![]() |
Quote:
|
Quote:
Ha valaki a mentorkodásért konkrét jutalmat szeretne, akkor használhatja az évek óta meglévő ajánlói rendszert, segíthet az ajánlottjainak feljutni, majd jutalmul még VIP köröket is kap. Ennél több erre nem kell, az csak visszaéléseket szülne. |
OFF
Átírtam a témacímet. Nagyon kezdett már irritálni, hogy egyre többen erre a témára hivatkoznak, amikor mások szüleinek szídása, vagy egyéb nyilvános szentségelés, neadisten konkrét csalás után kitiltást kapnak. Az ilyen emberekre nincs szükség a Hódítóban, kifejezetten örülök, ha az ilyenektől mentesek leszünk, még akkor is, ha ez a játékosok számának csökkenését jelenti. Ne ilyen játékosokból legyen sok... Ha ez a tendencia, akkor inkább legyen kevesebb játékos, de ne ilyenek. OFF vége |
Quote:
|
A Hódon kívül játszok egy másik online játékkal is. Ott szintén felmerült pár éve az a probléma,h az új játékos nem tudtak/akartak megragadni a játékban mivel kezdetben nem mindegyik volt olyan szerencsés,h sikereket érjen el. Nem is olyan régen...hasonló gondolatfejtegetések után létrehozták a mentor programot amit itt is már többen felvetettek ha jól látom. Szintén "vita" volt abból,h milyen jutalom járjon érte. Ott sikerült arra rájönnünk,h ezért nem kell jutalmat kapni a mentoroknak.(AZON FELÜL,H AZ ÚJ JÁTÉKOSOKNAK KÖSZÖNHETŐEN JOBBAN ÉLVEZHETŐVÉ VÁLT A JÁTÉK.) Voltak olyan játékosok akik végül csapatukat háttérbe helyezve csak mentor teendőiknek hódoltak. (Gondolom ez azt a vékony felső réteget aki alkalmas lenne mentornak itt a hódítóban nem fenyegeti...)
Amiről beszéltem az egy focis játék. Ahol kapsz egy focicsapatot és azt kell irányítanod. Na már most ott ha regelsz eldöntheted segítségek alapján,h védekező,támadó csapatot akarsz e (lásd pl. fajok,személyiség). Miután ezt eldöntötted azután kapsz egy mentort, aki ahhoz a játékstílushoz ( jelen esetben fajhoz :) ) ért. Ezek után vele üzeneteken keresztül tudsz kommunikálni. Így könnyen elsajátíthatod ugyebár a játék alapjait. Most nem akarom Zordi-t fényezni (mégis megteszem:) )..de ha anno nem vele kerülök szövetségbe akkor szerintem Én jelen pillanatban már nem játszanék ezzel a játékkal. Ha úgy nézzük Ő akkor és most a mentorm volt/van mert ha van vmi problémám ami elég gyakran van:D akkor tőle illetve Belwardtól kérek segítséget. Ui.: Bocs ha kicsit összeszedetlen :) A mentor program tehát tapasztalatom és véleményem szerint beválna. A kérdés az az számomra,h lennének e olyan játékosok akik szabadidejükből napi 5 percet áldozva 2-3 embert mentoráljanak. |
Quote:
Ez szerintem eddig is ment, csak nem hívtuk mentornak :) Nem 1 embernek segítettem már hónapokon keresztül és tudom azt is, hogy nem egyedül. Még ha nem is látszik a kezdők fórumán a válaszadás, de üzenetben megteszi valaki (én nagyon sokszor, ha látom, hogy totál kezdő és értelmes kérdéssel, értelmes írással teszi azt) Nem tudom hol, de nem itt lesz a bibi szerintem. |
Quote:
Nyilván ment ez eddig is. De csak azokon a kezdőkön tudtál segíteni akik írtak fórumra kérdéseket,próbáltak ütni..stb. De a kezdők többsége szerintem (sajnos) el sem jut a fórumig...Épp ezért mondjuk az adminos első levéllel igényelhetnének egy mentort..vagy vmi ilyesmi...és ezzel több új játékossal lehetne megszerettetni ezt a játékot. De ez csak az Én véleményem. |
Quote:
|
Az mondjuk nem biztos, hogy hülyeség lenne, ha a menübe bekerülne egy "Mentor/Segítő" menüpont. Ebben semmi más nem lenne, mint azoknak az oriknak a neve, akik vállalják, hogy hajlandóak foglalkozni azokkal, akik erre igényt tartanak.
