PDA

View Full Version : Régmúlt idők nyomdokain - Érdekességek a görög mitológiától, az egyiptomi piramisokig

Cassandra
08-27-2007, 15:18
Belső fórumon merült föl a téma, ígyhát "közkívánatra" íme egy topik, ahol nyugodtan lehet a régmúlt időkről beszélgetni, filozofálni.:)
Eredetileg csak a görög mitológiának szántam volna, de rájöttem, hogy akarva akaratlan úgyis fel fog merülni, hogy összehasonlítjuk azt más történelmi eseményekkel.

A görög mitológiát az én meglátásom szerint leginkább úgy lehet jellemezni, hogy valós történelmi események köré, közé font mese az egész.:)
És ez okozza a szépségét... Az istenekről szóló történetek, varázslatos, vagy keserű szerelmi szálak... Központban mindig a szépséggel, a pompával, a szerelemmel és a kicsinyes hiúsággal.

Példának vegyük a trójai háborút megelőző és az azt kirobbantó eseményeket, Eris (viszály istennője) aranyalmáját, a vita, amit az alma szított, vezetett Szép Heléna elrablásához, ami közvetlen kirobbantó oka volt végülis a trójai háborúnak. Legalábbis a történetek szerint.:)
Vagy ilyen a Trója vesztét okozó átok, mely Cassandrán ült, ki szintén a szerelem miatt, egy szerelmes isten (Apollón), s saját hazugsága csapdájába esett... Megmenthette volna Tróját látomásaival, de a becsapott istenség átka miatt szavában nem hitt senki. S végül trója a falónak hála, elesett...

Szivesen olvasnék itt részleteket a görög miitológiából (magam is bepötyögök párat alkalmasint) vagy történeteket bármilyen érdekesebb történelmi (Kizárólag régmúltbeli) eseményről, felmerülő kérdéseket, kétségeket, meglátásokat, véleményeket.

Valezius
08-27-2007, 15:25
Akkor elmesélem a kedvenc történetem, de el is olvashatjátok:
Euripidész: Heléna

Trója bevétele után, Meneláosz visszakapta feleségét Helénát. A kor szokásaihoz híven a bűnös asszonyt saját kezével kívánta meggyilkolni, ugyan szerette őt, de a kötelessége és a testvére mégis erre sarkallta.
Így hát fájdalmasan, de Meneláosz felkészült, hogy kioltsa a felesége vérét, a nőét akiért 10évig szenvedtek a görögök trója falainál. Amikor Meneláosz belemártotta a kést Helené testébe, ő egyszerűen füstté változott.
Így tudta meg Meneláosz, hogy az istenek kegyetlen tréfát űztek vele, és a háború és a szenvedés hiábavaló volt.

Vége az első fejezetnek :D

Egyiptomba vetődve meneláosz rátalált a feleségére, aki mindvégig hű maradt hozzá, de a nő az egyiptomi hercegnek is megtetszett, így nem volt könnyű dolga Meneláosznak, hogy visszaszerezze. Végül sikerült, és haza is tértek Spártába, ahol boldogan éltek, amíg meg nem haltak :)

Valami ilyesmi ;)

Cassandra
08-27-2007, 15:39
Akkor Cassandra története egészben.:p

Cassandra Priamos és Hekuba, a trójai királyi pár leánya, a legszebb trójai hercegnő volt a görög mitológiában.

Apollón szemet vetett a halandó szépségre, és el akarta csábítani a hercegnőt. Cassandra szerelméért cserébe azt kérte az istentől, hogy ajándékozza neki a jóslás képességét, azonban miután ezt megkapta, Cassandra elutasította Apollón szerelmét. Az isten büntetésül azt rótta ki a hercegnőre, hogy jóslataiban soha ne higgyen senki, és emiatt szenvedjen egész életében. És valóban így történt.

A hercegnő mindent előre meglátott, mégsem hitt szavaiban senki. A trójai háborúban sokszor tudtak volna szavai segíteni hazájának, de sosem hallgattak rájuk. Így a háború végén, amikor az ajándék falovat begördítették Trója falai mögé, ő azt tanácsolta, hogy égessék el azt, mert pusztulást hoz a városra. Bolondnak nevezték, és ünnepelték a győzelmet. Azon az éjszakán Tróját feldúlták az akháj seregek. Cassandra Athene szentélyébe menekült, de Aiasz megtalálta, és megerőszakolta a hercegnőt. Ezután a sereg vezérének, Agamemnonnak adta át a lányt hadizsákmányként. A nagy király hazavitte magával Cassandrát, aki a hajóúton többször is próbálta figyelmeztetni urát, hogy otthonában meg fogják gyilkolni, mégsem hitt neki senki. Így aztán a hajó kikötött Mükénében, ahol Agamemnon palotájában, meggyilkolták a nagy királyt és vele együtt Cassandrát is.

