Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Matek zsenik help-et pls:) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=417)

Xeper 04-26-2010 23:44

Quote:

Originally Posted by Ricsi MUD (Post 249631)
Íme:

Kapsz tőlem 100 forintot, hogy vegyél nekem tojást belőle.
Összesen 100 darab tojásra van szükségem, amiben vegyesen legyen strucc-, pulyka- és tyúk tojás.
A tojások árai:
strucc: 50fillér
pulyka: 5forint
tyúk: 10forint

Na most akkor melyikből mennyit veszel? :)

Közbeszerzési eljárások mintájára veszek 100 struccot, a maradék 50 Ft-ot elteszem magamnak :p

Von 04-30-2010 00:45

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 249676)
Közbeszerzési eljárások mintájára veszek 100 struccot, a maradék 50 Ft-ot elteszem magamnak :p

Basszus későn olvastam, pont ugyanezt akartam írni...:)

Merengő 05-04-2010 01:02

3 férfi kibérel 1 szobát 30 dollárért. fejenként 10 dollárt fizetnek. a szálloda igazgatója rájön, hogy csak 25 dollár lett volna a szoba. a pincérrel visszaküld 5 dollárt, hogy igazságosan ossza szét közöttük. a pincér ad neki 1-1-1 dollárt és kettőt eltesz magának. így 9-9-9 dollárt fizettek be, és a pincér 2 dollárja. az 29 dollár. hova tünt 1 dollár? :)

kis fejtörő :) de nem nehéz

Redback 05-04-2010 10:37

Quote:

Originally Posted by tisztelet63 (Post 250499)
3 férfi kibérel 1 szobát 30 dollárért. fejenként 10 dollárt fizetnek. a szálloda igazgatója rájön, hogy csak 25 dollár lett volna a szoba. a pincérrel visszaküld 5 dollárt, hogy igazságosan ossza szét közöttük. a pincér ad neki 1-1-1 dollárt és kettőt eltesz magának. így 9-9-9 dollárt fizettek be, és a pincér 2 dollárja. az 29 dollár. hova tünt 1 dollár? :)

kis fejtörő :) de nem nehéz

Hehe :) jóféle :) Kár hogy más ismertem :( De azért mégegyszer el kellett rajta gondolkozni :D:D

Merengő 05-04-2010 15:07

akkor itt van még1 :) ezt nem szokták ismerni, és nehezen jönnek rá a megoldásra. :) de ha le van írva, és olvasható, talán könnyebb.

Egy apa és a fia autóval mennek. autóbalesetük lesz, az apa azonnal meghal. kiérnek a mentők a fiút kórházba szállítják. ott megállapítják, hogy azonnal meg kell műteni. bemegy az orvos, és azt mondja ezt a fiút nem műthetem meg, mert a fiam. milyen rokoni kapcsolat van az orvos, és a fiú között?

csak kíváncsiságból, aki rájön, mennyi idő alatt jöttetek rá? :) és lehet kérdezni is.

csabi 05-04-2010 15:09

Quote:

Originally Posted by tisztelet63 (Post 250580)
akkor itt van még1 :) ezt nem szokták ismerni, és nehezen jönnek rá a megoldásra. :) de ha le van írva, és olvasható, talán könnyebb.

Egy apa és a fia autóval mennek. autóbalesetük lesz, az apa azonnal meghal. kiérnek a mentők a fiút kórházba szállítják. ott megállapítják, hogy azonnal meg kell műteni. bemegy az orvos, és azt mondja ezt a fiút nem műthetem meg, mert a fiam. milyen rokoni kapcsolat van az orvos, és a fiú között?

csak kíváncsiságból, aki rájön, mennyi idő alatt jöttetek rá? :) és lehet kérdezni is.

amint elolvastam.. :D

Merengő 05-04-2010 15:10

Quote:

Originally Posted by csabi (Post 250583)
amint elolvastam.. :D

lehet így túl könnyű, szóban sokakat megtréfál :)

Padlócsempe 05-04-2010 15:17

Egy meleg házaspár egyik tagja orvos?

Remedy 05-04-2010 15:20

Quote:

Originally Posted by Padlócsempe (Post 250592)
Egy meleg házaspár egyik tagja orvos?

