Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Szabadidő, Sport (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Könyvek, avagy ki mit olvas éppen... (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=102)

Phoenix 01-20-2008 15:27

Quote:

Originally Posted by AndrewB (Post 152950)
csak mi verset elemzünk orrba-szájba, aminek az ég egy adta világon semmi értelme sincs
megjegyzem én enélkül is szeretek olvasni, ez a sok baromság inkább megutáltatja velem az olvasást...

Egyetértek veled teljesen...anno szakközépben mi is ezt csináltuk és teljesen megútáltam olvasni meg mindent ami irodalommal kapcsolatos. De mióta nincs irodalom órám, azóta egyre többet könyvet olvasok el és szeretek olvasni :)

Andrew 01-20-2008 15:39

Quote:

Originally Posted by Phoenix (Post 152955)
Egyetértek veled teljesen...anno szakközépben mi is ezt csináltuk és teljesen megútáltam olvasni meg mindent ami irodalommal kapcsolatos. De mióta nincs irodalom órám, azóta egyre többet könyvet olvasok el és szeretek olvasni :)

Mindezt fűszerezve azzal, hogy én egyenes, racionális gondolkodású ember vagyok, nem törkeszem arra, hogy harmad meg negyedleges értelmet adjak vagy keressek dolgokban ezáltal mi sem áll távolabb tőlem, mint a verselemzés

Phoenix 01-20-2008 15:40

Quote:

Originally Posted by AndrewB (Post 152959)
Mindezt fűszerezve azzal, hogy én egyenes, racionális gondolkodású ember vagyok, nem törkeszem arra, hogy harmad meg negyedleges értelmet adjak vagy keressek dolgokban ezáltal mi sem áll távolabb tőlem, mint a verselemzés

Egyébként a verselemzésnek az lenne a lényege, hogy belőle mit vált ki az adott mű. Nálunk ez őgy ment, hogy a tanár lediktálta, ami szerinte jó, és azt kellett megtanulni.

Valezius 01-20-2008 15:51

Quote:

Originally Posted by Phoenix (Post 152960)
Egyébként a verselemzésnek az lenne a lényege, hogy belőle mit vált ki az adott mű. Nálunk ez őgy ment, hogy a tanár lediktálta, ami szerinte jó, és azt kellett megtanulni.

Ez nemcsak nálatok megy így.

De valahol jó, ha felhívják az ember fiygelmét a rejtett dolgokra.
Például, hogy 30oldallal később szóról-szóra megismétli ugyanazt a mondatot egy másik szituációban. (Na ez nem éppen verstani dolog, de mindegy :) )

De az valahogy engem se fog meg, hogy 3-4oldalt kell írni egy 20soros versről.

Phoenix 01-20-2008 15:56

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 152965)
Ez nemcsak nálatok megy így.

De valahol jó, ha felhívják az ember fiygelmét a rejtett dolgokra.
Például, hogy 30oldallal később szóról-szóra megismétli ugyanazt a mondatot egy másik szituációban. (Na ez nem éppen verstani dolog, de mindegy :) )

De az valahogy engem se fog meg, hogy 3-4oldalt kell írni egy 20soros versről.

Egyébként is bele lehet magyarázni bármit a verrsekbe.

Nem tudom, hogy valóban megtörtént-e, de már pár helyről hallottam, amikor a Magyar Tudományos Akadémiának volt egy előadása, hogy vajon Arany János mire gondolhatott a verseiben, elég nagy előadás volt, de a hallgatók között ott volt Arany János is és nem szerinte teljesen félreértették :)

Valezius 01-20-2008 16:04

Quote:

Originally Posted by Phoenix (Post 152966)
Egyébként is bele lehet magyarázni bármit a verrsekbe.

Nem tudom, hogy valóban megtörtént-e, de már pár helyről hallottam, amikor a Magyar Tudományos Akadémiának volt egy előadása, hogy vajon Arany János mire gondolhatott a verseiben, elég nagy előadás volt, de a hallgatók között ott volt Arany János is és nem szerinte teljesen félreértették :)

No beírtam googlebe, ezeket adta ki, nem erről szólnak, de ezekből megérthető a "gondolta a fene" kifejezés.
http://irodalom.elte.hu/sulinet/igyj...y/ajpalya6.htm
http://www.kortarsonline.hu/0208/cziglor.htm

Szóval valami alapja van, de bizonyíték nincs.

Andrew 01-20-2008 17:03

Quote:

Originally Posted by Phoenix (Post 152960)

Sajnos mindenhol másnak az okos gondolatait kell megtanulni verstannal kapcsolatban... De belőlem például semmi érzést nem vált ki egy vers, így én alapból hátrányból indulok. Más gondolatai egy versről meg pláne nem érdekelnek :)
Igazából én magasról teszek rá, hogy mire gondolt az a (nem egy esetben hibbant) ember, miközben a verset írta.

Phoenix 01-20-2008 17:05

Quote:

Originally Posted by AndrewB (Post 152977)
Sajnos mindenhol másnak az okos gondolatait kell megtanulni verstannal kapcsolatban... De belőlem például semmi érzést nem vált ki egy vers, így én alapból hátrányból indulok. Más gondolatai egy versről meg pláne nem érdekelnek :)
Igazából én magasról teszek rá, hogy mire gondolt az a (nem egy esetben hibbant) ember, miközben a verset írta.

Egyetértek...de az vígasztaljon, hogy ennek is vége lesz nemsoká :)

Andrew 01-20-2008 17:07

Quote:

Originally Posted by Phoenix (Post 152979)
Egyetértek...de az vígasztaljon, hogy ennek is vége lesz nemsoká :)

Ja, még másfél év... mindegy, eddig sem tanultam meg, ezután sem fogom :)

Kós00792 01-20-2008 17:57

Hát igen mindenki más véleményen van de az a legjobb, h évvégén elment a magyar tanárunk és most évelején jött új és szinte teljesen másképp magyarázzák a verseket:D eléggé bele lehet zavarodni :)

All times are GMT +1. The time now is 08:52.