Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Szabadidő, Sport (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=27)
-   -   evolúció, genetika, molekuláris géntechnológia (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=2760)

Topsy 02-18-2008 16:54

Quote:

Originally Posted by AndrewB (Post 159332)
Az én szememben felsőbbrendűek is vagyunk... :o
A kommunikáció, az éntudat mind ezt bizonyítja - persze mindennek megvannak az árnyoldalai is, az emberi gyarlóság. De ha megnézzük az állatvilágot, akkor lehet látni, hogy minél értelmesebb egy állat, annál önzőbb :)

Felsőbbrendű az aki saját életterét elpusztítja? Szerintem nem. Ha egyszer rájövünk, hogy részei vagyunk a csodának amit életnek nevezünk akkor megtaláljuk a helyünket és remény lesz az emberiség fenmaradására is.
Kommunikáció, lásd csimpánz delfiin és bálna fajok, elefánt...stb
és akik mások mint mi, hangyák termeszek, méhek....stb
Éntudat : emberszabású majmok, delfin fajok...akiknél vizsgáltak :)
Én a mellérendelő mondatokban hiszek :D

Andrew 02-18-2008 16:55

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 159335)
Mert a miénkhez hasonló értelem sose lesz újra :D

Navazz:D:D:D
Ha az ősleves modellt nézzük, akkor bármi megtörténhet :D:D

Andrew 02-18-2008 17:01

Quote:

Originally Posted by Topsy (Post 159343)
Felsőbbrendű az aki saját életterét elpusztítja? Szerintem nem. Ha egyszer rájövünk, hogy részei vagyunk a csodának amit életnek nevezünk akkor megtaláljuk a helyünket és remény lesz az emberiség fenmaradására is.
Kommunikáció, lásd csimpánz delfiin és bálna fajok, elefánt...stb
és akik mások mint mi, hangyák termeszek, méhek....stb
Éntudat : emberszabású majmok, delfin fajok...akiknél vizsgáltak :)
Én a mellérendelő mondatokban hiszek :D

Jut eszembe, kihagytam egy nagyon fontos dolgot: a tapasztalatok gyűjtése, értelmezése, rendszerezése és generációról generációra való örökítése :)
Az élettér elpusztítása a gyarlóság közé tartozik sajnos... Én is elítélem.
Hozzá kell tenni azt, hogy valaki megértse a világszemléletemet és így a mondandómat, nem árt tudni, hogy felsőbbrensűségi komplexusom van (vagy legalábbis szerintem :o), technokrata vagyok és borzasztóan kíváncsi természetű :p
Én például a technika fejlődését is az evolúció részének tartom :o

(hogy jön ide a mellérendelés?:D:D)

Topsy 02-18-2008 17:09

:)
Quote:

Originally Posted by AndrewB (Post 159350)
Jut eszembe, kihagytam egy nagyon fontos dolgot: a tapasztalatok gyűjtése, értelmezése, rendszerezése és generációról generációra való örökítése :)
Az élettér elpusztítása a gyarlóság közé tartozik sajnos... Én is elítélem.
Hozzá kell tenni azt, hogy valaki megértse a világszemléletemet és így a mondandómat, nem árt tudni, hogy felsőbbrensűségi komplexusom van (vagy legalábbis szerintem :o), technokrata vagyok és borzasztóan kíváncsi természetű :p
Én például a technika fejlődését is az evolúció részének tartom :o

(hogy jön ide a mellérendelés?:D:D)

akkor megbocsátok :p, igaz személyesen nem ismerlek:):)
Tapasztalatok gyüjtése és azok értelmezése és rendszerezése a hozzánk hasonló emlősfajok valamint madaraknak is létfontosságú.
A generációka való tovább örökítés is megfigyelt pl a csimpánzoknál vagy a japán ( nem tom milyen fajú) majmoknál
Mivel tény, hogy mi vagyunk a legértelmesebbek, felfogjuk létünket és ennek hatásait, a felelősség is egyedül minket terhel.

