tel: 2^x=5 :confused:. 2^x inverz függvénye: log 2 (y.) (2-es alapú logaritmus y) Tehát Az előbbi egyenlet megoldása x= log2 (5) |
Quote:
|
am 3*x-nek mi az inverze?
x=1/3*y? |
Quote:
Ha inverz függvényről van szó, akkor az inverz nem más, mint a függvény tükrözése az x=y egyenesre. (Mondjuk kézeld el az x^2-et és a gyök(x)-et. Egymás tükörképei.) |
Quote:
pl: Y=X^2 --> (átrendezés) --> Y^0.5=X -->(betű csere)--> X^0.5=Y <-- itt Y már az eredeti Y inverze, tehát Xnégyzet inverze Xgyök. A Te példádban: Y=3*X -->1/3*Y=X -->1/3*X=Y |
Quote:
|
Quote:
Annyi a különbség, hogy Én nem cserélem fel utána a betűket, míg Xepi igen :) Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 08:27. |