Miert, nő nem lehet orvos? :)

J.Ati 05-04-2010 15:26

Biztos liberális család :D

Andrew 05-04-2010 15:31

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 250595)
Miert, nő nem lehet orvos? :)

Egyik pszichológia szemináriumon is pont erről volt szó, hogy 'előítéleteink' vannak, azaz bizonyos dolgokat feltételezünk. Itt pl azt feltételezhettük, hogy nő nem lehet orvos.
Semmi rosszat nem jelent az, ha valaki nem jön rá elsőre, ez inkább pszichológiai, mint logikai játék.

Remedy 05-04-2010 15:35

Quote:

Originally Posted by Andrew (Post 250603)
Egyik pszichológia szemináriumon is pont erről volt szó, hogy 'előítéleteink' vannak, azaz bizonyos dolgokat feltételezünk. Itt pl azt feltételezhettük, hogy nő nem lehet orvos.
Semmi rosszat nem jelent az, ha valaki nem jön rá elsőre, ez inkább pszichológiai, mint logikai játék.

Igazabol a kerdes is rosszul lett felteve. Hiszen ha azt valaszolom, hogy: a gyerek az orvos fia, akkor jot valaszolok, hiszen elozo mondatban le volt irva, es az effektive valaszt tudnom sem kell. Gondolom vmi olyasmit kellett volna kerdezni, hogy milyen rokona az orvos a fiunak... :)

Padlócsempe 05-04-2010 15:41

Úgy tűnik én előbb feltételezem a melegházasságot, mint azt, hogy nő legyen az orvos :)

Redback 09-06-2010 14:06

Egy hajón 100 rabot szállítanak egy börtönszigetre, ahonnan lehetetln megszökni. Életfogytiglan szabadságvesztésre itélték őket, de van egy lehetőségük a szabadulásra. A rabokat a börtönben ki szokták vinni sétálni az udvarba. Véletlenszerűen választják ki, hogy kit visznek ki sétálni, mindig egyszerre csak egyet. Ha valamikor egy rab biztosan meg tudja mondani, hogy már mindneki volt kint sétálni, akkor mindannyian szabaddá válnak. Az udvarban van egy lámpa, amelynek a kapcsolóját csak a rabok kezelhetik, amikor éppen sétálnak.A szigetre tartó hajón a rabok beszélgethetnek, kialakíthatnak valamilyen stratégiát, a szigeten azonban semmilyen módon nem értinkezhetnek., és nem látják a cellájukból a lámpát. Megszabadulhatnak-e?

Remedy 09-06-2010 14:21

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 262908)
Egy hajón 100 rabot szállítanak egy börtönszigetre, ahonnan lehetetln megszökni. Életfogytiglan szabadságvesztésre itélték őket, de van egy lehetőségük a szabadulásra. A rabokat a börtönben ki szokták vinni sétálni az udvarba. Véletlenszerűen választják ki, hogy kit visznek ki sétálni, mindig egyszerre csak egyet. Ha valamikor egy rab biztosan meg tudja mondani, hogy már mindneki volt kint sétálni, akkor mindannyian szabaddá válnak. Az udvarban van egy lámpa, amelynek a kapcsolóját csak a rabok kezelhetik, amikor éppen sétálnak.A szigetre tartó hajón a rabok beszélgethetnek, kialakíthatnak valamilyen stratégiát, a szigeten azonban semmilyen módon nem értinkezhetnek., és nem látják a cellájukból a lámpát. Megszabadulhatnak-e?

Nekem ez olyan ismeros, lehet mar irtam ide, vagy vki mas. :)

Redback 09-06-2010 14:24

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 262909)
Nekem ez olyan ismeros, lehet mar irtam ide, vagy vki mas. :)

Én nem tudom a megoldását, csak sejtem, hogy nem. De kíváncsi vagyok rá, hogy tényleg így van-e, azért írtam ide. Lehet már volt, nem néztem.

Remedy 09-06-2010 14:32

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 262910)
Én nem tudom a megoldását, csak sejtem, hogy nem. De kíváncsi vagyok rá, hogy tényleg így van-e, azért írtam ide. Lehet már volt, nem néztem.

Meg lehet szabadulni. :)

Redback 09-23-2010 16:15

Exponenciális egyenletrendszerhez kéne egy kis segítség:
2^(2x-2y)+2^(x-y)=2
2^(2x+1)+0,5^(2y-1)=5 .

