![]() |
Quote:
ps: Miert irod kisbetuvel a nevemet? :P |
Quote:
Viszont nem csak jónak tűnik, hanem jó is :p És itt egy másik megoldás :) 8 * ( ( 8 +8 ) * 8 - (8 + 8 + 8) / 8 ) = 1000 de ha létezik lényegesen eltérő megoldás, akkor az érdekelne. |
Quote:
(((8+8)*8)-((8+8)/8)) * 8 - 8 Asszem ez elter, ha nem is annyira lenyegesen... :) De egy picit mas... :) |
(8*8*8-8)*(8+8)/8-8
|
Szóval kezdek besokallni a kalkulus vizsgára készüléstől, és egyre inkább megy nehezen a számolás.
A probléma a következő: http://www.numberempire.com/cgi-bin/...{x}}%20%3D%202 hogy jön ki hogy 2 a határérték:confused::confused: de ezt írhatnám majdnem a dühöngőbe is:) |
MOstanában nem foglalkoztam ilyennel, de talán L'Hopital szabály alkalmazható itt, a 0/0 alakú törtre. Ha igen, akkor ez elég egyszerű feladat ;)
|
Quote:
Kössz az 5letet! Szerk: végigondolva, így már semmi az egész, simán megvan a 2:) |
Quote:
Márpedig sin(x)/x határértéke 0-ban 1 (L'Hospital) Mod: ja, már megvan, látom :) |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Látom azért vannak itt, akik sokkal jobban értenek ehhez mint én. Így van ismét egy kérdésem.
Nem tűnik nehéznek, de nem tudok rájönni mit kell alkalmazni hogy megoldjam, ill hogy hogy jön ki a 4... http://www.numberempire.com/cgi-bin/...%2Cn%20%3D%204 |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
x legyen 4/n, ekkor n=4/x Ha n tart végtelenhez, akkor x=4/n tart 0-hoz, pozitív itányból n helyett 4/x-et, 4/n helyett x-et helyettesítve: 4sin(x)/x határértéke kell, ahol x tart 0hoz (poz. irányból, de ez itt most mindegy) Sin(x)/x határértéke 0-ban 1 (L'Hospital, vagy nevezetes határértékként fejből:) ) 4sin(x)/x határértéke 0-ban ezért 4. |
Quote:
Minden más egyszerű behelyettesítéssel kijön. De megint egy megoldott példára vezettük vissza, mikor ezekkel a feltételekkel meg kellene tudni oldani egyszerűbben, tisztábban, kb átalakítás nélkül. (hiszen a sin(x)/x --> 1 az nem egy tétel, hanem egy eredmény) Ha este lesz időm, megnézem a feltételeket. szerk: Alg gyorsabb volt :) |
Quote:
|
Quote:
szerk: közben felfogtam hogy mit akartál mondani:) és igazad van, valahogy biztos meg lehet oldani szebben, de én csak passzolni tudok:) |
Quote:
|
Eszembe jutott egy feladat, amit 9! éve hallottam. (Még középiskolában).
Seholsincs országban egyetlen írógéppel, és egy végtelenül hosszú papírszalaggal készítik a könyvelést, amelyen balról jobbra egymás után szerepelnek az egész számok. Az írógépen 0-9-ig vannak a számok, illetve egy space is van rajta. Kezdetben minden remekül megy, aztán elromlik a space. A bölcs kitalálja, hogy térjenek át 9-es számrendszerre, és használják a 9-et szünetként. Hamar megszokják, és minden rendben is megy, amikor elromlik a 9-es is. Stb. 0-1 billentyűk mellett már körülményes a dolog, de azért csak működik a módszer. Aztán ahogy várható volt, csak tönkrement az a fránya 1-es is. Most mit csináljanak, hogy továbbra is tudják rendesen vezetni a könyvelést. A hiba előtt még le tudták írni az utolsó elkönyvelt értéket, majd kirakták a szünetet, vagyis az egyest is. Ezért nyugodtan lehet tovább írni ugyanezen a papíron. Ez nem okoz semmiféle gondot. |
Jelen tendencia szerint a nullás sem fogja sokáig húzni :p
|
Quote:
Amúgy ilyenkor jön elő a toll :D |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Egy probléma van vele, a sorrendet nem tudjuk belőle visszafejteni, de az irány kb. ez. |
Quote:
|
Quote:
Mert amugy nem egeszen ertheto mit akarsz mondani.... :) Vagy csak nekem kellett kicsit gondolkodni mit is akarsz mondani... :) Bar lehet a Tied is egyertelmu, csak nekem igy erthetobb a megfogalmazas... :) (Viszont meg mindig nem ertem, honnan tudod, mikor van vege a 0 sorozatodnak?) |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Nincs szükség space-re, a kód egyetlen növekvő nulla-sor |
Megvan a sorrend is szerintem:)
Az egymás után jövő számokat leírjuk 9es számrendszerben(0-8 helyett 1el eltolva, 1-9 számjegyekkel) és elválasztjuk egy 0val. Ezzel kapunk egy számot, ennyi nullát írunk a szalagra. Ha új kódolandó szám jön, a nulla-sor itt is csak növekszik. eltolni azért kell, hogy ne kaphassunk 0val kezdődő számot (a prímes mondjuk nekem jobban tetszett:p) |
Quote:
Kicsit gondolkodtam rajta az ismert megoldások segítségével be is tudtam fejezni a gondolatot, de nem jött ki olyan megoldás, ami nem igényelne sokkal több 0-t, mint amiket ismerek. Ez szerintem az a feladat, aminél minden megoldás magában is érdekes. Egyébként csak annyi, hogy nem kell tologatni: számjegyek 0-tól 8-ig 9-es a space. És az így kapott egyetlen hosszú szám lesz a 0-k száma. |
Quote:
|
hát nem tudom lehet hülye vagyok, és nem értek hozzá, de ha csak nullát fogok írni az folyamatos 0-ák sorozata lesz :) én nem látok külömbséget akármilyen prím számok szorzatát veszem :) max úgy tud jelet megkülömböztetni 0ával, hogy elforgatja a papírt és oldalas nulla lesz az egyes helyén :D
aztán lehet nagy hülyeségeket hordok itt össze :) |
meg aztán az írógépen vannak betük is és azt nem írta, hogy elromlott volna :)
|
Quote:
De rendben ezt leírhattam volna. 0-kat nem kell könyvelnünk, de ha kellene az se változtatna sok mindenen, úgyhogy az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy nem kell. |
Quote:
|
Azt hiszem két megoldás van. Az egyik, amit tisztelet63 irt, hogy elforgatjuk a papirt, és az oldalas 0 a szóköz :)
A másik pedig Alg módszere, kiegészitve a sorrend megkapásával. Minden 'n' számot helyettesitünk az 'n'-dik primmel, és arra a hatványra emeljük, ahányadik a sorban, és ezeket összeszorozzuk. Például ha a kódolandó szám 4, 10, 2, akkor ennyi 0-t irunk: 4. prim az elsőn (7) * 10.prim a másodikon (841) * 2.prim a harmadikon (8) = 47096 Az igy kapott 0-kból vissza lehet fejteni az eredeti számokat, ha vesszük a primtényezős felbontását, ami: 2^3 * 7^1 * 29^2 ==> a sorrend 7,29,2, ezek pedig a 4., a 10. és a 2. primek, szóval a 4,10,2 számokat kellett könyvelni. |
All times are GMT +1. The time now is 19:26. |