Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   PC (hardver, szoftver, játékok stb.) (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Hogyan butítsuk a Windows-t használhatóvá :) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=270)

Davalon 02-24-2006 15:32

400W-os táp azért eszik szerintem.

director 02-24-2006 15:59

Quote:

Originally Posted by Davalon
400W-os táp azért eszik szerintem.

az hogy 400W, az semmit nem jelent.. az számít, hogy mi az amit használsz:) a táp nem fogyaszt:)

Davalon 02-24-2006 16:07

Na de alapból fel kell vennie valamennyi energiát, nem? Gondoltam, hogy nem fullon megy, de kisebb táppal nyugodtabb voltam:) Persze a kisebb meg már nem elég. Nekem villanyszerelő ismerősöm mondta, hogy az ilyen "villanymotorok" induláskor nem ritkán 10-szer annyi energiát vesznek fel, mint normál állapotban. Meg a gépnek se jó, ha állandóan kikapcsolom. Ezért szeretném elkerülni az állandó boot-olást

Ati 02-24-2006 16:14

Quote:

Na de alapból fel kell vennie valamennyi energiát, nem? Gondoltam, hogy nem fullon megy, de kisebb táppal nyugodtabb voltam:) Persze a kisebb meg már nem elég. Nekem villanyszerelő ismerősöm mondta, hogy az ilyen "villanymotorok" induláskor nem ritkán 10-szer annyi energiát vesznek fel, mint normál állapotban. Meg a gépnek se jó, ha állandóan kikapcsolom. Ezért szeretném elkerülni az állandó boot-olást

Az indulás az tart a másodperc töredékéig. A mikrosütőt sztem többször kapcsolod be, és az ugyanígy többet vesz fel, amikor indul. Számszerüsítve ez nem hiszem, hogy az 1 fillért meghaladja per bekapcsolás.

Davalon 02-24-2006 16:15

tehát inkább megéri kikapcsolni egy órára is akár, mint hogy menjen folyamatosan?

director 02-24-2006 16:16

Quote:

táp teljesítménye elég minimális mértékben befolyásolja a fogyasztást.. valóban csak az induláskor és leálláskor fellépő terheléskor adódik némi plusz, de az a számládon kb 5 forintban fog realizálódni:)

Ati 02-24-2006 16:17

Quote:

tehát inkább megéri kikapcsolni egy órára is akár, mint hogy menjen folyamatosan?

Attól függ mit csinálsz vele... Én 1 órára nem kapcsolnám ki, mert a bekapcsolás+minden elindítási időre elmenne a fél napom. Ha egyszer elindítottam mindent, akkor azok maradjanak it ott. :)

director 02-24-2006 16:20

Quote:

fogyasztás szempontjából biztos megéri, de van amortizáció, elérhetőség, lustáság, stb, egyéb tényezők, amik miatt szerintem 1 órára nem érdemes.. persze, ki mire használja a gépet, meg mittomén. ha úgy érzed jobb kikapcsolni, akkor tégy úgy:) ha nem vagy a közelben sokáig, akkor érdemes kikapcsolni, hogy ne égjen le a lakás:)

Csokibácsi 02-24-2006 16:28

Többféle készenléti állapot létezik, a bios-nak támogatnia kell őket. (ACPI setting rész)
S1 S2 és S3 lehet érdekes.
A leggyorsabban az S1 állapotból jön vissza a gép, de itt veszi fel a legtöbb áramot, készenléti állapotban.
S2 és S3-ból lassabban éled a rendszer (de gyorsabb mint egy sima bekapcs.), a legtakarékosabb az S3 (itt csak a RAM modulok kapnak tápfeszt), S2 az meg az S1 turbózott verziója (kevesebb alkatrész kap tápfeszt, cserébe nem azonnali az éledés)

Ati 02-24-2006 16:34

Quote:

Originally Posted by Csokibácsi
Többféle készenléti állapot létezik, a bios-nak támogatnia kell őket. (ACPI setting rész)
S1 S2 és S3 lehet érdekes.
A leggyorsabban az S1 állapotból jön vissza a gép, de itt veszi fel a legtöbb áramot, készenléti állapotban.
S2 és S3-ból lassabban éled a rendszer (de gyorsabb mint egy sima bekapcs.), a legtakarékosabb az S3 (itt csak a RAM modulok kapnak tápfeszt), S2 az meg az S1 turbózott verziója (kevesebb alkatrész kap tápfeszt, cserébe nem azonnali az éledés)

Windowsban tudod valahol állítani, hogy a "Készenléti állapot" az mit takarjon?

Csokibácsi 02-24-2006 16:38

Quote:

Originally Posted by Ati
Windowsban tudod valahol állítani, hogy a "Készenléti állapot" az mit takarjon?

Ha bekapcsolom a hibernálást, akkor az nálam +menüként jelentkezik, a készenlét mellett.
Valahogy így:

http://www.atlguide2000.com/windowsxp/powerm1e.jpg

Ja, nem deny vagyok, ez csak példakép a netről :D

director 02-24-2006 16:40

Quote:

Ha bekapcsolom a hibernálást, akkor az nálam +menüként jelentkezik, a készenlét mellett.
Valahogy így:

én is pont ezt látom.. jó, a usernév az más:)

Csokibácsi 02-24-2006 16:44

Ati, ha nálad a modern csicsa ki/bejelentkezés van, akkor állítsd be a bejelentkezési ablakot klasszikusra.
Vezérlőpult -> felhasználói fiókok -> felhasználók be és kijelentkezési módjának megváltoztatása -> az üdvözlőképernyő használata, na ide nem kell pipa.
Így már meg kell jelennie :)

Ati 02-24-2006 16:46

Quote:

Valahogy így:

Nekem csak home van, és amíg nincs Vista, addig nem is lesz más. De itt is lehet állítani, hogy legyen Standby. A kérdés az, hogy fent fel lett sorolva S1, S2, S3. Honnan tudja a Win, hogy mit akarsz tőle ezek közül, amikor azt választod, hogy Standby.

Ati 02-24-2006 16:47

Quote:

Ati, ha nálad a modern csicsa ki/bejelentkezés van, akkor állítsd be a bejelentkezési ablakot klasszikusra.
Vezérlőpult -> felhasználói fiókok -> felhasználók be és kijelentkezési módjának megváltoztatása -> az üdvözlőképernyő használata, na ide nem kell pipa.
Így már meg kell jelennie :)

Nem az a gond, mert meg tudom jelentetni, ha akarom. Az S1, S2, S3, amit felsoroltál, ezek közül honnan tudja, hogy én nelyiket akarom? :)

Csokibácsi 02-24-2006 16:48

Quote:

Originally Posted by Ati
Nekem csak home van, és amíg nincs Vista, addig nem is lesz más. De itt is lehet állítani, hogy legyen Standby. A kérdés az, hogy fent fel lett sorolva S1, S2, S3. Honnan tudja a Win, hogy mit akarsz tőle ezek közül, amikor azt választod, hogy Standby.

Öööö :)

Quote:

Biosban állítható :)

Ati 02-24-2006 16:54

Quote:

Öööö :)

Biosban állítható :)

Ahha. Ok, köszi, majd vmelyik bootkor megnézem. :D

Csokibácsi 02-24-2006 16:58

Quote:

Originally Posted by Ati
Ahha. Ok, köszi, majd vmelyik bootkor megnézem. :D

1-2 hét múlva? :D

director 02-24-2006 17:00

Quote:

:) ezzel a géppel az uptime rekordom 23 nap.. majd megkeresem a screenshotot, mert a le/feltöltés is elég érdekes volt, arra már nem emlékszem:)

Ati 02-24-2006 17:10

Quote:

Boot van minden reggel, csak többnyire akkor még nem teljesen vagyok ébren, és elfelejtődik. ;)

Mike zoostorm 02-24-2006 17:52

Quote:

Originally Posted by Ati
Csukd be :) Elvileg azokat nyitja meg, amiket nyitvahagytál előtte. Ha pl csak hibernálni szoktad, és nem kikapcsolod, akkor indítsd újra a gépet egyszer. Időnként kell az neki, lassabban indul ugyan el olyankor, de hibernálásnál sok szemetet otthagy, ami csak gyűlik.