P.s.: Nem értem én ezeket a családi szálakat...:D
Cassandrát megölő Klütaimnésztra (Heléné testvére) Agamemnon felesége?:confused:

Croissant
08-27-2007, 15:50
A pontosság kedvéért: nem Agramernon-nak, hanem Agamemnon-nak hívták az illető urat :)

Valezius
08-27-2007, 15:52
P.s.: Nem értem én ezeket a családi szálakat...:D
Cassandrát megölő Klütaimnésztra (Heléné testvére) Agramernon felesége?:confused:[/COLOR]

Pontosan ráadásul ikertestvére, egy tojásból keltek ki :)
Én is jobban szeretem az Agamennón formát, hamár az Iliász is így használja :)

Cassandra
08-27-2007, 15:55
A pontosság kedvéért: nem Agramernon-nak, hanem Agamemnon-nak hívták az illető urat :)

Pontosan ráadásul ikertestvére, egy tojásból keltek ki :)

Vettem, javítva (bár én így tudtam)... megértve.:)
Jaja, azt tudom, csak a családi kötelékekbe bonyolódtam bele.:)

Croissant
08-27-2007, 15:59

Nem, az Íliász-ban nem Agamennon-ként, hanem Agamemnon-ként szerepel :)

Cassandra
08-27-2007, 16:01

Mondjuk az én "névmemóriámmal" nem szállok be ilyen névvitába, elhiszem, amit mondtok.:D

Valezius
08-27-2007, 16:01

Nem az Iliászban "Hírneves Átreidész, seregek fejedelme" :D

Egyébként igazad van :o

Croissant
08-27-2007, 16:03
Mondjuk az én "névmemóriámmal" nem szállok be ilyen névvitába, elhiszem, amit mondtok.:D

Ez rendben is volna, de akkor most kinek hiszel? Mivelhogy 2 írásmód is szerepel :)

Valezius
08-27-2007, 16:03
Ez rendben is volna, de akkor most kinek hiszel? Mivelhogy 2 írásmód is szerepel :)

Te figyelj, igazából ő az, akinek nem hiszünk :D

Cassandra
08-27-2007, 16:04

Neked. :p
Te figyelj, igazából ő az, akinek nem hiszünk :D

Éeszrevettem.:o
De mostmár ki ne találjátok, hogy mégse Agamemnon a bácsi neve, mert végetek.:D

Valezius
08-27-2007, 16:08
Neked. :p

Éeszrevettem.:o
De mostmár ki ne találjátok, hogy mégse Agamemnon a bácsi neve, mert végetek.:D

Hát most hogy elővettem az Iliászt, ő Agamemnónnak írja :D

Cassandra
08-27-2007, 16:09
Hát most hogy elővettem az Iliászt, ő Agamemnónnak írja :D

Nem érdekel, rövid "o"-val marad, így járt.:)
De ne ezen csámcsogjatok, ha kérhetem.:p :D

Valezius
08-27-2007, 16:14
Nem érdekel, rövid "o"-val marad, így járt.:)
De ne ezen csámcsogjatok, ha kérhetem.:p :D

Pedig ez egy nagyon fontos kérdés, olyan, mint a
homousion vagy homoiusion :D

Valezius
08-27-2007, 16:21
Tróját feldúlták az akháj seregek. Cassandra Athene szentélyébe menekült, de Aiasz megtalálta, és megerőszakolta a hercegnőt. Ezután a sereg vezérének, Agamemnonnak adta át a lányt hadizsákmányként.

Engem ez a rész zavart elég sokáig, mert Aiászról van egy másik történet.
Amikor Akhilleusz meghalt, a görög hősök versenyre keltek a fegyvereiért, amit köztudomású, hogy maga Hephaisztosz isten kovácsolt.

A vetélkedést végül Odüsszeusz nyerte meg, míg Aiász, aki úgy érezte, hogy őt illetik ezek a fegyverek, szégyenben maradt.

