Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Föld Órája (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=2881)

Goldy 03-30-2008 10:38

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 167527)
Szoktak olyat, hogy kitisztítanak egy kis erdőrészt, vagy egy folyószakaszt. Csakhát valóban nem egyszerű. Azért is nehezebb, mert nagyon látványos eredményt nem érsz el. Annyi a szemét, és olyan hamar újra szemetes lesz, hogy sokak szerint nem éri meg, így az ilyen akciókon nem is vesznek részt.

Elég csak Érdtől kinézni a vonat ablakán. Szemét szemét hátán, zacskók lógnak a fán, építési törmelék, háztartási hullandék kihordva az utca végére azt kész. Egyszerűen undorító, árad az igénytelenség mindehonnan.

Ha egyszer csak a vasút mellett kitakarítanának nem tudom meddig maradna úgy...

Ati 03-30-2008 10:39

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 167528)
Nálunk még nem találtam, lehet, hogy nem azért, mert nincs is :confused:

A Macik környékén? Vagy a tavaknál? Nem tudom persze, csak tipp, de ezek olyan kézenfekvő helyeknek tűnnek.

Valezius 03-30-2008 10:41

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 167533)
A Macik környékén? Vagy a tavaknál? Nem tudom persze, csak tipp, de ezek olyan kézenfekvő helyeknek tűnnek.

ha én telepíteném nyilván a városközpont felé raknám ahol többen laknak.

a tavaknál nincs, a macik pedig kinn vannak a város szélén értelemszerű okokból, ott nem néztem, de ha odarakta valaki, akkor az nem lehetett valami okos ember :)

Goldy 03-30-2008 10:44

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 167534)
ha én telepíteném nyilván a városközpont felé raknám ahol többen laknak.

a tavaknál nincs, a macik pedig kinn vannak a város szélén értelemszerű okokból, ott nem néztem, de ha odarakta valaki, akkor az nem lehetett valami okos ember :)

Hát nem. Mivel az emberi lustaság olyan mint a világűr, határtalan:p ha két lépéssel messzebb kell menni már esze ágában sincs a szelektívgyűjtőbe vinni. Ha még autóznia is kell akkor, még csak rá se gondol.

Ati 03-30-2008 10:50

Quote:

Originally Posted by Goldy (Post 167535)
Hát nem. Mivel az emberi lustaság olyan mint a világűr, határtalan:p ha két lépéssel messzebb kell menni már esze ágában sincs a szelektívgyűjtőbe vinni. Ha még autóznia is kell akkor, még csak rá se gondol.

Felénk mindenki autóval viszi a szelektív hulladákot... Legalábbis én még egyetlen embert nem láttam, aki gyalog használta volna azokat a kukákat. Szóval ez olyan fél-megoldásnak tűnik. :D Szelektív hulladékgyűjt, de közben szennyezi a környezetet. :D

Fefe013 03-30-2008 10:51

Quote:

Originally Posted by Goldy (Post 167532)
Elég csak Érdtől kinézni a vonat ablakán. Szemét szemét hátán, zacskók lógnak a fán, építési törmelék, háztartási hullandék kihordva az utca végére azt kész. Egyszerűen undorító, árad az igénytelenség mindehonnan.

Ha egyszer csak a vasút mellett kitakarítanának nem tudom meddig maradna úgy...

Nyíregyházára járok vonattal Záhony felől, a piac mellett megy a vágány, vmelyik éven feltakarították az összes zacsit, papírt, pet palackot meg mindent, rá se lehetett ismerni olyan jó volt szétnézni, kb 2 hónap múlva úgyanúgy álltak a szeméthegyek.....:(:(
Szomorú, h az emberek mennyire nem törödnek saját környezetükkel és képesek elnézni és létrehozni azt ami ott van :mad::mad:

Xeper 03-30-2008 11:08

Kiváncsi lennék, hogy mennyire izzadtak meg tegnap a rendszerirányítóban :D

Ezek a "kapcsoljunk le egyszerre mindent" akciók igen nagy marhaságok ebben a formában, a villamos hálózat nem ilyenre van kitalálva. Az más kérdés, hogy a célja szép. Miért nem lehet arra kérni az embereket, hogy ezen a napon tartson mindenki 1 órát VALAMIKOR, hogy nem kapcsol be elektromos eszközt? (pl ma hajnali 2-3 között jó is lett volna :p)

