Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Matek zsenik help-et pls:) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=417)

Padlócsempe 02-06-2010 15:44

Van benne kis hiba, mindjárt javitom

Alg 02-06-2010 15:46

Quote:

Originally Posted by Padlócsempe (Post 239958)
Azt hiszem két megoldás van. Az egyik, amit tisztelet63 irt, hogy elforgatjuk a papirt, és az oldalas 0 a szóköz :)

A másik pedig Alg módszere, kiegészitve a sorrend megkapásával.
Minden 'n' számot helyettesitünk az 'n'-dik primmel, és arra a hatványra emeljük, ahányadik a sorban, és ezeket összeszorozzuk. Például ha a kódolandó szám 4, 10, 2, akkor ennyi 0-t irunk: 4. prim az elsőn (7) * 10.prim a másodikon (841) * 2.prim a harmadikon (8) = 47096
Az igy kapott 0-kból vissza lehet fejteni az eredeti számokat, ha vesszük a primtényezős felbontását, ami: 2^3 * 7^1 * 29^2 ==> a sorrend 7,29,2, ezek pedig a 4., a 10. és a 2. primek, szóval a 4,10,2 számokat kellett könyvelni.

És mi van akkor, ha egy szám többször is szerepel? Sőt, ha több szám szerepel többször?

Valezius 02-06-2010 15:46

A prímtényezős felbontással megvannak a számok ez oké.
De ha csak simán összeszorozzuk a sorszámokat, akkor lehet ellenpéldát találni.
Mivel ha mondjuk a kitevő 8, akkor nem tudjuk, hogy az első és a 8. vagy a 2. és a 4. számról van-e szó.

Tehát ha a könyvelés olyan, hogy az1. és 8. összeg ugyanaz továbbá a 2. és a 4. összeg is, akkor máris nem tudjuk, melyik melyik.

Padlócsempe 02-06-2010 16:02

Az előző megoldásomban két hiba volt. Egyrészt, ha egy szám kétszer szerepel, akkor bibi van. Másrészt prímtényezős felbontást csinálni egy nagy számnál szinte lehetetlen. Ezért olyan jó az RSA kódolás.

A megoldás:
az első prímszámot felemeljük az első könyvelendő szám-ra, a másodikat a másodikra, stb.
Tehát ha azt akarom könyvelni, hogy 6, 10, 20, 6, akkor a megoldás:
2^6 * 3^10 * 5^20 * 7^6 = ahány 0-t kell írni.

Lebontani pedig egyszerűbb, mert egymást követő prímek lesznek a prímtényezős felbontásban, és egyértelmű, mert minden szám különböző prímnek lesz a kitevőjében, pontosan annak, amelynek a prímek közötti sorszáma megegyezik a könyvelendő szám sorszámával.

Valezius 02-06-2010 16:16

Ilyen technikai kérdésekbe szerintem nagy hülyeség belemenni. Mivel ennyi db nulla leírása elég kevés szám után is lehetetlenné válik a gyakorlatban.

Egyébként ez a másik "szokásos megoldás". Azért is jó feladni ezt a feladatot, mert néha felbukkan új megoldás vagy megoldás kezdemény is.

Van egy saját másoktól még nem reprodukált megoldásom is, ami valószínűleg kisebb számokat eredményez, de sajnos ott is exponenciálisan nő.

Padlócsempe 02-06-2010 16:23

És mi az egyik "szokásos megoldás", ha ez a másik?

Remedy 02-06-2010 16:23

Quote:

Originally Posted by Padlócsempe (Post 239962)
Az előző megoldásomban két hiba volt. Egyrészt, ha egy szám kétszer szerepel, akkor bibi van. Másrészt prímtényezős felbontást csinálni egy nagy számnál szinte lehetetlen. Ezért olyan jó az RSA kódolás.

A megoldás:
az első prímszámot felemeljük az első könyvelendő szám-ra, a másodikat a másodikra, stb.
Tehát ha azt akarom könyvelni, hogy 6, 10, 20, 6, akkor a megoldás:
2^6 * 3^10 * 5^20 * 7^6 = ahány 0-t kell írni.

