Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   PC (hardver, szoftver, játékok stb.) (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Linux (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=194)

Bogár 04-17-2007 09:40

Quote:

Originally Posted by tdomo (Post 88215)
A legegyszerűbb, ha az etc könyvtárban szerkezted az fstab fájlt.
Nálam a windows rendszerparticiója így van mountolva:

/dev/hda1 /home/tdomo/windows/winC ntfs uid=1070 0 0

már próbáltam szerkeszteni, először egy sima szövegszerkesztővel, majd vi-jal, de a jogok le vannak tiltva. a következő kijelentés még ennél is viccesebb lesz: chmod-dal nem tudtam megváltoztatni a jogokat. :D
biztos, hogy erre is van 1 megoldás, de ez mind-mind magas nekem. egyelőre... egy életen át bil géc oprencereit használtam, és nehéz megszokni a linuxot. tudom, van 1 csomó linux doksi a neten, de ahogy ez lenni szokott, soha sem találom pont azt, amire szükségem lenne. :(

Csokibácsi 04-17-2007 10:05

Quote:

Originally Posted by csunyabogar (Post 88274)
már próbáltam szerkeszteni, először egy sima szövegszerkesztővel, majd vi-jal, de a jogok le vannak tiltva. a következő kijelelentés még ennél is viccesebb lesz: chmod-dal nem tudtam megváltoztatni a jogokat. :D

Ha nem root vagy, akkor jogot sem fogsz tudni osztani és a rendszer konfigfájljait (pl. fstab) is max. nézegetni tudod.

http://ubuntu.hu/index.php?title=Sudo

Használd a sudo-t. Ha rendszergazdaként akarsz bejelentkezni, akkor ott van a lap alján, hogyan élesztheted fel a root-ot.

Bogár 04-17-2007 10:09

hát ez nagyon jó. :) kösz. gondoltam, hogy ez a baj, de itt nem működött a 'su root' (vagyis a jelszóval volt a gond), ami egyébként Knoppix alatt sima ügy volt.

tdomo 04-18-2007 07:22

Quote:

Originally Posted by csunyabogar (Post 88278)
hát ez nagyon jó. :) kösz. gondoltam, hogy ez a baj, de itt nem működött a 'su root' (vagyis a jelszóval volt a gond), ami egyébként Knoppix alatt sima ügy volt.

Ha tehetek egy javaslatot, amikor rootként akarsz valamit csinálni, használd a root terminált. Ez azért jó, mert más hátteret meg betűszínt/típust is beállíthatsz, mint a rendes terminálon és így biztos nem fogod összekeverni, hogy mikor vagy root. Amikor elkezdtem linuxot használni, én nagyon hálás voltam a rendszergazdának ezért a tanácsért, sok felesleges problémától megkímélt. :)

Bogár 04-18-2007 07:47

egyelőre boldogulok a 'sudo'-val is...
azért kösz, tényleg hasznos az. :)

Remedy 04-18-2007 08:28

Quote:

Originally Posted by tdomo (Post 88458)
Ha tehetek egy javaslatot, amikor rootként akarsz valamit csinálni, használd a root terminált. Ez azért jó, mert más hátteret meg betűszínt/típust is beállíthatsz, mint a rendes terminálon és így biztos nem fogod összekeverni, hogy mikor vagy root. Amikor elkezdtem linuxot használni, én nagyon hálás voltam a rendszergazdának ezért a tanácsért, sok felesleges problémától megkímélt. :)

Ha tehetek egy javaslatot, rootkent ne is lehessen belepni, es terminal se legyen :P

:)

tdomo 04-18-2007 09:06

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 88464)
Ha tehetek egy javaslatot, rootkent ne is lehessen belepni, es terminal se legyen :P

:)

Az a legjobb a saját gépeden...:)

Lyra 06-26-2007 20:00

Sziasztok

Valakinek sikerült már lelket verni a Skype-ba Ubuntu alatt? 1 napja izmolok vele, nem nagyon akar müxeni...:confused:

Ati 06-26-2007 20:01

Quote:

Originally Posted by Lyra (Post 105546)
Sziasztok

Valakinek sikerült már lelket verni a Skype-ba Ubuntu alatt? 1 napja izmolok vele, nem nagyon akar müxeni...:confused:

Van linuxra skype? :)

Ati 06-26-2007 20:03

Wow, és télleg van. Lassan Symbianra is megcsinálhatnák, de ez nagyon régóta csúszik. :( Na mindegy, ez már nem linuxos téma. :)

tdomo 06-26-2007 21:01

Quote:

Originally Posted by Lyra (Post 105546)
Sziasztok

rootként:
dpkg -i skype-1.4.0.74.deb

Elvileg így fel kellene mennie. Legalábbis én debian alá így raktam fel, az ubuntu pedig debian alapú.

