Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Tesztelés (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=67)
-   -   9. TESZT: Térképszerkesztés (fakultatív) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=3483)

Dus 05-11-2009 22:04

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 211177)
Minden mozdítás után máshol van a középvonal... erre kellett rávázetni most:D

Téééééényleg :D

WOW :)

Már kb 2K négyzetnl vagy többnél tartottam, de akkor kezdem előlről :D

Ati 05-11-2009 22:05

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 211174)
Ahha értem:)
Akkor újrakezdem, mert közben a gonosz ellenség megtámadta a klánvárost... :)

Nem kell újrakezdeni. Ami mozgatásra eltűnik, azt rakd csak be újra úgy, hogy a középvonalból kiindulva legyen.

Mit NE csinálj: ne húzz egy vízszintes vonalat, hogy abból azután lefele vagy fölfele folytasd a területet.

Ez például nem jó:

##########
#........#

Ami a legbiztosabb, hogy induláskor felfele és lefele megrajzolsz pár mezőt, és onnan kezdesz el oldalra építkezni mindkét irányban.

1:

.....#.....
.....#.....
.....#.....
.....#.....
.....#.....
.....#.....

2:

.....#.....
.....#.....
.....######
.....#.....
.....#.....
######.....

Ui: ehh, de jó, hogy megadom neki, hogy milyen betűtípus legyen... :) A pont az üres mezőt jelöli, ahol nincs semmi.

Dus 05-11-2009 22:23

Nem lehetne egy nagyon halványvonallal jelölni a középvonal honlétét?? :)

BimmBimm 05-11-2009 22:27

Quote:

Originally Posted by Dus (Post 211181)

Középen van:D:D ragassz oda egy kis valamit a monitorodon:P:D:D:D

Ati 05-11-2009 22:28

Quote:

Originally Posted by Dus (Post 211181)

Ami középen van. Nem a teljes térképnek, hanem az épp mutatott résznek. Ez a képernyőn mindig ugyanott van, akármerre mozgatod a térképet.

Dus 05-11-2009 22:29

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 211183)
Ami középen van. Nem a teljes térképnek, hanem az épp mutatott résznek. Ez a képernyőn mindig ugyanott van, akármerre mozgatod a térképet.

Azt értem, de Nekem ilyenkor már egybefolyik és lhet hogy egy négyzettel félrenézem :D

De Bimmbimm megoldása tetszik :D

Dus 05-12-2009 09:59

A tenger-homok átmenetnél a bal alsó sarok nagyon nem illeszkedik a többihez ...
Ennél az elemnél a homok rész bal oldalra túlságosan kilóg és szerintem picit csúnya is így :( Lehetne picit kisebbre venni a homokpad részt, hogy jó legyen?? :o

Szóval ez az elem pontosan:
tenger-homok átmenet
Ahol sok tenger van, és a jobb felső sarokba egy pici homok. Itt ez a jobb felső sarok homok kicsit szélesre sikeredett :)

Már ott is látszik a többihez viszonyítva, ahol kiválasztom az elemeket :)

Dus 05-12-2009 10:34

És a menüs dologra lenne egy olyan javaslatom, hogyha kiválasztok egy másik térképet, vagy bármit csinálok a menüben, akkor maradjon ott az a választós réz és ne tűnjön el, hogy el kelljen menni a menüről és vissza, hogy megint választhassak egy térképet :)

Phoenix 05-12-2009 17:15

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 211128)
Ezt megtalálod a fővárostól északra, a jelenlegi sivatagban, de akár már építhettél is ilyen épüketet a saját városodba.

Lehet én vagyok figyelmetlen, de nem tudok ilyen épültet építeni, nincs ilyen a listában.

Toto 05-12-2009 18:52

A fix elemek között van olyan jeges víz szerűség, abból nincs átmenet? :)

Ati 05-12-2009 20:15

Quote:

Originally Posted by Phoenix (Post 211236)
Lehet én vagyok figyelmetlen, de nem tudok ilyen épültet építeni, nincs ilyen a listában.