Andrew 02-18-2008 17:13

Quote:

Originally Posted by Topsy (Post 159356)
:)

akkor megbocsátok :p, igaz személyesen nem ismerlek:):)
Tapasztalatok gyüjtése és azok értelmezése és rendszerezése a hozzánk hasonló emlősfajok valamint madaraknak is létfontosságú.
A generációka való tovább örökítés is megfigyelt pl a csimpánzoknál vagy a japán ( nem tom milyen fajú) majmoknál
Mivel tény, hogy mi vagyunk a legértelmesebbek, felfogjuk létünket és ennek hatásait, a felelősség is egyedül minket terhel.

Itt a lényeg, felfogjuk létünket - már aki :D

Elme 02-18-2008 19:19

tulip
a géntechnológiában nálunk jártasabb emberek már jelenleg is sok génről,génszakaszról tudják, hogy mit irányítanak, miért felelősek
igaz még meglehetősen gyermekcipőben jár, de ugyanakkor rohamléptekben fejlődik
a számítástechnika, a matematika, a nanotechnológia, biológia, kémia, stb nagyon komoly szinten van jelen a géntechnológiában
ezért sok mindent tudnak modellezni számítógépen
a leggyorsabb eredmények egyébként úgy látom, hogy a növénytermesztésben voltak/lesznek, a többi ágazatban még meglehetősen óvatos tapogatózás folyik

Topsy 02-18-2008 20:16

gmo

Quote:

Originally Posted by Elme (Post 159434)
tulip
leggyorsabb eredmények egyébként úgy látom, hogy a növénytermesztésben voltak/lesznek, a többi ágazatban még meglehetősen óvatos tapogatózás folyik

Elme , én úgy mondanám, hogy jelenleg ezzel kell leginkább szembe néznünk. Nem véletlen, mert ebben van jelenleg a nagy pénz. ( No nem nekünk)
Ez a tecnológia, ami már majdnem elterjedt az egész Földön, még Európa tartja magát, de nem sokáig.
Véleményem : sajnos :(

Azért, majd igyekszem objektív lenni:)

Andrew 02-18-2008 20:40

Quote:

Originally Posted by Topsy (Post 159455)
Elme , én úgy mondanám, hogy jelenleg ezzel kell leginkább szembe néznünk. Nem véletlen, mert ebben van jelenleg a nagy pénz. ( No nem nekünk)
Ez a tecnológia, ami már majdnem elterjedt az egész Földön, még Európa tartja magát, de nem sokáig.
Véleményem : sajnos :(

Azért, majd igyekszem objektív lenni:)

Miután az emberek nyakló nélkül szaporodnak, rövid időn belül kénytelen leszünk genetikailag módosított, megnövelt terméshozamú élelemforrásokhoz folyamodni :o
Pedig szerintem már 6 milliárdan is bőven sokan vagyunk :rolleyes:

tulip 02-19-2008 12:40

Végülis nagy választásunk nincs. A tudósok szeretik az eddig ismeretlen dolgokat elsőként felfedezni. A kutatásokhoz pénzre van szükség. Akiknek pénzünk van és befektetésnek használják a kutatásokat, azok mondják meg, hogy mire adnak pénzt és mire nem. Elsősorban a hadseregé ez a szerep. Ebből hasznot húzhat a mezőgazdaság, az orvostudomány, az informatika, stb. Nincs beleszólásunk, hogy kell vagy nem kell. Ez van. Olyan a világ, hogy csinálják. Pénzért, elismerésért, ismertségért, hírnévért, hirhedségért, de nem az emberiségért. Ez jobb esetben mellékhatás. Ha sokan tiltakoznak, nehezíthetik, lassíthatják a folyamatot, de megállítani nem lehet. A "haladásnak" van előnye, de az ára is megvan. Meddig mehet el az ember? Idővel bármit gyógyítanak majd? A géntechnológia segítségével energiát
termelnek, bolygókat népesítenek-e be? Létrehoznak vajon élő szervezetekből robotokat, szuperszámítógépeket? Mi lesz az emberiség jövője?

tulip 03-07-2008 11:12

Sehol senki? Mi a véleményetek, hová fejlődhet idővel a géntechnológia?

