Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Chat (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Ne OFF-oljunk máshol II. (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=4261)

vityu 11-17-2010 16:42

Quote:

Originally Posted by Dew (Post 271095)
van olyan topic, ahova vicces játékban kapott üzeneteket lehet bemásolni (feladó, és dátum nélkül)? Vagy ez teljesen szabályellenes?

Én úgy tudom, hogy nem szabad üzenetet bemásolni. Max a tartalmát írhatod le. De kövezzetek meg, ha nem így van :)

Ildee 11-17-2010 16:44

Quote:

Originally Posted by vityu (Post 271100)
Én úgy tudom, hogy nem szabad üzenetet bemásolni. Max a tartalmát írhatod le. De kövezzetek meg, ha nem így van :)

szerintem nincs ebben semmi, belsore nem lehet az igaz, egyszer Remy masolt egy ilyesmit, hogy nekem az vagy mint Tibu, az is aranyos volt

Andrew 11-17-2010 16:45

Quote:

Originally Posted by vityu (Post 271100)

Én is úgy tudom, hogy amíg nincs név említve, addig nyugodtan lehet bemásolni. Ha nem így lenne, akkor bármilyen hozzászólásra rá lehetne fogni, hogy egy üzenet másolata és törölni :D

Dew 11-17-2010 17:53

Quote:

Originally Posted by Ildee (Post 271099)
azt hiszem direkt erre van egy topic, a nevet ne kerdezd, de van egy mulatsagos sztorik arcomon a szmájli is :)

de ez nem sztori, hanem csak egy üzenet... :)

Dew 11-17-2010 18:08

én is úgy gondoltam... feladó, és dátum nélkül :p bemásoltam (ide), remélem nem kapok szankciókat érte... :)

Dew 11-22-2010 16:36

Quote:

Originally Posted by BimmBimm (Post 271383)

Quote:

Originally Posted by Rob (Post 271385)

Rob: jó az asszociációd! :D

Redback 11-22-2010 19:33

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 271369)
na megnézem ezzel :)

Szerk: Köszi szépen BimmBimm, egész szépen muzsikál! Pár perc alatt 30 milliónál járok :D Hogy ez miért nem jutott eszembe tegnap... Gugliban néztem, ott is volt gyökig osztás, de akkor nem esett le, hogy mégis miért :/

Közben találtam az algoritmusomban egy hibát:
while j<trunc(sqrt(szam)) do
a helyes:
while j<=trunc(sqrt(szam)) do

Szerencsére csak 4,5 millió prímszám, és ~45 perc munkája ment a levesbe :D

Valezius 11-22-2010 19:39

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 271405)
a helyes:

Nagy számokra van olyan algoritmus, ami eldönti egy számról, hogy prím-e, és nem úgy, hogy gyökig megnézi, hogy vannak-e osztói, hanem jóval gyorsabban.

Lehet, hogy 1trillió fölött érdemes lenne azzal keresni a prímeket :)

(Azért nem írtam konkrétabbat, mert én se tudok, úgyhogy ne tőlem várd, hogy milyen algoritmus. :) )

Redback 11-22-2010 19:59

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 271406)
Nagy számokra van olyan algoritmus, ami eldönti egy számról, hogy prím-e, és nem úgy, hogy gyökig megnézi, hogy vannak-e osztói, hanem jóval gyorsabban.

Lehet, hogy 1trillió fölött érdemes lenne azzal keresni a prímeket :)

(Azért nem írtam konkrétabbat, mert én se tudok, úgyhogy ne tőlem várd, hogy milyen algoritmus. :) )

Tegnap ráakadtam egy algoritmus félére, de az számomra nagyon nagyon magas volt, azért is hagytam abba.

BimmBimm 11-22-2010 21:12

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 271405)
a helyes:

Megnéztem, még jó hogy én jól írtam:D

Sami 11-23-2010 06:45

Ti miről beszéltek?

Princ 11-23-2010 07:53

Quote:

Originally Posted by Sami (Post 271426)
Ti miről beszéltek?

a Valezius-sejtésről :):)

Dew 11-23-2010 11:11

Quote:

Originally Posted by Sami (Post 271426)
Ti miről beszéltek?

prím számok lilstázásához keresik a legjobb algoritmust... :)

Quote:

Originally Posted by Princ (Post 271427)

:D :D

Valezius 11-23-2010 13:56

Quote:

Originally Posted by Princ (Post 271427)

Na akkor vettem a fáradtságot és beírtam googlebe, hogy prímtesztelés.

Az alapvető módszer az osztók keresése gyök n-ig, de ez iszonyat lassú. De szerencsére pár számelméleti eredmény felhasználásával lehet jobbat gyártani.

Ez nem sejtés, hanem tény :)

Quote:

A számok prímségének tesztelésére valószínűségi és determinisztikus tesztek állnak a rendelkezésünkre.