Valakinek a városában láttam, úgyhogy lehet. Talán a múzeum, most hirtelen nem tudom fejből, hogy melyik névre hallgat... :o

Dus 05-12-2009 20:17

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 211264)
Valakinek a városában láttam, úgyhogy lehet. Talán a múzeum, most hirtelen nem tudom fejből, hogy melyik névre hallgat... :o

Könyvtár szerintem és az enyémben van :)

És működik is, onnan is tudok térképet szerkeszteni :)

(legalábbis könyvtárra emlékszem, de lehetséges, hogy múzeum...)

Phoenix 05-12-2009 22:39

Jaaa...csak hogy én térképészeti hivatalnak kerestem :) Na majd holnap rákukkantok :)

Ati 05-12-2009 22:40

Quote:

Originally Posted by Phoenix (Post 211275)
Jaaa...csak hogy én térképészeti hivatalnak kerestem :) Na majd holnap rákukkantok :)

Hopsz, bocsi, én hibám. :) Én hívtam poénból annak. :)

Építreni viszont most nem tudsz, úgyhogy addig marad a sivatagi.

Phoenix 05-12-2009 22:45

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 211277)
Hopsz, bocsi, én hibám. :) Én hívtam poénból annak. :)

Építreni viszont most nem tudsz, úgyhogy addig marad a sivatagi.

Okés :) Köszi a gyors választ :)
Látom a hülyeség könnyen ragad rám :D

Ati 05-13-2009 09:05

Egy lényeges dolgot kifelejtettem a leírásból. :(

Ha labirintust készítesz (bármilyen "alapanyagból"), akkor a járatok közé mindig tegyél falakat is. Ne az legyen, hogy járat, mellette másik járat, mert a papírvékony fal nem áll meg magában. Járat, fal, járat legyen, hogy ne szakadjon át a fal, és ne omoljon be minden.

BimmBimm 05-13-2009 09:14

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 211298)
Egy lényeges dolgot kifelejtettem a leírásból. :(

Ha labirintust készítesz (bármilyen "alapanyagból"), akkor a járatok közé mindig tegyél falakat is. Ne az legyen, hogy járat, mellette másik járat, mert a papírvékony fal nem áll meg magában. Járat, fal, járat legyen, hogy ne szakadjon át a fal, és ne omoljon be minden.

Hmm, nem is gondolta volna, statika is van a játékban? :):):)

Dus 05-13-2009 11:50

Az elemeket szerkesztésnél szerintem lehetne logikusabban rendezni:

Az átmenetek főként:
Vannak különböző átmentetek, mindegyikbe 4 szél, 4 "külső" sarok (a piaci sarkok) és 4 "belső" sarok (ahol alig hiányzik, tehát a nagyobb sarkok)...

Minden félénél az első sorba kerüljön szerintem a 4 szél, a következőben a négy külső sarok, a következő sorba pedig a 4 belső sarok...

Mert pl most mintha nem is lenne benne logika :D

Dus 05-13-2009 13:36

Tegyük fel, hogy csinálok egy ilyen területet: (piros a középvonal)

###########
###########
###########
###########
###########
###########
###########
###########
###########
###########
###########

Ezután feljebb mászok a képernyőn, annyival amennyivel engedi (ez 5 négyzet) és folytatom tovább... (piros a középvonal) :

###########
###########
###########
###########
###########
###########
###########
###########
###########
###########
###########
###########
###########
###########
###########
###########

Ezek után, lemegyek megint oda, ahonnan indultam, és elmegyek teljesen jobbra! (ez is 5 négyzet). Ekkora a középvonal az a térképem leg jobb oldala lesz. Majd innen a térkép széléig újabb mezőket rakok (zöld a középvonal) :

###########
###########
###########
###########
###########
################
################
################
################
################
################

Ezek után ha akár csak 1 mezővel is jobbra lépek, a felső, ami széltében kisebb mint az alsó rész, eltűnik ideinglenesen!!!

Ha visszalépek, akkor jó lesz!
Ha visszalépek, feljebb megyek és jobbra rakok le mezőket, akkor is jó lesz!

A lényeg, hogy ha a térképünket felosztjuk részekre, az alapján, hogy éppen milyen széles a térkép (tehát ha van egy 10*10-es négyzetünk, és azon van egy 8*8-as, akkor ez két terület), akkor csak azok a részek látszanak, amiken az éppen aktuális középvonal átmegy!!!

