Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Találós Kérdések :) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=3259)

Remedy 11-22-2008 01:46

Quote:

Originally Posted by Kutyuleee (Post 197489)
és amúgy egy fejtörő:

3 ember bemegy egy motelba. A recepciós mondja, hogy 30 dollár egy szoba, így mindegyik fizetett 10 dollárt és elment a szobába. Kicsit késobb a recepciós rájött, hogy a szoba csak 25 dollár, ezért elküldte a hordárt a 3 férfihoz az 5 dollárral. Útközben a hordár nem tudta kitalálni, hogyan ossza el egyenloen az 5 dollárt a 3 férfi közt, így mindegyiknek adott egyet és kettot pedig megtartott. Eszerint a három férfi 9 dollárt fizetett, ami 27-et tesz ki. Ha ehhez hozzáadjuk a hordár által megtartott 2-t, az összesen 29 dollár. Hol van az egy dollár?

Ez aranyos, egyik kedvencem. Nem lonem le... :)

Xeper 11-22-2008 05:15

Mivel Remy egy nem helyes megoldásra bólintott rá, Vale hozzászólása kiegészítésnek tekinthető, nem kötözködésnek. A hangnem külön kérdés :)

A moteles tényleg jó, én sem szeretném lelőni :)

Mellesleg nekem is volt egy kérdésem:
Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 197410)
Adott 12 golyó, melyek közül 11 azonos tömegű, a 12. pedig különbözik tőlük, de nem tudjuk hogy könnyebb, vagy nehezebb.
Hogyan szűröd ki 3 méréssel ezt az eltérő golyót egy karos mérleggel, melynek 3 állapota van (egyensúly, illetve a megfelelő oldalra kitérés súlykülönbség esetén)?

Aki ismeri, kérem ne írja be a megoldást!

Esetleg mindenki ismeri? :)

Dus 11-22-2008 09:17

Quote:

és amúgy egy fejtörő:

3 ember bemegy egy motelba. A recepciós mondja, hogy 30 dollár egy szoba, így mindegyik fizetett 10 dollárt és elment a szobába. Kicsit késobb a recepciós rájött, hogy a szoba csak 25 dollár, ezért elküldte a hordárt a 3 férfihoz az 5 dollárral. Útközben a hordár nem tudta kitalálni, hogyan ossza el egyenloen az 5 dollárt a 3 férfi közt, így mindegyiknek adott egyet és kettot pedig megtartott. Eszerint a három férfi 9 dollárt fizetett, ami 27-et tesz ki. Ha ehhez hozzáadjuk a hordár által megtartott 2-t, az összesen 29 dollár. Hol van az egy dollár?

Ez nagyon jó :D

Elküldöm priviben a megoldást

Kutyuleee 11-22-2008 09:33

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 197491)
Esetleg mindenki ismeri? :)

Én filozgattam rajta, de bárhogy futottam neki, mindig volt 1 eset amikor 4 mérés kellett legalább:(

Druida 11-22-2008 11:38

Quote:

és amúgy egy fejtörő:

ezt nem értem. mért hozzáadni kell a maradék két dollárt? vagy ez benne a trükk? nem tűnt el semmiféle dollár szerintem, mert a végén 25 azaz az új ár jöön ki eredményként, ha kivonjuk, ami jó is. (tudom elég hülyén fogalmaztam meg de még reggel van :p)

rak_loo 11-22-2008 11:42

Látom nagyon beleéltétek magatokat a témába emberek :) csak sajnos beteg vagyok :( egész este aludtam 2órát és semmihez sincs erőm :(

Bogár 11-22-2008 11:50

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 197410)
Adott 12 golyó, melyek közül 11 azonos tömegű, a 12. pedig különbözik tőlük, de nem tudjuk hogy könnyebb, vagy nehezebb.
Hogyan szűröd ki 3 méréssel ezt az eltérő golyót egy karos mérleggel, melynek 3 állapota van (egyensúly, illetve a megfelelő oldalra kitérés súlykülönbség esetén)?

Aki ismeri, kérem ne írja be a megoldást!

Csinálsz 2 ötös csoportot. Összehasonlítod.
  1. Ha egyenlő, akkor a maradék 2 golyó között van az eltérő. Az egyiket összehasonlítod vmelyik golyóval vmelyik 5-ös csoportból, így megkapod, hogy melyik az eltérő.
  2. Ha nem egyenlő, akkor kicserélsz 2 golyót az 5-ös csoportokban (és megjegyzed, hogy melyik 2 volt az).
  • Ha a mérleg ugyanarra az oldalra billen, mint az ötös csoportoknál, akkor 3 golyóra szűkült a kör. Ebből 2-t összehasonlítasz, és így megkapod az eltérőt.
  • Ha a mérleg a másik oldalra billen, akkor 2 golyóra szűkül a kör. Ez a 2 golyó közül vmelyiket összehasonlítod egy másik golyóval, és megvan az eltérő. :)

Bogár 11-22-2008 11:53

Quote:

és amúgy egy fejtörő:

A megoldás: 27+5-2. :)

Kutyuleee 11-22-2008 14:26

Quote:

Originally Posted by Bogár (Post 197511)
Csinálsz 2 ötös csoportot. Összehasonlítod.
  1. Ha egyenlő, akkor a maradék 2 golyó között van az eltérő. Az egyiket összehasonlítod vmelyik golyóval vmelyik 5-ös csoportból, így megkapod, hogy melyik az eltérő.
  2. Ha nem egyenlő, akkor kicserélsz 2 golyót az 5-ös csoportokban (és megjegyzed, hogy melyik 2 volt az).
  • Ha a mérleg ugyanarra az oldalra billen, mint az ötös csoportoknál, akkor 3 golyóra szűkült a kör. Ebből 2-t összehasonlítasz, és így megkapod az eltérőt.
  • Ha a mérleg a másik oldalra billen, akkor 2 golyóra szűkül a kör. Ez a 2 golyó közül vmelyiket összehasonlítod egy másik golyóval, és megvan az eltérő. :)

itt is van egy hiba sztem, én is ilyenekig jutottam:) ha kicseréled a golyókat akkor nem 3golyóra és 2golyóra szükül, hanem 2x3-ra és 2x2-re mert nem tudjuk hogy nehezebb-e vagy könnyebb. tehát vagy a könnyebb oldal 3-asa vagy a nehezebb oldal 3-asa, a másik esetben a 2-2golyóra ugyanez.

Hex 11-22-2008 14:33

12
/ l \ 1. mérés
4 4 4
/ \ / \ / \ 2. mérés
2 2 2 2 2 2
/ \ / \ / \ / \ / \ / \ 3. mérés
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

remélem a lényeg lejön belőle :)

All times are GMT +1. The time now is 10:13.