Hódító / Queosia forum

Hódító / Queosia forum (http://forum.hodito.hu/index.php)
-   Egyéb (http://forum.hodito.hu/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Matek zsenik help-et pls:) (http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=417)

Remedy 10-07-2009 22:27

Quote:

Originally Posted by Padlócsempe (Post 224990)
( ( 8 +8 ) * 8 - (8 + 8 + 8) / 8 ) * 8 = 1000

Ez pl jonak tunik. Tobb is van... :)

ps: Miert irod kisbetuvel a nevemet? :P

Padlócsempe 10-07-2009 22:35

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 224992)
Ez pl jonak tunik. Tobb is van... :)

ps: Miert irod kisbetuvel a nevemet? :P

Nem tudom miért írta kisbetűvel, nem nyúltam hozzá.

Viszont nem csak jónak tűnik, hanem jó is :p

És itt egy másik megoldás :)

8 * ( ( 8 +8 ) * 8 - (8 + 8 + 8) / 8 ) = 1000

de ha létezik lényegesen eltérő megoldás, akkor az érdekelne.

Remedy 10-07-2009 22:55

Quote:

Originally Posted by Padlócsempe (Post 224994)
Nem tudom miért írta kisbetűvel, nem nyúltam hozzá.

Viszont nem csak jónak tűnik, hanem jó is :p

És itt egy másik megoldás :)

8 * ( ( 8 +8 ) * 8 - (8 + 8 + 8) / 8 ) = 1000

de ha létezik lényegesen eltérő megoldás, akkor az érdekelne.

Nah ez nyilvan tok ugyanaz... :)

(((8+8)*8)-((8+8)/8)) * 8 - 8

Asszem ez elter, ha nem is annyira lenyegesen... :)

De egy picit mas... :)

Bogár 10-08-2009 18:47

(8*8*8-8)*(8+8)/8-8

BimmBimm 01-10-2010 15:02

Szóval kezdek besokallni a kalkulus vizsgára készüléstől, és egyre inkább megy nehezen a számolás.
A probléma a következő:

http://www.numberempire.com/cgi-bin/...{x}}%20%3D%202

hogy jön ki hogy 2 a határérték:confused::confused:
de ezt írhatnám majdnem a dühöngőbe is:)

Valezius 01-10-2010 15:07

MOstanában nem foglalkoztam ilyennel, de talán L'Hopital szabály alkalmazható itt, a 0/0 alakú törtre. Ha igen, akkor ez elég egyszerű feladat ;)

BimmBimm 01-10-2010 15:11

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 235984)
MOstanában nem foglalkoztam ilyennel, de talán L'Hopital szabály alkalmazható itt, a 0/0 alakú törtre. Ha igen, akkor ez elég egyszerű feladat ;)

minden kritikusra alkalmazható, többek közt a 0/0-ra is:) És ez az amire nem gondoltam, remélem így már menni fog:)
Kössz az 5letet!

Szerk: végigondolva, így már semmi az egész, simán megvan a 2:)

Alg 01-10-2010 16:29

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 235982)
Szóval kezdek besokallni a kalkulus vizsgára készüléstől, és egyre inkább megy nehezen a számolás.
A probléma a következő:

http://www.numberempire.com/cgi-bin/...{x}}%20%3D%202

hogy jön ki hogy 2 a határérték:confused::confused:
de ezt írhatnám majdnem a dühöngőbe is:)

Ez pont (sin(x)/x) kétszerese, lásd sin függvény definíciója exp. fv-el.
Márpedig sin(x)/x határértéke 0-ban 1 (L'Hospital)

Mod: ja, már megvan, látom :)

Xeper 01-10-2010 17:29

Quote:

Originally Posted by Alg (Post 236037)
Ez pont (sin(x)/x) kétszerese, lásd sin függvény definíciója exp. fv-el.
Márpedig sin(x)/x határértéke 0-ban 1 (L'Hospital)

Mod: ja, már megvan, látom :)

Vicces a szabály alapján kiszámolt gyakran használt határértékből levezetni, hogy a kérdésre mennyi a válasz, mikor a L'Hospital alapján azonnal számolható :)