Ez a két egyenlet van, de nemtudom rájönni a megoldására :/

Valezius 09-23-2010 20:58

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 264868)
Exponenciális egyenletrendszerhez kéne egy kis segítség:
2^(2x-2y)+2(x-y)=2
2^(2x+1)+0,5^(2y-1)=5 .

Ez a két egyenlet van, de nemtudom rájönni a megoldására :/

Szinte biztos, hogy nyomdahibás.

Az első egyenletben legyen 2x-2y=a

Azaz 2^a+a=2.
A bal oldal két folytonos függvény összege. (Rajzoljuk le!)
Egyetlen olyan a érték van, amire ez igaz. De az is látszik, hogy analitikus megoldása nem lesz az egyenletnek. Emiatt valószínű a nyomdahiba.
Excellel a közelítő megoldás a=0,543

Ezt behelyettesítve a másik egyenletbe
2,914*4^y+1/2*1/(4^y)=5 alakú lesz, ami b=4^y behelyettesítéssel és felszorzással egy sima másodfokú egyenlet.

Tehát elvileg meg lehet oldani a feladatot, gyakorlatilag csak közelítő megoldás van.

Redback 09-23-2010 21:18

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 264887)
Szinte biztos, hogy nyomdahibás.

Az első egyenletben legyen 2x-2y=a

Azaz 2^a+a=2.
A bal oldal két folytonos függvény összege. (Rajzoljuk le!)
Egyetlen olyan a érték van, amire ez igaz. De az is látszik, hogy analitikus megoldása nem lesz az egyenletnek. Emiatt valószínű a nyomdahiba.
Excellel a közelítő megoldás a=0,543

Ezt behelyettesítve a másik egyenletbe
2,914*4^y+1/2*1/(4^y)=5 alakú lesz, ami b=4^y behelyettesítéssel és felszorzással egy sima másodfokú egyenlet.

Tehát elvileg meg lehet oldani a feladatot, gyakorlatilag csak közelítő megoldás van.

Én írtam el, bocsi. Már javítottam. Az első egyenletből kihagytam egy hatványozást.

Valezius 09-23-2010 21:58

Az előző megoldásom alapján ez már nem nehéz ;)

Az első egyenletben a=x-y

2^(2a)+2^a=2
Vagyis
(2^a)^2+(2^a)=2 Ez egy sima másodfokú egyenlet, amiből kijön, hogy a=0.
x=y.

Beírod a másodikba, ami így másodfokú egyenletté válik. Vagy részletezzem?

BimmBimm 09-23-2010 23:09

Nah elkezdtem átnézni a ma tanult anyagot... konstansegyütthatós lineáris differenciál egyenletek...:S:S ha nem értem jövök ide csúnyáskodni, mert jövőhéten zh:S:mad::mad:

Redback 09-24-2010 04:48

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 264900)
Az előző megoldásom alapján ez már nem nehéz ;)

Az első egyenletben a=x-y

2^(2a)+2^a=2
Vagyis
(2^a)^2+(2^a)=2 Ez egy sima másodfokú egyenlet, amiből kijön, hogy a=0.
x=y.

Beírod a másodikba, ami így másodfokú egyenletté válik. Vagy részletezzem?

Ha nem gond, akkor igen kéne. meg még mindig nem nem értem :S

Valezius 09-24-2010 10:50

Az első egyenletben használjuk az alábbi helyettesítést: a=x-y

Ekkor 2^(2a)+2^a=2
Vagyis
(2^a)^2+(2^a)=2 Legyen most 2^a=b (Tehát b mindenképpen pozitív lesz!)
azaz b^2+b=2
Megoldóképletbe beírjuk, a megoldások b=1 és b=-2 Utóbbi nem jó a kikötés miatt.
2^a=1 tehát a=0. Azaz x=y Ezt visszük át a másikba.

2^(2x+1)+0,5^(2x-1)=5 .Kicsit alakítsuk a hatványokat.

2*4^x+2*1/(4^x)=5 Felszorozva 4^x-el
2*(4^x)^2+2=5*4^x Most helyettesítsük be 4^x=c -t.
2*c^2-5*c+2=0
Ismét használjuk a megoldóképletet. c=1/2 vagy c=2

4^x=1/2 azaz x=-1/2, ekkor y=-1/2 (Behelyettesítjük az eredeti, és tényleg jók)
4^x=2 azaz x=-1/2 y=1/2 (Ez is jó megoldást ad.)