Koszi Ati:)
a problema hogy minden ujrainditaskor ez van... en meg soha meg nem nyitottam....
Hibernalni se szoktam a gepet csak stand by ba kuldom... ( minidg csak lecsukom a tetejet... most neztem csak hogy ott beallithatom hogy mit csinaljon) Ami fel veti a kovetkezo kerdest: mi is a lenyegi kulonbseg a hibernalas meg a stand by kozott... Csak annyi hogy hibernalasnal meg tobb mindent pihentet es ezet kevesebb aramot fogyaszt de tovabb tart a boot ha benyomod? Semmi mas kulonbseg nincs?
Es meg most azt is lattom hogy stand by ba van 6-7 napom az aksival hibernacioban meg van 52 napom....Eleg nagy a difi... akkor igencsak megeri a hibernacio? en meg soha nem hasznaltam , mert a villanyszamla nem erint... az aksim meg mar ugyis haza van vagva, 20 percet se bir az "igert" 4 orabol..:(

Davalon 02-24-2006 17:54

Nah, nekem eddig s3-on volt (Suspend To Ram), és azzal totál kikapcsolt a gép
Most átállítottam S1-re (PowerOn Suspend), és most rendben készenlétbe megy a gép.
S2-m meg nincs is:D

Ati 02-24-2006 18:02

Quote:

Originally Posted by Mike zoostorm
Ami fel veti a kovetkezo kerdest: mi is a lenyegi kulonbseg a hibernalas meg a stand by kozott... Csak annyi hogy hibernalasnal meg tobb mindent pihentet es ezet kevesebb aramot fogyaszt de tovabb tart a boot ha benyomod? Semmi mas kulonbseg nincs?

A hibernálás semmi áramot nem fogyaszt. Akár ki is veheted az akksit. Olyankor kiírt winyóra mindent, legközelebb beolvassa. (Az akksiból fogy magától az áram, azt ha kikapcsolod is tapasztalni fogod, tehát azt nem a hibernálás viszi.)

Ha hibernáltad, és elfogy az áram, akkor nincs gond. Ha standby-ba rakod, és elmegy az áram, akkor elvileg gond van, olyan, mintha működő gépet kikapcsoltál volna. Ha mentettél előtte mindent, akkor persze ez sem katasztrófa.

Csokibácsi 02-24-2006 18:03

Quote:

Originally Posted by Mike zoostorm
Koszi Ati:)
a problema hogy minden ujrainditaskor ez van... en meg soha meg nem nyitottam....
Hibernalni se szoktam a gepet csak stand by ba kuldom... ( minidg csak lecsukom a tetejet... most neztem csak hogy ott beallithatom hogy mit csinaljon) Ami fel veti a kovetkezo kerdest: mi is a lenyegi kulonbseg a hibernalas meg a stand by kozott... Csak annyi hogy hibernalasnal meg tobb mindent pihentet es ezet kevesebb aramot fogyaszt de tovabb tart a boot ha benyomod? Semmi mas kulonbseg nincs?
Es meg most azt is lattom hogy stand by ba van 6-7 napom az aksival hibernacioban meg van 52 napom....Eleg nagy a difi... akkor igencsak megeri a hibernacio? en meg soha nem hasznaltam , mert a villanyszamla nem erint... az aksim meg mar ugyis haza van vagva, 20 percet se bir az "igert" 4 orabol..:(

Hibernálásnál teljesen lekapcsol a gép, de előtte a memória tartalma kiíródik a vinyóra. Bekapcsolásnál visszatöltődik RAM-ba és minden megy tovább.
Készenlétnél fogyaszt némi áramot.