Tehát ha visszatérünk a példához, a legutolsó "rajzon" két terület van. Egy felső meg egy alsó. Az alsó szélesebb, így ha azon megyünk oldalra annyit, hogy a középvonal ne menjen át a felsőn, akkor a felső egyszerűen eltűnik ideinglenesen. De inportálás után jó, hogyha kés a térkép... (Mivel, Ati, az enyémet már inportáltad, és jó, és én ezzel nagyon sokszor találkoztam szerkesztés közben)

Ati 05-13-2009 13:38

Ha berajzolod az összes részt, akkor nem szabad eltűnnie semminek. Ha egy telített négyszögalakú térkép a végeredmény, és eltűnnek belőle részek, akkor valahol hiányzik belőle valami mező.

Dus 05-13-2009 13:41

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 211328)
Ha berajzolod az összes részt, akkor nem szabad eltűnnie semminek. Ha egy telített négyszögalakú térkép a végeredmény, és eltűnnek belőle részek, akkor valahol hiányzik belőle valami mező.

Nem volt szó telített négyzet alakú térképről. Ha berajzolom a hiányzó részeket, akkor jó lesz, mint ahogy írtam is.

Pho problémája az volt, hogy ugyanígy tűnt el, menet közben, amikor még fordított L alakú volt a térképe, de nem jött vissza...Hiába állt rá a volt középvonalra és keresgélte az eltűnt részt :(

Ati 05-13-2009 13:43

Quote:

Originally Posted by Dus (Post 211329)
Nem volt szó telített négyzet alakú térképről. Ha berajzolom a hiányzó részeket, akkor jó lesz, mint ahogy írtam is.

Pho problémája az volt, hogy ugyanígy tűnt el, menet közben, amikor még fordított L alakú volt a térképe, de nem jött vissza...Hiába állt rá a volt középvonalra és keresgélte az eltűnt részt :(

Ha a középvonalon áll, és nem jelenik meg, akkor az nincs.

Kicsit fura ez a technikai módszer, de direkt nem mátrixos megjelenítés van, hogy az altérképek kezelése korlátlan lehessen.

[HTPA]GeeForce 05-14-2009 15:44

alap átmenetek nem illeszkednek egymáshoz, ha jól látom, és így látszik a felépítése az alaptérképnek:

a pirossal jelzett elemhez nem illeszkednek a sárgával jelzett elemek

Ati 05-26-2009 10:55

Elkészült az évezred térképszerkesztő kiegészítője... :)

Aki térképkészítésre adja a fejét, annak nagy segítség, hogy a térkép alapját egy kis képben elkészítheti, és ezt be lehet importálni kezdésnek.

Ennek előnye, hogy vizuálisan látod s leendő térkép alakját, tudsz rajta korrigálni, mielőtt még mezőnként egyesével szerkeszteni kezdenéd.

Ezen kívül megcsinálja a térkép alapját, így a kapcsolásokkal, és szétcsúszásokkal nem kell már foglalkozni, simán lehet bárhova kattintgatni, és finomítani.

Hogy működik?

Kell csinálnod egy akkora képet, amekkora a térképed lesz. Nagy a kísértés, hogy szép nagy területet csinálj, de ne feledd, hogy egy 100x100-as terület is már 10ezer mező, amit utána egyesével át kell nézned! :) Szintén ne feledd, hogy a főváros kontinensén szépen el lehet tévedni, és mire átérsz egyik végéből a másikba, az igencsak idő... Az egy 200x200-as terület.

Szóval csinálsz egy megfelelő méretű területet. Ezt töltsd fel kék színnel, hogy lásd a tengert. Ezután válassz zöld színt. Valójában egyedül a zöld színnek van jelentősége. (Ez a "tiszta" zöld legyen: R:0, G:255, B:0; máshogy #00FF00.) Ezzel rajzold be a szárazföldet. Használhatsz ellipsziseket, négyszögeket, vonalakat, akármit, amiből kijön egy szép sziget alak. :)

Alakítgasd, hogy a zöld szín szép szigetet adjon ki.

Az egészet mentsd el .png formátumban, és küldd el nekem.

