![]() |
Quote:
Szóval ez az egész valahol hibádzik. Ha lenne ingyenes tömegközlekedés, bizisten nem haboznék betartani. De hogy amíg egy autó heti 168 órában a várost rója, addig én heti 4 órára, amiből 2 óra parkolás, ne mehessek be olyankor, amikor kell... Hát nem tudom, valahogy ez nem túl szimpatikus... |
valószínűleg megint én vagyok a hülye, de (mint ahogy azt Ati már említette saját magára vonatkozóan) nekem pl nincs se TV-m, se rádióm. Nem járatok újságot sem. Egész héten dolgoztam mint az állat, látástól vakulásig, úgyhogy internetezni se interneteztem, lévén hogy amikor reggel 6-kor már melózok, és este 9kor még mindig, akkor amikor hazaérek, első dolgom enni, zuhanyozni, és aludni.. (Na jó, kicsit előtte kezdtem, és később fejeztem be, átlag napi 13 óra. Nagyleltár volt.)
Történetesen 100.000 lakosnál nagyobb lélekszámmal bíró városban lakom, de maradjunk Budapestnél, csakmert azon példáloztok/példálozunk. Felmerült a megoldás, miszerint ha egy bizonyos határértéken felül van 2 napon át a légszennyezettség, akkor szmogriadót rendelnek el. Ez derék dolog, támogatom, sőt, örülök neki! De totál jogos az, hogy ne egyik pillanatról a másikra legyen bejelentve, hogy akkor .... MOST! ... szmogriadó. Mivel kaotikusan kígyózó agytekervényeim abnormálisan gondolkodnak, ezért nem értem a következőt: Ha 2 napon át kell megütni a határértéket, hogy be lehessen jelenteni egy ilyen riadót, akkor kérdem én miért nem jelentik be ELŐRE? Mert nem lehet? Mit nem lehet? 2 napon át folyamatosan határértéken felül volt valami fajta szennyezettség nem? Számomra úgy lenne logikus, hogy bejelentik, hogy MOST átléptük a határtértéket, és HA ez így marad, akkor 48 óra MÚLVA szmogriadó lesz... Ezt be lehet mondani a TV-ben, be lehet mondani a rádióban, sőt, 2 napon át benne lehet a reggeli újságban is, sőt, 48 órán keresztül lehet rúla írni a neten is. SŐT még akár ki is lehet plakátolni. Nem lehet előre szólni? Szerintem lehet. 2 nap alatt pedig az olyanokhoz is eljut a hír, akik nem hallgatnak rádiót, és nme néznek TV-t, sőt, újságot is hébe-hóba vesznek csak, és nem járatnak rendszeresen napilapot. Ennyit arról, hogy "nem lehet előre szólni". De. Lehet. Az más kérdés, hogy nem akarnak. Vagy töketlenek, és nem vágják mi is van. Ezt nem a lakosságon kéne leverni. Ebbe a topicban kicsit off, de tökéletesen ide vág. Jövőre Európa kultúrális fővárosa leszünk, ezért be lett vezetve, hogy nem cigizhetsz az utcán. Se köztereken, se közintézmények előtt, sem buszmegállókban, sem ezeknek X méteres körzetében. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy nem gyújthatsz rá odakint, sehol. Ezzel én pl egyet is tudnék érteni, mert bokáig cigicsikkekben tapos az ember. De én pl dohányzom. És nekem szokásom a buszmegállóban rágyújtani, amikor várakozom. (Az más kérdés, hogy nem szokásom a földre dobálni a csikket.) Jön a rendőrautó, és lassít. Megáll. Kiszáll az ember, és szól, hogy talán nem kéne dohányoznom. Merthogy úgyegyébként tilos. (Én meg pislogok, mint egy béka...) Hát odamegyek a kukához, és elnyomom a csikket, és kidobom a hamutartóba a kuka szélén. Erre megkérdezem, hogy miért tilos (a rendőr fiatal volt, talán 25-6-7 éves körül, és egyáltalán nem volt bunkó, tök tisztességesen szólt hozzám), és őe elmondta. Megértettem, és mondtam neki, hogy ez király, de ezt honnan kellene tudnia egy átlag embernek? Mire a válasz az volt, hogy mert bemondták a helyi TV csatornán... Ez tök jó. A helyi tv csatorna az, amit