Szerk: megelőztek :)

Ati 02-24-2006 18:03

Quote:

Most átállítottam S1-re (PowerOn Suspend), és most rendben készenlétbe megy a gép.

Hmm, ez nem túl jó. A Suspend to Ram lenne a legoptimálisabb pedig. (Pláne egy ups-sel... :D)

Davalon 02-24-2006 18:04

Quote:

Originally Posted by Ati
Hmm, ez nem túl jó. A Suspend to Ram lenne a legoptimálisabb pedig. (Pláne egy ups-sel... :D)

Viszont azon lekapcsol a gép:(

Csokibácsi 02-24-2006 18:05

Quote:

S3-nál nem kapcsol ki totál, a RAM-ok kapnak delejt, hogy el azért ne vesszen semmi :)
Lényeg, hogy újra megy az általad kedvelt készenlét ;)

Ati 02-24-2006 18:06

Quote:

Szerintem nekem is ezt csinálta, azért nem használom... Valami oka van, csak már nem emlékszem pontosan, hogy mi. :D

Most szeretnék új gépet, majd leteszteltetem, hogy tudja-e ezt jól. :D

Ati 02-24-2006 18:07

Quote:

S3-nál nem kapcsol ki totál, a RAM-ok kapnak delejt, hogy el azért ne vesszen semmi :)
Lényeg, hogy újra megy az általad kedvelt készenlét ;)

Ez oké, de hogy tudod ebből feléleszteni? Mert ha jól emlékszem, akkor nekem is azt csinálta ilyen után, hogy boot az elejétől, és ami véletlen nyitva volt előtte, az mind elveszett.

Csokibácsi 02-24-2006 18:07

Quote:

Lehet, (sőt, valószínű) hogy nem egérmozdításra vagy billentyű lenyomásra fog éledni, mint S1-nél, hanem bekapcs. gombot kell megnyomni.
Ha ezután lefagy, nem indul, vagy nem a készenléti állapot előtti kép fogad, akkor a bios hibásan kezeli az S3 állapotot.
Sajnos van ilyen.

Ati 02-24-2006 18:08

Quote:

nem a készenléti állapot előtti kép fogad, akkor a bios hibásan kezeli az S3 állapotot.
Sajnos van ilyen.

Akkor ez lesz sajna nálam. :( No majd az új gépen..... :D

Davalon 02-24-2006 18:12

Amúgy lenne még egy komoly problémám. Egyenlőre inkább csak zavaró. Remélem, valakinek van rá ötlete. Szakszervíznek nincs. Elmesélem...

Néha, teljesen rendszertelenül, és minden logika nélkül, a gépem boot-olásnál úgy csinál, mintha vga-kártya hibája lenne: a képernyő millió kis villogó kockaként jelenik meg. Ha restartolok, az nem segít neki, ha kikapcsolom, ás újra boot, akkor oké. A jelenség szerencsére nem túl gyakori, kb. 2 hetente egyszer, de van hogy egymás után 3x is csinálja. Én kapásból azt hittem, rossz a videókártya. Csináltam róla screenshotot, bevittem pen drive-on szervízbe, kérdezvén, mi ez? Aszongyák, rossz kártya. Beviszem kártyát. 3 nap teszt. Kártya jó. Viszem be egész gépet. 3 nap teljes gép teszt, semmi hiba boot-nál. Gép haza. Gép nem jó néha. Dav dühös, de új gépet nem bántja, inkább belerúg xegény régibe, pedig az jó. barátok mondják: hátha otthoni áram ugrál, az is lehet ok. Szerelő ki. Áram tényleg ugrál, jobban mondva feszültség. Dav örül, mosolylal arcán fizet sok pénzt, gépet nem bántja csúnya ingadozó feszültség. 1 hét nyugi. Másodikon újra mozaikos kép bootolásnál. Dav nagyon ideges, durr egy pofon régi gépnek.
Dav ma sem tudja, mi baja az új drága gépnek. Érintkezési hiba? Dav azóta szert tett egy ronda nagy kalapácsra...