Létrehoznak idővel vajon szuperintelligens "agyakat", akiket/amiket számítógépek és programok helyett fognak használni? Lecserélik-e rájuk a tudósokat?

Genetikailag módosított szupererős "agyatlan" robotlényeket rabszolgáknak létrehoznak-e? Vagy ezek már mi vagyunk? :)

Megoldják-e génmanipulált baktériumok segítségével egy lakhatatlan bolygó ember által lakható formára hozásának első néhány legjelentősebb lépését?

A gyógyításban bármilyen szervet képesek lesznek legyártani, kicserélni és élő sejtekkel hegmentesen "forrasztani", ezáltal lényegében bármit gyógyítani?

Jövője-e az emberiségnek és az evolúciónak a géntechnológia? Ha igen, mennyire juthatunk meszire benne?

vityu 03-07-2008 11:51

Quote:

Originally Posted by tulip (Post 163704)
Sehol senki? Mi a véleményetek, hová fejlődhet idővel a géntechnológia?

Létrehoznak idővel vajon szuperintelligens "agyakat", akiket/amiket számítógépek és programok helyett fognak használni? Lecserélik-e rájuk a tudósokat?

Genetikailag módosított szupererős "agyatlan" robotlényeket rabszolgáknak létrehoznak-e? Vagy ezek már mi vagyunk? :)

Megoldják-e génmanipulált baktériumok segítségével egy lakhatatlan bolygó ember által lakható formára hozásának első néhány legjelentősebb lépését?

A gyógyításban bármilyen szervet képesek lesznek legyártani, kicserélni és élő sejtekkel hegmentesen "forrasztani", ezáltal lényegében bármit gyógyítani?

Jövője-e az emberiségnek és az evolúciónak a géntechnológia? Ha igen, mennyire juthatunk meszire benne?

Bármi is lesz ebből, hamar kell bekövetkeznie. 300éven belül az emberiség száma 2x, 3x lesz több mint most, amit nem fog elbírni a gazdaság, és "szép lassan" visszaáll a népességszám 3-4mrd-ra(lehet kevesebb). A többieknek kb 100év alatt pápá! Ebben az időben meg nem sok mindenki fog ezzel foglalkozni. Harc a túlélésért, az élelemért, a vízért. Szomorú jövőkép, de az emberiség számának növekedése ezt jelzi, és nem tűnik úgy, hogy Indiában visszafogják magukat az elkövetkezőkben.

Andrew 03-07-2008 14:47

Quote:

Originally Posted by vityu (Post 163717)
Bármi is lesz ebből, hamar kell bekövetkeznie. 300éven belül az emberiség száma 2x, 3x lesz több mint most, amit nem fog elbírni a gazdaság, és "szép lassan" visszaáll a népességszám 3-4mrd-ra(lehet kevesebb). A többieknek kb 100év alatt pápá! Ebben az időben meg nem sok mindenki fog ezzel foglalkozni. Harc a túlélésért, az élelemért, a vízért. Szomorú jövőkép, de az emberiség számának növekedése ezt jelzi, és nem tűnik úgy, hogy Indiában visszafogják magukat az elkövetkezőkben.

Itt a probléma, túl sokan vagyunk :(

Valezius 03-07-2008 15:39

Quote:

50éve 2020-ra jósolták hanyatlást :)

vityu 03-07-2008 15:49

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 163840)
50éve 2020-ra jósolták hanyatlást :)

Most 2100körülire. Hát igen, azért fejlődik a gazdaság, egyre több embert képes eltartani, de ez nem fokozható a végtelenségig. Sokan vagyunk, és ez a legnagyobb baj!

tulip 03-07-2008 19:19

Quote:

Harc a túlélésért, az élelemért, a vízért. Szomorú jövőkép, de az emberiség számának növekedése ezt jelzi, és nem tűnik úgy, hogy Indiában visszafogják magukat az elkövetkezőkben.