az se néz, akinek van tv-je. nekem meg ráadásul még nincs is. KÖSZI. Még jó, hogyn em büntettek meg, mert egyébként azóta amióta itthon vagyok net közelében, utánanéztem, és tényleg van ilyen szabály. Más kérdés, hogy tudtam, hogy mit kell keresni, és még úgy is eltartott egy ideig... Ebből arra következtetek, hogy aki nem keresi (márpedig miért keresne ilyesmit bárki is, hiszen nem is tud róla), az a büdös életbe meg nem találja ezt. Ezek után az ember megnéz egy híradót, és miről szól? Arról, hogy 5000 kilóméterre innen meghalt 13 ember. Meg 8000 kilóméterre innen letörött a szinésznő mükörme. Meg hogy a KisPista bácsit megbüntették, mert 70 éves, és fözött magának 3 deci pálinkát, mert nem tudta eltenni télire a körtéjét. Minden híradó parasztvakítás. Semmi használhatót nem mondanak be. Nagy nulla az egész. Nem véletlenül nincs TV-m. Ezért nincs. Nem fizetek havi 3-4-5-6-7-8 ezer forintot, hogy a semmit nézzem... |
Quote:
Környezettudatos emberek figyelmébe: melyik településen melyik szelektív gyűjtőbe kell dobni a fém palackokat, mert ez is változó... :D |
Egyébként tök jó megoldás lenne, ha azt mondanák, hogy szmogriadó van, ma 500 forint, ha a városban akarsz autózni. Sokkal olcsóbb, mintha jegyekkel szórakoznál, akinek nem muszáj bemenni, az meggondolja azért, hogy bemegy-e, és még bevétel is a városnak, amit környezetvédelemre fordíthat. Kamerákat kell felszerelni, ami leolvassa a rendszámot, aztán nap végén listát csinál, hogy kinek kell fizetnie.
De persze megint csak álmodozom. :) |
Quote:
|
Aha és ez mennyibe is kerülne?
nem 500-at fizettetnék hanem minimum 2k-t hogy kelljen a jegyekkel szórakozni. mert az a lényeg hogy hagyd otthon az autót... |
Quote:
Nem értem miért jó megoldás az, hogy teljesíthetetlen feltételeket szabnak. 1500 forint a napijegy, de hogy eljuss egy olyan helyre, ahol ilyet lehet kapni, minimum egy jegyet kell venned, az 300 forint, ha van kéznél már 1800-nál tartunk. Ha nincs kéznél, és veszel a vezetőnél, akkor 400 forint, ha nem lehet kapni a vezetőnél, akkor pedig a büntetést számold rá, amit azért kell fizetned, mert saját hibádon kívül nem tudtál jegyet venni. Épp számolgattam délelőtt, hogy ahhoz, hogy 6 hosszú kilométert megtegyek a fővárosban oda-vissza, az 1400 forint környéke (taxival 5200), de ha még be is akarok jutni a városba modnjuk vonattal, akkor az újabb 500 forint. 6 kilométerért 2000 forint? De legalább arra ösztönzik az embereket, hogy sétáljanak, 6 km nem is olyan sok... Ja hogy most épp egészségtelen kint lenni? ... Akkor nem pont azt kéne megoldani, hogy NE kelljen kint lennie az embernek?! |
A BKV-t kéne csak rugalmasságra kérni ilyenkor.
Pl napi jegyet tudjál venni a vezetőnél ilyen napokon ill. ne legyen feláras a nála váltott jegy. Az ingyenes bkv-t azért túlzásnak tartanám. A lényeg ilyenkor hogy hagyd otthon az autót. Évente 1 gyűjtőjegy erre az esetre meg nem nagy tétel. |
Quote:
Tény, hogy az se lenne fair azzal, akinek bérlete van, mert akkor ő visszakapja a pénzét azokra a napokra, amikor ingyen utazhatott volna? Igazából sehogyse jó ez. Remélem, hogy a mostani "tesztből" sok változás fog születni, hogy valahogyan működhessen is ez a szmogriadó. Elhiszem, hogy szükséges a korlátozás, de ha valakinek dolga van, akkor ne az legyen már, hogy még sok-sokezret gomboljunk le róla, mert egy fél évvel előre lebeszélt időpontban tuti nem is kell neki igazán bemennie a városba... Quote:
|
gyűjtőjegy arra hogy be tudj menni napijegyet venni.