Lebontani pedig egyszerűbb, mert egymást követő prímek lesznek a prímtényezős felbontásban, és egyértelmű, mert minden szám különböző prímnek lesz a kitevőjében, pontosan annak, amelynek a prímek közötti sorszáma megegyezik a könyvelendő szám sorszámával.

:D:D:D:D:D

Tisztelettel megteszlek ezen megoldas utani konyvelonek, aki nyomogatja a nullakat. :D

Redback 02-06-2010 16:26

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 239965)
:D:D:D:D:D

Tisztelettel megteszlek ezen megoldas utani konyvelonek, aki nyomogatja a nullakat. :D

Nyomkodni csak egy dolog, de megszámolni már nem piskóta :D

Remedy 02-06-2010 16:28

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 239966)
Nyomkodni csak egy dolog, de megszámolni már nem piskóta :D

Azt is neki kell, amikor ellenoriz.... :)

Padlócsempe 02-06-2010 16:34

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 239920)
Tisztelettel megteszlek ezen megoldas utani konyvelonek, aki nyomogatja a nullakat.

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 239920)
Seholsincs országban egyetlen írógéppel, és egy végtelenül hosszú papírszalaggal készítik a könyvelést

Seholsincs országban (ahol létezik végtelenül hosszú papírszalag) lehetséges, hogy végtelenül gyorsan írok 0-kat és számolom meg őket.
Tehát ha emellett végtelenül nagy a fizetésem, és végtelenül sok szép nő van, akkor vállalom a munkát :D

De ha van rövidebb megoldásod, akkor hallgatom :p

Redback 02-06-2010 16:35

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 239967)
Azt is neki kell, amikor ellenoriz.... :)

az is igaz :D nomeg az APEH szívrohamot kapna ha megkapná a könyvelést, pár száz ezer nulla képében XD

Remedy 02-06-2010 16:39

Quote:

Originally Posted by Padlócsempe (Post 239968)
Seholsincs országban (ahol létezik végtelenül hosszú papírszalag) lehetséges, hogy végtelenül gyorsan írok 0-kat és számolom meg őket.
Tehát ha emellett végtelenül nagy a fizetésem, és végtelenül sok szép nő van, akkor vállalom a munkát :D

De ha van rövidebb megoldásod, akkor hallgatom :p

Alg mar irt egyet lejjebb. :)

Errol egy vicc csattanoja jutott eszembe: "Legyen a medve buzi!" :)

Valezius 02-06-2010 16:47

Quote:

Originally Posted by Padlócsempe (Post 239964)
És mi az egyik "szokásos megoldás", ha ez a másik?

A 9-es számrendszeres értelemszerűen, mivel ez a kettő hangzott el ;)

Padlócsempe 02-06-2010 16:50

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 239971)
A 9-es számrendszeres értelemszerűen, mivel ez a kettő hangzott el ;)

Úgy tudom, hogy csak 0-kat írhatunk, így a 9-es számrendszeres megoldásnak nem látom értelmét.

Valezius 02-06-2010 16:54

Quote:

Originally Posted by Padlócsempe (Post 239972)
Úgy tudom, hogy csak 0-kat írhatunk, így a 9-es számrendszeres megoldásnak nem látom értelmét.

Beidéztem, ha már nem akarod visszakeresni. :rolleyes:

Quote:

Originally Posted by Alg (Post 239943)
Megvan a sorrend is szerintem:)

Az egymás után jövő számokat leírjuk 9es számrendszerben(0-8 helyett 1el eltolva, 1-9 számjegyekkel) és elválasztjuk egy 0val. Ezzel kapunk egy számot, ennyi nullát írunk a szalagra. Ha új kódolandó szám jön, a nulla-sor itt is csak növekszik.

eltolni azért kell, hogy ne kaphassunk 0val kezdődő számot

(a prímes mondjuk nekem jobban tetszett:p)

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 239944)
Egyébként csak annyi, hogy nem kell tologatni: számjegyek 0-tól 8-ig 9-es a space. És az így kapott egyetlen hosszú szám lesz a 0-k száma.

