Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Megbeszélések (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=35)
-   -   A hadi morál csökkenése (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=2298)

Puppi 09-06-2007 15:44

Rengeteg olyan orit lattam ,sot latok akik Gnomkent ,Ork vagy Elf kent nagyon keves kocsmaval nyomjak es jol Nyomjak!! Ugyan mar mivel erdemli ki az az ori hogy a moralja egyfeszt jo magasan legyen aki sok kocsmat tart ??? Az meg aki sokat tamad es sikeres annak miert ne eshetne lassabban a moralja hiszen megdolgozott erte .Tevedes ne essek senki sem azt keri hogy egyfeszt 100% on maradjon a moralja csak valamivel lassabban zuhanjon ha tobb sikeres csatat vitt veghez !

Arwyl szelleme 09-06-2007 17:51

Monro látom nemmel szavaztál, kíváncsi lennék az indokodra is. :)

monro 09-06-2007 19:10

Quote:

Originally Posted by Arwyl szelleme (Post 123251)
Monro látom nemmel szavaztál, kíváncsi lennék az indokodra is. :)

Na jó...
Sztem a katmorál tökéletesen kiszámítható és beállítható jelenleg. A valamit valamiért elv ragyogóan érvényesül ami a morálcsökkenés lassításával kiskaput csinálna a jó morál-kevés odafigyeléssel tekintetében.
Azért szavaztam nemmel, mert sztem semmi probléma nincs a katmorálcsökkenéssel az utóbbi évek játéktapasztalatai alapján.

monro 09-06-2007 19:17

Quote:

Originally Posted by Serg (Post 122935)
Igazából ha valaki hosszú ideig nem harcol csökkenjen a morálja,de ne úgy hogy tegnap volt 4 nyertes csatám és ha következő nap nem ütök akkor a harmadik napra már esik 5-8% ot

Ebben igazad van, de ez más probléma sztem mint amiről szerintem beszélünk. Olyan ez,mint amikor azt figyeljük, hogy egy 100-al robogó autó sebessége gáz nélkül 10mp alatt 70-re esik vissza de egy 50-el kocogó kocsi ugyanennyi idő alatt csak 40-re. Miért lassul jobban az aki gyorsan ment? Valami hasonló elv van jelenleg a katmorálnál is a játékban. Ezen mondjuk valóban lehetne talán változtatni, de sztem fontosabb elv a valamitvalamiért... Ha te napi 5x akarsz csatázni hát akkor számolnod kell ezzel a mechanizmussal. Ha csak 2x ütsz naponta akkor nem lesz ilyen problémád.

Serg 09-06-2007 19:27

Quote:

Originally Posted by monro (Post 123263)
Na jó...
Sztem a katmorál tökéletesen kiszámítható és beállítható jelenleg. A valamit valamiért elv ragyogóan érvényesül ami a morálcsökkenés lassításával kiskaput csinálna a jó morál-kevés odafigyeléssel tekintetében.
Azért szavaztam nemmel, mert sztem semmi probléma nincs a katmorálcsökkenéssel az utóbbi évek játéktapasztalatai alapján.

Ez nem kifejezetten az 1A ról szól.Mivel van olyan alsóbb szint hogy ha kirakod a seregeidet a piacra ott azonnal megveszik és onnantól nincs mivel harcolni, védekezni (ezért nem tudsz a morállal se úgy játszani mint az 1A ban) ,ha meg nem pakolod ki akkor meg zuhan a morálod ha nincs kit ütni

monro 09-06-2007 19:29

Quote:

Originally Posted by Serg (Post 123266)
Mivel van olyan alsóbb szint hogy ha kirakod a seregeidet a piacra ott azonnal megveszik és onnantól nincs mivel harcolni, védekezni (ezért nem tudsz a morállal se úgy játszani mint az 1A ban) ,ha meg nem pakolod ki akkor meg zuhan a morálod ha nincs kit ütni

Hát igen valamit-valamiért :D Ha nincs kit ütni akkor építek pár krimót a morálom miatt :) Lehethogy a kevesebb barakkal leszel erősebb amit átépítettél kocsmává ;)

Serg 09-06-2007 19:30

Quote:

Originally Posted by monro (Post 123267)
Hát igen valamit-valamiért :D Ha nincs kit ütni akkor építek pár krimót a morálom miatt :) Lehethogy a kevesebb barakkal leszel erősebb amit átépítettél kocsmává ;)

Te igen és akinek nincs pénze a 9k ért árult kőre?

