![]() |
Quote:
A negatív számokat – hogy a lehető legegyszerűbb legyen velük a műveletvégzés – kettes komplemens kódban (additív inverz) ábrázoljuk. Az additív inverz jelentősége, hogy ha az eredeti számhoz hozzáadjuk a kettes komplemens kódját – elfeledkezve az előjelbit különleges jelentéséről – akkor 0-át (azaz csupa 0 bitből álló számot) kapunk. Az a szo, amit nem ertettel, pedig a "negálás". :) Esetleg az elojegyzes is lehet "előjelbit" :) |
Quote:
A kettes komplemensnek pedig az is az értelme, hogy kiküszöböli a '-0' jelenségét :) |
Quote:
|
Quote:
010 + 101 = 111. |
Quote:
|
Köszi nektek srácok így már értem, de azért mégegyszer nekifutok. 8 bites szám a 00001110, ennek egyes komplemens kódja amit negálással képzünk a 11110001, kettes komplemens kódja pedig 11110010, és 00001110+11110010=[1]00000000, az 9 bitet egy regiszter tárolja majd, ha jól tudom ha nem akkor sem baj.jah és még valami.És már vissza is tudom alakítani a kettes komplemens kódot az eredeti számba.Még egyszer köszönöm szépen!
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
No megint 2-es számrendszer, lebegőpontos számábrázolás.
Semmit nem tudok belőle, valaki elmagyarázhatná ha nem esik terhére.Neten kerestgéltem, de nekem túl bonyolult módon írja le :( |
No annyira rájöttem, hogy az ábrázolási kép az úgy fog kinézni hogy S m e, tehát előjelbit|karakterszitika|mantissza.
Legyen a számunk 7,2.Ezt 20 biten kell tárolni, amiből 1 biit az S, 11bit az m, és 8 bit az e. először átírom a 7,2-őt kettes számrendszerbe: 111,001100110011... Ezután a kettedesvesszőt eltolom balra kettővel: 1,1100110011001100... A mantissza=10 A kettedes vessző előtti számot nem ábrázolom. S=0 Ezután valamihez hozzá kell adni vagy elvenni a 127-et az IEEE-754 szerint? |
Quote:
|
Talán sikerült megoldani, de azért ha valaki leírná nekem azt megköszönném :)
|
Ebben a kettő feladatban szükségem lenne némi segítségre, mivel magamtól nem tudtam rájönni.
Egy háromszögbe kellene egy olyan négyzetet szerkeszteni, melynek egyik oldala a háromszög oldalára, a másik kettő csúcsa pedig, a háromszög másik két oldalát érintse. +Ha csak a három súlyvonal van megadva, hogy lehet megszerkeszteni a háromszöget? (remélem jól írtam le, ha nem világos valami, szóljatok) |
Biztos van jobb módszer is:
Ha a c oldalra rakjuk a négyzete, akkor a négyzet oldala: c/(1+c/mc) Párhuzamos szelők tételének többszöri alkalmazásával ez megszerkeszthető. A c oldaltól a távolságra párhuzamost húzva és levetítve a két metszéspontot megvan a négyzet. Másikon még gondolkodnom kell. |
Quote:
Kiválasztod azt az oldalt, amelyiken az él lesz (ez nem lehet olyan oldal, amelyiken tompaszög van). Az oldal egyik végpontjába felmérsz 45 fokot, és megnézed, hogy ez a 45 fokos egyenes hol metszi a másik végpontra illeszkedő oldalt (vagy annak meghosszabbítottját). Az így kialakuló, az alappal 45 fokot bezáró szakasz felezőpontját összekötöd a szemközti csúccsal. Ugyanezeket a lépéseket eljátszod az alap másik végpontjával is. Az így meghúzott két egyenes metszéspontja lesz a négyzet középpontja. Ezen a ponton keresztül párhuzamost húzol az egyik, alappal 45 fokot bezáró egyenessel. Ahol ez metszi az alapot, az az egyik csúcsa a négyzetnek. A középpontból ennek a csúcsnak a távolságával kört rajzolva a metszéspontok megadják a másik három csúcsot. A másodiknak végtelen sok megoldása van. |
No most van időm a másodikra is:
Tehát végtelen megoldása van, melyek hasonló háromszögek. Adottak a súlyvonalak, melyek egyikére rámérünk a súlyponttól X illetve 2*X távolságokat ellenkező irányban. (súlypont 2:1 arányban osztja a súlyvonalakat). A súlyponttól 2*X távolságra levő pont az egyik csúcs, míg az egyik súlyvonal talppontja a másik pont. Erre a talppontra középpontosan tükrözzük a másik két súlyvonalat, így két metszéspont alakul ki (a súlypont tükörképét nem számítva), melyek a háromszög maradék két csúcsát határozzák meg. X értékét tetszőlegesen változtatva megkapjuk a hasonló háromszögeket. |
Köszönöm szépen mindkettőtöknek, tulajdonképpen nem nekem, hanem az öcséimnek kellett suliba. Az Ő nevükben is köszi!
|
Adott három egymással párhuzamos egyenes, és kellene egy olyan egyenlő oldalú háromszöget szerkeszteni, amelynek csúcsai a három egyenesre illeszkednek.