Érdekes, hogy sokan a területarány szerint túlnépesedett országokat jelölik meg legnagyobb veszélyforrássnak a túlnépesedés kapcsán. Pedig a túlnépesedés az életvitel függvénye. Megeshet, hogy egy jóléti országban 1 család fentartásához szükséges környezeti terhelés egyenértékű egy kissebb afrika törzs környezetterhelésével.

Valezius 03-31-2008 17:05

A címhez nem teljesen kapcsolódik, de a beszélgetéshez igen.

Tegnap láttam a Discoveryn, hogy egy tudós csoport megkezdte az élet keletkezésével kapcsolatos legfontosabb kísérletet.

Azaz laboratóriumban csak élettelen anyagokból önmagát reprodukálni képes dolgot akarnak létrehozni (az élet szót nem mondták ki :rolleyes:)
reményeik szerint ez 100milliószor gyorsabban fog végbemenni, mint a természetben (5év :confused:)

Kíváncsian várom az eredményét.

tulip 04-03-2008 14:49

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 167772)
A címhez nem teljesen kapcsolódik, de a beszélgetéshez igen.

Tegnap láttam a Discoveryn, hogy egy tudós csoport megkezdte az élet keletkezésével kapcsolatos legfontosabb kísérletet.

Azaz laboratóriumban csak élettelen anyagokból önmagát reprodukálni képes dolgot akarnak létrehozni (az élet szót nem mondták ki :rolleyes:)
reményeik szerint ez 100milliószor gyorsabban fog végbemenni, mint a természetben (5év :confused:)

Kíváncsian várom az eredményét.

Fogalmuk sincs, hogy mit hoznak létre. Az ilyen jellegű kísérletket, ha lenne beleszólásom, nem támogatnám. Egyrészt mert nem bizonyíthat semmit se a kísérlet sikere, se a kudarca, másrészt ha sikerrel járnak az istent játszásban és valamit rászabítanának a világra, az senkinek sem lenne jó, bármi is legyen az.

Andrew 04-03-2008 17:52

Quote:

Originally Posted by tulip (Post 168232)
Fogalmuk sincs, hogy mit hoznak létre. Az ilyen jellegű kísérletket, ha lenne beleszólásom, nem támogatnám. Egyrészt mert nem bizonyíthat semmit se a kísérlet sikere, se a kudarca, másrészt ha sikerrel járnak az istent játszásban és valamit rászabítanának a világra, az senkinek sem lenne jó, bármi is legyen az.

Ha egy vastag üvegfal mögött van (márpedig a hitelesség végett nem árt, hogy ott legyen) akkor kétlem, hogy lehetne belőle bármi gond... Amúgy a kísérlet sikere miért ne bizonyíthatna valamit? Ha egyszerű vegyületekből idővel élő sejtek keletkeznek, akkor az szinte tökéletes bizonyítéka az evolúciónak és a mostani elméleteinknek.
(Apropó, ha véletlenül nem hinnének istenben, hogy tudnának istent játszani?)

Megjegyzem az összes technikai eszközt (vagy legalább is az alapjukat), a gyógyszereket, de még a különböző ételeket is olyan embereknek köszönhetjük, akik olyan dolgokat hoztak létre, amiről fogalmuk sem volt, hogy mi lesz belőle :)

Kutyuleee 04-03-2008 18:22

Quote:

Originally Posted by AndrewB (Post 168253)
Ha egy vastag üvegfal mögött van (márpedig a hitelesség végett nem árt, hogy ott legyen) akkor kétlem, hogy lehetne belőle bármi gond... Amúgy a kísérlet sikere miért ne bizonyíthatna valamit? Ha egyszerű vegyületekből idővel élő sejtek keletkeznek, akkor az szinte tökéletes bizonyítéka az evolúciónak és a mostani elméleteinknek.