LotR 09-07-2007 00:22

bevallom nem olvastam végig ,csak magát a javaslatot.

Első reakciom, h sztem rendjén van ez így..
hiszen akármilyen tolvaj orija is van az illetőnek 99-100%-os morállal attól még h kevesebb a hadié, simán üthető marad a tolis....

lehet nagyképűen hangzik, de ha hadisként az ember be tud nézni körönként 94-93%-os morál is fenntartható 4 kocsma mellett ...
akkor sztem aza 5-6% a tolisoknak hadd maradjon már meg..

A varázslós oriknál viszont sztem nagyobb gond és még igazságtalanabb a morálcsökkenés, ha ebből a javaslatból indulok ki...
Abban az esetben tényleg érdemes lenne vmit modosítani a morálcsökkenésen,...

De a varis országok miatt támgatom a javaslatot... :D

Reaktor 09-07-2007 08:22

Quote:

Originally Posted by monro (Post 123263)
Na jó...

Sokat gondolkoztam mielőtt hozzászóltam a témához, és hasonló véleményre jutottam mint Monro.

A katmorál visszaesése esélyt ad egy szöviharcban akkor is, ha az elején meglepett a támadó.
Ez egy nehezítés a játékban, mint a max pénz.
Külön odafigyelést törődést igényel, megoldásra váró prodléma.

Egyedül a varis országokat érinti negatívan a mostani rendszer, mert a kocsma előnye a moráljavítás.
Elég buta dolog a játékban templomnak hívni a varázslók szállását, mert ez inkább a papsághoz kötődne.
Akkor meg a templommal együtt járhatna a hit, az eltökéltség, a fanatizmus, amik szintén jó hatással vannak a morálra..... :-)

Steve 09-09-2007 10:21

Zoli sztem nem jó irány ebben gondolkozni. Aki óriással esetleg gnómmal jáccik tart jópár templomot, mármint legalább egy tag a szöviben (általánoisságban nézve persze). Így az óriás tamagocsi hadivarikat erősítené, hogy nem lopják őket, nem látnak be, és beütni is nehezebb mert a katmorál százas.
Egyetértek Monroval hogy sztem jó a katmorál jelenlegi állapotában.

Betelgeuse 09-09-2007 11:19

Quote:

Originally Posted by Smooth Scroller (Post 123067)
aztan minek a 100-as kmoral? el ismet leesni....

Szép hosszú eszmefuttatást írtál a lengetésről meg a sima morálról.. Próbálj már meg lengetni ott ahol van néhány ellenség körülötted és hamar a csoport alján találod magad...
Szerintem is egy lassabban eső katmorál lenne a megoldás.

NorB 09-16-2007 07:58

a javaslatot technikailag (sem) értem
ha 100-ról lassan esne vissza a morál, akkor 50-ről meg lassan menne fel, miután ez ugyanazon függvény szerint változik
vagyis a javaslat értelmében a tönkrevert orinak befagyna a katmorálja 50 körül..

egyébként sem érzékelem, mi a gond a dologgal. a 100-as morálért ütni kell folyamatosan, és ez rendben van
azok, akik meg sok kocsmát tartanak, nyiltan célponttá válnak a 100-as moráljukkal együtt
szóval nem támogatom a dolgot

Valezius 09-16-2007 10:31

Quote:

Originally Posted by NorB (Post 124735)
ha 100-ról lassan esne vissza a morál, akkor 50-ről meg lassan menne fel, miután ez ugyanazon függvény szerint változik
vagyis a javaslat értelmében a tönkrevert orinak befagyna a katmorálja 50 körül..

egyébként sem érzékelem, mi a gond a dologgal. a 100-as morálért ütni kell folyamatosan, és ez rendben van
azok, akik meg sok kocsmát tartanak, nyiltan célponttá válnak a 100-as moráljukkal együtt

Ezt nem értem hogy hoztad ki :) miért kéne az egész függvényt megváltoztatni, amikor a javaslat csak a csökkenő részéről szól, és nyilván csak 80-90fölött módosulna tőle bármi.

Ettől függetlenül átgondolva mégse támogatom, mert egy (apró) stratégiai lehetőséget venne el a játékból.

Serg 09-21-2007 22:18

Quote:

Originally Posted by NorB (Post 124735)

Szerintem meg igenis dolgozzanak meg a 100 as morálért és ne hinta-palinta alapon lehessen bárkinek 100 as morálja.

Smooth Scroller 09-22-2007 01:50

Quote:

Originally Posted by Serg (Post 125812)
Szerintem meg igenis dolgozzanak meg a 100 as morálért és ne hinta-palinta alapon lehessen bárkinek 100 as morálja.

nincs szukseg folyamatos 100-as kmoralra. ha 90 felett van, az mar jo.
a lengetesre marpedig szukseg van.
sztem ugy jo a rendszer, ahogy jelenleg mukodik. eleg 1oldalu kijelentes, hogy mindenki kizarolag hadizassal szerezze meg a magas moralt. nem mindenkinek van nagy letszamu utokepes serege, es a jatek nem is csak errol szol. sem az a-ban, sem a tobbi csoportban. nemcsak az dolgozik meg erte, aki uti a tobbieket, mindenki elkovet/felaldoz vmit vmiert, hogy a moraljat magasan tartsa. es ennek tobb lehetseges eszkoze is van a jatekban, szerencsere. meg elegge el is billenne az 1ensuly, ha csak a hadisok szerezhetnenek magas moralt.

Valezius 09-22-2007 06:46

Quote:

Originally Posted by Smooth Scroller (Post 125838)
eleg 1oldalu kijelentes, hogy mindenki kizarolag hadizassal szerezze meg a magas moralt.

Az, de senki nem akarja (vagy igen?), hogy a kocsma ne növelje a morált, a lengetésre is szükség van.
Elismerem, hogy a fellengetésnek köze van a fenti csökkenéshez, de miért kéne így maradnia?

Ugyanakkor már nem támogatom a javaslatot, mert elvenne egy apró stratégiai elemet, amit hóhér egyik hozzászólásában találtam anno.

Serg 09-22-2007 16:52

Quote:

Originally Posted by Smooth Scroller (Post 125838)
nincs szukseg folyamatos 100-as kmoralra. ha 90 felett van, az mar jo.
a lengetesre marpedig szukseg van.
sztem ugy jo a rendszer, ahogy jelenleg mukodik. eleg 1oldalu kijelentes, hogy mindenki kizarolag hadizassal szerezze meg a magas moralt. nem mindenkinek van nagy letszamu utokepes serege, es a jatek nem is csak errol szol. sem az a-ban, sem a tobbi csoportban. nemcsak az dolgozik meg erte, aki uti a tobbieket, mindenki elkovet/felaldoz vmit vmiert, hogy a moraljat magasan tartsa. es ennek tobb lehetseges eszkoze is van a jatekban, szerencsere. meg elegge el is billenne az 1ensuly, ha csak a hadisok szerezhetnenek magas moralt.