Padlócsempe 02-06-2010 17:03

Többször olvastam, de eddig nem értettem. Most sikerült felfognom. Alg nem magyaráz valami jól :rolleyes:

Redback 02-06-2010 17:03

tehát pl ha 23-at és 15-öt akarom leírni, akkor 23915 nullát írok? és ebből hogy fejtem vissza a 23-at és 15-öt?:)

Kutyuleee 02-06-2010 17:16

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 239978)
tehát pl ha 23-at és 15-öt akarom leírni, akkor 23915 nullát írok? és ebből hogy fejtem vissza a 23-at és 15-öt?:)

úgyhogy hasra ütsz és megállsz a 23915-ik nullánál:) vagy eltaláltad a számot vagy nem:)

Valezius 02-06-2010 17:23

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 239978)

Ugye valójában arról szól a feladat, hogy egy számsort megfeleltetünk egyetlen számnak.

Pl.: 19, 5, 9
Ekkor ezt úgy írjuk le, hogy 2195910
A 9 jelenti a szóközt, 21,5,10 aszámok 9-es számrendszerben, ami éppen a fenti, ha visszaszámoljuk 10-esbe.
Tehát a 19, 5, 9 számsorhoz több mint 2millió nullát kell leírni.

A te példáddal élve 23 és 15 az 25916

Padlócsempe 02-06-2010 17:30

Az én megoldásommal pedig kb. 249 billió nullát :D

Redback 02-06-2010 17:30

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 239981)
Ugye valójában arról szól a feladat, hogy egy számsort megfeleltetünk egyetlen számnak.

Pl.: 19, 5, 9
Ekkor ezt úgy írjuk le, hogy 2195910
A 9 jelenti a szóközt, 21,5,10 aszámok 9-es számrendszerben, ami éppen a fenti, ha visszaszámoljuk 10-esbe.
Tehát a 19, 5, 9 számsorhoz több mint 2millió nullát kell leírni.

A te példáddal élve 23 és 15 az 25916

Értem. Köszönöm szépen :) Bár nem fogom sokat használni, de legalább értem :D

Valezius 02-06-2010 18:01

Quote:

Originally Posted by Padlócsempe (Post 239982)
Az én megoldásommal pedig kb. 249 billió nullát :D

Az enyémben pedig kb 10^13 nulla kell, de minél hosszabb a számsor annál hatékonyabb lesz :)

Padlócsempe 02-06-2010 18:13

Egy hasonló hosszúságú 0-sorozatot adó megoldás, ami eléggé hasonló a 9-es számrendszereshez, csak programozói megközelítés:

a felírandó számokat átírjuk 2-es számrendszerbelivé, és szóköz helyett egy elválasztó bitmintát használunk.

Legyen a bitminta pl. 01110. Ahol a számok 2-es számrendszerbeli alakjában két darab 1-es van egymás mellett, ott írunk utána egy 0-t.

Tehát adottak a számok: 19, 5, 9

Kettes számrendszerben: 10011 101 1001
Beszúrva a két egyes után egy 0-t, majd szóköz helyére a bitmintát írva ez jön ki:

10011001110101011101001

Ami átváltva 10-es számrendszerbe kicsit több, mint 4 millió. Annyi darab 0-t kell tehát írnunk.

A visszafejtésben először törlünk minden olyan 0-t, ami pontosan kettő darab 1-es után következik, majd az elválasztó bitminták helyére szóközt írunk.

Ez egyes esetekben képes rövidebb megoldást adni, mint a 9-es számrendszerbeli átváltás.

Pl. ha a 8-t és a 9-t kell leírnunk, akkor az eredeti megoldással ehhez 8910 db nullát kell írnunk, míg ezzel a megoldással 1141-t.

Xeper 02-06-2010 20:59

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 239985)
Az enyémben pedig kb 10^13 nulla kell, de minél hosszabb a számsor annál hatékonyabb lesz :)

Ha kölcsönösen egyértelmű a leképezés, akkor nincsen szükség a redundanciára, a hossz növekedése ugyanis hibajavítás esetén jelenthet hatékonyság növekedést.