Lyra 06-27-2007 11:46

Quote:

Originally Posted by tdomo (Post 105563)
rootként:
dpkg -i skype-1.4.0.74.deb

Elvileg így fel kellene mennie. Legalábbis én debian alá így raktam fel, az ubuntu pedig debian alapú.

A sudo-val terminál alól felette a fene, de nuku hang és kép....:(

Lyra 06-27-2007 11:54

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 105548)
Wow, és télleg van. Lassan Symbianra is megcsinálhatnák, de ez nagyon régóta csúszik. :( Na mindegy, ez már nem linuxos téma. :)

Hát eléggé Microsoft specifikusak a fejlesztésben, elég ha a rev. számokat megnézi az ember....:mad:

tdomo 06-27-2007 15:08

Quote:

Originally Posted by Lyra (Post 105669)
A sudo-val terminál alól felette a fene, de nuku hang és kép....:(

Sajnos nincs más ötletem. Akik a környezetemben ubuntut használnak, így rakták fel, bár ők régebbi verziójú skype-ot használnak. Tudom nem nagy segítség, de a Linux felhasználók legjobb barátai a google és a linuxfórumok, hátha már más is találkozott a problémával.

Csokibácsi 06-27-2007 17:03

https://help.ubuntu.com/community/Skype

Csokibácsi 10-02-2007 21:07

http://www.youtube.com/watch?v=YKEcz_OTTBk

BimmBimm 11-14-2007 17:23

Ez most marhára nem ide vág, de Linux és nem akarok neki nyitni egy külön topic-ot.
Tehát:
Mint másik topic-ban mondottam volt, nekem most van fent egy Xp és egy Debian. A debian teljesen külön partíciót, sőt külön vincsin is van. De viszont a Debian jelen állapotában nem kezeli az ntfs partícióimat, és nem tudom hogy kell hozzá mount-olni. Ezt azt le akrom törölni, és felrakni a helyére az Ubuntu 7.10-es verzióját, mert az kezeli, de debian alpút. Ami a kérdésem lenne, hogy én most leformázom azt a partíciót amin a Linux van és felrakom helyette az ubuntut, valamelyik folyamat során eltűnhet az MBR-ből a Windows-om? Mert ha eltünteti én megőrülök...

Csokibácsi 11-14-2007 17:26

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 135585)
Ez most marhára nem ide vág, de Linux és nem akarok neki nyitni egy külön topic-ot.
Tehát:
Mint másik topic-ban mondottam volt, nekem most van fent egy Xp és egy Debian. A debian teljesen külön partíciót, sőt külön vincsin is van. De viszont a Debian jelen állapotában nem kezeli az ntfs partícióimat, és nem tudom hogy kell hozzá mount-olni. Ezt azt le akrom törölni, és felrakni a helyére az Ubuntu 7.10-es verzióját, mert az kezeli, de debian alpút. Ami a kérdésem lenne, hogy én most leformázom azt a partíciót amin a Linux van és felrakom helyette az ubuntut, valamelyik folyamat során eltűnhet az MBR-ből a Windows-om? Mert ha eltünteti én megőrülök...

Ha eltüntetné, akkor sincs semmi.
Windows CD-ről elbootolod a telepítőt, választod a javítást, majd javító konzolba beírod: fixmbr
Ekkor a grub/lilo ki lesz ütve, de azt meg újra tudod rakni linux alól.

BimmBimm 11-14-2007 17:28

Quote:

Originally Posted by Csokibácsi (Post 135587)
Ha eltüntetné, akkor sincs semmi.
Windows CD-ről elbootolod a telepítőt, választod a javítást, majd javító konzolba beírod: fixmbr
Ekkor a grub/lilo ki lesz ütve, de azt meg újra tudod rakni linux alól.