Megjegyzem az összes technikai eszközt (vagy legalább is az alapjukat), a gyógyszereket, de még a különböző ételeket is olyan embereknek köszönhetjük, akik olyan dolgokat hoztak létre, amiről fogalmuk sem volt, hogy mi lesz belőle :)

Én nem nyilatkoznék róla, hogy tudjuk vagy nem,hogy mi lesz belöle,mert nem halottam még a kisérletről, de feltételezem, a tudósok sejtik,hogy mi alakulhat ki, ráadásul kétlem,hogy bármi veszélyes, mert tuti megfigyelés alatt tartják folyamatosan.
Amúgy félni tőle igenis lehet, mert sok ilyen ember, sok olyan anyagot hozott létre, aminek sok más ember köszönheti a halálát.

Andrew 04-03-2008 18:50

Quote:

Originally Posted by Kutyuleee (Post 168263)
Én nem nyilatkoznék róla, hogy tudjuk vagy nem,hogy mi lesz belöle,mert nem halottam még a kisérletről, de feltételezem, a tudósok sejtik,hogy mi alakulhat ki, ráadásul kétlem,hogy bármi veszélyes, mert tuti megfigyelés alatt tartják folyamatosan.
Amúgy félni tőle igenis lehet, mert sok ilyen ember, sok olyan anyagot hozott létre, aminek sok más ember köszönheti a halálát.

Azt sokkal egyszerűbb módon is megtehetik... aki ártani akar másoknak, az valószínűleg sokkal egyszerűbb módon is megtehetné. Ezt most első kézből tapasztalom, ugyanis a laborban néhány kísérlethez fokozottan mérgező anyaggal kell dolgoznom :p

tulip 04-04-2008 08:00

Quote:

Originally Posted by AndrewB (Post 168253)

A vastag üvegfal valóban megvéd az ismert dolgok egy jelentős részétől, de még csak az ismert dolgok mindegyikétől sem, akkor hogyan veheted biztosra, hogy egy olyan dologtól, amit egyáltalán nem ismer senki, meg fog védeni?

Ha egyszerű vegyületből élő sejtek keletkeznek, az nem bizonyítja, hogy az élet ilyen módon alakult ki, ha pedig nem állnak elő élő sejtek, az nem cáfolja az evolúciót, sem az élet kialakulásának problémája körüli bizonytalanságot nem oldja fel, mert nincs köztük ekvivalencia reláció. Mondok egy példát, hogy érthetőbb legyen. Ha valaki szegény volt és meggazdagodott, és Te megkeresed a lottó 5-ös nyertesét és megtudod tőle, hogy szegény volt és meggazdagodott, abból még nem következik, hogy a másik szegényből lett gazdag is a lottó nyereményből gazdagodott meg.

Az evolúció létező jelenség, ezt már rég bebizonyították. De attól mert van evolúció, nem lehet tudni, hogy valóban végigjátszódott-e az elfogadott törzsfejlődés minden lépcsője. Akár be is telepíthettek bizonyos élőlényeket. Egyet, többet... De a kísérlet egyébként sem az evolúciót bizonyítaná a fedősztori szerint, hanem az élet kialakulásának problémájához áll közelebb.

Istent és az evolúciót csak a vallási fanatikusok (beleértve a vallási fanatisták közé a materialistákat is) tartják egymással összeegyeztethetetlennek. Logikailag nem lehet kizárni, hogy Isten teremtett mindent az evolúció eszközével. Tehát Istent nem kell ebbe belekeverni. Istenben hinni nem feltétele annak, hogy istent játszon az ember. Hívd ahogy akarod. A lényeg, teremteni akarnak valamit, de nincs hozzá "tervrajzuk" és nekiestek. Kontárok.

