![]() |
Quote:
|
naaah... utanna erdeklodtem! Azt mondja az egyik haver aki kinai nyelven is tud hogy a japanok vettek at valamikor regen a kinai irasjeleket, de a jelentesuk nagyban elter, arra tudja hasonlitani mint a mi nyelvunk a finn nyelvvel!
Nehany pelda: a kéz es papir jele egymas mellett a japan szamara levelet jelent, a kinai szamara wc papirt (azert ez nem mind1) a japan irasjelek szama 2000 db (kormany rendelet szabalyozza hogy ezt a 2000 irasjelet szabad hasznalni hivatalosan) a kinai iras jelek 5000-8000 db (ennyi irasjelet tanulnak meg a kinaiak a "kozepiskolaban") Akkor hogy tudja megerteni a japan a kinait ha 3x tobb irasjel fajta van es azok esetekben mast is jelenthetnek?????? :confused: |
Japan es Kinai ugyanaz:D:D:D
anyira mint a magyar es a Finn. meg Kinan belul is va tobb teljesen de mondo TELJESEn najo nagyban eltero nyelvjaras. az egyik a Cantoni a masik nem tom melyik:confused: |
Nem olyan egyszerű dolgok ezek :) Bár de és mégse :)
Kínában ugye bevezették az egyszerűsített írásjeleket, de Hongkong és Tajvan még a régit jasználja. Japánban meg ott a kanji, a hiragana és a katakana. Legkönnyebben a kínai hanzi és a japán kanji különböztethető meg egymástól. és még nem kevertük ide dél-koreát, az ő írásuk is han íráson alapul. Ezekhez képest a finnek és a mi latin betűink, kutyafülék. |
Quote:
|
Ja látom, Csokibácsi már kifejtette:) Nekem volt egy japánból középfokúzott hallgatóm, tőle hallottam sok szépet a japán írásmód rejtelmeiről:)
|
Quote:
Valaki azt mondta ha leultetunk egy irogep melle egy majmot es eleg idot hagyunk neki, elobb utobb leirja Shakespeare osszes muveit. |
Télleg nem értem én se a háborgás okát, egyeseket elkapott a feltünési viszketekség, meg teszettek a javaslatok h milyen nyelveken kellene még inditani, meg a sok aggódás h románul is lehet játszani :)
Tőlem aztán mehet mongol vagy etióp nyelven is, úgy is csak a magyart meg az angolt játszom :) |
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 20:00. |