A nevek kattinthatóak és kattintásra az üzenetküldés ablak nyílik meg, a kiválasztott országnak "megcímezve". A felkerülést és az onnan lekerülést is teljesen önkéntesnek képzelem el. (Esetleg annyi, hogy mielőtt az ember neve először felkerül a segítők közé, valami tesztet kitöltetnek vele, hogy ne lehessen ő maga is teljesen kezdő). Természetesen semmiféle díjazás nem járna érte, viszont elkerülhetőek lennének azok, hogy teljesen random módon levelezgessenek a kezdők olyanokkal, akiknek a neve szimpatikus számukra a pontlistában. Szerk: Most látom, hogy feltaláltam a spanyolviaszt :) Bocs Red, bár nem olvastam újra a te hsz-edet, nyilván tudat alatt ott volt a dolog. Tiéd az érdem :P :) |
Jó gondolat ez a mentorosdi. Bár önmagában nem elég. A kezdők fóruma egy remek első lépés, de ezeket ki lehetne egészíteni egy olyannal, ami tényleg csak kérdésekkel és azok megválaszolásával foglalkozna (Kizárva minden egyéb irányu beszélgetést, ezzel szűkítve annak lehetőségét, hogy egy kezdő kérdését poénra vegyék és elsikkadjon, arra megmaradna a mostani kezdők fóruma.).
A mentorkodás talán egyetlen hátránya, ami egyben előnye is, hogy privát. Azaz, pl felmerülhetnek olyan kérdések, amik esetleg mondjuk XY-nak addig nem jutottak eszébe, de hasznos lehet a számára, ha ez privátban zajlik, XY lehet megkésve tud meg, vagy nem tud megy valami olyat, ami számára vonzó lehetőséget nyitna meg elötte. (Lehet ezek már mind felmerültek, nem olvastam vissza mind az 568 HSZ-t.:rolleyes: ) |
Bár a spanyolviaszhoz nem értek, de a "mentorosdi" ötlete nekem is tetszik. :)
A mentorkodásnál a jutalmazást nem tartanám jó ötletnek, mert ne azért "mentorkodjon" valaki, mert ellenszolgáltatást kap érte, hanem azért mert megteheti, vagy mert jól esik és szeret segíteni. Ha több játékost tanulja meg a játékot, akkor nekünk sokat játszóknak is jó lesz egy idő után, mert több lesz a hús a levesben. (Elnézést a hasonlatért.) Cassandrával értek egyet, az akutális kezdők fórumán megy az egymás felmenőinek szidása is egy-egy kitiltás, vagy egy esetelges A-s megmozdulás után. De a mentorosdi lehetőségét meg lehetne nyitni egy fórum felé is, és mondjuk olyan kérdésekre tudnának az igen tapasztalt játékostársak válaszolni, ami több játékosnak a hasznára is válhatna. Pl, Donát (Kacsa) kérdezte tőlem tegnap, hogy "Miközben a seregem csatába megy hány százaléka hal meg közben?:S", én nem tudtam, javasoltam hogy kérdezze meg fórumon. Anarchoson megtette, amire a mai napig nem érkezett válasz. :( Spec., ilyen válaszra én is kíváncsi lennék. |
Quote:
Igazad van, csak én pölö nem mentorkodnék, mégpedig azért mert nem örülnék ha minden írástudatlannak a levelét kéne bogarásznom. Éppen ezért válogatom meg kinek nyújtok segítséget. A kezdő fórumáig pedig azonosítás után egyenes az út, ha valaki nem talál oda, azt sajnálni se tudom. |
Quote:
Jatszottam, nem irogattam.... |
Én meg elolvastam mindent, amit csak lehetett és a magam kárán tanultam meg dolgokat.
Én sem mentorkodnék, mert "hogyan tudok építeni?" és "miért nem tudok lopni, pedig van 500 tolvajom? (élőhalott)" már kicsit sok lenne A Súgó, Kézikönyv elolvasása legyen az elsődleges sztem minden kezdő számára... Én még egy tesztet is kitöltetnék azokkal, akik a gyorsba regélnek kezdőként és nem lenne annyi sírás... Sőt van minden menüben egy kérdőjel, ami az adott súgóhoz visz, keresgélni sem kell (bár, van olyan aki most vette ezt észre :)) |
Quote:
Nyilván ilyen is van, mai napig is. Azaz bízom benne :) Na de én úgy gondolom aki nem tudja önállóan elkezdeni, esetleg kezelni a kudarcot, az megtalálja a fórum menüpontot és értelmes hsz-e után biztos vagyok benne, hogy segítségre talál. |
Quote:
|
Quote:
|
Azt én sem támogatom, hogy legyen egy aloldal, ahol x név és sorszám felsorolva, hogy tőlük lehet kérdezni. Sokkal inkább támogatnám azt, hogy a kérdő feltesz egy kérdést, ami bekerül a közösbe, mint egy fórumon, és arra valaki válaszol.