Valezius 01-10-2010 17:32

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 236120)
Vicces a szabály alapján kiszámolt gyakran használt határértékből levezetni, hogy a kérdésre mennyi a válasz, mikor a L'Hospital alapján azonnal számolható :)

Egyébként úgy rémlik a sinx/x nevezetes határérték L'Hopital szabály nélkül is kijön. Úgyhogy a feladathoz nem is kell annak az alkalmazása :)

Xeper 01-10-2010 17:53

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 236121)
Egyébként úgy rémlik a sinx/x nevezetes határérték L'Hopital szabály nélkül is kijön. Úgyhogy a feladathoz nem is kell annak az alkalmazása :)

Biztosan van rá másik alkalmazható szabály is, de a legkézenfekvőbb a L'Hospital.

Alg 01-10-2010 18:09

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 236120)

Hozáállás kérdése, nekem a képletre ránézve rögtön a sin fv. jutott eszembe, aztán a sinx/x meg már kapásból jön, L'Hospital csak később ugrott be, mikor már továbbolvastam:)

vityu 01-10-2010 23:53

Quote:

Originally Posted by Alg (Post 236123)
Hozáállás kérdése, nekem a képletre ránézve rögtön a sin fv. jutott eszembe, aztán a sinx/x meg már kapásból jön, L'Hospital csak később ugrott be, mikor már továbbolvastam:)

Nekem a képletre tekintve rögtön az jutott eszembe, hogy mi a fenének kell betűket betűkkel osztani, szorozni, kivonni egymásból... :D Félelmetesen hülye vagyok matekból! :D Nem véletlenül vagyok én bioszos! :)

BimmBimm 01-12-2010 13:54

Látom azért vannak itt, akik sokkal jobban értenek ehhez mint én. Így van ismét egy kérdésem.
Nem tűnik nehéznek, de nem tudok rájönni mit kell alkalmazni hogy megoldjam, ill hogy hogy jön ki a 4...
http://www.numberempire.com/cgi-bin/...%2Cn%20%3D%204

Alg 01-12-2010 14:00

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 236333)
Látom azért vannak itt, akik sokkal jobban értenek ehhez mint én. Így van ismét egy kérdésem.
Nem tűnik nehéznek, de nem tudok rájönni mit kell alkalmazni hogy megoldjam, ill hogy hogy jön ki a 4...
http://www.numberempire.com/cgi-bin/...%2Cn%20%3D%204

Áttranszformálható: 4/n legyen x, ekkor a keresett határérték: lim 4(sin(x)/x) és x tart 0hoz pozitív irányból

BimmBimm 01-12-2010 14:05

Quote:

Originally Posted by Alg (Post 236334)
Áttranszformálható: 4/n legyen x, ekkor a keresett határérték: lim 4(sin(x)/x) és x tart 0hoz pozitív irányból

Hát nem mondom hogy megértettem:D

Alg 01-12-2010 14:15

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 236336)

Na akkor mégegyszer:)

x legyen 4/n, ekkor n=4/x
Ha n tart végtelenhez, akkor x=4/n tart 0-hoz, pozitív itányból

n helyett 4/x-et, 4/n helyett x-et helyettesítve: 4sin(x)/x határértéke kell, ahol x tart 0hoz (poz. irányból, de ez itt most mindegy)

Sin(x)/x határértéke 0-ban 1 (L'Hospital, vagy nevezetes határértékként fejből:) )

4sin(x)/x határértéke 0-ban ezért 4.

Xeper 01-12-2010 14:18

Quote:

Originally Posted by bimmbimm (Post 236336)

X=4/n behelyettesítés --> ha n tart végtelenbe, akkor 4/n=X -->0
Minden más egyszerű behelyettesítéssel kijön.

De megint egy megoldott példára vezettük vissza, mikor ezekkel a feltételekkel meg kellene tudni oldani egyszerűbben, tisztábban, kb átalakítás nélkül. (hiszen a sin(x)/x --> 1 az nem egy tétel, hanem egy eredmény) Ha este lesz időm, megnézem a feltételeket.

szerk: Alg gyorsabb volt :)

BimmBimm 01-12-2010 14:18

Quote:

Originally Posted by Alg (Post 236338)
Na akkor mégegyszer:)

x legyen 4/n, ekkor n=4/x
Ha n tart végtelenhez, akkor x=4/n tart 0-hoz, pozitív itányból

n helyett 4/x-et, 4/n helyett x-et helyettesítve: 4sin(x)/x határértéke kell, ahol x tart 0hoz (poz. irányból, de ez itt most mindegy)

Sin(x)/x határértéke 0-ban 1 (L'Hospital, vagy nevezetes határértékként fejből:) )

4sin(x)/x határértéke 0-ban ezért 4.