és sajna már csak 10-es van... Biztos fognak változtatni mert bünti nélkül ez halottnak a csók. |
Quote:
1 napi közlekedés áráért közel 2 hónapig VIP vagy Hódban. :D |
Quote:
Mondjuk 100.000 Ft az adó, amit azért fizetek, hogy autóm van. És használhatom. Mert az enyém. Egy év 365 napból áll. Ez azt jelenti, hogy 1 napi adó az autómra 275 Ft-ra jön ki. (mert ugye nincs se fillér, se 1 illetve 2 Ft-os pénzérme, tehát 275/nap) Van egy kérdésem: Van-e olyan, aki a 8 napra járó 2.200 Ft-ot visszakapta az államtól? (275*8=2200) Nincs. Úgyhogy kérdésem sincs több. |
Quote:
Ahogy az is, hogy mi van a kölcsönzött autókkal például. A parkolás kérdését már megválaszolták, attól, hogy tilos elmenned onnan az autóddal, attól még köteles vagy a parkolási díjat fizetni. Érdekes kérdés lehet még, ha olyan helyen parkolsz, ahol max 2 órát állhatsz, és az első óra után elrendelik a szogriadót. :) Akkor el nem mehetsz, és ott se maradhatsz. :) Ilyenkor megfelelő rendszámú trailert kell hívni, hogy hazavigye a kocsit? :D |
Quote:
|
Quote:
Bár bevallom, hogy nem tudom, hogy Budapesten van-e ilyen parkolóóra. |
Miért?
És akinek nincs szám a rendszámában? Mert egyedi rendszáma van? Az most kimehet, vagy sem? Pl olyan rendszámmal kimehetek, ami úgy néz ki, hogy ABR-DBR? Vagy JOCÓKA? Mi van az ideiglenes rendszámokkal? Mi van a rendőrséggel? Csak a páros rendszámú rendőrautó mehet járőrözni? Ezesetben a szmogriadó alatt fele akkora lesz a biztonság? Vagy a többi zsaru gyalog megy? Egyáltalán miért van szmogriadó? Csernobilkor sem volt, holott pont errefelé hozta a szél a cuccot....... Erről jut eszembe, hogy egyáltalán miért csak a városokra érvényes? 100.000 fős lélekszám felett? Ahol 80.000-ren laknak, ott nem szennyezik a levegőt? És ez egy pár napos szmogriadó... Aminek vége lesz, és annyi kiskapu van benne, meg hiba, hogy ha kivetítenénk 2 dimenzióba, rosszabb lenne, mint egy szita..... És akkor még ne is gyújtsak rá az utcán. Akkor mégis hol? A lakásomat nem fogom összefüstölni. Iskolákban nem lehet, melóhelyen nincs rá idő. Egyéb közintézményekben sem lehet. Odakint nem lehet, tehát csak bent lehet. Gyorséttermekben sem igazán lehet. Bevásárlóközpontokban sem. Még a sarki vegyesbpoltban sem. Kocsmában, étteremben lehet! Csakhogy nem állhatsz be csak úgy, hogy elszívsz egy cigit, aztán már ott sem vagy... Akkor már rendelned kéne valamit nem? vagy beülsz egy étterembe, sé elhajtod a pincért, hogy "nem kérek semmit,csak a helyet foglalni, és bagózni jöttem, haggyá békén"? Szerinted kidobnak, vagy kivágnak? Ha bemegyek valami evős/ivós helyre, az állam visszatéríti a cehhemet? Ez egy baromság. Takarodjon az összes majom állat a városok éléről, meg a parlamentből. Húzzanak el Afrikába, és polírozzanak homokszemeket. Egyesével. És pont annyi "védőitalt" kapjanak, mint amennyit a magyar átlagmunkás kap. 24 éves vagyok, 5 éve melózok, de még egy falat ingyen ételt, és egy korty ingyen italt nem kaptam a munkáltatóktól... És most kultúráltan, és visszafogottan fejeztem ki magam ahhoz képest, amit ezekről a férgekről valójában gondolok.. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
arról az egy rendszámról tudom, hogy biztosan hivatalos. nem az ablakba akasztósra gondolok. a fószer rendszáma az abraka dabra rövidítése, és rendes fém rendszám rendesen ar endszám helyén, és rendesen a forgalomba hajthat azzal az autóval. de tök mindegy, elkanyarodtunk.
