![]() |
Quote:
Zárt a komplementer - képzésre (azaz ha A benne van akkor A komplementere(alaphalmazra nézve) is benne van) Zárt a megszámlálható unióra (végtelenre is) Mod: lényeget kihagytam, kell egy alaphalmaz(legyen B) ennek hatványhalmaza, azaz részhalmazainak halmaza P(B), a szigma-algebra ennek a P(B)-nek része - azaz B részhalmazaiból képzett, fenti tulajdonságokkal rendelkező halmaz |
Quote:
|
Quote:
én amit megértettem belőle jó parasztosan a szigma algebra az esemény tér (pl az egész számok) hatványhalmazának a részhalmazainak egy halmaza. (avagy egy halmaz család ami a hatvány halmaznak több részhalmazát fogja össze) értelmet pedig akkor nyer ha ehez rendelünk vmi mértéket. pl valószinüségi mértéket vagy hasonlókat. ami így a kiindulási térbe vonatkoztatva egy fügvény is lehet. Értelme és szükségessége az, hogy az alap halmazelméletben a halmazokhoz nem rendeltünk mértéket, itt pedig igen. |
Lassan már meghülyülök teljesen, nah van egy ilyen, nem tűnik bonyolultnak, de mégsem megy:
http://noob.hu/2011/01/04/dimat.jpg Leginkább az érdekelne, hogy honnan tudom kiszámolni U és V elemeit. |
Quote:
segítsek? |
Quote:
|
Quote:
(1,1,2), (1,0,0,), (1,2,1) (2,1,2), (2,0,0,), (2,2,1) U: (1,0,1), (2,0,2), (0,0,0) (0,1,1), (0,2,2), (1,1,0) (2,2,0), (1,2,0), (2,1,0) Ebből látod a metszetet: csak a 0 vektor van benne, az összeg meg a teljes vektortér, hajrá :) ha van még hasonló nyugodtan írj privátban |
Quote:
|
Quote:
Figyi ha gondolod holnap összeülhetünk és szívesen segítek. |
Quote:
|
Quote:
De az a baj, hogy nem tudom mit mivel szorozzak:D Szóval wáá:D Csak egy U beli elemet hogy kapsz meg konkrétan. Ennyit mondj meg és kitalálom hogy kell csinálni:) |
Quote:
|
Quote:
u:= (1,0,1) v:=(0,1,1) a:=1 b:=2 a*u+b*v=(1,0,1)+2*(0,1,1)=(1,0,1)+(0,2,2)=(1,2,0) |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Végigszámoltam és majdnem az jött ki mint neked, de szerintem te hibáztál, mert (1,1,0) U-beli elem aligha van:) inkább (1,1,2) (a=1, b=1) esetén. Remélem jól értettem meg:) Köszi |
Quote:
|
Quote:
|
OKTV 2. forduló
Az 1. és az 5./b érdekelne igazán. Ha valaki elmagyarázná, megköszönném :) Az elsőnél egy harmadfokú egyenletrendszer jött ki, amire nem találtam megoldóképletet :( Az 5./b-nél pedig hozzákezdeni sem nagyon tudtam. Ami eszembe jutott, hogy talán a 2010!*10/1801! lehetne közös nevező, de azzal nem sokra mentem. |
5/b -nél eléggé adja magát, hogy nem közös nevező kell, hanem az a rész felhasználása valahogy.