A különbség a kezdők fórumával kapcsolatban annyi lenne, hogy itt csak a kérdés-válasz alapon menne az egész, tehát nincs egyéb beszélgetés mellette, másrészről pedig válogatott játékosok írhatnának, és egyben moderálhatnák is a helyet, ezen kívül minden kérdező csak a saját kérdését és arra kapott választ látná, hogy ne kavarodjon el semmiképp, hanem tisztán, világosan megkapja a kívánt információt, és csak azt. Ezen kívül akár kérdés-visszavonási lehetőség is lenne, ill. megjelenhetne, hogy a kérdés meg van-e válaszolva, megválaszolás alatt áll, vagy szükséges a válasz, és ez alapján akár azt is be lehet lőni, hogy egy ember egyszerre egy kérdést tehet fel, és meg kell rá várnia a választ, míg a következőt beírja. Pool problémájára, miszerint "hogy lehet építeni?" típusú kérdések lennének, amondó vagyok, hogy ott simán meg lehet írni, hogy kattintson az építés menüpontra, majd jobb fent a kérdőjelre elolvashatja (súgó). Csak kapjon arról pontos tájékoztatást, hogy hol találja meg. |
Többek között ennek a témának hatására indítottam egy új orit, és 2 hónapja kezdőket kezdtem toborozni.
Én járkáltam utána minden kezdőnek, mert nem jelenkezett senki. Maguktól valószínű, hogy jelenlegi padavanjaim sem jelentkeztek volna a dipis hirdetésemre. Szerencsére sikerült találnom 2 aktív kezdőt, akik nagy valószínűséggel már nem játszanának, ha nem szövizek velük. Na nem mintha akkora játékos lennék, de sztem nem is az a cél, hogy profikat neveljünk ki, hanem hogy megszerettessük velük a játékot. Próbálkoztam ezzel a távokítással is, de nagyon kevés sikerrel. Én ott látom a hibát ebben, hogy nagyon sokan azt se tudják, hogy mit kellene kérdezni. Nem fog senki beírni egy ilyen fórumra, hogy 'sikerült kifosztanom valakit. Esetleg nem 2szer annyi pénzt hoztam volna ha alulról ütöm?' Ezt el kell nekik mondani, magyarázni, körülírni. Magától nem fog rájönni... Mire egyáltalán a kérdés megfogalmazódik benne: 'hogy van az, hogy néha többet néha kevesebbet hozok valakitől?' több hónapba kerülhet. Ez idő alatt pedig a sorozatos kudarcok hatására már jó eséllyel abba is hagyta a játékot. Inkább olyanoknak szólna ez a fórum, akik tisztában vannak az alapokkal, de a finomságokat, a részleteket nem ismerik még. Igen... Áldozattal jár leszövizni kezdőkkel, de sztem csak így taníthatóak hatékonyan. 400k tekimet sikerült elverniük nem egész 2 hét alatt az elején. Teljesen feleslegesen felmentünk a csoport tetejére, hogy mindenki állhasson a csopi első helyén. Az első ütésüket este 10kor kezdtük el számolni progi nélkül, és a 0:39-es váltásra lett kész. Mindent ők kerestek ki a súgóból, de maguktól nem tudták volna. Koordinálni kellett őket, segíteni néha, hogy merre keresgéljenek. Ezt egy fórumon keresztül kivitelezhetetlennek érzem. Sokkal interaktívabbnak kell lennie egy ilyen tanítási folyamatnak, mint amit egy fórumon el lehet érni. Padavanjaim rengeteget fejlődtek bő 2 hónap alatt. Azt hiszem ebből a két megjegyzéséből le lehet szűrni a fejlődés mértékét: Az elején: '...Ilyen tekercsíró tolvaj leszek.' (Ezt külön elmentettem, hogy majd megmutathassam neki egy év múlva.) Ma: 'Ugye kv-nál az épület hamarabb beér mint a képzések?' így én mindenképpen mentorok toborzásában látom a megoldást, akik egy szöviben mutatják be, és adják át a tudásukat az újoncoknak. |
Én nem tartom magam vérprofi játékosnak, de az alapokkal azért már tisztában vagyok. Ezért szinte fáj, mikor valami extrémen béna felépítésú országot látok. Ilyenkor írok neki, és felajánlom, hogy segítek tanáccsal, ha érdekli. Legtöbb nem válaszol, aki igen, az leginkább az iránt érdeklődik, hogy mi közöm hozzá. Tízből egy ha megfogadja a tanácsot, de azt mondjuk jó látni, hogy sikereket ér el utána. Ezért megéri.