Ühüm:) Köszi, így már értem. Csak érdekes mert gyakon ilyen nem jött elő... nah mind1, fene a száját az ilyen feladatokért, hogy helyetesítgetni kell:)

BimmBimm 01-12-2010 14:20

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 236341)

De megint egy megoldott példára vezettük vissza, mikor ezekkel a feltételekkel meg kellene tudni oldani egyszerűbben, tisztábban, kb átalakítás nélkül. (hiszen a sin(x)/x --> 1 az nem egy tétel, hanem egy eredmény) Ha este lesz időm, megnézem a feltételeket.

Nekem eredetileg csak egy feladatom van, aminek egy programmal kiszámolom a határétékét, jobb esetben csak ellenőríni, hogy jól csináltam e, roszabb esetben meg valahogy próbálom visszavezetni.

szerk: közben felfogtam hogy mit akartál mondani:) és igazad van, valahogy biztos meg lehet oldani szebben, de én csak passzolni tudok:)

Alg 01-12-2010 14:21

Quote:

Originally Posted by Xeper (Post 236341)

Minden határértéket egy már megoldott problémára szoktunk visszavezetni, definíció alapján "kiepszilonozni" a legritkább esetekben lehetséges (és akkor em érdemes)

Valezius 02-05-2010 23:00

Eszembe jutott egy feladat, amit 9! éve hallottam. (Még középiskolában).

Seholsincs országban egyetlen írógéppel, és egy végtelenül hosszú papírszalaggal készítik a könyvelést, amelyen balról jobbra egymás után szerepelnek az egész számok. Az írógépen 0-9-ig vannak a számok, illetve egy space is van rajta.
Kezdetben minden remekül megy, aztán elromlik a space. A bölcs kitalálja, hogy térjenek át 9-es számrendszerre, és használják a 9-et szünetként.
Hamar megszokják, és minden rendben is megy, amikor elromlik a 9-es is. Stb.
0-1 billentyűk mellett már körülményes a dolog, de azért csak működik a módszer.
Aztán ahogy várható volt, csak tönkrement az a fránya 1-es is.
Most mit csináljanak, hogy továbbra is tudják rendesen vezetni a könyvelést.

A hiba előtt még le tudták írni az utolsó elkönyvelt értéket, majd kirakták a szünetet, vagyis az egyest is. Ezért nyugodtan lehet tovább írni ugyanezen a papíron. Ez nem okoz semmiféle gondot.

Andrew 02-05-2010 23:05

Jelen tendencia szerint a nullás sem fogja sokáig húzni :p

Xeper 02-06-2010 00:07

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 239920)

Seholsincs országban egyetlen írógéppel, és egy végtelenül hosszú papírszalaggal készítik a könyvelést, amelyen balról jobbra egymás után szerepelnek az egész számok. Az írógépen 0-9-ig vannak a számok, illetve egy space is van rajta.
Kezdetben minden remekül megy, aztán elromlik a space. A bölcs kitalálja, hogy térjenek át 9-es számrendszerre, és használják a 9-et szünetként.
0-1 billentyűk mellett már körülményes a dolog, de azért csak működik a módszer.

A hiba előtt még le tudták írni az utolsó elkönyvelt értéket, majd kirakták a szünetet, vagyis az egyest is. Ezért nyugodtan lehet tovább írni ugyanezen a papíron. Ez nem okoz semmiféle gondot.