a lényeg, hogy maximálisan hibás rendeletek tömkelege kerül napvilágra most már szinte napi rendszerességgel. az elmúlt 7 évben több idiotizmusra nyomtak pecsétet, mint az ország fennállása óta együttvéve... :( |
Quote:
|
Mifelénk ez a cikk jelent a témával kapcsolatban:
A budapesti korlátozások Debrecenben nem alkalmazhatók, mert nincsenek összhangban a helyi rendelettel - jelentette ki Pajna Zoltán alpolgármester a Szmog Intéző Munkacsoport (SZIM) hétfői ülését követő tájékoztatón. Hozzátette, csak tavaly október 25-től szerepel (az unióban elsőként nálunk) a szálló por (PM10) mennyisége a szabályozott értékek között. A helyi rendeletben erre az esetre az áll, hogy a megengedett érték felett tájékoztatni kell a lakosságot, riasztáskor viszont az összes közintézményben maximum 18 fokra kellene csökkenteni az átlag hőmérsékletet, ami jelenleg nem lenne humánus. Ehelyett célravezetőbb az átmenő teherforgalom korlátozása, a környzetbarát tömegközlekedés fejlesztése, a kerékpárút-hálózat bővítése és az utak síktalanítására kiszórt por haladéktalan felseprése, valamint sokat segíthetne a Civaqua-program megvalósulása. Emellett a lakosságtól is környezettudatos magatartást kér az önkormányzat. |
Quote:
szerintem olvass egy kicsit utána. |
Quote:
Akkor ezért van az, hogy a gázválság ellenére a főtáv meg van őrülve, és 28-29 fokra is elegendően fűt, hogy kinyissuk az ablakot, és fűtsük vele az utcát, hogy minél melegebb legyen odakint. :D |
akkor egy kis érdekesség róla olvassátok
Na elolvastam én is, bár már párszor hallottam előadásokon, és tévedtem az elején, nem 3 nap alatt 4000, hanem 5 nap alatt 4000 többlethalált okozott Londonban! :o |
Quote:
|
Quote:
Egyik se gondol bele abba, hogy én pl egyáltalán nem járultam hozzá a helyzethez, mégis szívok... Se kéményem, se autóm nincs. Azt a napi 3-4 szál cigarettát vállalom. Azt én füstöltem bele a világ levegőjébe. Viszont a járdán meg a buszokon nem lehet elférni. Pesten se jobb a helyzet. Talán inkább azt kéne agyonbüntetni, aki műanyagot éget, meg lakkozott bútort, meg rossz minőségű szenet nem? Én meg késsek el a melóból, mert nem férek fel a buszra. Ráadásul nem gyújthatok rá, amíg várom a következőt. :) Nincs probléma, + 1 strigula az okosoknak odafent... Kár, hogy évente 4-5 spirálfüzet telik meg strigulákkal... |
Quote:
Quote:
A többire én egy szót se szóltam. Nem a cigizésed szennyezi be a környezetet, és nincs is köze a jelenlegi témához.(Szerintem...) Senki sem mondta, hogy jók a döntések, de én ezt nem is vitattam. Csak kijavítottam a hibát, amit mondtál, hogy azért ne keverjük a szezont a fazonnal! |
Ki mondta, hogy a szmognak van köze a nukleáris szennyezéshez? oO' Ilyet te hol olvastál? Én csak azt mondtam, hogy amikor az történt, senki se szólt egy szót sem, most meg amikor a Pistabácsi befűt otthon, rögtön megbénítják a forgalmat...
nem tudom mit lovagolsz ezen... ki mondta, hogy a szmog atomfertőzés? vagy hogy az atomfertőzés szmog? mert én nem. csak úgy mellékesen megjegyeztem, hogy az ilyen látszatrendelkezések, meg cirkuszok SEMMIRE sem jók azon kívül hogy a lakosság, amúgy is pattansáig feszült idegein eltáncoljanak még egy kört... |
Quote:
"Egyáltalán miért van szmogriadó? Csernobilkor sem volt (...szmogriadó), holott pont errefelé hozta a szél a cuccot......." Amit beraktam részt, az pont oda illik, mert visszautaltál az előző mondatodra, ahol az volt a tárgy :) (Mielőtt félreértenéd, nem, nem beléd kötni akartam, vagy kioktatni Téged, csak szerintem is félreértelmezhető, és lehet, hogy ezt Te nem vetted észre, hát felhívom rá a figyelmed!) |
Az egész arról szól, hogy az emberek egymásra acsarkodjanak, miközben a háttérben mennek az oltári nagy szélhámosságok, mert amig másokkal foglalkozol, addig nem öket kémleled...