A valószínűségi tesztek (pl. Miller-Rabin teszt, Lucas prímteszt, Solovay-Strassen prímteszt) gyorsak, de nem döntik el teljes biztonsággal, hogy az input prím-e. Azonban a tévedés valószínűsége a teszt többszöri végrehajtásával – ha mindig pozitív a válasz – tetszőleges küszöbérték alá csökkenthető. Így ezek a módszerek kriptográfiai célokra – például RSA kulcsgenerálásra – megfelelőek.

A determinisztikus módszerek közül a legegyszerűbb eljárás, ha a számot sorban elosztjuk a gyökénél nem nagyobb természetes számokkal. Így biztos választ kapunk a szám prímségére vonatkozóan, azonban ez a módszer nagy számok esetében nagyon lassú (a szükséges lépésszám a szám hosszának exponenciális függvénye), ezért a gyakoratban nem is alkalmazzák. Léteznek ennél jobb algoritmusok is erre a célra, a jelenleg (2003) ismert legjobb determinisztikus módszer az Atkin-Morain teszt.
Az más kérdés, hogy Red le tudja-e programozni ezeket :) Én biztos, hogy nem tudnám.

Remedy 11-23-2010 14:12

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 271447)

Hogy mit vettel? :)

Andrew 11-23-2010 18:34

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 271447)

Az alapvető módszer az osztók keresése gyök n-ig, de ez iszonyat lassú. De szerencsére pár számelméleti eredmény felhasználásával lehet jobbat gyártani.

Ez nem sejtés, hanem tény :)

Az más kérdés, hogy Red le tudja-e programozni ezeket :) Én biztos, hogy nem tudnám.

A determinisztikus módszernél elég csak az addig megismert prímszámainkkal elosztanunk? :o

Ati 11-23-2010 18:42

1. lépés: vegyük fel egy tömbbe az összes ismeret prímszámot.
2. lépés: a kérdéses szám eleme az előző tömbnek? Ha igen, akkor prímszám, egyébként nem.

:D

Dus 11-23-2010 18:44

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 271461)
1. lépés: vegyük fel egy tömbbe az összes ismeret prímszámot.
2. lépés: a kérdéses szám eleme az előző tömbnek? Ha igen, akkor prímszám, egyébként nem.

:D

3. lépés: várjunk pár évet. :)
//Mármint ha nem csak egy fix számról szeretnénk eldönteni, hogy prím-e, hanem keresni új számokat...//

Redback 11-23-2010 20:00

Rájöttem, inkább nem akarok tudni a prímszámokat :D 1mrd-ig futtatom, utána hagyom a fenébe. Majd némileg több matektudással visszatérek rá :)

A következő projekt egy viszonylag feltörhetetlen, de viszonylag gyors txt kódoló. Egyetlen módszer van elvileg, ami az eredeti kulcs nélkül feltörhetetlen, a xor-ozás :) de persze még nem kevés utánajárás kell ehhez :)

Valezius 11-23-2010 20:05

Quote:

Originally Posted by Andrew (Post 271460)
A determinisztikus módszernél elég csak az addig megismert prímszámainkkal elosztanunk? :o

Ja, csak ahhoz tárolni is kell az addig megismert prímszámokat.

Andrew 11-23-2010 20:21

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 271467)
Ja, csak ahhoz tárolni is kell az addig megismert prímszámokat.

Ez mekkora mennyiségű adattól számolva jelent problémát? Nagyon nem kifizetődő? Vagy memória hiányában nem éri meg?

BimmBimm 11-23-2010 20:26

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 271466)
Rájöttem, inkább nem akarok tudni a prímszámokat :D 1mrd-ig futtatom, utána hagyom a fenébe. Majd némileg több matektudással visszatérek rá :)

A következő projekt egy viszonylag feltörhetetlen, de viszonylag gyors txt kódoló. Egyetlen módszer van elvileg, ami az eredeti kulcs nélkül feltörhetetlen, a xor-ozás :) de persze még nem kevés utánajárás kell ehhez :)

Egy kis okosság a kódolásokról:

http://www.ms.sapientia.ro/~mgyongyi/Crypto/titkos.html

Redback 11-23-2010 20:30

Quote:

Originally Posted by Andrew (Post 271469)
Ez mekkora mennyiségű adattól számolva jelent problémát? Nagyon nem kifizetődő? Vagy memória hiányában nem éri meg?

Egy szöveges fájlban lehet őket tárolni, onnan már szépen lehet keresgélni, mondjuk beolvasod az első számot, ha nagyobb mint a szám gyöke, akkor megnézed mennyi a maradék, ha 0 akkor nem prím, ugrasz a következő vizsgálandó számra. ha nem 0, akkor beolvasod a következőt, ha ez is nagyobb, akkor megint megnézed stb...

Quote:

Originally Posted by BimmBimm (Post 271470)

Köszi!

Ati 11-23-2010 20:40

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 271471)
Egy szöveges fájlban lehet őket tárolni, onnan már szépen lehet keresgélni

Miért pont szöveges file-ban? Tegyél alá egy sql-t, az megoldja az indexelést, meg mindent rá, nem kell vele foglalkozni.