Nyilván a felfedezések mindegyike valamilyen szinten mindenképpen véletlen (attól lehet felfedezés, hogy heurisztikus gondolkodásmód eredménye). Na de ez az a pont, amikor azt mondanám a kutatóknak, hogy itt álljatok meg és ha nem tudjátok valami értelmes dologra költeni a pénzt, akkor inkább menjetek el mosogatni.

Valezius 04-04-2008 10:06

Quote:

Originally Posted by tulip (Post 168369)
A vastag üvegfal valóban megvéd az ismert dolgok egy jelentős részétől, de még csak az ismert dolgok mindegyikétől sem, akkor hogyan veheted biztosra, hogy egy olyan dologtól, amit egyáltalán nem ismer senki, meg fog védeni?

Valóban nem ismerjük, de tudjuk mit raktunk az üvegbe, illetve vannak olyan módszereink, ami ezekre a molekulákra romboló hatással vannak. (Pl.: erős besugárzás) Tehát szerintem ez nem merül fel igazi problémaként.
Quote:

Ha egyszerű vegyületből élő sejtek keletkeznek, az nem bizonyítja, hogy az élet ilyen módon alakult ki, ha pedig nem állnak elő élő sejtek, az nem cáfolja az evolúciót, sem az élet kialakulásának problémája körüli bizonytalanságot nem oldja fel, mert nincs köztük ekvivalencia reláció. Mondok egy példát, hogy érthetőbb legyen. Ha valaki szegény volt és meggazdagodott, és Te megkeresed a lottó 5-ös nyertesét és megtudod tőle, hogy szegény volt és meggazdagodott, abból még nem következik, hogy a másik szegényből lett gazdag is a lottó nyereményből gazdagodott meg.

Asszem nem kell ezt a dolgot hasonlatokkal túlragozni. :)
Többek között én is szinte eléképzelhetetlennek tartom, hogy élettelen anyagból élet jöjjön létre, mivel az élet annyira bonyolult.

A kísérlet sikere azt bizonyítaná, hogy ez mégis lehetséges.

Egy példával élve: sokan kételkedtek abban, hogy aranyat lehet mesterségesen gyártani, sikerült. De ez nem bizonyítja, hogy a természetben is így alakult volna ki.

Quote:

Az evolúció létező jelenség, ezt már rég bebizonyították. De attól mert van evolúció, nem lehet tudni, hogy valóban végigjátszódott-e az elfogadott törzsfejlődés minden lépcsője. Akár be is telepíthettek bizonyos élőlényeket. Egyet, többet... De a kísérlet egyébként sem az evolúciót bizonyítaná a fedősztori szerint, hanem az élet kialakulásának problémájához áll közelebb.

Azért nem olyan tiszta dolog ez, ahogy te képzeled, amikor több tíz generációnyi muslicát figyeltek meg, akkor egyetlen változást se találtak rajtuk, márpedig igencsak számítottak rá.

Quote:

Istent és az evolúciót csak a vallási fanatikusok (beleértve a vallási fanatisták közé a materialistákat is) tartják egymással összeegyeztethetetlennek. Logikailag nem lehet kizárni, hogy Isten teremtett mindent az evolúció eszközével. Tehát Istent nem kell ebbe belekeverni. Istenben hinni nem feltétele annak, hogy istent játszon az ember. Hívd ahogy akarod. A lényeg, teremteni akarnak valamit, de nincs hozzá "tervrajzuk" és nekiestek. Kontárok.