Kérlek olvasd el mit írtam,látsz olyat hogy csak a hadisok szerezhetnek magas morált???Javaslom ne te döntsd már el hogy kinek milyen morálra van szüksége.Marhára csippantom hogy kijelented évszázados tapasztalataidra hivatkozva hogy márpedig 100 % os morálra nincs szükség,de lengetésre igen,holott a szavazás állása se a te véleményed támogatja.A lengetősökről meg csak annyit hogy általában szigorúan védett körülmények között lengetnek nem vállalva semmiféle kockázatot!

monro 09-22-2007 18:39

Quote:

Originally Posted by Serg (Post 125953)
Marhára csippantom hogy kijelented évszázados tapasztalataidra hivatkozva hogy márpedig 100 % os morálra nincs szükség,de lengetésre igen,holott a szavazás állása se a te véleményed támogatja.

Bocs Serg de a szavazás kérdése baromira félrevezető. Aki nem olvassa el a topic bejegyzéseit csak a kérdést és pár hozzászólást az könnyen téveszti el a szavazatát...

Te pld azt szeretnéd, hogy vesztes csata nélkül ne essen a morálod, de mégis az igen mellett van a szavazatod :D

Valezius 09-22-2007 18:47

Quote:

Originally Posted by monro (Post 125968)
Bocs Serg de a szavazás kérdése baromira félrevezető. Aki nem olvassa el a topic bejegyzéseit csak a kérdést és pár hozzászólást az könnyen téveszti el a szavazatát...

Te pld azt szeretnéd, hogy vesztes csata nélkül ne essen a morálod, de mégis az igen mellett van a szavazatod :D

Ja Serg milyen vagy, elvárod a magyar nyelc ismeretét, és hogy valaki elolvassa a topicodat :D

Na most miért zárult le a szavazás? :rolleyes:

Synkel 09-22-2007 18:51

Quote:

Originally Posted by monro (Post 125968)

Monro, lehet én vagyok izé, de szerintem a kérdés a szavazásban jól van feltéve. Illetve Serg is jól válaszolt.
Lassuljon ha nem veszítek? Igen lassuljon. Mi ebben a félrevezető?

Serg 09-22-2007 18:59

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 125969)
Ja Serg milyen vagy, elvárod a magyar nyelv ismeretét, és hogy valaki elolvassa a topicodat :D

Na most miért zárult le a szavazás? :rolleyes:

1.Azt hittem az a hivatalos nyelv kishazánkban és ha nem olvassa minek szól hozzá?:D
2.Úgy gondoltam 14 nap elég hogy akit érdekel szavazhasson...

monro 09-22-2007 19:01

Quote:

Originally Posted by Synkel (Post 125970)
Monro, lehet én vagyok izé, de szerintem a kérdés a szavazásban jól van feltéve. Illetve Serg is jól válaszolt.

Talán az, hogy most lassul :D
És Serg ezt szeretné megváltoztatni... mégis igennel szavaz ... engem összezavarna picit ha nem ismerném a topic teljes tartalmát és az összefüggéseket.

Ugy látom téged meg is vezetett a dolog :D

Valezius 09-22-2007 19:02

Quote:

Originally Posted by Serg (Post 125972)
1.Azt hittem az a hivatalos nyelv kishazánkban és ha nem olvassa minek szól hozzá?:D
2.Úgy gondoltam 14 nap elég hogy akit érdekel szavazhasson...

Hónapokig lesz itt a téma, feltehetőleg, jópáran hozzá fognak szólni az utolsó napokban is (ha bekerül megfontolás alá), ehez képest én kevésnek értékelem a 14napot :)

Synkel 09-22-2007 19:06

Quote:

Originally Posted by monro (Post 125973)
Talán az, hogy most lassul :D
És Serg ezt szeretné megváltoztatni... mégis igennel szavaz ... engem összezavarna picit ha nem ismerném a topic teljes tartalmát és az összefüggéseket.