Ati 03-30-2008 11:09

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 167542)
Kiváncsi lennék, hogy mennyire izzadtak meg tegnap a rendszerirányítóban :D

Ezek a "kapcsoljunk le egyszerre mindent" akciók igen nagy marhaságok ebben a formában, a villamos hálózat nem ilyenre van kitalálva. Az más kérdés, hogy a célja szép. Miért nem lehet arra kérni az embereket, hogy ezen a napon tartson mindenki 1 órát VALAMIKOR, hogy nem kapcsol be elektromos eszközt? (pl ma hajnali 2-3 között jó is lett volna :p)

úgy nem olyan látványos. :) ennek nem az a célja, hogy hasznos legyen, csak látványos. :)

Goldy 03-30-2008 12:05

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 167536)
Felénk mindenki autóval viszi a szelektív hulladákot... Legalábbis én még egyetlen embert nem láttam, aki gyalog használta volna azokat a kukákat. Szóval ez olyan fél-megoldásnak tűnik. :D Szelektív hulladékgyűjt, de közben szennyezi a környezetet. :D

Jah csak nem mindenkinek van autója.
Igénye a környezetére meg még annyinak sincs...

Mi még sajnos ott sem tartunk hogy a rendes kukáig elvigyen bármit is.

Topsy 03-30-2008 12:10

talán ezért van jelentősége, mikor mi mentünk és szedtük a szemetet, nem vártuk, hogy más tegye. Tapasztalat, ha a marad egy kis szemét újratermelődik, ha tisztára takarítjuk, már nem rakták le.
Persze néha elképesztő dolgokat is találtunk. A hegytetején, csak gyalog megközelíthető helyen hűtőszekrényt. Hogyan vitte fel nem tudom.

Ati 03-30-2008 12:14

Quote:

Originally Posted by Topsy (Post 167547)
talán ezért van jelentősége, mikor mi mentünk és szedtük a szemetet, nem vártuk, hogy más tegye. Tapasztalat, ha a marad egy kis szemét újratermelődik, ha tisztára takarítjuk, már nem rakták le.
Persze néha elképesztő dolgokat is találtunk. A hegytetején, csak gyalog megközelíthető helyen hűtőszekrényt. Hogyan vitte fel nem tudom.

Heccből.

Van egy jó kis túra, az Aranyszarvas, ami pont tegnap volt, ott útközben adnak csokit, üdítőt, ilyesmiket. És hogy ne dobd el a papírját, mindegyiknek a csomagolására írnak egy számot, amit a végén ha leadsz, akkor résztvesz a tombolahúzáson. Szóval érdeked, hogy ne szétdobáld, hanem a végén egy helyen add le. Aranyos kezdeményezés, még ha csak egy igen kis célcsoportot érint is.

Topsy 03-30-2008 12:16

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 167548)
Heccből.

Van egy jó kis túra, az Aranyszarvas, ami pont tegnap volt, ott útközben adnak csokit, üdítőt, ilyesmiket. És hogy ne dobd el a papírját, mindegyiknek a csomagolására írnak egy számot, amit a végén ha leadsz, akkor résztvesz a tombolahúzáson. Szóval érdeked, hogy ne szétdobáld, hanem a végén egy helyen add le. Aranyos kezdeményezés, még ha csak egy igen kis célcsoportot érint is.

Sok ilyen jó ötlet kellene. Többet érne mint a nagy kampányok :)
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan, ha jól emlékszem :)

Pali papa 03-31-2008 15:15

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 167502)
Van még ilyen? :eek:

Van, bár nálunk a szülők behozzák az oviba a gyerekekkel. Most a Föld napjáig tart az akció és a mi csoportunk már összegyűjtött 420 kg-ot.
:):):)
Ez mindenféle szempontból jó:
1. Neveli a szülőket és a gyerekeket a környezettudatos magatarásra
2. Összébbhozza a csoport családjait a versenyszellem és így még családiasabb lesz a csoport.
3. Pénzt hoz a csoportnak amiből különböző dolgokat lehet venni.

Ati 03-31-2008 15:17

Quote:

Originally Posted by Pali papa (Post 167746)
2. Összébbhozza a csoport családjait a versenyszellem és így még családiasabb lesz a csoport.

Most elképzelem azokat a szülőket, akik mindenáron nyerni akarnak. :D

Pali papa 03-31-2008 15:21

Quote:

Originally Posted by Goldy (Post 167546)
Jah csak nem mindenkinek van autója.
Igénye a környezetére meg még annyinak sincs...