Nyilván a felfedezések mindegyike valamilyen szinten mindenképpen véletlen (attól lehet felfedezés, hogy heurisztikus gondolkodásmód eredménye). Na de ez az a pont, amikor azt mondanám a kutatóknak, hogy itt álljatok meg és ha nem tudjátok valami értelmes dologra költeni a pénzt, akkor inkább menjetek el mosogatni.
Én ezt egy igen fontos kutatásnak tartom, ami semmivel sem bizonyít többet annál, minthogy amit eddig a józan ész alapján jobban tennénk ha elvetnénk végre reális alternatívaként léphet fel.

betelepítés: Ez nem oldja meg a problémát, csupán áthelyezi azt máshova.

tulip 04-04-2008 11:49

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 168376)
Valóban nem ismerjük, de tudjuk mit raktunk az üvegbe, illetve vannak olyan módszereink, ami ezekre a molekulákra romboló hatással vannak. (Pl.: erős besugárzás) Tehát szerintem ez nem merül fel igazi problémaként.

Nem valószínű, hogy bekövetkezik amit várnak, ezért nem tartom valós veszélynek, de amennyiben bekövetkezne én rettegnék tőle. Gondold el, lehet hogy csak egyetlen egyszer jött ilyen "anyag" létre a Földön és lám mi lett belőle, ellepett mindent megállíthatatlanul, átformálva a Világot!

Quote:

Asszem nem kell ezt a dolgot hasonlatokkal túlragozni. :)

Bocs. :)

Quote:

Többek között én is szinte eléképzelhetetlennek tartom, hogy élettelen anyagból élet jöjjön létre, mivel az élet annyira bonyolult.

A kísérlet sikere azt bizonyítaná, hogy ez mégis lehetséges.

Ha könnyen létrejöhetne az élet, akkor kellett volna már találkozzunk máshonnan származó élettel is, nem lehetne eltitkolni a létezésüket sem. Szerintem nem fog sikerülni a kísérlet és ez nem jelent egyebet, mint hogy az élet kialakulása mindenképpen nagyon ritka esemény, bárhogy is történik.

Quote:

Azért nem olyan tiszta dolog ez, ahogy te képzeled, amikor több tíz generációnyi muslicát figyeltek meg, akkor egyetlen változást se találtak rajtuk, márpedig igencsak számítottak rá.

Talán mert a muslica úgy van az életre hangolódva, ahogy van. A muslica egy stabil állapota az életnek. Ellenben a vírusok, baktériumok bizonyítottan változnak.

Quote:

Én ezt egy igen fontos kutatásnak tartom, ami semmivel sem bizonyít többet annál, minthogy amit eddig a józan ész alapján jobban tennénk ha elvetnénk végre reális alternatívaként léphet fel.

Az egy dolog, hogy én is kíváncsi lennék a kísérlet sikerére, de jobban félnék a következményektől, ezért úgy vagyok vele, hogy inkább sose tudja meg senki.

Quote:

betelepítés: Ez nem oldja meg a problémát, csupán áthelyezi azt máshova.

A betelepítés lehetőségét nem úgy kell nézni, hogy a problémát tolná el a vizsgálhatatlanság irányába, hanem az itt megfigyelt jelenségeknek adna többlet időt és befoltozna bizonyos lyukakat. Mert ha máshol esetleg hamarabb indult el az élet fejlődése és jutott el arra a szintre, ahol képesek új, módosított élőlényeket létrehozni, akkor könnyebben magyarázható a hihehetetlennek tűnő változatosság.

Valezius 04-04-2008 17:15

Quote:

Originally Posted by tulip (Post 168384)
Ha könnyen létrejöhetne az élet, akkor kellett volna már találkozzunk máshonnan származó élettel is, nem lehetne eltitkolni a létezésüket sem. Szerintem nem fog sikerülni a kísérlet és ez nem jelent egyebet, mint hogy az élet kialakulása mindenképpen nagyon ritka esemény, bárhogy is történik.