Redback 09-26-2010 21:22

Megint ide tévedtem, sajnos. Most egy exponenciális egyenletet kéne segíteni megoldani:
4*3^x-9*2^x=5*6^(x/2)

Addig eljutottam, hogy:
2^2*3^x-3^2*2^x=5*2^(x/2)*3^(x/2)
ezután osztottam 2^x*3^x-nel, és elvégeztem a jobb oldali egyszerüsítést:
2^(2-x)-3^(2-x)=5*[gyök(3)]^-x*[gyök(2)]^-x
Ezután viszont elkadtam.

Valezius 09-26-2010 21:55

Minek osztottál el 2^x*3^x-vel?
Adja magát, hogy 2^(x/2)*3^(x/2)-vel kell elosztani, mert akkor a jobb oldalról eltűnik az ismeretlen.

Osztás után:
4*(3/2)^(x/2)-9*(3/2)^(-x/2)=5

(3/2)^(x/2)=a behelyettesítéssel

4*a-9/a=5 alakra hozható, a-val fel kell szorozni és van egy másodfokú egyenletet.
Tovább nem számolom.

Redback 09-26-2010 22:15

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 265149)
Minek osztottál el 2^x*3^x-vel?
Adja magát, hogy 2^(x/2)*3^(x/2)-vel kell elosztani, mert akkor a jobb oldalról eltűnik az ismeretlen.

Osztás után:
4*(3/2)^(x/2)-9*(3/2)^(-x/2)=5

(3/2)^(x/2)=a behelyettesítéssel

4*a-9/a=5 alakra hozható, a-val fel kell szorozni és van egy másodfokú egyenletet.
Tovább nem számolom.

ááá nemhiszem el .... visszanéztem a füzetemben, és elsőre azzal kezdtem, hogy osztottam 2^(x/2)*3^(x/2)-nel, de nem jutott eszembe, hogy egy tört reciproka az a -1. hatványa :o:(:(:(

Valezius 09-26-2010 22:26

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 265150)
ááá nemhiszem el .... visszanéztem a füzetemben, és elsőre azzal kezdtem, hogy osztottam 2^(x/2)*3^(x/2)-nel, de nem jutott eszembe, hogy egy tört reciproka az a -1. hatványa :o:(:(:(

Előfordul ;)

Merengő 09-29-2010 20:28

Valezius te matektanár vagy? :)

Remedy 09-29-2010 20:30

Quote:

Originally Posted by tisztelet63 (Post 265413)

Az emlitett peldaknak semelyik erettsegizett embernek nem szabadna gondot okozniuk.

BimmBimm 09-29-2010 20:37

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 265414)
Az emlitett peldaknak semelyik erettsegizett embernek nem szabadna gondot okozniuk.

Egy ideális világban talán igen...

Valezius 09-29-2010 20:43

Quote:

Originally Posted by tisztelet63 (Post 265413)

Nem, de annyira azért jó voltam matekból, hogy OKTV eredményem alapján nem kellett érettségiznem belőle.

Remedy 09-29-2010 20:44

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 265416)
Egy ideális világban talán igen...

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 265419)
Nem, de annyira azért jó voltam matekból, hogy OKTV eredményem alapján nem kellett érettségiznem belőle.

Na latod, meg az is tudja, aki nem is erettsegizett belole...

Merengő 09-29-2010 20:56

Quote:

nálatok ez érettségin a 2es szint? akkor mi az 5ös? :)

Redback 09-29-2010 21:15

Quote:

Originally Posted by tisztelet63 (Post 265424)
nálatok ez érettségin a 2es szint? akkor mi az 5ös? :)

nálunk emeltszintű matekórán 2 darab igenkönnyű exponenciális egyenletet, 1 egyenletrendszert, és egy egyenlőtlenséget képtelenek voltak megoldani. Nem is, hogy 4-et, hanem 3-at sem tudtam a 4-ből. Aztán az egyik gyerek azt mondta, azért, mert rohanunk az anyaggal és nem tudja begyakorolni. Amikor megszólaltam, hogy lehet otthon kéne gyakorolni, akkor annyi volt a válasza: Azért van a tanár, hogy megtanítsa....