Mi még sajnos ott sem tartunk hogy a rendes kukáig elvigyen bármit is.

Nekem pl nincs autóm...
Volt, de mivel szűk környezetemben télen jó a busz, nyáron a kerékpár így felesleges.
A barátnőmhöz és Tőle vissza pedig vonattal megyek, ha le nem késem...
:D:D:D

Pali papa 03-31-2008 15:29

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 167747)
Most elképzelem azokat a szülőket, akik mindenáron nyerni akarnak. :D

Ha nem is mindenáron, de kérdezik rendszeresen, hogy hol tartunk...
Ha csak annyi marad meg bennük, hogy mikor van a Föld napja már jó.
Amúgy azt gondolom,a szemétmegfelelő kezelése csak az alap. A víz és az áramtakarékosság kialakítása már egy lépés...
Innen lehet még tovább is menni, de az kevés ha a gyerekeket próbáljuk ránevelni.
1. mert mire felnőnek addigra majdhogynem késő
2. A felnőtt minta, a gyerek úgyis azt csinálja amit lát és nem azt amit mondanak Neki. Hiába mondom, Pistike ne szipogj, ha otthon azt látja...

Topsy 03-31-2008 16:41

http://kepfeltoltes.pirateclub.hu/pics/szem_t.jpg

A kép aláírása:eek: Új definíció: az ember szemetelő állat

Topsy 03-28-2009 12:55

megint

És megint itt van:). 2009 március 28.-án 20.30-kora Föld órája. Ekkor kellene kikapcsolni, csak egy órára, az elektromos berendezéseket!!

Andrew 03-28-2009 13:05

Quote:

Originally Posted by Topsy (Post 206258)
És megint itt van:). 2009 március 28.-án 20.30-kora Föld órája. Ekkor kellene kikapcsolni, csak egy órára, az elektromos berendezéseket!!

Egy apró kérdés ezzel kapcsolatban... Az ez idő alatt megtermelt elektromos energiával mi lesz? Mert legjobb tudomásom szerint a fölös mennyiséget földelik... (Illetve vannak gátrendszerek, vízerőművek, ahol visszaszivattyúzással tárolják el egy részét.)

Xeper 03-28-2009 13:16

Quote:

Originally Posted by Topsy (Post 206258)

Még mindig nem szerencsés ebből tömeges megmozdulást csinálni.

vityu 03-28-2009 14:34

Én még mindig csak annyit tudok mondani, hogy ok, hogy van, legyen, szívesen ki is kapcsolnék mindent, de miért akkor, amikor sötét van???? Akkor nem tudok se olvasni, se tanulni, SEMMIT, csak bambulhatok bele a sötétbe.

laci 03-28-2009 14:49

Quote:

Originally Posted by vityu (Post 206267)
Akkor nem tudok se olvasni, se tanulni, SEMMIT, csak bambulhatok bele a sötétbe.

Remek alkalom az elmélkedésre :)

csabi 03-28-2009 15:22

Quote:

Én még mindig csak annyit tudok mondani, hogy ok, hogy van, legyen, szívesen ki is kapcsolnék mindent, de miért akkor, amikor sötét van???? Akkor nem tudok se olvasni, se tanulni, SEMMIT, csak bambulhatok bele a sötétbe.

csajozz.. :)

vityu 03-28-2009 17:17

Quote:

Originally Posted by csabi (Post 206271)
csajozz.. :)

Nincs hozzá kedvem a múltkori után :o :D

Ati 03-28-2009 19:37

Jó, na most én nem tudom, hogy ezt ki találta ki, de egyáltalán nem vicces! Direkt nem kapcsoltam fel a villanyt, hogy föld órája, meg mittomén, aztán most takaríthatom a wc-t...

Andrew 03-28-2009 19:47

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 206296)
Jó, na most én nem tudom, hogy ezt ki találta ki, de egyáltalán nem vicces! Direkt nem kapcsoltam fel a villanyt, hogy föld órája, meg mittomén, aztán most takaríthatom a wc-t...