Ha megvan hogyan, majd szólok. |
Quote:
|
1. feladat:
Az 5 szám a-2p, a-p, a, a+p, a+2p Általában ez jobb felírás, mint az a, a+p, a+2p stb. A két egyenlet: (a-2p)^3+...+(a+p)^3=150*2a (a-p)^3+...+(a+2p)^3=224*3a Kivonjuk egymásból 12a^2*p+16*p^3=372a Mivel a 12 és a 372 is 3-mal osztható és a és p egész számok, így p csak 3 lehet, amit ha beírunk ez egy másodfokú egyenlet a-ra. a=9 jön ki. A számok 3,6,9,12,15 Visszahelyettesítéssel látható, hogy ez tényleg jó. |
Quote:
1es sem tűnik vészesnek, megnézem, ahhoz papír is kell mod: mégsem kell :D |
Quote:
De ez így túl egyszerűnek tűnik, csak nem látom, mi a hiba benne :) |
Quote:
Komolyan mondom, nem hiszem el! megint rosszul értelmeztem a feladatot, pedig jófele tapogatóztam, csak én az összegének a köbét vettem, nem a köbének az összegét... :mad::mad::mad: |
Quote:
|
Ilyen "hibát" még nem láttam OKTV-n :)
|
Quote:
|
Kitaláltam egy logikai feladatot, és kíváncsi vagyok, hogy megoldható-e :)
Némi fizikai ismeretet azért igényel, de ez logikai és nem műveltségi feladat, szerintem minden szükséges információt tartalmaz a feladat szüvege. Holdraszállás Ahhoz, hogy eljussunk a Holdra le kell győzni a Föld gravitációs terét. A szökési sebesség 40.000km/h. A fogalom bővebb magyarázata itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%B..._sebess%C3%A9g Tehát ha az átlagsebességünk a szökési sebesség fele*, akkor a Föld-Hold távot kb 1 nap alatt kellene megtennünk. (384000km osztva 20000km/h-val) Ezzel szemben az Apollo űrhajóknak ez az út 3napjába telt. A kérdés, hogy miért voltak ilyen "lassúak". Azaz mi a baj a fenti becsléssel. *Egyenletes lassulás mellett az átlagsebességünk a kezdősebesség fele lesz. Nézzünk egy példát erre: 100km/h-val indulunk és óránként 10km-t lassítunk, akkor 11óra alatt 100+90+80+...+10=550km-t tettünk meg, az átlagsebesség 55km/h. Azért nem lett éppen a fele, mert nem egyenletesen, hanem szakaszosan lassultunk. De ebben az esetben is nagyjából kijött. |
Én nem értem a probléma lényegét, illetve a kiindulási feltételeket.
Az űrhajót nem egy gigantikus parittyával lőtték fel, nem hiszem, hogy elérte volna felszállásnál a 40000 km/h sebességet. |
Quote:
ide valamiért okosabb emberek járnak :) |
Quote:
|
Röviden igen.
Hosszabban: egy osztást kellett megvizsgálni, aminek két tagja s és v. Ugyan nyilvánvaló, hogy a rakéta a valóságban nem nyílegyenesen halad, ezért az s nagyobb lesz a megadottnál, de többek között ezért írtam 1 napot 19 óra helyett. És az s nem okozhat háromszoros eltérést. Tehát a gond egyértelműen a v saccolásával van. Aminek az az oka, hogy az újra maximális sebessége az útja során nem 40.000 km/h volt, hanem egész pontosan 16.000km/h. Amiből a nagyságrendileg 8000km/h átlagsebességet becsülhetünk, ami meg is felel a valóságnak. |
Quote:
|
Quote:
Quote:
|
Andrew jól mondja.
A Saturn V. első fokozata majdnem 70 km magasra dobta fel az Apollot, eközben 9000 km/h körüli sebességre gyorsult. A második fokozat tovább gyorsította (~25000 km/h) és 185 km magasra tolta. A harmadik fokozat egy újraindítható szerkezet volt, ezzel még 2,5 percig robogtak, hogy meg tudjanak kapaszkodni a föld körüli pályában. Itt tettek pár kört míg leellenőriztek minden rendszert, aztán pár percre beindították a 3. fokozatot, hogy elszakadjanak a föld gravitációs mezejétől, majd az ablakon lazán kikönyökölve elkrúzoltak a holdig. Az Apollo 10 egyébként a hazafelé úton felállított egy 39,897 km/h-ás rekordot. De mint tudjátok, minden részt egy Hollywoodi stúdióban vettek fel :D |
Egy jó kis oldal a Holdraszállásról:
http://wechoosethemoon.org/ Innen szedtem a 16K-s maximális sebességet az odaút során. De lehet, hogy rosszul váltottam át az angolszász mértékegységeket. |
Lenne két kérdésem, amit nem tudtam megcsinálni:
1. Hány olyan 5jegyű pozitív egész szám van, amelyben szerepel a 3-as? 2. Nevezzünk egy számot szerencsésnek, ha számjegyei balról jobbra növekednek. Hány szerencsés szám 4000 és 5000 között. Bruteforce ( felírogatással) meglett, hogy 10 ilyen szám van, de hogy lehet felírni kombinatorika segítségével? |
Quote:
2-esnél az első számjegy 4. a maradék 3 számjegy az 5,6,7,8,9-ből 3db, miután kiválasztottuk a 3 számot azt egyféleképpen lehet sorbarakni. Tehét a válsz 5 alatt a 2, azaz 10. |
All times are GMT +1. The time now is 18:24. |