Ebből csinálok egy olyan térképet, amiben a képi zöld az mező lesz, minden más pedig tenger.

Innen a megszokott térképszerkesztői funkciókkal tudod a széleket finomítani, partot felrajzolni, sekély vizeket tenni a térképre, és ami a lényeg, a szárazföldet teljes egészében megrajzolni.

Ez a módszer a százarföld megrajzolásában nem ad sok segítséget, de az alapok lefektetésében igen, valamint kizárja a térképelcsúszási hibákat is.

Akit érdekel, a fentiek szerint cisnáljon egy kis képecskét, és küldje.

Az eddigi térképek maradnak, ez csak egy plusz kiegészítő.

Szükség esetén a partvonal berajzolását is lehet valamennyire automatizálni, de az el lesz rontva a legtöbb helyen, szóval mindenképp végig kell menni az egész partszakaszon majd, és a hibás részeket javítani. Pár kattintástól azért talán megkímél az egyenes részeknél, máshol nem nagyon... Majd kipróbáljátok melyik jobb, kézzel csinálni, vagy egy kicsit belesegíteni ezzel.

Ati 05-26-2009 11:17

És már bővült is a paletta egy kicsit:

Fehér (#FFFFFF) területek hómezővé lesznek alakítva.
Sárga (#FFFF00) területek sivataggá lesznek alakítva.
Barna (#996600) területek pusztasággá lesznek alakítva.

Arra figyelj, hogy ha a képszerkesztőd nem éles széleket csinál, hanem próbál némi átmenetet tenni a színek közé, akkor azok a területek nem lesznek értelmezve, és óceánok maradnak. Ezért célszerű a képszerkesztőben rajzolásnál a széleket élesre (hard) tenni, hogy ne legyen semmi átmenet.

Ildee 05-26-2009 11:26

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 212649)
És már bővült is a paletta egy kicsit:

Fehér (#FFFFFF) területek hómezővé lesznek alakítva.
Sárga (#FFFF00) területek sivataggá lesznek alakítva.
Barba (#996600) területek pusztasággá lesznek alakítva.

Arra figyelj, hogy ha a képszerkesztőd nem éles széleket csinál, hanem próbál némi átmenetet tenni a színek közé, akkor azok a területek nem lesznek értelmezve, és óceánok maradnak. Ezért célszerű a képszerkesztőben rajzolásnál a széleket élesre (hard) tenni, hogy ne legyen semmi átmenet.

Milyen szín az a barba? :D:D:D

Toto 05-28-2009 17:33

valaki tud tippet adni, hogy hozzam össze a sivatagot, a mezőt, a havat és a tengert? :)

http://kepfeltoltes.hu/090528/448021...toltes.hu_.jpg

Dus 05-28-2009 17:36

Quote:

Originally Posted by Toto (Post 212812)
valaki tud tippet adni, hogy hozzam össze a sivatagot, a mezőt, a havat és a tengert? :)

Jól nzne ki, ha össze lehetne, de szerintem inkább szakadjon meg a hó ott, ahol találkozik a mezővel, majd menjen a sima mező, ami menjen át a sivatagba :)

Jobbat hirtelen nem tudok...

Ati 05-28-2009 17:37

Quote:

Originally Posted by Toto (Post 212812)

Nem az a cél, hogy minél kisebb területen minél változatosabb legyen a terep. :) Valami realitás alapja legyen azért. Hómező közepére ne akarj sivatagot stb. :) Ezek az átmenetek direkt nem léteznek, mert ilyeneket ne is akarj csinálni.

Toto 05-28-2009 17:39

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 212815)
Nem az a cél, hogy minél kisebb területen minél változatosabb legyen a terep. :) Valami realitás alapja legyen azért. Hómező közepére ne akarj sivatagot stb. :) Ezek az átmenetek direkt nem léteznek, mert ilyeneket ne is akarj csinálni.

Valami olyasmit szerettem volna, hogy a hó átmegy tundrába, aztán a tundra délebbre sivatagba. De majd átszabom valahogy. :)

Ildee 05-28-2009 19:11

Nincs rajta a térképemen a pusztaságom, és a mező közepén ott áll egy hajó, pedig én nem csináltam oda hajót.
Most léptem be nemrég hogy elkezdjem az alapot szépítgetni, erre látom, h nagyon nem úgy néz ki mint az alap amit csináltam...