Fogd be az orrod, és hagyd lekapcsolva a villanyt... olyan, mint ha ott se lenne :D:D

Ati 03-28-2009 20:16

Quote:

Originally Posted by Andrew (Post 206297)
Fogd be az orrod, és hagyd lekapcsolva a villanyt... olyan, mint ha ott se lenne :D:D

Ma többen is értetlenül néztek, hogy mit akarok, úgyhogy úgy látom nem igazán ülnek a poénjaim... :)

Bogár 03-28-2009 22:42

Quote:

Egyszerű a megoldás. Én pl. azt csináltam, hogy mindent kikapcsoltam, és olyan helyre mentem, ahol volt villany és társaság és sör. :D

Andrew 03-28-2009 23:06

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 206299)
Ma többen is értetlenül néztek, hogy mit akarok, úgyhogy úgy látom nem igazán ülnek a poénjaim... :)

Hörgőgyulladásom van, az egész napot végigköhögtem... ne csodálkozz, ha nem értem :p:D

Ati 03-29-2009 05:16

Van erről valahol valami statisztika, hogy ez alatt az egy óra alatt az átlagosnál mennyivel sikerült több szén-dioxidot kibocsátani a gyertyák miatt?

Goldy 03-29-2009 07:02

Az lenne szép ha ezt mindenki betartaná.

Az áramszolgáltató tuti magához nyúlna ha mindenki egyszerre kapcsolna be utána mindent...

tdomo 03-29-2009 11:10

Quote:

Originally Posted by Bogár (Post 206304)
Egyszerű a megoldás. Én pl. azt csináltam, hogy mindent kikapcsoltam, és olyan helyre mentem, ahol volt villany és társaság és sör. :D

Valahogy éreztem, hogy ez a megoldás nem csak nekem jutott eszembe. :D

laci 03-29-2009 11:22

Quote:

Originally Posted by Bogár (Post 206304)

Hja, egyesek tudnak élni... :D

Eke 03-29-2009 17:03

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 206309)
Van erről valahol valami statisztika, hogy ez alatt az egy óra alatt az átlagosnál mennyivel sikerült több szén-dioxidot kibocsátani a gyertyák miatt?

Esetleg egy statisztika a lakástüzekröl,amelzeket közvetlen,vagy közvetve az egz ora villanysporlás okozott?

Ati 03-29-2009 17:43

Quote:

Originally Posted by Eke (Post 206323)
Esetleg egy statisztika a lakástüzekröl,amelzeket közvetlen,vagy közvetve az egz ora villanysporlás okozott?

Az talán (remélem...) nem annyira jellemző.

Én megértem a kezdeményezést, de azt gondolom, hogy ha arra akarom felhívni a figyelmet, hogy egy úton sok a kátyú, akkor ezt nem úgy kéne megtenni, hogy kimegyek, és ások még 3 gödröt.

Goldy 03-29-2009 20:17

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 206325)
Az talán (remélem...) nem annyira jellemző.

Én megértem a kezdeményezést, de azt gondolom, hogy ha arra akarom felhívni a figyelmet, hogy egy úton sok a kátyú, akkor ezt nem úgy kéne megtenni, hogy kimegyek, és ások még 3 gödröt.

Elég sok gödröt ásol végül újra sima lehet :) Igaz nem aszfaltból :P

laci 03-29-2009 21:20

Nini, mit találtam.

http://index.hu/tudomany/blog/2009/0..._a_fold_oraja/

Andrew 03-29-2009 21:41

Szerintem meg nem abban van a megoldás, hogy kevesebb energiát használunk föl (bár érdemes a hatékonyságra is törekedni)... sokkal inkább abban, hogy kedvezőbb megoldásokat keresünk. Azaz nem a drága szénvegyületeket kéne elégetni, hanem más, kevesebb mocsokkal járó módszereket kellene alkalmaznunk. Értem ezalatt főképp a fissziós erőműveket.
A másik, hogy az olajvállalatok uralmát kellene mihamarabb megtörni, és a fúziós fejlesztéseket támogatni.
Szép kis utópia, nem? :D De nemsokára úgyis kifogyunk az olajból, érdekel majd, hogy hogyan tovább :p

laci 03-29-2009 22:30

Azért az sem árt ha odafigyelünk a kevesebb energiafogyasztásra. Nem olyan nagy dolog lekapcsolni a villanyt, vagy áramtalanítani a TV-készüléket.

Andrew 03-29-2009 22:55

Quote:

Originally Posted by laci (Post 206334)
Azért az sem árt ha odafigyelünk a kevesebb energiafogyasztásra. Nem olyan nagy dolog lekapcsolni a villanyt, vagy áramtalanítani a TV-készüléket.

Mennyit fogyaszt egy TV vagy monitor stand-by üzemmódban?

All times are GMT +1. The time now is 14:38.