BimmBimm 03-15-2010 12:58

Megint itt vagyok. Csak ez most épp predikátumkalkulus lesz. Remélem más nem útálja annyira mint én:)

Szóval a feladat mondhatni egyszerű, és elvileg tanultuk:
Volt egy formula, azt DNF-re hoztam, de nekem KNF-re kéne (későbbiekben Horn-algoritmushoz fontos), de valahogy nem tudom kihozni ami a példában van:

| vagy
& és
~ tagadás

DNF-ben: ((p & ~q) | (q & ~p)) | r | s

van ugye az az összefüggés hogy: (F & G) | H ≡ (F | H) & (G | H)
Csak nem tudom hogy mit hova kéne helyettesítenem hogy jó legyen.

Egyébként megoldásnak ez van:
((p | q) & (~q | ~p)) | r | s ≡ (p | q | r | s) & (~p | ~q | r | s)

Szóval izé. Hogy?:)

none 03-15-2010 13:50

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 245123)
Megint itt vagyok. Csak ez most épp predikátumkalkulus lesz. Remélem más nem útálja annyira mint én:)

Szóval a feladat mondhatni egyszerű, és elvileg tanultuk:
Volt egy formula, azt DNF-re hoztam, de nekem KNF-re kéne (későbbiekben Horn-algoritmushoz fontos), de valahogy nem tudom kihozni ami a példában van:

| vagy
& és
~ tagadás

DNF-ben: ((p & ~q) | (q & ~p)) | r | s

van ugye az az összefüggés hogy: (F & G) | H ≡ (F | H) & (G | H)
Csak nem tudom hogy mit hova kéne helyettesítenem hogy jó legyen.

Egyébként megoldásnak ez van:
((p | q) & (~q | ~p)) | r | s ≡ (p | q | r | s) & (~p | ~q | r | s)

Szóval izé. Hogy?:)

nem értek hozzá, így nem biztos, de:
((p & ~q) | (q & ~p)) | r | s >> ((p + ~q) * (q + ~p)) * r * s (így jobban átlátom:)) beszorzod a zárójelet: (p*q + q*~q + p*~p + ~q*~p) ebből q*~q=1, p*~p=1 mert önmaga ellentetjével vagy-olod így tuti bekövetkezik:) így kapod ezt: ((p | q) & (~q | ~p)) | r | s >> ( ((p * q) + (~q * ~p)) * r * s megint beszorzol: (p*q*r*s)+(~q*~p*r*s)>> (p | q | r | s) & (~p | ~q | r | s) )
szerintem..:)

BimmBimm 03-15-2010 15:51

Quote:

Originally Posted by none (Post 245126)
nem értek hozzá, így nem biztos, de:
((p & ~q) | (q & ~p)) | r | s >> ((p + ~q) * (q + ~p)) * r * s (így jobban átlátom:)) beszorzod a zárójelet: (p*q + q*~q + p*~p + ~q*~p) ebből q*~q=1, p*~p=1 mert önmaga ellentetjével vagy-olod így tuti bekövetkezik:) így kapod ezt: ((p | q) & (~q | ~p)) | r | s >> ( ((p * q) + (~q * ~p)) * r * s megint beszorzol: (p*q*r*s)+(~q*~p*r*s)>> (p | q | r | s) & (~p | ~q | r | s) )
szerintem..:)

Valóban, köszi:) Végülis csak egyszerű zárojel felbontás volt... :)

Redback 03-30-2010 18:47

Kiválasztottunk 21 szomszédos természetes számot és összeadtuk őket, de egyet kifelejtettünk az összeadásból, így az összeg 1999 lett. Melyik számot felejtettük ki?

Próbáltam kétismeretlenes egyenletrendszert összehozni, de csak egy egyenletet sikerült felírnom:
(n-10)+(n-9)....+(n-1)+n+(n+1)....+(n+9)+(n+10)=1999+x.

Tippelgetésből kijött, hogy a sorozat 90...110, és a "kifelejtett" szám a 101, de levezetni még így sem tudom. Valaki esetleg?

megj: Középsuli 2. osztály

Valezius 03-30-2010 18:57

Mivel a megoldás csak egész szám lehet, így az egyetlen egyenletből nem tud kihullani az egyetlen jó megoldás. Így szükséges a "próbálgatás".
Tehát 21n=1999+x
n legalább 96 kell legyen, és akkor egyesével meg kell nézni
Hogy a kapott x az vajon benne van-e az n-10,n+10 intervallumban.
Ez csak egyszer fordul elő, ha n=100, x=101.