Ha az embereknek kinyílna a szemük végre, hogy mit művel ez a sok majom ott fent, rögtön bedobnak valamit... Mindegy mit, csak egymást piszkálja a lakosság. A legáltalánosabb ilyen fegyverek közé tartozik a cigány-magyar dolog. De nem lehet minden héten cigányozni meg nácizni, ezért a lakosságot más klisével kell egymás ellen hangolni. Ilyen klisék például a vidék-főváros... a gazdag-szegény... stb stb. Most is éppen egy ilyen klisét tekertek be, most éppen a légszennyezők-környezetkímélők műsor megy, mert én jól beszólok annak, aki füstöl, és emiatt én nem tuidok közlekedni, ő meg majd jól visszaszóll, hogy ha ő nem füstöl, akkor meg megfagy... Miért nem beszélünk a gázról? Pillanatok alatt át lehetne állítani Magyarországot arra, hogy ne kelljen gáz. Vagy csak a töredéke. A szélmalom pl egész olcsó, és ha fúj a szél, ingyen jön az áram. Napkollektorok... vízierőművek... illetve akár egy kisebb atomerőmű felépítése. Mind mind megoldás lenne arra, hogy a rohamosan fogyó megnemújuló energiaforrásokat megújulóra cseréljük. Vagy ha már gáz kell mindenáron... Miért engedjük meg, hogy a szerbek átfúrjanak Magyarország alá? Mert effektíve azt a kevés gázt is a térképre rajzolt határ innenső oldala alól húzzák el, mert egybefüggő telepet alkot odalent a gáz a föld alatt. És nálunk lenne elméletileg a nagyobb része... Jut eszembe, gáz. Miért adtuk el Kanadának (jól emlékszem? Kanadának adtuk el? javítson ki valaki, ha másnak) vagy kinek a gázlelőhelyünket? Szóval kismillió megoldás lenne, hogy az oroszok pofájába röhögjünk, és ballisztikus ívben beintsünk nekik, és csak ennyit mondjuk, amikor elzárják a csapot: "Tudjátok mit? tartsátok meg..." És mindezt egy pofábaröhögéssel megfűszerezve. Az EU nem tudja mit tegyen? Könyörög? Meg fenyegetőzik? Ezek totál hülyék? A 21. században lehet háborút vívni egyetlen pisztoly elsütése nélkül... Mit kéne tenni? Kivonni az összes európai tőkét Oroszországból, és leülni tárgyalni az arabokkal, hogy őtőlük jöjjön a kraft... A nagy orosz medve úgy bedőlne, hogy innen lehetne hallani a recsegést... Nem mondok sokat, 2-3 hónap, és itt kunyermálnának az EU ajtaján, hogy létszi-létszi, vegyünk tőlök egy kis gázt, mert nincsen lóvéjuk, és ők már nem tudnak mit csinálni azzal a sokkal... És hogy ez hogy jön a témához? Hát úgy, hogy ha nem lennének a fejeseink (és az EU fejesei) töketlenek, és nem kasszíroznának milliós (milliárdos?) kenőpénzeket az orosz gázlobbitól, akkor NEM lenne gázprobléma, és NEM lenne szmogriadó sem, mert semmit nem kéne korlátozni, és a Pistabácsi nem fűtene be otthon újságpapírral, faszénnel, olajjal, műanyagbögrével, és bakelitlemezzel.......! És nem acsarogna egymásra újra a város, és a vidék........ Hát így jönnek össze a dolgok. |
Quote:
Én sem szeretem se a politikát, se a politikusokat, se azt amit csinálnak, se semmit ezzel kapcsolatban, és nem is szoktam politizálni, de azért ne essünk a ló túloldalára. Bármennyire is nem így tűnik, valószínűleg jobban átlátják azt amit csinálnak, mint Te, vagy én vagy a KisPistike aki a bakelitlemezzel fűt és teljesen biztos vagyok benne, ha nem is találják meg mindig a legjobb megoldásokat, jobbakat találnak mint amit a legtöbben találnának... Ez olyan mint a sakk...Van egy kezdő játékos, és egy haladó. A haladó a mostani politikusok. Nem találják meg szinte soha a legjobb lépést, de mindenképpen jobbat találnak egy amatőr játékos... Persze, félre ne értsetek, senkit sem szeretnék leamatőrözni semmilyen téren, de azért gondoljunk már bele... :) |
Azt mondom, tessék kivenni egy kis szabadságot, és ha másért nem is, az egészségetek védelméért kiruccanni vidékre! A nyugalomba, a friss és tisztább levegőbe!