így éjjel Aiász felkerekedett az éjszaka, hogy megölje Agamennónt és Odüsszeuszt, de Athéna istennő őrültséget bocsátott rá, és a disznóólba vezette, ahol Odüsszeusznak hitte az előtte lévő kocát, így azt ölte meg. Másnap mikor elszállt róla az őrültség a szégyen ömgyilkosságba kergette.
Kis kitérő: Miután Neoptolemosz megérkezett trója falai alá Odüsszeusz átadta neki a fegyvereit (majd róla is szívesen mesélek :D)

Ma már tudom, hogy két Aiász szerepel az Iliászban Kis Aiász, és Nagy Aiász, az egyik meghalt majd a másik is :D

Cassandra
08-27-2007, 16:24
Ma már tudom, hogy két Aiász szerepel az Iliászban Kis Aiász, és Nagy Aiász, az egyik meghalt majd a másik is :D

Igen, igen, ő a kisebbik.:)

Pax Hungaricum
08-27-2007, 17:09
Szia H2o :):D:p

Valóban Agamemnon. :p
Csak hogy értelmesen szóljak hozzá én is. :D:p:)

LotR
08-27-2007, 22:26
Nos engem 2 dolog érdekelne.
Cassandra és Akhilleusz között volt vmi? Vagy ez csak a film szüleménye...
Akhilleus-t tudjuk ki nyilazta sarkon?
Paris és Heléna szermléről ?

Másik: van egy Laokoon szobor , nos nekem az rémlik h azt ábrázolja, amikor Posseidon tengeri kígyót küld a családra nehogy figyelmeztethesse a Trojaikakat a falóról..
Eról van vmi pontosan?

Cassandra
08-27-2007, 23:07
Nos engem 2 dolog érdekelne.
Cassandra és Akhilleusz között volt vmi? Vagy ez csak a film szüleménye...
Ez hülyeség (legjobb tudomásom szerint).:D
Akhilleus-t tudjuk ki nyilazta sarkon?
Achilleust Párisz ölte meg egy mérgezett nyillal
Paris és Heléna szermléről ?

Erisz mikor ledobta az Olymposzra a viszály almáját. Zeusz úgy döntött, a világ legszebb férfija, Párisz döntsön hogy ki a legszebb Héra, Athéné és Aphrodité közül. Aphrodité a világ legszebb asszonyának (Helénának) a szerelmét igérte neki, ezért ő kapta meg az almát.
A legendák egy része azt mondja, hogy Helena valóban beleszeretett a trójai hercegbe Aphrodité hatására, majd amikor a háborúnak vége lett (amelyben Parisz meghalt), Menelaosz (Heléna férje) hazavitte magával, és ugyanúgy éltek tovább halálukig.
Egy másik történet azt mondja, hogy Zeusz parancsára Hermész elvitte Helenát Egyiptomba, és egy szellemet hagyott a helyén, akit Parisz megszöktetett. A háború után Egyiptomban találkoztak újra Menelaosszal.

Valezius
09-03-2007, 10:23
Cassy mesélj nekünk a legnagyobb görög hősről :)

LotR
09-03-2007, 12:53
Másik: van egy Laokoon szobor , nos nekem az rémlik h azt ábrázolja, amikor Posseidon tengeri kígyót küld a családra nehogy figyelmeztethesse a Trojaikakat a falóról..
Erről van vmi pontosan?

Valezius
09-03-2007, 13:26
Erről van vmi pontosan?

Csak röviden:
Ugye akkoriban sok jós élt egész Hellászban :)
Laokoón Apollón papja volt. (Apollón a jóslát és költészet istene)
Ő mondta, hogy "Én félek a görögöktől, akkor is, ha ajándékot hoznak"
Szólt, és beleverte a dardáját a faló oldalába, az üreges tárgy természetesen kongott, a trójakat mégse feszítették fel az oldalát.
Ekkor vezették elő Szinónt, aki azt állította, hogy fel akarták áldozni (akár 10éve az indulás előtt Iphigéniát), Szinón szavait elhitték és befogadták a trójaiak.

Amikor Laokkoón áldozni készült Poszeidónnak, megjelent 2tengeri kígyó, miután megölték Laokoónt és két fiút, felkúsztaka fellegvárba, és eltűntek Athéna pajzsa alatt.
"méltán bűnhődött, mert megsértette az istennőt" mondták a trójaiak.
Így hát bevitték a várba a lovat, amely olyan nagy volt, hogy ki kellett bontaniuk a kaput tartó falaka egy részét.