Fentiek ellenére a mentor rendszert támogatnám, szerintem jobb lenne, mint a fórum. Senki nem szeret nagy közönség előtt ostoba lenni, könnyebben kérdez egy valakitől, mint belelőni a kérdését a közösbe és várni, hogy hányan gúnyolják ki. |
Quote:
Ezzel a mentor dologgal nagyon sok kérdés merül fel bennem.. kinek a kezébe adunk jogot, hogy mást mentoráljon? hogyan döntjük el egy adott játékosról, hogy tényleg tud és nem csak levegőbe beszél? vannak játékosok akik évek óta játszanak mégis elképesztő nagy botorságot tudnak írni. nem lenne jó, ha olyan dolgokkal "segítenének" amikkel inkább csak ártanak. |
Felmerül a kérdés, hogy mit kap a mentor, ha sikeresen megtartja a neveltjeit stb?
Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen :) |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Quote:
Nem tudom, ez mennyire adna visszaelesekre lehetoseget, ezt el kell donteni. Az 1/A-ba lepest azert gondoltam, mert aki B-bol akar forogni, az mar nem kezdo, ugye. Valamint azt is lehetne figyelni, hogy akinek pl az osszekotott orszagai kozul 1 sem volt meg A-ban sose, az lehet kezdonek minositeni. |
Quote:
|
Üdv!
Ez mint szép dolog ... segíteni a kezdőknek. De vajon csak nekünk kellene a kérdéseikre válaszolni? Van aki azért "Kapja a fizetését" s önkiszolgáló ügyfélszolgálati rendszert hoz létre.Ez olyan személytelen -nesze semmi fogd meg jól- Na de véleményem szerint nem azon fog múlni mennyi aktív játékos lesz,hogy mentorosodunk vagy fórumozunk!!!!! A játék 20. sz végen messze meg állja a helyét.sőt a 21. első 10 évében is kedvelt népszerű játék volt, de csak a magyarok körében. Bár indultak angol, német, ill. román szerverek .De tudomásom szerint ezeken javarészt a magyaron is játszó hódosok nyomják/ták. A fiatalok már nem nagyon kedvelik a táblázatokat meg a számológépet. A legtöbb játék már tartalmaz szimulátorokat amik prémium fiók nélkül is elérhetők bárki számára.Itt ellenben csak egy nagyon kicsi csoport tud ilyen programokról,amiket pár lelkes, hozzáértő hódos készített. A másik ami miatt nem nagyon lehet új kitartó játékos toborozni az az idő. Rengeteg idő kell ahhoz ,hogy komolyabb eredményeket érj el.A mai fiatalok már nem szeretne sokat várni ( ezzel nem azt akarom mondani hogy 2 hét alatt A csopiba kell kerülni) Ami még zavaró szerintem jó pár kezdő számára az az hogy regizik ( átlag normál csopiba) kijön a védelem alól és szétszedik a kék betűsök... Nem egyenlőek a feltételek! Miért is nem?-azért mert a java része több szemcsi már 3 hónappal az előtt hogy újra indulna csinál egy tekiíró orit írogat...aztán eladja a tekiket áttolja a lovét valamelyik csimbi orinak aki aztán vissza tolja a lefordult országnak... Hát ez nem egyenlő feltétel... ami még lényegesebb és szerintem jó pár ember emiatt hagyta abba az az ,hogy a 3-4 szemcsi után már csak úgy tudsz tovább jutni ha jó szövibe vagy ill. ismersz minden nagyot...( a kettő szinte hozza egymást) Hát ennyi nagyjából ... lehet gondolkodni Várom a reakciókat ill. akciókat |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
|
Ez az, ami a szeminárium alatt is egy lényeges pont: megtámadni csak olyanok fognak, akik már régebb óta játszanak. Akik nem játszanak olyan régóta, mint Te, azok még védelem alatt vannak, úgyhogy nem tudnak támadni. Ha valaki régebb óta játszik, az pedig 100%, hogy le fog győzni. Ilyenkor semmiképp nem szabad feladni, tovább kell fejleszteni az országot, és jó is egy ilyen első behatás, mert látod, hogy milyen területen kell még erősítened. Ha a kézikönyv tanácsait, és az abban szereplő számokat (miből mennyi az, ami még nem nagyon kevés) figyelembe veszed, akkor az elején legyőznek ugyan, de hamar fel tudsz építeni egy olyan védelmet, ami már felveheti a harcot a környékbeliekkel.