|
Quote:
"Egyáltalán miért van szmogriadó? Csernobilkor sem volt (...riadó), holott pont errefelé hozta a szél a cuccot......." Aki szeretné, az megérti :) |
Quote:
|
Bizony, hogy volt riadó és készültség...nem is akár milyen... én akkor voltam sorkatona és ráadásul Híradós...
|
Quote:
Az akkori is hasonló volt. (Én akkor már megvoltam.) Felrobbant, majd a légáramlat elkezdte teríteni európa közepét. Majd amikor már Magyarország is kapta az adagot (tehát a jelzett "cucc" már az ország felett volt bőven), akkor hirtelen bemondták, hogy .... MOST!!!... akkor veszély van, húzzál haza, ne tartózkodj kint. Köszi. Ha meg már előtte kint tarózkodtál 2-3-4-X órát, aztán 2 hónap múlva elvetéltél, vagy halva született a gyereked... Akkor pont annyit közöltek, amennyit most közöltek. "Ja, bocsika..." Lehetett volna szólni előre akkor is, és most is. De nem tették meg. Ez a párhuzam. És nem az a ynomorult "riadó" szó, amin a kiakadás történt. Hanem az, hogy palira veszik a lakosságot, és a sok flótás meg csak ugrál, ahogy fütyülnek... Mert már annyi értelem se csillan a lakosság nagyrészének a szemében, hogy legalább egy alap kérdés megfogalmazódna benne, hogy "hogy is van ez?". Nem. Inkább eladjuk a gázmezőnket idegeneknek, hogy ne mi termeljük ki, mert veszteséges kitermelni... (Igen? Azok, akik megvették, azok hogyhogy nyereséget produkálnak belőle? Hát én ezt nem értem......... -no comment.) Ok, eladtuk. Ok, nem kell ide az arab gáz, meg semmilyen gáz sem kell. Jöjjön csak a finom orosz gáz. Amit az ukránok lefölöznek. Ha egyátlalán megkapták... (Erős a gyanúm, hogy amit "elloptak", annak a nagyrészét oda se nyomta az orosz.) De ez most lényegtelen. A lényeg az, hogy ha nem tennék ki az okosok, vagy a felmerült példával élve, nevezzük őket "haladóknak", az országot ennyire függővé az egyoldalú orosz kiszolgálástól, akkor nem lenne gázprobléma. De ha már gázprobléma van, és nincs elég. És nem kapunk. És a tárolóoink kifogyófélben vannak. És a saját gázunk sem a miénk már. Miért is adjuk el másnak? Oké, nemes gesztus másoknak segíteni, de miért kell ezt magyar lakosoknak elszenvednie? Na mindegy. Térjünk vissza oda, hogy ha nem lennének a haladóink ennyira amtőrök (illetve hát vágom én, hogy haladók, cask ugye a sok sok kenőpénz miatt nem igazán villogtatják a tudásukat!!..), akkor nem lenne gázprobléma. Ha nem lenne gázprobléma, nem lenne káros füstképződés sem a szemétégetésből. Ha nem lenne füstölés, nem lenne ekkora szmog sem. Ha nincs szmog, nincs szmogriadó sem....... Úgyhogy sajnálatos módon, bármennyire is szeretnénk elfeledkezni róla, a gázkérdés, a hazai politika, a külföldi politika, az egész EU politikája összefügg azzal, hogy az arcodba mondják 11 óra 3 perc 49 másodperckor, hogy ... MOST!!!... akkor márpedig szmogriadó lesz, nem feledkezhetünk meg róla. Ráadásul átgondolatlan, idióta szabálykerettel. Punktum... Ismét köszönjük. |
Quote:
|
Quote:
Szeretném kiegészíteni, csak Vityu kedvéért: A baleset egy kísérlet miatt történt meg, amit 1986. április 26. szombat hajnali 0:28:00 órakor kezdtek meg. (Illetve a tevékeny előkészületeket belevéve már április 25-én, pénteken délután...) A kísérlet: Diatlov* kiadta az utasítást a kísérlet megkezdésére. A kivitelezők maguk kívánták irányítani a reaktort a fantáziátlan automatika helyett. A zóna üzemzavari hűtőrendszert - szabálytalanul - már pénteken 14.00 órakor kiiktatták. 