Egy írógép ha nem is üt le (törött, vagy csak hibás kar), azért még léptet egyet -nem? :)
Amúgy ilyenkor jön elő a toll :D

Merengő 02-06-2010 07:32

Quote:

azt nem értem 0 1 billek mellett hogyan működik a dolog :) ha 1-es a space :)

Xeper 02-06-2010 10:29

Quote:

Originally Posted by tisztelet63 (Post 239928)

Ahány nullát írsz egymás mellé, az lesz a kódolt számjegy. Teljes szám végén dupla egyes. Pl. :)

Alg 02-06-2010 11:39

Quote:

Kódoljuk a számokat: az n szám helyett az n-edik prímet vesszük. A számokat jelölő prímeket összeszorozzuk, és annyi 0-t írunk, amennyi a szorzat.

Egy probléma van vele, a sorrendet nem tudjuk belőle visszafejteni, de az irány kb. ez.

Remedy 02-06-2010 11:42

Quote:

Originally Posted by tisztelet63 (Post 239928)

Pl irsz annyi darab nullat, ahanyas szamrol van szo. De lehet van elegansabb megoldas is... :)

Remedy 02-06-2010 11:46

Quote:

Originally Posted by Alg (Post 239936)
Kódoljuk a számokat: az n szám helyett az n-edik prímet vesszük. Az egymás utáni számokat jelölő prímeket összeszorozzuk, és annyi 0-t írunk, amennyi a szorzat.

Egy probléma van vele, a sorrendet nem tudjuk belőle visszafejteni, de az irány kb. ez.

Ugy erted a szamokat jelolo egymas utani primeket szorozzuk ossze, ugye?

Mert amugy nem egeszen ertheto mit akarsz mondani.... :)

Vagy csak nekem kellett kicsit gondolkodni mit is akarsz mondani... :)

Bar lehet a Tied is egyertelmu, csak nekem igy erthetobb a megfogalmazas... :)

(Viszont meg mindig nem ertem, honnan tudod, mikor van vege a 0 sorozatodnak?)

Alg 02-06-2010 11:47

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 239939)
Ugy erted a szamokat jelolo egymas utani primeket szorozzuk ossze, ugye?

Mert amugy nem egeszen ertheto mit akarsz mondani.... :)

Vagy csak nekem kellett kicsit gondolkodni mit is akarsz mondani... :)

Bar lehet a Tied is egyertelmu, csak nekem igy erthetobb a megfogalmazas... :)

Jah, igen... közben gondolkodtam a sorrend lekódolásásn, és hülyén írtam le :) javítottam

Remedy 02-06-2010 11:49

Quote:

Originally Posted by Alg (Post 239940)
Jah, igen... közben gondolkodtam a sorrend lekódolásásn, és hülyén írtam le :)

Volt meg egy modositasom, leirom ide is. Honnan tudod, hogy meddig tart a 0-s sorozatod, azaz hogy oldod meg, hogy nincs space? :)

Alg 02-06-2010 11:51

Quote:

Originally Posted by Remedy (Post 239941)
Volt meg egy modositasom, leirom ide is. Honnan tudod, hogy meddig tart a 0-s sorozatod, azaz hogy oldod meg, hogy nincs space? :)

Ha egy új számot akarsz kódolni - a szorzatot megint meg kell szorozni egy prímmel - a szorzat nő - csak utána írsz még annyi nullát, amennyi kell

Nincs szükség space-re, a kód egyetlen növekvő nulla-sor

Alg 02-06-2010 12:05

Megvan a sorrend is szerintem:)

Az egymás után jövő számokat leírjuk 9es számrendszerben(0-8 helyett 1el eltolva, 1-9 számjegyekkel) és elválasztjuk egy 0val. Ezzel kapunk egy számot, ennyi nullát írunk a szalagra. Ha új kódolandó szám jön, a nulla-sor itt is csak növekszik.

eltolni azért kell, hogy ne kaphassunk 0val kezdődő számot

(a prímes mondjuk nekem jobban tetszett:p)

Valezius 02-06-2010 12:23

Quote:

Originally Posted by Alg (Post 239943)
Megvan a sorrend is szerintem:)

Az egymás után jövő számokat leírjuk 9es számrendszerben(0-8 helyett 1el eltolva, 1-9 számjegyekkel) és elválasztjuk egy 0val. Ezzel kapunk egy számot, ennyi nullát írunk a szalagra. Ha új kódolandó szám jön, a nulla-sor itt is csak növekszik.

eltolni azért kell, hogy ne kaphassunk 0val kezdődő számot

(a prímes mondjuk nekem jobban tetszett:p)

Akkor oldd meg úgy is :)
Kicsit gondolkodtam rajta az ismert megoldások segítségével be is tudtam fejezni a gondolatot, de nem jött ki olyan megoldás, ami nem igényelne sokkal több 0-t, mint amiket ismerek.