Ettől extrém esetben lehetnek eltérések, amikor sokéves tapasztalattal riogatja valaki folyton a kezdőket, de eddigi tapasztalat, hogy az ilyen országok idővel "kezelésbe vannak véve" a csoport tagjai által. |
Igazából, ha már szóba került a védelem alól való kijövetel, megérdeklődném, hogy az a 72 kör az mennyi is. mert hát hangyapiszoknyi. Azzal is talán sokat lehetne lendíteni a dolgon, hogy 3 napig legyen olyan védelem, mint a mostani, és további négy napig (azaz egy hétig összesen... legalább) olyan védelem, hogy addig állsz védelem alatt, amíg nem kezdeményezel Te magad is valamilyen támadó akciót. (És a 3 napos védelem lejártánál erről pm mehet az országnak, hogy most van választási lehetősége. Ez csak azért, hogy Ati ne írhassa, hogy a kezdők nem olvasnak el semmit [amiben mondjuk igaza van], ezért nem tudnák, hogy szabad nekik ilyet.)
Természetesen az általam említett időmennyiségek csak a felvetés szemléltetésére valóak, és szabadon lehet velük játszadozni. |
Azon egy picit meglepődtem, hogy Cassandra írását ennyire negatívnak fogtátok fel, hiszen az ott leírtak teljesen jogosak. A probléma ott van, hogy a kezdők nem tudják, hogy ezt hogyan kezeljék le. Tudatosítani kell bennük, hogy ez normális, és nem a világvége az, ha egy nála erősebb megtámadja, hiszen más akkor nem fogja tudni megtámadni, csak olyanok, akik nála erősebbek.
|
Quote:
|
Pool nem tetszik a betük színe, amivel írok, vagy a nickem?
Mindegy, a korábbi hozzászólásaim törölhetőek, a témához a továbbiakban nem kívánok hozzászólni, poolt pedig kérem, tegyen ignore listára. Én is megteszem, mindkettőnknek jobb lesz így, mert a jelek szerint nem kíváncsi a hozzászólásaimra. Ati, pls törölj innen mindent amit itt írtam. Köszönöm. |
Quote:
|
hali! Hát kicsit eldurvult a végére! De visszatérve az eredeti kérdésre, miért is vagyunk egyre kevesebben ? Elég régen játszom ,hogy kimerjem mondani mi régi játékosok miatt!! Ha megnézitek a csoportok tetejét nevetséges ami ott van, 10 -12 ori birtokolja az 1-10 helyet , több 1000 hektárral, uralják a piacot esélyed sincs hogy beleszólj a piac alakulásába vagy memközelisd őket mert fentről is kimennek több körre hiszen 3000 hekin rengeteg kati van neked meg van 600 max, gondolok itt az 5. szintre és még kisérni sem tudod mert alulról rögtön bevernek ha kimész 5 körre mert ugye a fenti annyiról támad ( én egy orimmal igy mentem tönkre mert a piaci árt lenyomták és mindenki tekijét elraboltál a másik orimat meg pont igy teték tönkre felülről támadtak 4, 5 körről én meg csak néztem , szóval előbb utóbb eleged lesz ), nagyon sok régi haver emiatt szabizott nagyon régen és még mindig tart szerintem fog is! Szerintem nem csak az újak mennek el 3 nap múlva hanem nagyon sok régi ori emiatt szabin van!! Ezért kéne maxolni a hekik számát kivéve persze az 1 á-t és akkor mindenki nyugodtan mehetne az 1 helyért csoportonként lenne harc és sokkal élvezetesebb lenne a hód , mert igy kezd nagyon unalmas lenni.
gris |
:confused::confused::confused:
Évek óta meg van szabva a maximum hektár az alsó csoportokban, egyedül az 1/A-ban nincs... |
ez igaz de csak akkor lép életbe ha feljebb lépek amig nem addig lehet akár 3000 heki is csak osztani kell a lóvét dögivel ha már lejárt az 2000 kör nemde !!
|
All times are GMT +1. The time now is 02:49. |