26-án hajnalban pedig Diatlov engedélyével kikapcsolták azt az automatikát is, amelyik a hatalmas méretű reaktor teljesítmény-sűrűségének egyenletességét szabályozta. Hogy biztosak legyenek, a megengedett érték fölé növelték a hűtővíz keringetési sebességét. Emiatt a víz lehűlt és csökkent a reaktorban termelődő gőz mennyisége. Mikor azután az 1,6 GW teljesítményt a tervezett 0,7 GW-ra kezdték csökkenteni, a reaktor pozitív üregtényezője miatt a teljesítmény a vártnál nagyobb mértékben csökkent: 0,03 GW-ra esett vissza. Egy napot kellet volna várni, hogy a felhalmozódott 135I és 135Xe elbomoljon, és elmúljon a xenonmérgezés okozta instabilitás. Alexej Akinov és Leonid Toptunov, a két operátor a szabályzatra hivatkozva habozott, de Diatlov rájuk parancsolt, hogy a szabályozórudakat még jobban húzzák ki. Így a reaktorteljesítményt 0,2 GW értéken sikerült stabilizálni. (A szabályzat tiltja a reaktor üzemeltetését 0,7 GW hőteljesítmény alatt.) Az alacsony hőteljesítményre gondolva lecsökkentették a hűtővíz keringetésének sebességét. A számítógép által utolsóként kinyomtatott adat: 0,2 GW. Végre elkezdődött az igazi kísérlet. Az operátor kiiktatja a SCRAM (biztonságvédelmi) automatikát is, ami a neutronszám gyors növekedése esetén magától leállítaná a reaktort. (Ez a művelet is messzemenően szabálytalan volt. Egy korszerű erőmű esetében ez fizikailag is lehetetlen.) Ezután kikapcsolják a második turbina generátorát is, hiszen a kísérlet célja az volt, hogy áramkimaradás esetén is biztosítsák a reaktor hűtését. Alig telik el 20 másodperc, a turbina gőzfelvételének kiesése miatt a hűtővíz hőmérséklete emelkedik, következésképp a szabályozórudak automatikusan megindulnak lefelé. Ez azonban azt eredményezi, hogy a rudak csatornájában a víz helyét grafit foglalja el (B helyzet), ami a reaktor teljesítményét több százalékkal megnöveli. A katasztrófa kezdete: 1986. április 26. szombat hajnal 1:23:40. A kezdet: A pozitív visszacsatolású reaktor hőteljesítménye 20 másodperc alatt 0,20 GW-ról 0,32 GW-ra ugrik. Ezt látva Akimov operátor megnyomja a vészleállás gombját. A hőteljesítmény eléri az 1,4 GW értéket. A reaktor helyenként szuperkritikussá válik prompt neutronokra is, ezáltal szabályozhatatlan lesz. A hirtelen túlhevülés miatt fellépő hőtágulás elgörbíti a szabályozórudak fémcsatornáit, így a süllyedő szabályozórudak félúton elakadnak. A hőteljesítmény már 3 GW. A hűtővíz egyre nagyobb mennyisége forr el. Bekövetkezik, aminek a lehetőségét Tellerék már az ötvenes években (Wigner Jenő és John Archibald Wheeler meg már az 1940-es években...) megjósolták: pozitív üregtényező miatt a láncreakció az egész reaktorban megszalad. Az egyenlőtlen hőtágulás miatt felnyílnak a fűtőelempálcák. A fűtőelemek hődeformálódása eltöri a hűtőközeg csöveit. A hirtelen fejlődött gőz nyomása gőzrobbanást idéz elő, föltépve a reaktor fedelét. A katasztrófa csúcspontja: 1986. április 26. szombat hajnal 1:24:00 - 1:26:00. A csúcspont: A víz 1100 °C felett hidrogéntermelő kémiai reakcióba lép az uránrudakat burkoló cirkónium-ötvözettel. A törések miatt a víz érintkezésbe kerül a grafittal is, ami szintén éghető szén-monoxid és hidrogén gáz fejlődéséhez vezet: Zr + 2 H2O = ZrO2 + 2 H2, C + H2O = CO + H2. A gyúlékony H2 és CO a külső levegő oxigénjével érintkezve felrobban. Ez a második, kémiai robbanás lesodorja az épület tetejét is. A grafit a levegőn meggyullad, füstje radioaktivitással szennyezi be az épületet, és annak egyre nagyobb környékét. Valerij Komjencsuk technikus a tető beomlása, Vladimir Sasenok villamosmérnök a robbanás következtében támadt tűz miatt azonnal meghalt. A reaktor belsejében a hőmérséklet elérte