![]() |
Quote:
Nem így értettem. Ha valamelyiket célbaveszi, és le is lövi, a másik tuti hogy őt fogja célbavenni, ezáltal esélyesen lelövik. Ha nem vesz célba az első körben senkit (mintha bénázna, de direkt), akkor a másik két lövő egymást kezdi el lődözni (a fekete miatt eléggé rövid ideig :)), hiszen fehér úgyis rossz lövő. |
Van egy új feladatom, ezt nem nevezném igazán eleminek, így csak azoknak ajánlom, akik jártasak a matematikában.
Számológép, számítógép stb. Segítsége nélkül számolja ki a 5^3,8-ont. Vagyis mondja meg, hogyan kéne papírral és ceruzával elvégezni a számolást. (Pontosabban, át kéne alakítani, hogy a 4alapművelet segítségével kijöjjön. ) |
basszus Vale, tökre lelombozol ezekkel.
annyira elfelejtettem amit a matek speces gimiben tanultam, h szörnyű :( ott a legjobbak között voltam, most meg alig tudok már vmit :( |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
amúgy ránézésre csak olyan módszer jutott eszembe amiben, gyök és hatvány is van, tehát nem a 4 alapmüvelet:D |
a gyököt és a hatványt is vissza lehet vezetni a 4 alapműveletre.
nekem a hatványsorba fejtés ugrott be, de azt 2 alkalommal is kellene alkalmazni, és csúnya valós számokat kell az n-edik hatványra emelni. amúgy majd elárulhatod, hogy milyen algoritmussal számoltad ki. :) |
esetleg itt fel lehet írni, hogy
5^3,8 = 5^3 * 5^0,8 = 125 * 5^(4/5) = 125 * 625^(1/5) vagyis tulajdonképpen azt kellene kiszámolni, hogy mennyi 625^(1/5). erre itt található algoritmus: http://www.abax.hu/inlap/t/cikk/szamalg/szamalg.htm vagy ha unod a szöveget, akkor itt van az algoritmus Pascal nyelven a k-adrendű gyökvonásra: http://www.abax.hu/inlap/t/cikk/szam...G/GYOKVONO.PAS |
Quote:
Hát a nem egész hatványozásnak megvan az a tulajdonsága, hogy általában nem racionális szám jön ki :) |
Quote:
Szóval a gyökvonás pascalban így a legegyszerűbb: tudjuk, hogy a^b = exp(b*ln(a)). Ha nem, akkor bebizonyítom annak, akit érdekel egy újabb feketepontért. Ha pl. 5. gyököt akarsz vonni, akkor b = 1/5 és kész. |
All times are GMT +1. The time now is 01:24. |