Jólvan, akkor amint leért fel is telepítem... :)
Köszi

Remedy 11-14-2007 17:30

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 135588)
Jólvan, akkor amint leért fel is telepítem... :)
Köszi

Azert emiatt telepiteni egy masik linuxot overkillnek tunik. Regen linuxoztam, de igy tippre egy sima kernelforgatas eleg lenne, sot, talan modul is van hozza... :)

BimmBimm 11-14-2007 17:34

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 135589)
Azert emiatt telepiteni egy masik linuxot overkillnek tunik. Regen linuxoztam, de igy tippre egy sima kernelforgatas eleg lenne, sot, talan modul is van hozza... :)

Valami 3d ntfs akármit is le kéne szedni hozzá, meg egy mount, de én nem igazán érzem azt magamban hogy meg akarom csinálni. Most felrakok egy Ubuntu-t, ugyanúgy GNOME felület. Anjuta, gcc megy... és ennyi a lényeg. :)

Remedy 11-14-2007 17:36

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 135591)
Valami 3d ntfs akármit is le kéne szedni hozzá, meg egy mount, de én nem igazán érzem azt magamban hogy meg akarom csinálni. Most felrakok egy Ubuntu-t, ugyanúgy GNOME felület. Anjuta, gcc megy... és ennyi a lényeg. :)

Pedig nem vagy igazi linuxos, amig kernelt nem forgattal :)

BimmBimm 11-14-2007 17:39

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 135594)
Pedig nem vagy igazi linuxos, amig kernelt nem forgattal :)

Tudodmit? Nem is akarok az lenni:p leglábbis egyenlőre. 8 előadási óra és 6 gyakorlati óra volt arra hogy Linux. Ennyi idő alatt nem a kernel forgatás volt a tananyag:D

BimmBimm 11-14-2007 20:08

Jelentem a telepítés sikeresen befejeződöt... vicces hogy félig magyar félig angol... pl: Synoptics csomagkezelőben: Search vs. mégse
:D

Ati 11-14-2007 20:10

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 135629)
Jelentem a telepítés sikeresen befejeződöt... vicces hogy félig magyar félig angol... pl: Synoptics csomagkezelőben: Search vs. mégse

Jesszusom... Ezt még Windowsban is utálom... :) Hogy a fenében lett magyar? :eek: Ugye nem magyar linuxot tettél fel? :eek:

Csokibácsi 11-14-2007 20:12

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 135629)

Legalább van egy kis windows hangulata :)

BimmBimm 11-14-2007 20:13

Quote:

Originally Posted by Csokibácsi (Post 135631)
Legalább van egy kis windows hangulata :)

Jaja, pontosan:D
De látja az ntfs partíciót, ez a lényeg:D

Bogár 12-25-2007 21:06

a keresztyén operátziós rencer: Ubuntu Christian Edition. :D
Az Atya, a Fiú és a Linux nevében

hihetetlen, hogy mennyire fáradtak egyesek... :)
ha valaki tőlem kérdezné: ó, hát természetesen szükség van rá. hát persze. természetesen. miért ne? :D

tdomo 12-25-2007 21:08

Quote:

Originally Posted by csunyabogar (Post 146646)
a keresztyén operátziós rencer: Ubuntu Christian Edition. :D
Az Atya, a Fiú és a Linux nevében

hihetetlen, hogy mennyire fáradtak egyesek... :)
ha valaki tőlem kérdezné: ó, hát természetesen szükség van rá. hát persze. természetesen. miért ne? :D

Nem tudom mi a baj, nagyon okés a tízparancsolatos internetszűrő, meg a digit rózsafüzér. ;)
Azért szerintem nem fogja meghódítani a keresztény linuxos közösséget.

Bogár 12-25-2007 21:25

Quote:

Originally Posted by tdomo (Post 146647)
Nem tudom mi a baj, nagyon okés a tízparancsolatos internetszűrő, meg a digit rózsafüzér. ;)
Azért szerintem nem fogja meghódítani a keresztény linuxos közösséget.

valszeg azért, mert nem teljes (még?) a rendszer. rá lehet keresni nem erkölcsös dolgokra a neten, ahogy a cikkben is olvasható.

azt nem értem, hogy miért nem progikat írtak különböző operációs rendszerek alá, amik rögtön elindulnak, amikor bekapcsolod a gépet, és hamar elmondanak 100 miatyánkot meg hiszekegyet. a firefox-hoz amúgy valszeg lehet írni kiterjesztéseket, amik letiltják cúnya szavakat a keresőkben és a cúnya tartalmú oldalakat. :)
lehet, hogy jobban is működne, mint ez az Ubuntu CE...