a 3000 °C-ot. A hasadási termékek az üzemanyagból az égő grafitba diffundáltak, onnan pedig a levegőbe jutottak: az összes radioaktív nemesgáz (85Kr, 135Xe), továbbá a mozgékony alkálifém-ionoknak (137Cs) és az illékony jódnak (131I) mintegy 20 %-a. A többi nehézkesen diffundáló radioaktív fémeknek (89Sr, 90Sr, 239Pu) csak 4 %-a jut ki a környezetbe. (Sajnos, az állati-emberi szervezet nem tesz különbséget Cs és K között. A Ca-tól azonban megkülönbözteti a Sr-ot: a szervezetbe beépülő Sr/Ca arány a táplálékban mérhető Sr/Ca aránynak csak 20 %-a volt.) A grafittűz 10 napon át égett, ezután sikerült bórozott homokkal és ólommal elfojtani. A bór célja a neutronok elnyelése, az ólom pedig megolvadva a levegőt zárja el a reaktortól. Ezalatt 4 EBq (4.000.000.000.000.000.000 Bq) aktivitás szabadult ki a légkörbe, ami 400-szorosa volt a hirosimai atombomba által a levegőbe juttatott radioaktivitásnak, és megközelítette egy nagy hidrogénbomba kísérleti robbantásakor a légkörbe kerülő aktivitás nagyságát. Egy kis adalék arról, hogy Vityu szerint volt riadó: Rizskov miniszterelnököt még szombaton 18 órakor értesítették a csernobili balesetről, ő vasárnap 11 órakor - saját vezetésével - kormánybizottságot hozott létre, amely elindította a szerencsétlenség kivizsgálását és a károk csökkentését. Április 27-én, vasárnap Valerij Legaszov a kivizsgálóbizottság szakmai elnökeként a helyszínre repült. Hétfőn reggel az 1600 km-re fekvő svéd FOSMARK atomerőműhöz munkába érkező dolgozók ruháját a sugárzást mérő kapu belépéskor radioaktivitással szennyezettnek találta. A svédek a szélirány alapján csakhamar rájöttek, hogy a radioaktivitás nem svéd atomerőműből származik, hanem délről jön. Ők a közeli, litvániai Ignalina atomerőműre gyanakodtak és diplomáciai úton felvilágosítást kértek Moszkvától. A TASSZ hírszolgálati iroda hétfőn 9 órakor adta ki az első jelentést. Pénteken kezdték el, szombat hajnalban már robbant is, és az első jelentés következő héten hétfőn délelőtt került napvilágra, amit nálunk hétfő délután mondtak be... Remélem, ez a kis szösszenet meggyőzte a kétkedőket arról, hogy a "haladók" ballisztikus ívben köpnek rá, hogy a "kezdők" hogyan érzik magukat, felőlük meg is dögölhetünk... *Anatolij Diatlov, atomerőmű főmérnök |
Nem egészen értem, mi köze ennek a szmogriadónak a gázügyekhez. 2 héttel ezelőtt ugyanilyen volt a szmogszint, de akkor még csak fontolhatták a szmogriadót - ekkor még volt rendesen gáz. De olyankor is rendszeresen előfordul hasonló mértékű szmog, amikor nincs fűtési szezon (pl. nyáron), és akkor nem lehet azt mondani hogy a tönkrement bácsik bakelittel fűtik a kis kunyhójukat, és emiatt fuldoklik kétmillió ember.
Szóval értem én hogy most ez a két slágertéma, de nem kellene összemosni őket. Az ilyen paranoiás (bocs, Gee...) vélemények, hogy az egész szmogriadó azért van hogy egyesek elrejthessék a disznóságaikat, pedig értelmetlenek és nevetségesek. Hogy mást ne mondjak, ha így lenne, akkor az év 365 napjából 365 (szökőévekben +1) szmogriadóban telne :D Számomra egyszerű a képlet: mindegy hogy kinek a hibájából, de a légszennyezettség meghaladt egy kritikus szintet, ezért meghirdették a szmogriadót és kész. Nagyon sajnálom azokat az autófüggőket akik ettől kikészültek, de higgyék el nekem hogy néhány nap kényelmetlenség megéri hogy tisztább legyen a levegő. Értem én hogy az autó jó meg kényelmes, de az asztma meg az allergia (hogy a többi légúti betegségről ne beszéljek) viszont baromi rossz... |
All times are GMT +1. The time now is 17:45. |