Ez szerintem az a feladat, aminél minden megoldás magában is érdekes.

Egyébként csak annyi, hogy nem kell tologatni: számjegyek 0-tól 8-ig 9-es a space. És az így kapott egyetlen hosszú szám lesz a 0-k száma.

Alg 02-06-2010 12:32

Quote:

Originally Posted by Valezius (Post 239944)
Akkor oldd meg úgy is :)
Kicsit gondolkodtam rajta az ismert megoldások segítségével be is tudtam fejezni a gondolatot, de nem jött ki olyan megoldás, ami nem igényelne sokkal több 0-t, mint amiket ismerek.

Ez szerintem az a feladat, aminél minden megoldás magában is érdekes.

Egyébként csak annyi, hogy nem kell tologatni: számjegyek 0-tól 8-ig 9-es a space. És az így kapott egyetlen hosszú szám lesz a 0-k száma.

Csak ez az egyetlen, hosszú szám kezdődhet nullával, ha elsőként a 0 számot akarjuk elkönyvelni - az pedig nem túl szerencsés (ha jól látom, nem volt potitív egész a feltételben - igazából fel kellene tenni a nemnegativitást is...)

Merengő 02-06-2010 12:41

hát nem tudom lehet hülye vagyok, és nem értek hozzá, de ha csak nullát fogok írni az folyamatos 0-ák sorozata lesz :) én nem látok külömbséget akármilyen prím számok szorzatát veszem :) max úgy tud jelet megkülömböztetni 0ával, hogy elforgatja a papírt és oldalas nulla lesz az egyes helyén :D

aztán lehet nagy hülyeségeket hordok itt össze :)

Merengő 02-06-2010 12:43

meg aztán az írógépen vannak betük is és azt nem írta, hogy elromlott volna :)

Valezius 02-06-2010 12:48

Quote:

Originally Posted by Alg (Post 239945)
Csak ez az egyetlen, hosszú szám kezdődhet nullával, ha elsőként a 0 számot akarjuk elkönyvelni - az pedig nem túl szerencsés (ha jól látom, nem volt potitív egész a feltételben - igazából fel kellene tenni a nemnegativitást is...)

Kezdetben se volt rajta - jel, úgyhogy feltehetjük, hogy negatív értékek nem voltak, továbbá , sincs rajta, tehát csak poz. egészekben kell gondolkodni.
De rendben ezt leírhattam volna.
0-kat nem kell könyvelnünk, de ha kellene az se változtatna sok mindenen, úgyhogy az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy nem kell.

Remedy 02-06-2010 13:36

Quote:

Originally Posted by tisztelet63 (Post 239946)
hát nem tudom lehet hülye vagyok, és nem értek hozzá,

Akkor szerintem maradjunk is ennyiben. Gondolkodj meg picit. :)

Padlócsempe 02-06-2010 15:28

Azt hiszem két megoldás van. Az egyik, amit tisztelet63 irt, hogy elforgatjuk a papirt, és az oldalas 0 a szóköz :)

A másik pedig Alg módszere, kiegészitve a sorrend megkapásával.
Minden 'n' számot helyettesitünk az 'n'-dik primmel, és arra a hatványra emeljük, ahányadik a sorban, és ezeket összeszorozzuk. Például ha a kódolandó szám 4, 10, 2, akkor ennyi 0-t irunk: 4. prim az elsőn (7) * 10.prim a másodikon (841) * 2.prim a harmadikon (8) = 47096
Az igy kapott 0-kból vissza lehet fejteni az eredeti számokat, ha vesszük a primtényezős felbontását, ami: 2^3 * 7^1 * 29^2 ==> a sorrend 7,29,2, ezek pedig a 4., a 10. és a 2. primek, szóval a 4,10,2 számokat kellett könyvelni.

All times are GMT +1. The time now is 19:26.