Redback 11-23-2010 20:43

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 271473)
Miért pont szöveges file-ban? Tegyél alá egy sql-t, az megoldja az indexelést, meg mindent rá, nem kell vele foglalkozni.

ehh :D pascal-t meg sql-t szerintem elég necces összeházasítani, de még az is lenne: nem tudom az sql nyelvet :S először pascalban próbálok meg jelentős gondolkodást, probléma megoldást igénylő feladatokat elég jól megcsinálni, aztán jöhetnek a különböző programnyelvek és a többiek :)

Ati 11-23-2010 20:47

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 271474)
ehh :D pascal-t meg sql-t szerintem elég necces összeházasítani, de még az is lenne: nem tudom az sql nyelvet :S először pascalban próbálok meg jelentős gondolkodást, probléma megoldást igénylő feladatokat elég jól megcsinálni, aztán jöhetnek a különböző programnyelvek és a többiek :)

Ja hogy pascal... Akkor mellé gondolom tanultok valami adatbáziskezelőt is, ugye? Mit? Clipper?

BimmBimm 11-23-2010 20:59

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 271474)

Van még ahol tanítanak pascalt? :eek::eek::eek:

Ati 11-23-2010 21:03

Quote:

Originally Posted by BimmBimm (Post 271479)
Van még ahol tanítanak pascalt? :eek::eek::eek:

Én is majdnem ezt kérdeztem, de igazából alapnyelvnek tök jó, ingyen is van ma már, nem úgy, mitn régen, szóval tulajdonképpen ideális... Még ha a való életben nem is fogod azt konkrétan használni semmire se.

BimmBimm 11-23-2010 21:07

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 271481)
Én is majdnem ezt kérdeztem, de igazából alapnyelvnek tök jó, ingyen is van ma már, nem úgy, mitn régen, szóval tulajdonképpen ideális... Még ha a való életben nem is fogod azt konkrétan használni semmire se.

De ha olyanokat akarnak képezni akik esetleg folyatják ezirányú pályájukat, akkor tudok mondani másik ingyenes nyelveket, amelyek ismerete még hasznukra is válik: C, C++, java.

Ati 11-23-2010 21:08

Quote:

Originally Posted by BimmBimm (Post 271482)
De ha olyanokat akarnak képezni akik esetleg folyatják ezirányú pályájukat, akkor tudok mondani egy másik ingyenes nyelvet, aminek az ismerete még hasznukra is válik: C, C++, java.

Pascal alapokkal ezeket már sokkal könnyebb megtanulni, és bármilyen más irányba is lehet onnan menni.

Tény, hogy ha én nekiállnék tanítani, akkor az nem pascal lenne, de valahol látok benne rációt.

Redback 11-23-2010 21:36

egy programozó gondolkodás kialakításhoz tökéletes szerintem a pascal nyelv. Nem bonyolult a szintaktikája, viszonylag beszédesek benne a parancsok. Persze igen korlátoltak vagyunk feladatokban, de amíg az egész osztályból 4-en vagyunk képesek megírni egy olyan programot, amely egy bekért szám esetén megkeresi a nála kisebb legnagyobb, és a nála nagyobb legkisebb prímszámot, addig azt hiszem tökéletes. Ja, és nem tanulunk hozzá adatbázist :D Jövőre tanulunk java-t. Én nyáron szándékozom ráfeküdni a javara. Bár így, hogy nem jutottam tovább OKTV-n, lehet elkezdem hamarosan :)

Rheia 11-23-2010 21:40

Ez megért volna egy külön témát.. :)

J.Ati 11-23-2010 21:41

Én meg kérek egy almát

Ati 11-23-2010 21:42

Quote:

Originally Posted by J.Ati (Post 271486)
Én meg kérek egy almát

Azt már megettem, kérj másikat. :P

J.Ati 11-23-2010 21:43

Quote:

Originally Posted by Ati (Post 271487)
Azt már megettem, kérj másikat. :P

Megetted az almámat? :(:o

Rheia 11-23-2010 21:43

Quote:

Originally Posted by J.Ati (Post 271486)
Én meg kérek egy almát

Kérj nekem is.. :)

BimmBimm 11-23-2010 21:45

Quote:

Originally Posted by Rheia (Post 271489)
Kérj nekem is.. :)

Te meg ne sumákolj a sörömmel!:D

Sucó 11-23-2010 21:48

egy sör jöhet nekem is!:)

Rheia 11-23-2010 21:57

Quote:

Originally Posted by BimmBimm (Post 271490)
Te meg ne sumákolj a sörömmel!:D

Csaaak behűtöttem.. ;)

Rheia 11-23-2010 21:58

Quote:

Originally Posted by Sucó (Post 271491)
egy sör jöhet nekem is!:)

Jó, csak érjetek ide időben, nehogy elfogyjon addig ;)

All times are GMT +1. The time now is 17:32.