Ugy látom téged meg is vezetett a dolog :D

Rosszul írtam. A kérdés az, hogy lassuljon-e a csökkenés? Most nem lassul a csökkenés, hanem épp ellenkezőleg. 100-ról 97-re érve már két nyíllal esik...

monro 09-22-2007 19:06

Quote:

Originally Posted by Synkel (Post 125970)

Elnézést kérek valóban érthető a kérdés, szégyellem magam, hogy belezavarodtam :(
Lehethogy sokat ittam ma? :) Sorry.

monro 09-22-2007 19:08

Vgay javítva lett azóta?
Na mindegy inkánbb megyek és iszok még, hogy jobban lássak :D

Serg 09-22-2007 19:20

Quote:

Originally Posted by monro (Post 125978)
Vgay javítva lett azóta?
Na mindegy inkánbb megyek és iszok még, hogy jobban lássak :D

Igyál még egyet és fogd rá a nyuszira...
Nem változtattam semmit a kérdés elsőre is így volt feltéve:D

Serg 09-22-2007 19:23

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 125974)
Hónapokig lesz itt a téma, feltehetőleg, jópáran hozzá fognak szólni az utolsó napokban is (ha bekerül megfontolás alá), ehez képest én kevésnek értékelem a 14napot :)

Bocs nincs tapasztalatom ebben ez az első saját felvetésem szavazással.

-Rém- 09-24-2007 16:52

egyáltalán nem támogatom ezt az egész ötlete... egy tolis országnak(félelfnek , embernek vagy elfnek) 3 fele kell irányulnia hogy ne szedjék szét , védelemre, tolvajokra és valamennyi varászlókra , legalább annyi előnyük legyen hogy a katonai moráljuk maximumon legyen, a hadis országok meg akkor egyáltalán nemis támadnnak senkit ha mindig egy bizonyos értéken lenne a morálljuk, azért hadisok hogy támadjanak ... pl egy óriás hadisnak ha a katonai morálja 100 on van vagy orknak és ott áll hetekig könnyen bemennek bárkiez és nemkel csinálniuk érte semmit.

Serg 09-25-2007 06:27

Quote:

Originally Posted by -Rém- (Post 126319)
egyáltalán nem támogatom ezt az egész ötlete... egy tolis országnak(félelfnek , embernek vagy elfnek) 3 fele kell irányulnia hogy ne szedjék szét , védelemre, tolvajokra és valamennyi varászlókra , legalább annyi előnyük legyen hogy a katonai moráljuk maximumon legyen, a hadis országok meg akkor egyáltalán nemis támadnnak senkit ha mindig egy bizonyos értéken lenne a morálljuk, azért hadisok hogy támadjanak ... pl egy óriás hadisnak ha a katonai morálja 100 on van vagy orknak és ott áll hetekig könnyen bemennek bárkiez és nemkel csinálniuk érte semmit.

Te most tetteted magad vagy...?Hol olvastál ilyet hogy ne csökkenjen hetekig?Egyáltalán nem erről van volt szó könyörgöm,mielőtt hozzászóltok valamihez nehéz elolvasni az előzményeket?!Lassan azt kell lássam hogy az értő olvasás kimegy a divatból...:mad:

Kutyuleee 09-25-2007 11:30

Quote:

Originally Posted by Serg (Post 126365)
Te most tetteted magad vagy...?Hol olvastál ilyet hogy ne csökkenjen hetekig?Egyáltalán nem erről van volt szó könyörgöm,mielőtt hozzászóltok valamihez nehéz elolvasni az előzményeket?!Lassan azt kell lássam hogy az értő olvasás kimegy a divatból...:mad:

(sajnos egyet kell értenem veled:mad:)

A javaslatot újra végig gondolva már nem tudom hogy támogassam-e.
0kocsmával is simán lehetett tartani a kat.morált 93-94-en ütés nélkül akár több mint 1 hétig is. Ugyanezt a stagnálást ellehet érni 100-as morál után is anélkül hogy lemenne 90 alá, csak ütni kell egyet 92-93 környékén.
és had legyen a 98-as morál a tolisoké

Viszont ami melette szól, hogy egy háború után a legtöbben megprobálják fentartani a 100-as morált. ez folyamatos ütésekbe kényszeritik őket, ami álatlában a tolikat, varikat sújtja, és semmi értékbeli haszonért, pusztán csak a morál miatt ütögetnek. Ha a javaslat megvalósúlna, akkor kevesebb lenne az ütés csak a morálért. Emellett ez kedvezne a variknak is, mert egy lengetéssel jóval hosszabb ideig lenne elviselhető a moráljuk.