Illetve azt már nem nehéz belátni, hogy n>100-ra biztos, hogy nem lesz megoldás.

Redback 03-30-2010 19:06

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 246760)
Mivel a megoldás csak egész szám lehet, így az egyetlen egyenletből nem tud kihullani az egyetlen jó megoldás. Így szükséges a "próbálgatás".
Tehát 21n=1999+x
n legalább 96 kell legyen, és akkor egyesével meg kell nézni
Hogy a kapott x az vajon benne van-e az n-10,n+10 intervallumban.
Ez csak egyszer fordul elő, ha n=100, x=101.

Illetve azt már nem nehéz belátni, hogy n>100-ra biztos, hogy nem lesz megoldás.

én is próbálgatás után jöttem rá. Az kijött, hogy n>95, mert valami olyasmi jött ki n-re, hogy n=95,19+x/21 :/ De akkor azt hiszem, jól oldottam meg :)

Padlócsempe 03-30-2010 19:37

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 246759)
Kiválasztottunk 21 szomszédos természetes számot és összeadtuk őket, de egyet kifelejtettünk az összeadásból, így az összeg 1999 lett. Melyik számot felejtettük ki?

Próbáltam kétismeretlenes egyenletrendszert összehozni, de csak egy egyenletet sikerült felírnom:
(n-10)+(n-9)....+(n-1)+n+(n+1)....+(n+9)+(n+10)=1999+x.

Tippelgetésből kijött, hogy a sorozat 90...110, és a "kifelejtett" szám a 101, de levezetni még így sem tudom. Valaki esetleg?

megj: Középsuli 2. osztály

Én így csinálnám:

n + (n+1) + (n+2) ... + (n+20) = 1999 + n + x / -(n+210)

20n = 1789 + x

a legkisebb x, amit az 1789-hez adva 20-al osztható számot kapunk az 11. A következő 31 lenne, de mivel 0 =< x =< 20, így csak az x=11 a megoldás, és ebből következően n = 90.

Redback 03-30-2010 20:12

Quote:

Originally Posted by Padlócsempe (Post 246767)
Én így csinálnám:

n + (n+1) + (n+2) ... + (n+20) = 1999 + n + x / -(n+210)

20n = 1789 + x

a legkisebb x, amit az 1789-hez adva 20-al osztható számot kapunk az 11. A következő 31 lenne, de mivel 0 =< x =< 20, így csak az x=11 a megoldás, és ebből következően n = 90.

Egész jó. Így is próbáltam, de a másik jobban tetszett.

Valezius 03-30-2010 20:26

A két módszer ötvözhető:

21n=1999+n+y
y -10 és +10között kell legyen.

Redback 04-09-2010 16:55

Az osztály fórumán egy csaj az alábbi feladatot vetette fel:

Egy börtönben 365 cella van, minden cellában egy rab. A cellák zárai egy fordításra kinyílnak, még egy fordításra záródnak. A börtönből meglehet szökni, de eddig minden szökevényt elkaptak és megkétszerezték a büntetésüket, tehát a rabok nem kockáztatnak. Minden rabot egy évnél hosszabb időre ítéltek. A börtönt egy őr őrzi, aki az alábbi játékot találta ki - és osztotta meg a rabokkal: minden nap végigmegy a cellákon és elfordítja a zárakat, de nem akárhogy. Az első nap minden zárat elfordít, a második nap minden másodikat, a harmadik nap minden harmadikat és így tovább 365 napon keresztül. Akinek a végén nyitva lesz a cellája, szabadon távozhat. Hány rab szabadult ki, mire végzett a börtönőr?

Fejtörés, számolgatás után arra jutottam: annak lesz nyitva év végén a cellája, akinek a cellájának a sorszámának páratlan számú osztója van. Csak a négyzetszámoknak van páratlan számú osztója, tehát gyök(365) lefele kerekítve. Annyi rab fog megszökni. Erre ő bevágja, hogy bizony nem mernek megszökni, ami ott van a szövegben:
Quote:

A börtönből meglehet szökni, de eddig minden szökevényt elkaptak és megkétszerezték a büntetésüket, tehát a rabok nem kockáztatnak.
De szerintem nem így van:

Quote:

Akinek a végén nyitva lesz a cellája, szabadon távozhat.
Szerintetek?