Csokibácsi 02-24-2006 18:18

Quote:

Néha, teljesen rendszertelenül, és minden logika nélkül, a gépem boot-olásnál úgy csinál, mintha vga-kártya hibája lenne

Pontosan hol csinálja? XP töltődése után, közben, előtt?

Quote:

Dav azóta szert tett egy ronda nagy kalapácsra...

Láttam egy hirdetést, karosszérialakatost keresnek ... :)

Davalon 02-24-2006 18:20

Xp előtt. powergomb megnyomása után rögtön, mihelyst látni kéne valamit a képernyőn. Sőt, a millió kis ugráló kocka alatt látom a boot-szövegeket is, meg mindent. ha továbbengedem, windows betöltése előtt magától is újraindul-. De az nem segít neki. csak a teljes kikapcs.

Csokibácsi 02-24-2006 18:25

Quote:

Xp előtt. powergomb megnyomása után rögtön, mihelyst látni kéne valamit a képernyőn. Sőt, a millió kis ugráló kocka alatt látom a boot-szövegeket is, meg mindent. ha továbbengedem, windows betöltése előtt magától is újraindul-. De az nem segít neki. csak a teljes kikapcs.

Pedig az ilyen az VGA kártya memória hiba szokott lenni.
De így, hogy nem csinálja mindig, csak néha, nem fognám rá ezt sem.
Ezek az UFO-k lesznek.

Egyébként lehetne még alaplap-kártya összeférhetetlenség, VGA bioshiba, kontakthiba .... nehéz ügy, nem kicsit ...

Komplett gépcserére próbáld meg az eladókat rávenni, az csak segít :)

Davalon 02-24-2006 18:27

Quote:

Pedig az ilyen az VGA kártya memória hiba szokott lenni.
De így, hogy nem csinálja mindig, csak néha, nem fognám rá ezt sem.
Ezek az UFO-k lesznek.

Egyébként lehetne még alaplap-kártya összeférhetetlenség, VGA bioshiba, kontakthiba .... nehéz ügy, nem kicsit ...

Igen... Skynetnek hívom...:D :D Minden reggel az Itélet Napját várom:D Előbb-utóbb átveszi az irányítást, érzem...

Davalon 02-24-2006 18:28

Quote:

Komplett gépcserére próbáld meg az eladókat rávenni, az csak segít :)

Az nem fog menni. Egyrészt alkatrészenként vásárolok gépet. Másrészt megmondták, hogy semmi baja...

Csokibácsi 02-24-2006 18:33

Quote:

Másrészt megmondták, hogy semmi baja...

Még mindig ott a kalapács, hátha megváltozik a véleményük http://smiley.onegreatguy.net/whack.gif

Ati 02-24-2006 18:34

Hmm, az lehet, hogy a suspend to ram azért nem megy, mert eleve többet eszik, mint amennyi memója van a gépnek? :D:D:D:D

Davalon 02-24-2006 18:37

Szoktam szívni szervízekkel. Egyszer konfigot rakattam össze, kiderült, hogy telehányták használt cuccal. Feljelentés, fogyaszóvédelem, nekem gépcsere, többet oda nem mentem. Utána alkatrészenként vásárolás, és magam összepakolás. Akkor meg rossz volt valami alkatrész. Visszavittem, mondták, sajnálják, nem szakszerű összeszerelés, velük kellett volna összerakatni. Feljelentés, fogyasztóvédelem, stb. Azóta a kettő combója megy.
Alkatrészenkénti vásár, de szervízben rakatom össze.

All times are GMT +1. The time now is 09:19.