Gyula 09-25-2007 16:37

Quote:

Originally Posted by Kutyuleee (Post 126384)
Ha a javaslat megvalósúlna, akkor kevesebb lenne az ütés csak a morálért. Emellett ez kedvezne a variknak is, mert egy lengetéssel jóval hosszabb ideig lenne elviselhető a moráljuk.

Igen, ez fontos szempont, hisz nem csak tolisokbol állna a világ.
Támogatom ezt a javaslatot, bár egy átlagosan játszó hadinak azért nem szokott nagyon rossz morálja lenni, feltéve hogy nem verik szét.

Sligo 10-04-2007 22:23

Támogatom én is bár hozzátenném, hogy ez a játék nem csak hadászatból áll..
Ugyanolyan fontos fajok a nem militáris fajok is és az univerzum demokráciájában mindenkit megillet a katmorál, még ha Ahmednél veszi akkor is:)
Szóval csinyján bánjunk ezzel a kérdéssel, jól át kéne gondolni ezt, mert ebben az esetben egy óriás varázsló pl halmozottan hátránynos helyzetben van, katmorál nélkül(75% or less) nem igazán tudja követni a sebes szövijeit....
De persze ez is relativ mint minden, egy szó mint száz, támogatom...

Napfia 10-08-2007 13:27

Új ötlet a kat morálhoz

Sziasztok szerintem nagyon egyszerűen és hadi hovatartozás nélkül is megoldható lenne a kat morál pozitív és negatív irányú mozgatása.
Az ötlet a következő:
A pénzügy beállításai között az adó mellett lenne egy olyan lehetőség, hogy zsold. Alapesetben a beállítás 100% lenne. Ezt az adott ország tulajdonosa tudná állítani az anyagi helyzetére való tekintettel. Természetesen, ha drasztikusan csökkenti a zsoldot, vagy nem fizetné zuhanna a katonai morál, azonban, ha többet fizet (mert több pénze van) akkor emelkedne (hasonlóan az adomány befolyásoló tényezőjéhez a nép tekintetében).
Így a békés országok katonai morálja sem lenne rossz, illetve egy rosszabb szériát kifogó ország sem kerülne lehetetlen helyzetbe. Mert azért valljuk be, hogy ha rossz a kat morálod és nincs elegendő kocsmád, akkor igen nehéz eredményesen támadni.

Dragi 10-08-2007 13:35

Quote:

Originally Posted by Napfia (Post 128518)
Sziasztok szerintem nagyon egyszerűen és hadi hovatartozás nélkül is megoldható lenne a kat morál pozitív és negatív irányú mozgatása.
Az ötlet a következő:
A pénzügy beállításai között az adó mellett lenne egy olyan lehetőség, hogy zsold. Alapesetben a beállítás 100% lenne. Ezt az adott ország tulajdonosa tudná állítani az anyagi helyzetére való tekintettel. Természetesen, ha drasztikusan csökkenti a zsoldot, vagy nem fizetné zuhanna a katonai morál, azonban, ha többet fizet (mert több pénze van) akkor emelkedne (hasonlóan az adomány befolyásoló tényezőjéhez a nép tekintetében).
Így a békés országok katonai morálja sem lenne rossz, illetve egy rosszabb szériát kifogó ország sem kerülne lehetetlen helyzetbe. Mert azért valljuk be, hogy ha rossz a kat morálod és nincs elegendő kocsmád, akkor igen nehéz eredményesen támadni.