Cyby_
09-03-2007, 20:06
Sajnos én nem vagyok jártas eme témákba de tetszenek és érdeklödve követem majd!:)

Valezius
09-03-2007, 20:09
Sajnos én nem vagyok jártas eme témákba de tetszenek és érdeklödve követem majd!:)

Kérj egy történetet :D

Cassandra
09-03-2007, 21:19
És majd Valezius elmeséli.;)
Akhileuszrol írok... majd.:P

Croissant
09-03-2007, 21:26
Akhileuszrol írok... majd.:P

Tudod: halottról jót, vagy semmit... :)

Cyby_
09-03-2007, 21:35

Szted ha tudom atörténetet akkor elmeséltetem? :)

amit érzel mondjad,meghallgatom :)

Valezius
09-03-2007, 22:43
Ami elég érdekes a számomra, hogy a görög miotlógiában kortalanok a hősök, bár ugyanez előfordul az Arthur mondakörben is. (Remélem világos, hogy ezt miért mondtam ;) )

Mielőtt a görögök trójába indultak volna Auliszban gyűltek össze, voltak néhányan, akik nem kartak menni, köztük Odüsszeusz is, aki őrültnek tettette magát, de leleplezték. Kalkhasz megjósolta, hogy Akhilleusz nélkül nem győzhetnek a trójaiak felett, de Akhilleuszt nem találták sehol, mert anyja Thetisz istennő nem sokkal korábban elrejtette, és női ruhába öltöztötte. Bujkálása közben ismerte meg Déidameiát, akivel szerelembe is estek. Mikor a görögök végre megtalálták hősüköt az asszony már állapotos volt. Akhilleusz többé nem látta a családját.

10évvel később egy csatában Apollón nyila, melyet Parisz lőtt ki egyetlen sebezhető pontján a sarkán érte Akhilleuszt, amibe hamarosan bele is halt. A fegyvereit Odüsszeusz kapta. Ugye ekkor már a háború tizedik, azaz utolsó évében jártunk. Nem sokkal apja halála után követséget küldtek Akhilleusz fiához, hogy vegye át a mürmidonok fölötti vezérséget. Neoptelemosz hamarosan meg is érkezett.

Több fontos tettet is végrehajtott, például megszerezte heraklész nyilait, ami nélkül nem vehették be a görögöt Trója várát.
Amikor a görögök bevették Tróját neoptelemosz az oltárnál ölte meg Priamosz királyt, a zsákmány szétosztásánál ő kapta meg Andromakhét, Hektór özvegyét.
Hazatérte után egy ideig uralkodott hazájában miután feleségul vette meneláosz és Helené lányát Hermionét. (aki később unokatestvére Oresztész felesége lett)
Majd elment Delphoiba, hogy jóslatot kérjen, és Apollón szemére vesse apja halálát, sőt tüzet vetett az oltárra. Apollón papja az oltár mellett szúrta le, mint egykor ő Priamoszt.

Cassandra
10-09-2007, 19:08
Zenehallgatás közben jutott eszembe:
"Ott állsz a dombon, Calypso
A magánynak örök mementó
Ne gyűlölj engem, Calypso"

Atlas leánya, tengeri nimfaként élt szolgálóival Ogügia szigetén. A sziget közelében szevedett hajótörést a nagy utazó hírében álló, ithakai király Odysseus, Penelope férje.
A hajótörésbe a király legtöbb utitársa életét vesztette, de akik túlélték, azokat Calypso ellátta élelmet, italt nyújtott nekik, amíg fel nem gyógyultak. Ezalatt beleszeretett Odysseusba és megkérte, hogy maradjon vele a szigeten, cserébe halhatatlanságot igért. Ám a király jobban vágyott felesége, Penelope és fia után, mint a halhatatlanságra. Calypso haragjában az összes túlélőt bezáratta, köztük a királyt is.
A 7. évben Athene kérésére Zeusz üzenetet küldött Calypsonak, hogy engedje szabadon foglyait. Ugyan szíve fájt szerelme elvesztése miatt, de segíteni szerette volna a férfit, így készíttetett egy tutajt, amit megrakott mindenféle jóval. Végül jó szelet adott az útrakelőknek, és elbúcsúztak.