BimmBimm 09-29-2010 21:21

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 265425)
nálunk emeltszintű matekórán 2 darab igenkönnyű exponenciális egyenletet, 1 egyenletrendszert, és egy egyenlőtlenséget képtelenek voltak megoldani. Nem is, hogy 4-et, hanem 3-at sem tudtam a 4-ből. Aztán az egyik gyerek azt mondta, azért, mert rohanunk az anyaggal és nem tudja begyakorolni. Amikor megszólaltam, hogy lehet otthon kéne gyakorolni, akkor annyi volt a válasza: Azért van a tanár, hogy megtanítsa....

Én szerettem a matekot középben, meg jól is ment. De aztán belecsöppentem a felsőoktatásban elvárt matek színvonalba és rájöttem a gigantikus hiányosságokra. És azt mondhatom, hogy Szegeden még csak nem is a legkeményebb a matek az országban... Szóval, ha valaki valami olyan irányba akar továbbmenni aminek része a matematika (pl.: programozás) akkor annak így utólag javaslom, hogy érdeklődjön a komolyabb dolgok után már idejekorán, mert később nagy küzdelem bepótolni.

Kutyuleee 09-29-2010 21:53

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 265429)
Én szerettem a matekot középben, meg jól is ment. De aztán belecsöppentem a felsőoktatásban elvárt matek színvonalba és rájöttem a gigantikus hiányosságokra. És azt mondhatom, hogy Szegeden még csak nem is a legkeményebb a matek az országban... Szóval, ha valaki valami olyan irányba akar továbbmenni aminek része a matematika (pl.: programozás) akkor annak így utólag javaslom, hogy érdeklődjön a komolyabb dolgok után már idejekorán, mert később nagy küzdelem bepótolni.

Ezzel egyetértek. Pedig anno nem voltak hiányosságaim. amikor elösször kezdtem a főiskolát még a villanykaron akkor nem is voltak gondjaim a matek ama szintjével sem. most 3év matekszüzesség után újrakezdtem mérnök infó szakon és hát nagyon nehezen ugranak be dolgok.

Redback 09-29-2010 22:15

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 265429)

Igen, ezt én is tudom. Eddig sajna nem kezdtem el komolyabban foglalkozni a matekkal sem a programozással. Most fogok "gyorstalpalózni" 2 év alatt, hogy tényleg elérjek egy igen erős szintet :)

vityu 10-01-2010 09:59

Quote:

Szerintem sokunk nevében beszélek, amikor azt mondom, hogy ez marhára nincs így. A matek egy olyan dolog, amit nem lehet csak megtanulni... Vagyis nagy nehezen meg lehet, de ha nem érted, akkor csak ideig-óráig marad meg a fejedben. Én örülök, hogy leéretségiztem belőle, mert féltem tőle. Örülök, hogy csak 1 félév matekom volt egyetemen, és nagy nehezen letudtam.

Érettségi előtt simán megoldottam egy ilen feladatott, sőt durvábbat is (4-es lett), de most képtelen lennék rá, mint mondtam, érteni kell a matekot, és én nem értem...

Elvileg mindenki tanult biológiát. Akkor elvileg most azonnal bárki tud mondani egy példát a kodominanciás öröklésre. 12. osztályos biológia...

Redback 10-01-2010 13:53

Quote:

Originally Posted by vityu (Post 265508)
Szerintem sokunk nevében beszélek, amikor azt mondom, hogy ez marhára nincs így. A matek egy olyan dolog, amit nem lehet csak megtanulni... Vagyis nagy nehezen meg lehet, de ha nem érted, akkor csak ideig-óráig marad meg a fejedben. Én örülök, hogy leéretségiztem belőle, mert féltem tőle. Örülök, hogy csak 1 félév matekom volt egyetemen, és nagy nehezen letudtam.

Érettségi előtt simán megoldottam egy ilen feladatott, sőt durvábbat is (4-es lett), de most képtelen lennék rá, mint mondtam, érteni kell a matekot, és én nem értem...

Elvileg mindenki tanult biológiát. Akkor elvileg most azonnal bárki tud mondani egy példát a kodominanciás öröklésre. 12. osztályos biológia...

De nem mindenkinek kellett érettségiznie belőle. :p:p

Persze ettől a matekos rész még igaz. Ahogy Kutyu is mondta, 2-3 év "matekszüzség" után is lehet felejteni dolgokat, 4-5-6 év után meg már igen sokat :)

All times are GMT +1. The time now is 02:16.