Miért? Hány égitesten is jártunk eddig?

az meg, hogy ritka esemény nem hiszem, hogy kijelenthető lenne, túl kevés az adat :o

Andrew 04-04-2008 21:29

Valóban, ha nem sikerül a kísérlet, az nem jelent semmit.
Viszont abban az esetben, ha mégis csak sikerül, tehát élő sejtek keletkeznek, akkor az egy eddigi sejtést fog tökéletesen alátámasztani, Így értelme az van.
Arra elég kicsi az esély, hogy valami veszélyes anyag keletkezzen... Sanszos, hogy bármi, ami onnan kikerülne a mi környezetünkben rövid úton elpusztulna. Épp ezért fölösleges lenne onnna kiszedni, akkor pedig gond nem lehet belőle.
apropó, Te olyan bölcsész féle vagy? :o

Valezius 04-04-2008 23:03

Eszembe jutott ma valami, lehet, hogy teljes hülyeség :)

Az élettel szemben igen fontos ellenérv, hogy túl rendezett, márpedig a fizika nem igazán tűri az ilyen fokú rendezettséget.

Nade egy Naprendszer nem túl rendezett? Mégis egy pont után szükségszervé válik a kialakulása, már értjük miért. Lehet, hogy ugyanez van az élettel is, csak még nem értjük.

tulip 04-05-2008 00:06

Quote:

Originally Posted by AndrewB (Post 168465)
apropó, Te olyan bölcsész féle vagy? :o

Nem tudom, hogy ezzel a kérdéssel engem vagy a bölcsészeket akartad sértegetni? Kifejezetten alulfejlett az a képességem, amely a bölcsészeket jellemzi. A bölcsészek több száz oldalt tudnak felszippantani néhány nap alatt (aztán persze nagyrészt el is felejtik). Nekem az ilyen tipusú tanulás már 10 oldal esetében is komoly megterhelést okoz. Ellenben képes voltam eme hiányosságom ellenére szórótárgyakból jó jegyeket szerezni egyetemen, matematika szakon, főleg olyan vizsgákon, ahol belekérdeztek a bizonyítások lépéseibe azt ellenőrizve, hogy az illető megértette-e vagy csak megtanulta. Engem általában a természettudományok érdekelnek, csak nem értek hozzá. De ma már annyi ismeret halmozódott fel, hogy egyetlen ember képtelen több tudománnyal érdemben foglalkozni. Ha csak a matematikát vesszzük, analízis, geometria, algebra, alkalmazott matematika is túl nagy terület egyenként, tovább specializálódnak. Van aki csak a harmonikus sorokkal foglalkozik, más a sztochasztikus integrálokkal, harmadik a függvényegyenletekkel, a negyedik a prerendezett halmazokkal, stb. Úgy vélem, megengedhető egy fórumon, hogy az ember olyan dolgokhoz is hozzászóljon, amihez nem ért. Végülis mások véleményéből, ötletéből tanulhat legtöbbet az ember.

Az érvetek a kísérlet mellett egyrészt a kíváncsiság, másrészt a kutatókba vetett hit volt. Én pedig nem bízok a kutatókban ilyen téren, mert ők is emberek, tehát sok esetben személyes érdekeket helyeznek az ésszerűség elé és emelett még tévedhetnek is. Arra meg amit hajtogatsz, hogy egy véletlen esemény "tökéletesen alátámaszt" az élet keletkezésével kapcsolatosan bármit, nyugodtan mondom, hogy logikailag a "tökéletes" szó abszolút nem odaillő. Valezius írta le a lényeget, hogy

"A kísérlet sikere azt bizonyítaná, hogy ez mégis lehetséges."

Csak ennyit jelent és nem többet. Ez pedig számomra eddig is elfogadott volt, tudván hogy egyes kutatók számítása szerint az egész Univerzum kevés ahhoz, hogy véletlenül ez az esemény (az élet keletkezése) újból előforduljon. Mások szerint az Univerzum az életre van kiélezve így az élet kialakulásának jóval nagyobb az esélye, mint azt a számok alapján gondolhatnánk. Csak akkor sikerülhet ez a kísérlet, ha nekik van igazuk.

BigPi 04-18-2008 12:24

darwin-online.org.

Itt lehet megtalálni Darwin eredeti kéziratainak a digitalizált másolatait.

Jó nézelődést!

All times are GMT +1. The time now is 04:45.