Ati 05-28-2009 19:45

Quote:

Originally Posted by Ildee (Post 212833)
Nincs rajta a térképemen a pusztaságom, és a mező közepén ott áll egy hajó, pedig én nem csináltam oda hajót.
Most léptem be nemrég hogy elkezdjem az alapot szépítgetni, erre látom, h nagyon nem úgy néz ki mint az alap amit csináltam...

Ha más a barna szín, mint amit itt fent írtam, akkor az lemarad, és alap tenger lesz helyette.

A hajót talán Phoenix említette még, azt simán hagyd figyelmen kívül, az éles játék hajói vannak megjelenítve rajta, de a hajó maga nem a térkép része, úgyhogy mintha ott se lenne, nyugodtan cserélgesd alatta a mezőket.

Ildee 05-28-2009 19:48

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 212836)
Ha más a barna szín, mint amit itt fent írtam, akkor az lemarad, és alap tenger lesz helyette.

A hajót talán Phoenix említette még, azt simán hagyd figyelmen kívül, az éles játék hajói vannak megjelenítve rajta, de a hajó maga nem a térkép része, úgyhogy mintha ott se lenne, nyugodtan cserélgesd alatta a mezőket.

Akkor írd ki légyszi ide a barna szín kódjait, pedig biztos voltam benne, hogy azzal csinálom :(
Újra csinálom aztán küldöm.

Ati 05-28-2009 19:53

Quote:

Originally Posted by Ildee (Post 212839)
Akkor írd ki légyszi ide a barna szín kódjait, pedig biztos voltam benne, hogy azzal csinálom :(
Újra csinálom aztán küldöm.

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 212649)
Barna (#996600) területek pusztasággá lesznek alakítva.

Aszondja, hogy egy gyors számológépezés, és az eredmény... R:153, G:102, B:0

[HTPA]GeeForce 05-29-2009 19:02

A játék beli térképem elkészült, egy kisebb szigetecske, tengerecskével körülötte... :)

Elmented? (Vagy mit hogy kell kérni? :D)

Ati 05-29-2009 19:03

Quote:

Originally Posted by [HTPA]GeeForce (Post 212939)
A játék beli térképem elkészült, egy kisebb szigetecske, tengerecskével körülötte... :)

Elmented? (Vagy mit hogy kell kérni? :D)

Melyik karakterhez tartozik, és melyik térkép az?

Dus 05-29-2009 19:06

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 212940)
Melyik karakterhez tartozik, és melyik térkép az?

Mikor kerül be?? :)

És az enyém?? :)

Ati 05-29-2009 19:07

Quote:

Originally Posted by Dus (Post 212941)
Mikor kerül be?? :)

És az enyém?? :)

Neked is ugyanez a kérdés: melyik karakter, melyik térképe?

Ha jók lesztek, akkor a hétvégén bekerülhetnek. :)

Dus 05-29-2009 19:11

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 212942)
Neked is ugyanez a kérdés: melyik karakter, melyik térképe?

Ha jók lesztek, akkor a hétvégén bekerülhetnek. :)

Dus3 (#10)

Alaptérkép: maga a térkép
1. Térkép: A felső város térképe
2. Térkép: Alsó város térképe
3. Térkép, 4. Térkép, 5. Térkép: Tárnák
6. térkép: semmi, azt hagyd figyelmen kívül :)

Még az 1. térképen (felső város), van 3 ház, amibe szeretném majd hogy bejussanak az eberek. Nos, nem lenne túl nagy cucc, csak pár négyzet, úgyhogy ezt nem csináltam meg, de ha kell, megcsinálhatom, 5 perc kb :)
(itt is lehetne majd 1-1-1 küldit felvenni, mint ahogy azt Neked már ecseteltem :) )

[HTPA]GeeForce 05-29-2009 19:12

bocsi, nethiányom volt, és kicsit lemaradtam :S

Gee1 (#14) a karakter, és csak 1 térképet rajzoltam. Alaptérkép, azt hiszem. :)

All times are GMT +1. The time now is 00:23.