Ha valaki tud segíteni, az tegye meg legyen szíves. |
Kijelölsz egy tetszőleges pontot a középső egyenesen, majd elforgatod 60fokkal az egyik egyenest a pont körül, ahol metszi a másik egyenest ott lesz a háromszög másik pontja.
Ezzel megvan a háromszög oldala, úgyhogy már megrajzolható a háromszög. |
Quote:
Szerkessz P pontból mindkét irányba 30 fokos szöget, és ahol ezek az egyenesek metszik a két szélső egyenest, ott lesz a háromszög másik két csúcsa. |
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Utánagondolva már jónak tűnik :) |
Quote:
Meg a diszkusszió se olyan világos, de ezzel nem hiszem, hogy foglalkoznék már. |
Adott három szám:
A=4 B=5 C=1 C=B-A; akkor C(B-A)=(B-A)^2 Ezt ha valaki kiszámolja, felbontja a zárójeleket, majd rendezi a következő képpen: AB-CA-A^2=AB-CB+B^2 Ezt csoportosítja A(B-C-A)=B(B-C-A) Majd egyszerűsít: A=B Azt tudom hogy ott van a kutya elásva, hogy b-c-a=0-val és ugye 0-val akármelyik számot szorzom mindig nulla.De akkor miért nem jó az egyenlet? |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Súgok: osztás. A fekete lyukak pedig úgy jöttek létre, hogy Isten nullával osztott. :D |
Quote:
|
Ha tudnátok valami jó feladatot, ami nem szorosan kapcsolódik a középsuli 1 osztályos tanyagaához, de azért meg tudnám csinálni, akkor légyszi másoljatok be ilyeneket.LEginkább olyanokra gondolok, amikhez igazán sokat kell gondolkozni.Ezt mind azért kérem tőletek, mert matek versenyre megyek, és bizony a suliban van egy nagy rivális, eddig körülbelül egában állunk, de szeretnék gyakorolni egy kicsit.Köszi
|
Remélem megfelelnek, de biztos nem vagyok benne.
1.Legyen a és b pozitív egész szám. Lehet-e a^2+4b és b^2+4a egyszerre négyzetszám? 2.(Szerintem ehhez se kell tudni szinte semmit, csak gondolkodni, próbálkozni, de attól még nehéz feladat) Igazoljuk, hogy (gyök{2}+1)^{1/100}+ (gyök{2}-1)^{1/100} irracionális szám. 3. Ki lehet-e színezni a pozitív racionális számokat pirossal és kékkel úgy, hogy piros és kék szám is keletkezzen, és (a) a piros számok összege piros, a kék számok összege kék legyen; (b) a piros számok szorzata piros, a kék számok szorzata kék legyen? 4. Oldjuk meg az x6-6x+5=0 egyenletet. 5. Igazoljuk, hogy ha egy konvex négyszög területét mindkét középvonala felezi, akkor az paralelogramma. |
Quote:
|
Hát akkor egy kis segítséget újra:
Hogyan lehet csak körző segítségével négyzetet szerkeszteni?(jobban mondva kijelölni 4pontot ami egy négyzetet határoz meg) Hát itt vannak elképzeléseim de nem igazán sikeresek. Itt kb azt szeretném tudni,hogy lehet valaminek a gyök2szeresét megszerkeszteni:) Hogyan lehet csak vonalzó segítségével 2 párhuzamos középpárhuzamosát megszerkeszteni ha a vonalzón nincs számozás tehát mérésre nem használható. Hát itt én gondolom kb de ott: A vonalzóval kell derékszöget huzni ami hát ... Vagy csúsztatni de az megint érdekes lenne 1 vonalzóval...(bár nincs írva sehol,hogy 1...) Tehát ha van másfajta mód azt szivesen fogadom ide is |
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
1. eleg nehez lehet csak korzovel egyenest huzni... :) 2. Tudtommal a felezomerolegeshez pedig kell korzo is, ez nem adott a masodik feladatban. :) |
All times are GMT +1. The time now is 13:28. |