Tehát akinek pénze van annak legyen alig beüthető országa aha tök jó :) meg a varisnak is mindig 100-as legyen a morálja mer megérdemli ?:p sztem nem :)

Amúgy ez mintha a Lemúriába benne lenne vagy tévedek ?:)

Pax Hungaricum 10-08-2007 13:41

Ebből megmondom mi lenne. Mindenki tenne magasról a katmorálra, és mielőtt kitámad, felnyomja 100%-ra pár millió kiosztással. Szerintem nem annyira jó ez így.

Meg a gazdag még sikeresebb lenne a szegény orikkal szemben. mert előkapja a milliárdokat, és beállít egy 940000%-os zsoldot, amíg a tied 100%, mert nincs pénzed emelni rajta.

Napfia 10-08-2007 13:55

Figyeljetek: itt a zsold arányának és a morálváltozó arányának a beállításával lehetne megoldani a jelzett problémát.
Egyébként, aki egy kicsit konyít a piacozáshoz össze tudja kapari a pénzt.
Ezt a gazdag, meg szegény orikra mondom.

Kubbi 10-08-2007 14:02

Quote:

Originally Posted by Napfia (Post 128518)
Az ötlet a következő:

Szerintem ne eröltesd. :D

NorB 10-08-2007 15:07

Quote:

Originally Posted by Napfia (Post 128529)
Figyeljetek: itt a zsold arányának és a morálváltozó arányának a beállításával lehetne megoldani a jelzett problémát.
Egyébként, aki egy kicsit konyít a piacozáshoz össze tudja kapari a pénzt.
Ezt a gazdag, meg szegény orikra mondom.

nagy ötleteid vannak

tehát, miután szétfosztogattam szegény kezdőt, és nem hagyok nála egy vasat sem, nemcsak azért zuhan majd a morálja mert szétverem, hanem mert nem lesz pénze sem
a vagyonos klánok, meg szövik meg 100-as kat.morállal szórakoztatják a népet, mégcsak ütni sem kell a varisnak, sem lengetni, sem piacolni, pusztán beállítja max.ra, és pont
zseniális a dolog

jó lenne visszatérni a témához

Rókafalva 12-27-2007 16:04

Nézd, egy vérprofi hadsereg a csatákban dajdajozik és az ellenség vérét iszogatja, egyértelműen 100%-os a morálja. Ahogy hazaér, az egész sereg szerinted befekszik a barakkba és jónapot, várják a következő bevetést? Nem. Bemennek a kocsmákba, ahol iszogatni kezdenek, és mesélnek és mesélnek, az esetleg otthonmaradt társaiknak elmondják a csata történetét (természetesen kiszinezve, tudjuk, mit tesz az alkohol az ember fantáziájával). Ha nincs elég kocsmád, akkor a győztes seregnek nincs hova betérnie, az otthonmaradtak nem hallhatják a mesét. És egyikük se fog ennek örülni. Senki sem szereti az egész életét a priccsen eltöltetni, vizet iszogatva.
Ezzel szemben, akinek a serege legtöbbször otthon volt és a komcsákat tömték, sőt, még szabad hely is maradt a sok kocsma miatt, ott a katonák egész nap iszogatnak, képzelt csatákat mesélnek egymásnak (háryjánosként), és részben a sok pia miatt, részben a mesék miatt, részben a béke miatt örülnek, hogy nem kell csatázniuk, csak inni és inni.
Tehát, egy állandóan csatázó országban a katmorálnak igenis ingázóbbnak kell lenni. Viszont cserébe a soha nem csatázóknak egy-egy sikertelen beütésnél a morálnak rohamosan romlania kell. Hiszen a valóság keserű poharát itatják meg velük és nem valami finom ápraszörpöt.

All times are GMT +1. The time now is 09:27.