Valezius 04-09-2010 17:08

Ha ez matekfeladat, akkor igazad van. A szöveg első fele arra kell, hogy akinek első nap nyitva van a cellája ne menjen el.

De ha ez csak játék a szavakkal, akkor nem igazán érdekel. :)

Redback 04-09-2010 17:10

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 247684)
Ha ez matekfeladat, akkor igazad van. A szöveg első fele arra kell, hogy akinek első nap nyitva van a cellája ne menjen el.

De ha ez csak játék a szavakkal, akkor nem igazán érdekel. :)

Olyan topicban volt feldobva, ami a matekról szól, azért gondoltam "komolynak".

Xeper 04-09-2010 19:13

Quote:

Originally Posted by Redback (Post 247683)
Az osztály fórumán egy csaj az alábbi feladatot vetette fel:

Egy börtönben 365 cella van, minden cellában egy rab. A cellák zárai egy fordításra kinyílnak, még egy fordításra záródnak. A börtönből meglehet szökni, de eddig minden szökevényt elkaptak és megkétszerezték a büntetésüket, tehát a rabok nem kockáztatnak. Minden rabot egy évnél hosszabb időre ítéltek. A börtönt egy őr őrzi, aki az alábbi játékot találta ki - és osztotta meg a rabokkal: minden nap végigmegy a cellákon és elfordítja a zárakat, de nem akárhogy. Az első nap minden zárat elfordít, a második nap minden másodikat, a harmadik nap minden harmadikat és így tovább 365 napon keresztül. Akinek a végén nyitva lesz a cellája, szabadon távozhat. Hány rab szabadult ki, mire végzett a börtönőr?

Fejtörés, számolgatás után arra jutottam: annak lesz nyitva év végén a cellája, akinek a cellájának a sorszámának páratlan számú osztója van. Csak a négyzetszámoknak van páratlan számú osztója, tehát gyök(365) lefele kerekítve. Annyi rab fog megszökni. Erre ő bevágja, hogy bizony nem mernek megszökni, ami ott van a szövegben:

De szerintem nem így van:

Szerintetek?

Szerintem neked volt igazad, egyértelműen azért volt benne a 'nem kockáztatnak' rész, hogy év közben ne mászkáljanak folyton ki a nyitott ajtajú cellákból. A végén ott is van, hogy szabadon távozhat... tehát nem lesz szökevény, és csak a szökevényeket kapják el.

És a megoldásod is helyes, a 19 négyzetszám lesz a nyertes cella :)

Redback 04-09-2010 19:23

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 247691)
Szerintem neked volt igazad, egyértelműen azért volt benne a 'nem kockáztatnak' rész, hogy év közben ne mászkáljanak folyton ki a nyitott ajtajú cellákból. A végén ott is van, hogy szabadon távozhat... tehát nem lesz szökevény, és csak a szökevényeket kapják el.

És a megoldásod is helyes, a 19 négyzetszám lesz a nyertes cella :)

Akkor megnyugodtam, már azt hittem, velem van a baj...

Andrew 04-09-2010 19:26

Már kétszer végigolvastam, de még mindig nem jöttem rá, hogy mi utal a cellák kezdeti zár-állapotára. Ha kezdetben mindegyik zárva van, akkor világos, hogy miért csak a négyzetszámok, de honnan tudjuk, hogy az elején az összes be van zárva?

Xeper 04-09-2010 21:49

Quote:

Originally Posted by Andrew (Post 247694)
Már kétszer végigolvastam, de még mindig nem jöttem rá, hogy mi utal a cellák kezdeti zár-állapotára. Ha kezdetben mindegyik zárva van, akkor világos, hogy miért csak a négyzetszámok, de honnan tudjuk, hogy az elején az összes be van zárva?

Onnan, hogy ez egy börtön ;)

All times are GMT +1. The time now is 02:16.