Bogár 02-13-2008 16:07

Ubuntu problémák. Megint. :)

Az Ubuntu jelez, hogy vannak új frissítések, és persze rákatt, és frissítem mindig. Az a helyzet, hogy van 1 package (lényegtelen, hogy melyik az), amire azt mondja, hogy "You are about to install software that can't be authenticated". Ha kiveszem a pipát, hogy ne tegye fel, akkor továbbra is jelez, hogy új frissítések elérhetőek. Hogy tudom kiszedni, hogy ne jelezzen erre a package-re többé?

Továbbá létezik, vagy esetleg be lehet állítani valami gyorsbillentyűt a billentyűzetkiosztás váltogatására? Eléggé kényelmetlen, hogy állandóan nyitva kell legyen a Keyboard Preferences, és ott húzogassam a kiosztásokat, hogy éppen melyiket akarom használni.
Az amúgy nem jó, hogy folyamatosan angol billentyűzetet használok, és ékezetek nélkül írok. A magyar billentyűzettel meg kényelmetlen egyes karaktereket bepötyögni, ha éppen olyasmivel foglalkozok.

BimmBimm 03-10-2008 17:40

http://www.unix-stuff.de/unix-is-sexy_klein.gif

LOL:D:D:D:D

tdomo 06-02-2008 15:13

Sziasztok, van valakinek tapasztalata gentoo-val?

Mohalaci 02-18-2010 17:59

ubuntu 9.10

Üdv:)

van egy "régi" laptopom (ASUS). Most fenn van rajta az ubuntu 9.04 és működik a wlan, ugy h sis162u drivert használok hozzá...
Na most felraktam az ubuntu 9.10 és nem működik vele:S mi lehet a baj? vagy hogyan tudnám megoldani a problémámat?

Moha

Gabro 02-19-2010 12:50

Quote:

Originally Posted by Mohalaci (Post 241198)
Üdv:)

van egy "régi" laptopom (ASUS). Most fenn van rajta az ubuntu 9.04 és működik a wlan, ugy h sis162u drivert használok hozzá...
Na most felraktam az ubuntu 9.10 és nem működik vele:S mi lehet a baj? vagy hogyan tudnám megoldani a problémámat?

Moha

szerintem ne használj ubuntut....nekem csak gondom volt vele...

Mohalaci 02-19-2010 15:14

Quote:

Originally Posted by Gabro (Post 241260)
szerintem ne használj ubuntut....nekem csak gondom volt vele...

hát nekem csak ez a bajom vele, amugy minden oks:)
szerinted a Debian linux jobb lenne?:) (programozáshoz és webfejlesztéshez akarnám használni...)

Andrew 09-17-2010 16:18

Két hete elkezdtem Linux Mint-et használni... Mindennapos netezésre, msn, skype, dokumentumok nézegetése, szerkesztése, filmnézés, zenehallgatás. Eddig teljes mértékben meg vagyok vele elégedve - gyors, mint a szélvész, kis utánajárással sikerült az egér gombkiosztását is megváltoztatnom, még külön program sem kellett hozzá.

Redback 09-17-2010 16:58

Quote:

Originally Posted by Andrew (Post 264234)
Két hete elkezdtem Linux Mint-et használni... Mindennapos netezésre, msn, skype, dokumentumok nézegetése, szerkesztése, filmnézés, zenehallgatás. Eddig teljes mértékben meg vagyok vele elégedve - gyors, mint a szélvész, kis utánajárással sikerült az egér gombkiosztását is megváltoztatnom, még külön program sem kellett hozzá.

Ezt öröm hallani, holnap rakok egy win7+linuxmint kombót :)

Andrew 09-17-2010 20:11

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 264238)
Ezt öröm hallani, holnap rakok egy win7+linuxmint kombót :)

Nekem is ugyan ez van, de win7-t talán egyszer használtam az elmúlt 2 hét során.

Redback 09-18-2010 00:12

Quote:

Originally Posted by Andrew (Post 264257)
Nekem is ugyan ez van, de win7-t talán egyszer használtam az elmúlt 2 hét során.

Én valószínűleg többet fogom. Nem szeretem a linuxos msn-t. Igen, azért nem nem "csillivilli" szép színes és nem, skypeon nemtudok mindenkivel beszélni. :D:D Csak megelőzés céljából :D

All times are GMT +1. The time now is 11:12.