Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Találós Kérdések :) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=3259)

Chewbacca 11-21-2008 11:09

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 197365)
Ps: amugy nemtom hogy jott ki ez a %, de siman megeshet, hogy az orok olyan gonoszok, hogy az elso 150 napban ugyanazt az egy fogolyt hozzak ki setalni, mert az a kedvencuk... Es ez esetben mar nincs is igazad :)

Ugy szamoltam hogy minden fogolynak egyforma valoszinusege van setara menni (annak valoszinusege legyen egy fogoly aki egyszer se volt, 100*(99/100)^300 = 5%)
Meg ugye az mindig igaz lesz hogy ha Xet senki nem akarja setalni vinni, akkor mindenki eletfogytiglanos :D
A 'biztos' modszerrel meg mint mondtam az a baj hogy nem tul hatekony.. A fonok kb minden szazadik alkalommal kerulne sorra, ezen szazszor kell vegigmenjen, ergo atlagosan kb 27 evbe telne mig vegigmenne a dolog. Igy mar azert en meggondolnam hogy 1 ev utan 95+% valoszinusegnel megkockaztassam a kiszabadulast :)

Valezius 11-21-2008 12:03

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 197365)
Igen, ez jo megoldas, en is ezt talaltam ki. Marmint az elso, a masodik az nem jo. :)

Akkor vagy a feladatot írtad ki rosszul, vagy elrontottad, mert ez a megoldás nem teljes.

Quote:

Fonok mikor setara kerul, meggyujta a kapcsolot, mikor pedig egy olyan fogoly megy setara aki meg nem latta egve a kapcsolot, leoltja.
Fonok mikor sorra kerul, ismet felgyujtja, ismetlodik 99szer. Mikor szazadjara is fel kene gyujtsa a kapcsolot, mar minden fogoly sorra kerult ('bejelentkezett').
Mivel ha eleve le volt kapcsolva, amikor odaértek, akkor lehet, hogy 99. felgyújtásra mégcsak 98-an voltak kinn.

Betelgeuse 11-21-2008 12:06

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 197371)
Akkor vagy a feladatot írtad ki rosszul, vagy elrontottad, mert ez a megoldás nem teljes.

Mivel ha eleve le volt kapcsolva, amikor odaértek, akkor lehet, hogy 100. felgyújtásra mégcsak 98-an voltak kinn.

ha a főnök 99x felgyútja akkor miért ne lenne helyes???

Valezius 11-21-2008 12:14

Quote:

Originally Posted by Betelgeuse (Post 197372)
ha a főnök 99x felgyútja akkor miért ne lenne helyes???

Szóval amikor a főnök először felkapcsolja, akkor nem tudhatja, hogy 0 vagy 1 ember volt-e kinn.
...
Amikor 98-szorra felkapcsolja, akkor nem tudhatja, hogy 98 vagy 99 ember volt már kinn.

A gond ott van, hogy semmit nem tudunk az eloszlásfüggvényekről. Így előfordulhat, hogy 1évig vár a 99. lekapcsolásra, és utána betippeli, hogy mindenki volt kinn.

Aki meg ért egy szemernyit a matematikához, az tudja, hogy csak az olyan válasz elfogadható, ahol biztosra lehet mondani, hogy már volt kinn mindenki.
A 99,9% korántsem elég.

Egyébként meg lásd Remy hozzászólását.
Quote:

Ps: amugy nemtom hogy jott ki ez a %, de siman megeshet, hogy az orok olyan gonoszok, hogy az elso 150 napban ugyanazt az egy fogolyt hozzak ki setalni, mert az a kedvencuk... Es ez esetben mar nincs is igazad

Betelgeuse 11-21-2008 12:47

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 197373)
Szóval amikor a főnök először felkapcsolja, akkor nem tudhatja, hogy 0 vagy 1 ember volt-e kinn.
...
Amikor 98-szorra felkapcsolja, akkor nem tudhatja, hogy 98 vagy 99 ember volt már kinn.

A gond ott van, hogy semmit nem tudunk az eloszlásfüggvényekről. Így előfordulhat, hogy 1évig vár a 99. lekapcsolásra, és utána betippeli, hogy mindenki volt kinn.

Aki meg ért egy szemernyit a matematikához, az tudja, hogy csak az olyan válasz elfogadható, ahol biztosra lehet mondani, hogy már volt kinn mindenki.
A 99,9% korántsem elég.

Egyébként meg lásd Remy hozzászólását.

Még mindig nem értem...
A főnök onnantól kezdi el számolni mikor őt először kiviszik és felkapcsolja lényegtelen, hogy előtte hányan voltak kinn. Utána elszámol 99-ig és megvan a 100, nem?

Valezius 11-21-2008 12:57

Quote:

Originally Posted by Betelgeuse (Post 197379)
Még mindig nem értem...
A főnök onnantól kezdi el számolni mikor őt először kiviszik és felkapcsolja lényegtelen, hogy előtte hányan voltak kinn. Utána elszámol 99-ig és megvan a 100, nem?

olvasd el az elejét, amikor elszámol 99-ig, akkor nem tudhatja, hogy 99-en voltak-e kinn, vagy eleve fel volt nyomva a kapcsoló, amikor odaértek a szigetre.
Ha eleve fel volt kapcsolva, akkor 1-szer lekapcsolja, és még 1-szer mind a 99 rab után, tehát összesen 100-szor.
Ha le volt kapcsolva, akkor összesen 99-szer kapcsolja le.

Mi van, ha már 99-szer lekapcsolta?
Várhat ítéletnapig, ha nem jön a 100. kapcsolás, akkor se lesz biztos, hogy mindenki volt már kinn.

Betelgeuse 11-21-2008 13:04

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 197380)
olvasd el az elejét, amikor elszámol 99-ig, akkor nem tudhatja, hogy 99-en voltak-e kinn, vagy eleve fel volt nyomva a kapcsoló, amikor odaértek a szigetre.
Ha eleve fel volt kapcsolva, akkor 1-szer lekapcsolja, és még 1-szer mind a 99 rab után, tehát összesen 100-szor.
Ha le volt kapcsolva, akkor összesen 99-szer kapcsolja le.

Mi van, ha már 99-szer lekapcsolta?
Várhat ítéletnapig, ha nem jön a 100. kapcsolás, akkor se lesz biztos, hogy mindenki volt már kinn.

jah
úgy értelmeztem, hogy alapból LE volt kapcsolva
így viszont szerintem nincs megoldás...

Valezius 11-21-2008 13:30

Quote:

Originally Posted by Betelgeuse (Post 197381)
jah
úgy értelmeztem, hogy alapból LE volt kapcsolva
így viszont szerintem nincs megoldás...

De van :)

Betelgeuse 11-21-2008 13:48

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 197383)
De van :)

börtönlázadás?:)
mond:)

Chewbacca 11-21-2008 13:52

Nem idezek be senkit, hosszadalmas lenne :)
Az egyetlen plussz feltetel amit Valezius be akar vezetni hogy nem tudni mi a kapcsolo eredeti allasa. Egy kiegeszitessel tovabbra is helyes a megoldas : az elso fogoly ha meggyujtva leli a kapcsolot, es o NEM a fonok, leoltja. Ha o a fonok, kezdodik a szamlalas. Ha alapbol le van oltva, az eredeti problema van feladva :)
Valinak pedig kis bonyolitas: ha tudjuk hogy minden or kethetente vasarnap egyszer valtoztat a kapcsolo allasan, es hogy Punkosdkor aramszunet van, Karacsonykor meg jelmezbal, mi az uj optimalis strategia? :rolleyes:

All times are GMT +1. The time now is 01:53.